Artikelen

Zaterdag 5 mei werd er door alle duivenliefhebbers van de Zuid Hollandse Eilanden een vlucht georganiseerd vanuit de Franse plaats Pointoise.  Een vlucht van ongeveer 330 kilometer en in totaal  4226 duiven.   
Het weer was prachtig, maar de Noord Oosten wind maakte het de duiven niet makkelijk.  Met een gemiddelde snelheid van 70 km per uur kwamen ze huiswaarts.
Jochem is vorig jaar met postduiven begonnen nadat zijn vader John een mooi hok voor hem heeft gebouwd. Met duiven van verschillende duivenliefhebbers is hij jeugdlid van de vereniging de Reisduif uit Sommelsdijk.  Tijdens een tentoonstellingskeuring van de vereniging bleek al snel hoe handig hij was in het vasthouden van de duiven en vooral dat hij alles wilde weten.   Op de NPO dag won één van zijn duiven een prijs op de show en kreeg hij een bon van  Reedijk Jongekrijg. Op de NATURAL jeugddag van de afdeling kreeg hij een mooie blauwe duif – soort van Dijck.  

Pointoise
De verrassing was groot toen zaterdag  om 13.14 uur zijn duif met ringnummer 2017 – 1246222 – als bevlogen jonge duif gekregen en overgewend van Pieter van Gurp uit Stad aan’t Haringvliet - bij het hok aankwam.   Hij zag meteen welke duif het was om hij een  2 kleurige buik heeft. Via de nok van het huis op het hok en naar binnen.  Op de App was het erg rustig en het bleef ook nog een tijdje rustig.
Het bleek de     1e van de vereniging – 405 duiven
        1e samenspel Zuid Hollandse Eilanden tegen 4226 duiven
        10e van geheel Zuid Holland tegen 39187 duiven
Een unieke prestatie van Jochem die zijn duiven zeer tam heeft en ze met één hand van de schapjes kan pakken.  Op 14 jarige leeftijd  zo’n resultaat behalen ! Proficiat !
Bijzondere duif.
Als schrijver van dit stuk ken ik persoonlijk de 3 tweetjes van Jochem heel goed omdat hij geboren is bij buurman Pieter en op de eerste slecht verlopen africhtingsvlucht in de Klundert terecht kwam.  Daar ben ik hem 2 keer gaan halen !  Later op de jonge duiven vluchten liet hij zich steeds vooraan zien als de vluchten iets zwaarder werden.  Dit voorjaar is hij overgewend naar Jochem in Dirksland en de eerste vluchten kwam hij eerst op Stad kijken en dan stuurde ik Jochem een App “hij komt er aan” en een minuut of acht later kwam  er bericht “hij is thuis”.   Vorige week vertelde ik hem nog dat bij langere afstand en tegenwind hij dit niet meer zou doen.   Het resultaat is bijzonder !
Een prachtige stamboom – 3 tweetjes van Jochem Blonk


 
De doffers trainen volgens Jochem goed en afgelopen week hebben ze voor het eerst een beetje knoflookolie over het voer gekregen.  
2 Neven
Het verhaal werd nog mooier ! Terwijl Jochem belde dat de 3 tweetjes in de klok zat, viel er bij overbuurman Richard van de Bos met grote klappen ook een duif. Het bleek de “06” en deze pakte de 2e prijs van het Samenspel.  De grootmoeder is ook de Lady Creil ( zie stamboom)en de dochter stond toen gekoppeld aan de “61” van Anton vd Heuvel.  De “06” van 2014 is gekweekt door wijlen Jan Visser,  won 1e in het Samenspel vanuit Peronne – 2259 duiven werd in 2016 Asduif in de vereniging De Rode Duif en is in 2017 overgewend naar Pieter van Gurp.  Bij Pieter won hij de 1e Van Bourges en 1e van Oudenaarde bij de Reisduif. In 2018 wederom overgewend naar het hok van Richard en pakt deze week zijn 6e eerste prijs en de 2e  prijs in het samenspel.  2 neven die dit jaar overgewend zijn, pakken 1 en 2 op deze mooie zware vlucht.
U begrijpt voor de genoemde liefhebbers een vlucht om niet snel te vergeten !   Maar we weten de duivensport is grillig ! Volgende week ander weer en andere duiven ! Allen succes !
Bram Koppenaal