Artikelen

Het is van alles wat deze dagen. Veel zon, prachtig weer, geen wolken en regen, maar toch grote wijzigingen in ons vliegprogramma.

Als het regenachtig weer is stelt men de vlucht uit, of rijden we naar plaatsen waar het mooi weer is.
Als het bewolkt is, stelt men uit, komt men korter bij of rijden we naar plaatsen waar het onbewolkt is.
Als het onbewolkt is, zoals deze weken, kort men de vlucht in, of wacht men met lossen tot het bloedheet is.
Waar zijn we mee bezig vraag je jezelf weleens af.
Waar maak je je druk om, vraagt u uzelf misschien af.
Waarom maken we een vliegprogramma vragen wij ons af.
Waarom gebruiken we moderne technieken op een vreemde manier (buienradar, live-webcambeelden, adviezen van IWB) ? Waarom wordt er alom geklaagd over een ‘zwaar vliegseizoen? Wat zullen de liefhebbers in het midden Oosten dan wel hard moeten klagen.

Volgens mij is de basis van veel problematiek “selectie”. We selecteren op ‘mooi weer’-duiven (18 graden, windje mee en blauwe lucht met schapenwolkjes) en we krijgen een jaar zoals 2018 en gaan ten gronde. Zoals een voetbalcoach een team samenstelt, moeten wij onze selectie doorvoeren. Duiven met veel oriëntatie voor zuiden wind, sterke duiven voor kopwind, geschikte duiven voor langere afstanden, duiven geschikt voor zonnige dagen, duiven die kop vliegen op vluchten uit de ‘oosten-lijn’, maar ook duiven voor bewolkte vluchtdagen. Het kost een paar jaar, maar dan heb je in de breedte ook een solide hok met duiven. Vervolgens is het zoeken naar duiven die op 2- of meer fronten kop kunnen vliegen, bijvoorbeeld duiven die zowel met zuid als noord in de kop zitten, of duiven die of vitesse en dagfond vroeg pakken. De zogenaamde ‘asduiven’. Duiven die meerdere (of vele) malen knalvroeg spelen in allerlei weer typen.

Op onze kweekhokken huist de variëteit zoals hierboven is beschreven. Het stamkoppel “Jonge Bliksem x Dirkje” vererft hun topgenen door aan de tweede, derde, vierde generatie. Sommige duiven hebben hun specifieke kwaliteiten.
Zo is bijvoorbeeld “Jeanette” NL09-1375301, dochter stamkoppel, een duivin die makkelijk bruikbare duiven geeft op ‘one loft races’. (3e Finale Zuid Afrika, 3e Finale Balkanic race) maar ook 1e NPO Blois.
De nazaten van “Harry” bijvoorbeeld presteren vroeg op alle afstanden, maar excelleren vaak als de zon hoog aan de hemel staat. Een andere topper, ‘Alexia’, geeft dan weer heel gemakkelijk nazaten die net als haar (ze won 1e NPO Chateauroux) een supervroege notering kunnen neerzetten. Haar dochter Alyda won 1e NPO Bourges, haar kleinzoon “Baron Harry” won 1e NPO Bourges, een andere kleinzoon de 2e Nationaal Brive Jaarlingen bij Bert Vandenberghe.
Zo hebben we ook “Hilde” (zus Harry), een duivin die super nakweek geeft op ZLU afstanden en nationale asduiven op grote afstanden (1e nat Asduif Japan 600-900km).

Met de kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen van het stamkoppel “Jonge Bliksem” x “Dirkje” winnen we sinds ‘het jaar van de Harry” (2009) maar liefst 12 x 1e NPO, voornamelijk op dagfondvluchten tussen de 500-700 kilometer, en 2 afdelingsoverwinningen (vitesse). Het meest recente wapenfeit, 1e NPO Gien door Hans. Hans is gekweekt uit een directe dochter van het Stamkoppel. Zie onderstaand lijstje. Al deze 1e prijzen en top3 noteringen zijn in korte lijnen terug te leiden tot het stamkoppel Jonge Bliksem x Dirkje. Indrukwekkende capaciteiten.

Let wel, deze resultaten zijn allen behaald op ons eigen hok in Kerkdriel.
http://hooymanspigeons.com/wp-content/uploads/2018/07/npo-overwinningen-1-300x259.jpg 300w, /cache/remote_images/2c2d56486345530576d38efa42532d74.jpg 768w, http://hooymanspigeons.com/wp-content/uploads/2018/07/npo-overwinningen-1-324x280.jpg 324w" sizes="(max-width: 856px) 100vw, 856px" width="856" height="739">

Ons advies: niet klagen op het weer, wind of ligging, niet klagen op lossingsadviseurs met rare beslissingen maar met feiten en praktijkervaringen op tafel komen. En je ervaring gebruiken om hard te selecteren op postduiven. Liefst echt goede duiven en geen ‘meevliegers’. Maar duiven die onder alle weersomstandigheden zich in het snuitje van de uitslag kunnen spelen. Een ieder op zijn of haar niveau. En niet vergeten om te genieten van je duiven.

Zo genieten wij ook dagelijks van onze toppers. De oude Jonge Bliksem (17 jaar oud), de nog altijd prachtige Harry (11 jaar), de felle New Harry (4 jaar oud) of het grote kweektalent “Harry Junior” (geboren in ‘16). Duiven die voor ons de duivensport nog altijd een prachtige sport maken…