Spotlight

woensdag 21 augustus 2019

dinsdag, augustus 06, 2019

Eitjes of jongen te koop en wat een rui alweer!

 
Habib en zijn duivin zijn alweer met gezinsuitbreiding bezig (jong wat er ligt is ongeveer 12 dgn nu denk ik). Zo ook mijn Blauwe Saarloos koppel, (beiden direct van Bert) Boaz x Ruth (Boaz mist eigenlijk nooit en Ruth nu ook al 2 uit 2). Doe maar een berichtje als je interesse hebt.


De jonge duiven ruien al enorm. Bizar wat een veren al weer. Ik heb niet verduistert en ook dit jaar het licht niet aangedaan. Ik vrees dat dit laatste deze keer voor een vroegtijdige rui zorgt.
Toch komend jaar nog maar weer eens de rolluiken gaan regelen.

Vandaag de 4 zomerjongen opgeleerd samen met JP.
Als ik het moet beoordelen adhv de fotoos die mijn vrouw me stuurt van het klokje, zijn ze er allemaal weer.
Komend weekend moeten die naar Meer met de afdeling. Ik hoop ze te houden. Het zijn 4 duivinnen, 2 uit Habib x zusje en 2 uit zoon zusje x Limoges

By the way; Habib won van Bergerac nog een zak voer omdat het de eerste eerstgetekende was. Altijd leuk.
 

woensdag, augustus 07, 2019

4 laatjes weer retour

 
Hoewel elk op zichzelf, zijn ze er gewoon alle 4 weer. Roosendaal was het deze keer. Komend weekend Meer op de planning. Dat is met ZW 5 bft natuurlijk een bezopen plek om duiven te lossen als je het mij vraagt. Het ligt zuid oostenlijk van Oud-Beijerland en de wind blaast ze flink naar het Noord Oosten toe. En het is maar 35- 40 km!!

Ik zou zeggen wees slimmer en los ze in Tholen. Dat is bij zeker een veiliger optie!

Voor de jonge duiven staat dan gelukkig geen al te zware midfondvlucht op de planning. Gewoon behoorlijk voor de wind naar huis koersen moet lukken met deze zwaar ruiende duiven. Ik weet min of meer al welke de blijvers zijn, nu nog 1x voor de ervaring.

1 van de Bergerac -gangers zit nabij Stavoren!
Snap jij het hoe een duif 830 km zuidelijk gelost daar op aan koerst of terecht komt?
Ik vrees dat ik er geen goeie aan heb, had of zal hebben.
 

vrijdag, augustus 09, 2019

UItwennen, pfff daar gaan we weer

 
Uitwennen is hier altijd een verzuchting. De jongste aanwinsten tippelen net op het dak en 1x schrikken is genoeg voor een moment waarop de melker zelf ook weer z'n hart vasthoud. vaak zie ik ze op daken ind e buurt en is het een kwestie van tijd of ze durven het aan naar het dak terug te komen. Soms is dat minder evident en komen ze zomaar niet.

Soms ook levert dat willen terugkeren nog meer schrik op en verdere verwijdering van het hoofdkwartier. Zo ook gisteren denk ik. Vandaag de oude duiven los om het jonge ding makkelijk haar weg terug te laten vinden. man man man, wat een gedoe. Ik zou willen dat dit makkelijker ging. Alles al geprobeerd en meestal wel gerustgesteld hoor maar toch... op mijn locatie valt het niet mee om de duifjes makkelijk uit te wennen.
 
dinsdag 20 augustus 2019

We zijn weer een weekje verder en uiteraard weer een weekje met zijn ups en downs.

Allereerst kregen we deze week een geweldige  voorstelling door de afdeling5 van het theater van de lach voorgeschoteld, in eerste instantie door de mensen die op de social media kritiek leveren op hun handelswijze te schofferen en daarna zichzelf weer in een onkundige en knullige kennisgeving te  profileren . Eerst de duiven van Melun gaan net als de bedoeling was op donderdag de mand in maar de wedvlucht wordt Pointiose en op vrijdag los met nog geen uur erna, nee ,Pointiose wordt Pont ste Maxence en de navlucht gaan we maandag inkorven en wordt dinsdag gelost. En ook dit werd alweer snel herroepen omdat onze Belgische sportbroeders de Hollandse duivenmelkers geen plezier wilde laten beleven en weigerde voor Dinsdag een lossingvergunning te geven. En ergens ben ik dat met hun eens , zelf ben ik een groot voorstander om alleen lossingvergunningen te verstrekken voor de Zaterdag en Zondag zowel in Nederland , België en Frankrijk. Ophouden met dat gezeik dat er honderden duiven over een ander zijn plank vliegen als deze net een koppeltje duiven uit heeft. Het reglement is in deze duidelijk , Zaterdag en Zondag zijn wedstrijddagen en dan mogen er geen duiven vanuit de hokken worden losgelaten maar…. ga je dan als afdelingen ook op doordeweekse dagen lossen dan ga je in wezen ook tegen het  (idee van het )reglement in. De NPO zal er wel aan verdienen ander verstrekte ze voor deze zogenaamde africhtingen geen lossingvergunning in de trant van het regelement.

Al met al ik vond het allemaal gekneuzel of genuizel van de bovenste plank.  En achteraf zijn er in het weekeinde toch afdelingen geweest die hun manden hebben open getrokken.

Onze afdeling besloot dus om Pont ste Maxence op zaterdag te lossen met een ZW windje en je hoef maar naar de lijst van de afdeling en zelfs de lijst die dichter bij mijn straatje ligt (RMO) te bekijken en je ziet dat de duiven helemaal oostelijk lagen. En dan kan ik het hier gewoon schudden. dan geef ik zoals ik al eerder schreef de liefhebbers in het oosten van de stad gewoon zeven minuten cadeau en dat is in een concours dat 13 minuten open staat veel te veel , pakte toch nog twee aardige duiven  en verder kon ik het schudden , dus laag prijspercentage en helemaal niet tevreden. De wind is je duif dat weten we en ik vindt dat degene die ze heeft , nu gefeliciteerd,, ermee jullie kunnen niks aan de binnenkomst van de duiven doen , maar ga aub niet op je borst kloppen dat je superduiven hebt want deze meting is niet eerlijk.

Niet het verlies of minder pakken raakt mij niet maar het onsportief gedrag van sommige duivenmelkers  en van afgelopen vrijdag zou ik weer diverse voorbeelden hiervan kunnen benoemen maar uiteraard doe ik dit niet , niet leuk en niet netjes. Wel was ik blij dat er zich misschien een oplossing aan de horizon verscheen. En ik was direct erg positief ,,en in,, voor het avontuur maar voor een groot avontuur ,net als in het programma ,,ik vertrek,, moet je het met z’n tweeën eens zijn en die lijn is er duidelijk niet. Jammer en teleurgesteld maar mijn trein dendert door.

Op naar de volgende Duffel en Fontenay de Euro , of misschien Melun , of Pointiose, of Orleans of …. nee…. die mafkanen zullen het toch niet durven om met de jonge duiven naar Barcelona te rijden met de één of andere kutsmoes. Nog vier weekjes te gaan en dan beslissen over ,, hoe verder,, en daarom vind ik ook de vraag van het NPO bestuur om nu al verplicht de ringen opgave te doen een stap te ver. Wacht tot 15 September tot de vluchten zijn afgelopen, veel liefhebbers beslissen dan ga ik stoppen of niet. En laten we eerlijk zijn bij Ali Express heb je na bestellen binnen enkele weken de ringen , maar wie ben ik ? Zeker weer zo ’n zeiker op social media.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs RPW

Racing Pigeon Whisperer.

dinsdag 20 augustus 2019

Vorig weekend was het ’n vlucht “ gejaagd door de storm”. In de kustprovincies was het zeker op de zaterdag stormachtig en om dat te illustreren, een gedeelte van het dak bij AZ vloog de lucht in, desalniettemin gingen de duiven in Peronne los. Vlaag van verstandsverbijstering, vergissing, verkeerde inschatting of vond men dat het wel kon? Ik denk eerder een ‘’black out” want ik geloof niet dat je zo’n beslissing anders neemt. Lekker makkelijk om dit te schrijven en dan ook nog geen duiven mee hebben, ik schrijf dit omdat veel liefhebbers gewoon gestript zijn en daarnaast momenteel een ziekenboeg hebben, Enige uitleg zou dus wel op zijn plaats zijn. Resultaat van deze vlucht en dat zal U niet verrassen, de eerst duiven maken hoge snelheden, vervolgens een concours dat langer openstaat dan gebruikelijk en veel duiven die zaterdagavond nog onderweg waren, op zondag kwamen er nog wel terug maar menig duifje met een blessure. Zelf werd ik zondag gebeld en gevraagd om te helpen een duifje te naaien en bij een ander een pootje te spalken, beiden gelukkig te redden maar er waren ook duiven die te ernstig gewond waren. Op zondag toen de wind wat afvlakte naar windkracht 4, ging de natour vlucht los, voor de oude duiven geen probleem maar voor de zomerjongen was het best pittig mede omdat de duiven lokaal op stevige buien werden getrakteerd. Zelf had ik mijn jonge duiven mee op de nalijn en ze zijn allemaal ’veilig’ huiswaarts gekeerd. De jonge duiven specialisten krijgen nog 3 vluchten van rond de 350/400 km, de animo en hoeveelheidduiven zal wel dramatisch krompen zijn, maar we hebben de nalijn nog. De meeste vluchten dit jaar gingen wel goed, op één vlucht werd men helaas in de wielen gereden door de NPO (Argenton) maar toen kwam er uitleg………………….

De kweekduiven zijn nu 2 weken gescheiden, weekje schraal voer, een weekje een geelkuur en nu ze mooi op gewicht zijn, schieten ze in de rui, 2 keer per week het bad er in, paar duiven verwijderd wiens nazaten niet hebben gebracht wat wij ervan hebben verwacht, vanaf nu weinig werk aan deze ploeg.

Bij de vliegduiven, welke de 1e selectie hebben doorstaan, liggen de eerst eieren, ze mogen een jong grootbrengen, daarna gaan de schotels eruit, vindt een laatste selectie plaats en mogen ze tot eind december bij elkaar blijven. De beste prestatie duiven heb ik zo gekoppeld, dat het in mijn optiek ‘klopt’ en de jongen die mij echt aanstaan zijn voor de bonnetjes einde jaar. Ook deze duiven heb ik voordat ze gekoppeld zijn eerst zuiver gezet met voer maar ook medisch, want de duiven hebben de laatste vlucht in de mand samen gezeten met duiven die helaas niet zo gezond waren. 2020 is al begonnen!

In de andere ren zitten nog 33 jonge duiven en 8 zomerjongen van vorig jaar, per week bekijk ik of ik ze speel en waar. We hebben het jonge duiven programma, de nalijn en de africhtingen in Zaanstreek Noord. Mogelijkheden genoeg en het is wel fijn, dat je zelf kritisch kunt kijken naar het weer/omstandigheden en dan zelf een bewuste keuze kan maken.  

Inmiddels woensdagmorgen, de jonge doffers en duivinnen trainen prima, zien er als

 

goudhaantjes  uit en wanneer de omstandigheden in het weekend goed zijn ben (was) ik voornemens ze te spelen op Pont St max maar de vooruitzichten zijn niet goed op zaterdag, niet in Nederland en Belgie, in Frankrijk ook op de zondag niet, pas maandag lijkt het beter te worden. We lezen niets, geen informatie, ondertussen verzetten andere afdelingen (Friesland, Zeeland, 8 en 5) de vluchten, dus besluit ik Pont St Max uit mijn hoofd te zetten en richt ik mij op Duffel, heb ik nog wat meer tijd om een definitieve beslissing te nemen……………..en anders heb ik nog een hele stapel lectuur door te nemen.  Toch komt er nog bericht, donderdag inkorven voor Pont St Max en vrijdag los, dus gaan we er een aantal inkorven..........

leesvoer genoeg
maandag 19 augustus 2019

 

Flexibel

Petje af voor Brabant 2000 ditmaal voor het feit dat we op vrijdag alsnog konden vliegen. Wederom een waaivlucht, maar daar doe je niets aan.

Mijn eerste duif zat hoog en kwam uit de goede richting, maar had een vreemde Belg opgepikt die het haar lastig maakte om direct het hok in te stormen. Dit kostte dure secondes. De rest kwam als vanouds vanachter, deze keer vanuit de polder. Mijn eerste zeven duiven zal ik voorstellen:

 • Mijn 1e is een zoon uit Warrior (2e nationale Asduif) x Athena’s Rossi (1e provinciale Asduif en dochter Super Rossi)
 • Mijn 2e is een zoon uit Millennium koppel x Golden Ace (dochter Super Rossi)
 • Mijn 3e is een zoon uit Super Rossi x Blue Diamond
 • Mijn 4e is een zoon uit 13 van H. Bevers x dochter Super Rossi
 • Mijn 5e is er een uit een dochter van Witbuik
 • Mijn 6e is een zoon uit Millennium koppel x Golden Ace (dochter Super Rossi)
 • Mijn 7e is één van mijn betere en heeft een stamboom om van te likkebaarden. Deze komt uit Donkere Jelle (Jelle Roziers) en die komt uit de 1e x 2e nationale Asduif KBDB x dochter Avatar x New Goldnugget, dus 1e NPO x 1e NPO. Beide ouders dus ook zomerjongen van 2018.

Het is geen garantie, maar goed x goed is vaak succesvol. Beide ouders hebben nooit gevlogen, maar beschikken dus wel over supergenen. Mijn 4e duif ook, deze vloog al 2x de 1e in het Rayon in de laatste vijf weken. Beide ouders ook zomerjongen van 2018, nooit gevlogen maar supergenen bij zich dragend.

Het bloed van topkwekeker Super Rossi is weer goed vertegenwoordigd bij mijn eerste duiven. Bij Jouke Elzinga werd de 1e en 2e tegen 2.000 duiven gewonnen door kleinkinderen van Super Rossi. Uit diezelfde samenkweek had ik mijn 3e duif gisteren.

Fysieke problemen

Ik ben niet uit de bank geweest deze week, alleen om de aankomst te volgen. Dit zal nog wel even aanhouden vrees ik, maar ik kan leunen op een perfecte verzorging van de duiven door mijn vrouw en goede vrienden die de duiven pakken en inmanden, anders was het onmogelijk geweest om verder te spelen.

Goede vrienden om je heen is erg belangrijk in de duivensport. Je kan ze sneller nodig hebben dan je denkt. Als iemand de regie niet snel uit handen geeft, ben ik het wel, maar soms ben je daartoe genoodzaakt en moet je roeien met de riemen die je hebt.

De oplossing voor one eye cold

Wij ontvangen weer veel mails over one eye cold problemen in binnen- en buitenland.

One eye cold is een veelvoorkomend jonge duivenprobleem in augustus. Je herkent het aan het veelvuldig met de ogen knipperen en een verdikking aan één van de oogleden. Duiven met one eye cold presteren vaak niet slechter, maar hebben hier wel degelijk last van. Vaak zie je een boost in de conditie als ze er vanaf zijn.

Gelukkig krijg je one eye cold binnen enkele dagen onder controle. Niet door ze donker te zetten, dat is een fabeltje. Sluit je duiven op zaterdag- of zondagavond een nachtje op in een afgesloten hok met een Koudijs rooktablet erin. De eerste dagen lijkt het te verergeren, maar tegen woensdagavond is het weg. Zo niet, dan is er meer aan de hand en raden wij een ornithose kuur aan met doxycycline erin.

maandag 19 augustus 2019

Superseizoen voor A Delnoy en zn uit Vijlen

Met de vader Antoon en Zoon Patrick hebben we een grote combinatie in het vizier die de Marathonvluchten voor het grote deel heeft beheerst. Een seizoen in 2019 waar niet tegen op te boxen valt; De kampioenschappen zullen straks ons gelijk bewijzen

Hoge score percentages en weinig verliezen kenmerken dit hok. Een uitzondering was Agen jaarlingen. Voor enkelen toch te zwaar helaas.

De uitstraling van hok en liefhebbers heeft een zeer verhelderende indruk achtergelaten

Proper en zuiver, de luchtgesteldheid in de hokken is zeker voor mij een verademing. Geen stofje te bekennen en zuivere lucht volop. Normaliter houd ik het niet lang uit in een hok, maar hier heb ik na een halfuur nog nergens last van. Toon vertelt dat hij elke dag als de duiven trainen en de hokken dus leeg zijn, hij poetst en ook de stofzuiger in het hok zijn werk laat doen. Om in het weekend samen met zijn vrouw, alles nog een grondig schoon te maken met gloor. De ramen lappen, en het er bij thuiskomst van de vlucht kraakhelder is,. Op het moment van ons bezoek is Patrick met zijn gezin op vakantie, maar geen nood. Toon heeft alle gegevens bij de hand en is werkelijk een open boek.

Hoewel de administratie voor rekening van Patrick komt is alles geheel overzichtelijk in mappen ondergebracht zodat Toon, hier alles in kan terugvinden

Het begint na Dax iedereen op te vallen dat de combinatie een magistraal seizoen aan het maken is, een Clean Sweep op Dax maakt voor velen de ogen open. Wat een klasse aan duiven zit hier, maar wat nog meer verwondert, bij mijn bezoek, is de eenvoud en het perfecte plaatje. Jammer dat de zoon des huizes-Patrick- ten tijde van mijn bezoek niet aanwezig is. Hij zit in Italië vanwege de vakantie, Maar geen nood Antoon weet haarfijn uit te leggen hoe alles in zijn werk gaat hier.

20 weduwnaars en evenveel jaarling doffers zijn hier de totale vliegploeg. De duivinnen worden niet gespeeld. De jonge duiven doen alleen de natour, en

worden niet verduisterd. De duiven gaan vanaf de eerste vlucht mee op weduwschap. Winterkweek met de duiven is al jaren een gegeven, deze jonge duiven van de eerste ronde gaan bijna altijd naar andere liefhebbers, De tweede ronde is voor hun zelf ,elk jaar ongeveer 50 stuks.

Eieren van de betere oude duiven worden onder de jaarlingen verlegd.

Medisch traject; De duiven worden na 3 a 4 weken worden de mest en een paar duiven onderzocht door dr. Boskamp. . Bij twijfel gebeurt dat tijdens het seizoen nog eenmaal.

Het voer bestaat uit een mengeling van diverse soorten Paloma.

De afdelingen van de vliegers zijn ruim en dun bevolkt. Als niet de hele ploeg van een afdeling mee is worden de anderen dat zelfde weekend gelapt.

Bij thuiskomstkrijgen ze een dag rust in een speciale afdeling, Elektrolyten in het water verder krijgen ze met regelmaat snoepzaad-pinda’s enTovo.

Baden de dag na thuiskomst verplicht, en vervolgens twee keer in de week een vrij bad. Toon zweert bij bronwater, dat hij op de fiets, bij hem in de buurt kan halen.

Het verschil zien de duiven blijkbaar ook, want bij twee baden, een met kraanwater en de ander met bronwater, dat laten de duiven het kraanwater voor lief. En duiken in het natuurlijke bronwater dat ijskoud is. Maar niet iedereen kan zomaar aan bronwater komen, daarvoor moet je echt in het heuvelland zijn.

Enkele top uitslagen van dit seizoen;

Vlucht van Dax 6 mee en zes kopprijzen Provinciaal maar ook Nationaal

Nl. 35e-38-43-64-68-320..

Nationaal 4596d-62-66-82-122-129-680

Overige uitslagen van 2019;

Dax Nat sector 1 4596d. 62-66-82-122-129-680 6/6

Provinciaal Dax 1621d; 35-38-43-64-68-320

ST Vincent Prov. 1390d-2-132-133

Bordeaux prov 2849d; 56-267-559-676-709

Agen prov 2366d; 168-268-553-574-708

Bergerac 2286d-34-126-326-390-425

Een topduif van Antoon en Patrick is de 15-1129750 “Rode Witkop” waarover wij het nu hebben werd vorig jaar 5e duifkampioen morgenlossing van afdeling Limburg.

Hij vloog vorig jaar 4 x prijs op de morgenlossingsvluchten van de afdeling met 168e prov. Limoges, 18e prov. Bergerac, 111e prov. Bordeaux en 6e prov. La Souteraine.

Dit jaar vloog hij prijs op Limoges (121e prov.) maar miste hij als enige van de 7 ingezette duiven op Bressols.

Voor ons een teken aan de wand om beslissing hem te verhuizen naar het kweekhok definitief te maken.

DE Rode Witkop; deze vloog al;

La Souterraine Prov. 1096d/6

Bergerac Prov. 2766d/18

Limoges Prov. 2109/184

BergeracProv. 2800d/210

Bergerac Prov. 1986d-168

Limoges Prov. 2712d/168

Bordeaux prov. 1463d/111

Limoges Prov. 2939d/125.

Liet dit jaar zien dat er wat sleet aan zit, en verhuisd daarom naar het kweekhok.

zijn 16-1803366,

is dezelfde duif die 2e Provinciaal St Vincent vloog dit jaar en nu 68e Prov. Dax. En 3e nationaal. St Vincent. Top duif dus. Vloog eerder al; Cahors 2017; achter de/ zijn de prijzen in het samenspel.;270/45-429/64- Prov. 1739/254

In 2018; Bergerac 146/19-310/27 Prov. 1827/332

2019; St Vincent 162/1-249/1-Prov 1390/2- Nat 5451/3

2019 Dax 136/18- 262/25 Prov. 1621?68

Een andere topper is de 16-1803355

Vloog o.a Bergerac in 2017 814/202

Agen 2018; 164/22- 354/43-Prov. 1928/245

2019; Bordeaux 219/5-413/8- Prov 2849/56

2019 Dax; 136/7-262-11- Prov. 1621/38

Nog eentje dan; de 17-1545789.

2018; La Souteraine 228/49- 283/49-1049/179 Prov. 1578/218

2019; Bordeaux 413/100-Prov 2849/709

2019; Dax 136/-262/-Prov 1621

Dax Samenspel; 6-11-35.

2019 Bergerac; prov. 2286d. 34-126-326-390-425 7/5

Kampioenschappen in 2016; Generaal Kampioen Grote fond Limburg Totaal;

in 2018; 2e Hokkampioen en 5e Duifkampioen Grote Fond Afdeling Limburg;2e Hokkampioen en 2e en 3e Duifkampioen in Limburg Totaal

Stam opbouw; Cas de Graaf Arnemuiden. uit zijn beste lijnen.

Theo Daalmans Elsloo uit zijn nationale toppers;

Albert Beunen x Huub Smeets Mechelen uit de Monty Lijn.

De Rode witkoplijn van Frans WackersxWinand van Engelshoven

Jan Corstjens en zoon en kleinzoon Thorn; uit de Cassarteli lijn

Wiel Scheyvens Thorn uit zijn bekende Speedy Bang lijn.

Comb Beckers-Willems Sittard uit de lijn Nachtvlinder

Jos Thijssen Kessel uit zijn kampioen de 917 en ook van Cees van Aert Achtmaal uit zijn allerbeste.

Bij deze wat info over de NL15-1129750 “Rode Witkop”.

Zie Stamboom.

Zijn oudere broer NL12-1946050 met dezelfde naam (Rode Witkop) werd in 2013 al 3e duifkampioen jaarlingen morgenlossing van afdeling Limburg met o.a. een 8e prov. Bergerac en 51e prov. Cahors.

Deze doffer voorjaar 2015 helaas verspeeld op een africhtingsvlucht.

Een halfbroer NL12-1946055 (Rode As) werd in 2014 1e asduif meerdaagse bij fond club Heuvelland.

Na dit seizoen komen de verdiende huldigingen ,daar waar het podium voor deze combinatie zal zijn, en waar een prachtig seizoen afgesloten zal worden. Ook vanaf deze kant alvast van harte proficiat.

© Hans Schuttelaar

zondag 18 augustus 2019


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 16 augustus 2019 | week 33

Voorwoord
 

Het seizoen is in volle gang met de vluchten voor de Jonge duiven en de Natoer. Voor ons als liefhebbers is het wekelijks genieten, want er gaat niets boven het vliegseizoen. Dat bleek ook afgelopen dagen, want met de vluchten voor de boeg en de sombere weersvoorspellingen leek het even een donker weekend te worden. Echter .... een aantal afdelingen wachtte niet af, trok de stoute schoenenn aan en ging in overleg. Met als resultaat: inkorven op donderdag, vervoer en lossen op vrijdag. Op het moment van schrijven van dit voorwoord is bekend dat deze vluchten prima verlopen zijn. Hoe de vluchten later dit weekend gaan verlopen weten we nog niet. Het blijkt echter wel dat als je echt iets wil, er een weg is. En als we iets niet willen, is er altijd een excuus. Cliché? Wellicht, maar meer dan eens blijkt weer dat clichés, niet voor niets cliché geworden zijn.

Verder zijn ook de voorbereidingen voor seizoen 2020 gestart. Hoewel de vakantieperiode nog niet helemaal voorbij is, is op het NPO Bureau een start gemaakt met de ringbestellingen voor seizoen 2020. De ringenadministrateurs ontvangen binnenkort de benodigde informatie over het bestellen. En ook is de informatie voor 2020 inmiddels op de website te vinden. 

Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur
 
 


WEDSTRIJDEN

Actuele los- en vluchttijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.
Actuele los- en vluchttijden
 
 

WEDSTRIJDEN
Ladies League: uitslag 2e wedstrijd Samenspel Zuid-Hollandse Eilanden

Door Sonja Hagens
 
Vorige week donderdagavond werden er in totaal 63 Ladies League duiven ingekorfd door acht dames van de eilanden Goeree-Overflakkee en Voorne Putten. Wij spelen met deze verenigingen in het Samenspel Zuid-Hollandse Eilanden.

Zondagochtend om 08.00 uur werden de duiven in Pontoise gelost met een Zuidwestenwind. De eerste duif arriveerde om 11.21.37 uur bij Annemiek Tiggelman in Middelharnis. Deze hield een snelheid van 1643 m/minuut aan.
De tweede plaats is voor Marlien van de Bos uit Middelharnis. Zij klokte haar duif om 11.22.14 uur. De derde plaats is voor Babeth en Yveth Briggeman uit Oudenhoorn. Deze meiden klokten hun duifje om 11.27.31 uur.

Marlies van de Bos met winnende duif


De complete uitslag
 
Mede dankzij deze sponsoren is dit allemaal mogelijk gemaakt. Hartelijk dank voor het schenken van de prijzen!
 • Tuincentrum Torreman – Rocanje
 • Toppigeons Veilinghuis – Oude-Tonge
 • Bakkerij Koese – Sommelsdijk
 • Duivenshop Nobels- Achthuizen
 • Slagerij van Zuidland – Dirksland
Wij hebben hier nog één vlucht te gaan. Dat is een natourvlucht op 24 augustus a.s.  Hieraan gaan nog meer dames deelnemen, dus dat belooft wat. Heel veel succes allemaal.
 
 
 
 

WEDSTRIJDEN
Giant Najaarsklassiekers 2019

 

Er staan nog een paar mooie vluchten op het programma, zeker voor de jonge duiven. Voor de 14e keer op rij worden er ook in 2019 weer speciale vluchten vanuit Urk georganiseerd. Dit keer zelfs in een heel nieuw jasje met een nog aantrekkelijker programma dan voorgaande jaren. In de speciale nieuwsbrief leest u er alles over.
Nieuwsbrief Giant Najaarsklassiekers
 
 

NPO BUREAU
Bestellingen vaste voetringen en chipringen 2020

 

Vanaf 24 augustus kunnen ringadministrateurs de vaste voetringen en chipringen voor 2020 bestellen. Op verzoek van onze liefhebbers en leveranciers is het mogelijk om wederom van alle EC-leveranciers ook de bijbehorende chipringen te bestellen. Vanaf 24 augustus is u het bestelformulier beschikbaar via https://mijn.duivensportbond.nl.

U kunt per liefhebber aangeven hoeveel vaste voetringen deze wil bestellen. De totale bestelling van de vereniging wordt afgerond op een 20-tal. De reden hiervan is dat de ringen door de leverancier worden verpakt in zakjes van 20 stuks. Chipringbestellingen gaan per 50 stuks.

Voor 2020 kunt u vijf soorten chipringen bestellen. Van al deze ringen is voorraad aanwezig. Is een ring uitverkocht, dan ontvangt u een andere soort.

Prijzen 2020
Informatie ringbestellingen 2020
 
LEDENADMINISTRATIE GESLOTEN

Met ingang van 24 augustus 2019Vanaf 24 augustus 2019 is de ledenadministratie tijdelijk gesloten in verband met de ringbestellingen voor seizoen 2020. Dit betekent dat alle wijzigingen uiterlijk 23 augustus verwerkt moeten zijn. Vanaf 24 augustus kunnen er tijdelijk geen mutaties worden gedaan. Wij proberen de periode zo kort mogelijk te houden en houden u via de site en ODH op de hoogte. 
 
 

AGENDA

Activiteiten in het land

 

Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten, vergaderingen en bijeenkomsten die georganiseerd worden.

Activiteiten
 • 5 oktober: prijsuitreiking Dutch Golden Classic 2019
 • 19 oktober: prijsuitreiking NIC 1738
 • 2 november: prijsuitreiking Ladies League Samenspel Zuid Hollandse Eilanden
 • 16 november: prijsuitreiking Ladies League 2019 Afdeling 6, kring 3
Overzicht activiteiten, vergaderingen en bijeenkomsten
 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 15 augustus 2019

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 
 

NPO BUREAU

Op zoek naar eigenaar jonge duif met ring uit 1986

 

We hebben een telefoontje ontvangen van een mevrouw, die een duif heeft opgevangen met een ring uit 1986. Het betreft een jonge duif die een oude ring om heeft gekregen. Onze administratie gaat terug tot 20 jaar. Van deze ring kunnen we dus de eigenaar niet achterhalen. 

Ben jij of ken jij de eigenaar van ringnummer 1986-627549? Neem dan contact met ons op.

 
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
zondag 18 augustus 2019

De weerkaarten op Marseille zagen er gelukkig wat duifvriendelijker uit dan veel voorgaande marathonvluchten. Niet zulke extreem hoge temperaturen en een groot deel van de vlucht een zwakke wind uit westelijke tot zuidwestelijke richting. Nu blijft Marseille een aparte vlucht op het vliegprogramma door de meest oostelijke ligging van alle (fond)vluchten. Vanuit Marseille moet een duif bijna puur noordwaarts blijven vliegen om het snelst in Nederland te geraken. De rivier de Rhone en het dal waarin zij stroomt is de eerste 150 km een goede leidraad en als de Rhône afbuigt naar Zwitserland gaat vandaar de Saône noordwaarts verder. Een bijzondere internationaal Marseille hadden we in 2000 toen een Franse liefhebber in het departement Vendée de eerste zeven prijzen tegen 17.649 duiven vloog. En dat terwijl hij vijf vechtende weduwnaars op de valplank aantrof. Echter de duiven uit de Vendée hebben een heel andere vlieglijn dan de duiven die in Noord-Frankrijk, België en Nederland hun thuisbasis hebben. De Vendée-duiven hadden dat jaar een zuidoostelijke wind mee terwijl de duiven die noordwaarts moesten gaan kopwind te verteren kregen. De winnende Franse duiven vlogen op een afstand van 659 km vanaf Marseille terwijl de afstand van La Roche-sur-Yon naar Maastricht hemelsbreed 725 km is! Of Franse duiven uit die hoek nog op Marseille mogen meedoen is me niet bekend. In 2017 en 2018 was Frankrijk al de grootste korver op internationaal Marseille en dat zijn ze ook dit jaar met 2846 duiven. Nederland had 2734 duiven in de strijd staan, België 2234 en Duitsland 2075. Met kleine plukjes uit Luxemburg en Engeland erbij was het totale konvooi 10.029 duiven groot. In België komt de grootste deelname uit Wallonië en in Nederland uit de provincie Limburg. De vijf Limburgse inkorflokalen kregen 788 duiven aangeboden van 305 deelnemers terwijl nationaal 2735 duiven van 839 deelnemers kwamen.

Eerste duiven
In Marseille aan de Middellandse zee werden de duiven om 6.35 uur gelost bij een zuidoostelijk windje. Al snel kregen de duiven met een noordelijke wind te maken en na 150 km draaide die naar een westelijke richting en nog noordelijk werd de wind zuidwestelijk. Dat leek vooraf gunstig voor de oostkant in Frankrijk , België en Nederland. En nu eens ook voor Duitsland en dat land heeft in het internationale spel dit jaar helemaal geen potten kunnen breken en dat vooral door de ongunstige weersomstandigheden en windrichtingen. De eerste melding om 15.37 uur kwam van de Fransman Didier Crapart die in Courboin woonachtig is en dat dorpje ligt tussen Reims en Parijs. Op 649 km kwam zijn doffer tot een snelheid van 1195 m.p.m. In Frankrijk werd hij later overvleugeld door een duif die tegen de Belgische grens in Marbaix werd geklokt door Eugene Grioche. Op 768 km met een constatering om 17.15 uur kwam voor zijn duif een snelheid van 1200 m.p.m. uit de bus. Belgische duiven bleken die snelheid niet te kunnen verbeteren en de snelste werd aan 1196 m.p.m. geklokt in Thisnes tussen Brussel en Luik. Daar werd om 18.00 uur geklokt op 820 km en dan komt Nederland dicht in de buurt met 840 km voor Maastricht. Een hele grote verrassing kwam daarna uit Duitsland en wel van Cor Jacobs uit Heinsberg en die plaats ligt bij Sittard zo’n 20 km over de grens. Hij klokte om 18.26 uur op 861 km en met een snelheid van 1209 m.p.m. ging hij de ranglijst aanvoeren. Cor Jacobs blijkt een Nederlander te zijn die eerder in Maria Hoop, Heerlen en Kerkrade-West met duiven speelde. Kort daarna volgde de eerste Nederlandse duif van Henk Looys uit Kerkrade om 18.34 uur op 842 km en een duif van Th. Daalmans in Elsloo om 18. 44 uur op 850 km. En die zitten allebei in Zuid-Limburg. De Nederlandse hoofdvogel (zoals later zou blijken) ging om 18.47 uur over de antenne in Buggenum bij Wil Boonen. Hij zit op 883 km en zijn nestduivin is tot een snelheid 1205 m.p.m. gekomen. Het leek een puur Limburg-festival te worden maar het midden en westen van het land had nog iets in petto. Henri Wittens in stad van Zoete Lieve Gerritje en dan doelen we op ’s Hertogenbosch kreeg om 19.43 uur twee duiven tegelijk van de vijf die hij gekorfd had en op bijna 934 km komen zijn duiven tot 1184 m.p.m. en dat zal uiteindelijk goed zijn voor de prijzen 4 en 5. Even later werd zelfs helemaal aan de westkant van Nederland in Middelharnis bij Jan Polder om 19.47 uur geklokt op 944 km en zijn duif is tot 1191 m.p.m. gekomen. Jan Polder won nationaal Marseille 5 jaar terug in 2014 en gaat nu het zilver op Marseille pakken.

Wil Boonen
Twee liefhebbers Boonen spelen mee op de grote fond en wel de broers Johan en Wil Boonen die dat elk vanaf hun eigen erf in Buggenum doen. Wil toog met 19 duiven naar het inkorflokaal in het naburige Neer en broer Johan had met 24 duiven een juist iets grotere ploeg. Na zijn bomvroege duif om 19.47 uur kreeg hij minder dan 12 minuten later een tweede duif die aan 1187 m.p.m. het nationale brons gaat pakken. Broer Johan klokte om 19.19 uur zijn eerste Marseilleduif en die gaat prijs 12 nationaal pakken. En op zaterdagavond kreeg Wil Boonen totaal 11 duiven terug en verder om 19.34, 19.55, 20.34. 20.46, 20.48, 20.55, 21.05, 21.45 en 21.57 uur. Broer Johan klokte er die avond 9 stuks in de prijzen. Wil Boonen korfde 7 doffers en 12 duivinnen. De doffers waren allemaal overjarige weduwnaars en van de 12 duivinnen waren er 10 stuks jaarling. En van deze jaarlingen waren er 9 stuks ‘lesbiennes’ en twee daarvan winnen de prijzen 1 en 3 nationaal! Wil Boonen heeft een ploegje jarige duivinnen die het hele jaar nog geen doffers hebben gezien. Wil heeft ze dit jaar veelvuldig gespeeld en gelapt en ze zitten op het tuinhok tussen twee afdelingen voor de jongen. De duivinnen zijn allemaal onderling gepaard en in de zithokjes hebben ze een nestje gemaakt. Wil heeft er een plankje voor getimmerd zodat het stro en de eieren er blijven liggen. Deze ploeg speelde Wil het laatst op de dagfondvlucht La Souterraine (22-6) en dat was een pittige vlucht. Na die vlucht werden de eieren weggenomen en zijn de duivinnen opnieuw gaan leggen. Op eieren van 10 tot 12 dagen zijn ze op Marseille gekorfd en het aantal eieren varieerden van 2 tot 6 stuks. De andere ‘liesbiennes’ zijn op de morgenlossing Bressols van de afdeling Limburg gekorfd waarvan de lossing op zaterdag 20 juli werd uitgesteld. Op nest had Wil dus nog drie andere duivinnen mee waarvan de jaarling die op kleine jongen vertrok de 3 e duif was en die zal prijs 30 nationaal gaan winnen. Op het tuinhok heeft Wil Boonen daarnaast nog 22 nestkoppels zitten waarmee de grote fond gevlogen wordt en twee duivinnen daarvan vlogen op Barcelona de prijzen 25 en 39. De weduwnaars zitten op zolder van een voormalige boerenschuur. Op twee afdelingen zitten de 33 overjarige weduwnaars waarmee werd begonnen en op een andere afdeling 15 jarige weduwnaars en die gaan op de twee laatste middaglossingen gespeeld worden als het goed gaat en niet te heet wordt.

Loet en zonen
Via vader Loet Boonen zijn Johan (48) en Wil (53) de duivensport ingerold en Johan toonde daar eerder belangstelling voor dat zijn broer. In 1985 meldde Wil zich ook als lid aan en werd er voortaan gespeeld onder de naam L. Boonen en zonen en de mannen werden in die jaren o.a. generaal kampioen van hun bond de Phoenix. Fondduiven werden indertijd aangeschaft om op die discipline ook uit de voeten te kunnen. Vader Loet was maar liefst 40 jaar voorzitter van de p.v. ‘Tot Ziens’ in Neer en hij is in 2017 overleden. Zoon Wil verhuisde in 2004 naar een eigen woning in Buggenum en broer Johan volgde dat voorbeeld in 2009. Vader Loet speelde de laatste jaren sterk op de programmavluchten en na zijn overlijden hebben Wil en Johan met zijn duiven in het seizoen 2017 nog gespeeld terwijl ze elk hun eigen fondkolonie in Buggenum hadden. De Marseillewinnares is vernoemd naar de dochter van broer Loet en zij heet Janske. En zo is de naam ‘New Janske’ uit de duivensportkoker gerold want eerder hadden de broers een goede fondduivin van 2008 die de naam ‘Janske’ kreeg . Op duivensportgebied trekken de broers Boonen veel gezamenlijk op en ze hebben een gezamenlijke kweekploeg die bij Wil zit. Van verschillende liefhebbers en bronnen zijn over de jaren duiven aangekocht en naar Buggenum gekomen. Goed zijn ze geweest met duiven van Roger Nijs uit Tegelen die een schoolvriend van Wil is en met duiven van P. Schoeren (Reuver) en H. van Wegberg en zn (Echt). Van Ton Vorselen uit Thorn is indertijd ook een ploegje jongen gekomen en uit een duivin van hem hebben ze een aantal duiven gekweekt die puur kop wisten te vliegen. Drie andere hokken waar ze aangeklopt hebben zijn Nouwen-Paesen (Peer), Scheurs-Hauben (As) en Janssen-Hausoul (Epen) en van de laatste combinatie is Jean Hausoul afgelopen week op 79-jarige leeftijd overleden. Van een koppel jongen die gekweekt wordt gaat het even nummer naar de ene broer en het oneven nummer naar de andere broer. Echt duiven bijhalen doen de broer niet meer. Vooral Johan Boonen heeft de laatste jaren een reeks pure koprijzen weten te vliegen en deze eigen prestatieduiven hebben ze onderling gekoppeld en de jongen daaruit hebben ze vooral voor de kweek gehouden. Ooit hadden broers een kweekploeg die maar liefst 90 koppels groot was maar dat is teruggebracht naar 48 koppels

 

Afkomst
Als we naar de stamboom van ‘New Janske’ kijken dan zien we dat de ouders uit speciale duiven zijn gekweekt. Haar vader is van 2014 en werd in Schinveld geboren bij Jan Stevens. Dat jaar had hij een gigant in zijn ‘Nachtvlieger’ die achtereenvolgens de 41 e Pau, 2 e St. Vincent en 15 e Perpignan bij de ZLU nationaal vloog. Deze zoon van de ‘Nachtvlieger werd overgenomen van Roger Nijs uit Tegelen. De moeder van ‘New Janske’ is ook van 2014 en ook haar vader piekte dat jaar op de grote fond. Hij is de ‘Super Agen’ van 2013 die in 2014 piekte met de 1 e internationaal Agen en hij was ook sneller dan alle oude vliegers en deed dat bij Karl-Heinz Kanski in het Duitse Eschweiler. De twee grootvaders van ‘New Janske’ wisten dus van wanten. Wil Boonen werkt bij ijzergieterij Geraedts in Baarlo en ’s morgens heeft hij geen tijd om zijn duiven te laten trainen. Wel worden voor de vluchten de duiven veelvuldig gelapt vanuit Dilsen, Maasmechelen of Geulle en dan staat hij heel vroeg op (4.15 uur) en gaat met zijn broer op pad om bepaalde ploegen duiven te gaan lappen. In de namiddag mogen de verschillende ploegen aan huis trainen of wordt er ook nog gelapt. De overjarige weduwnaars die op Marseille mee waren vlogen eerder dit jaar Agen oud en Limoges en vier van de zeven weduwnaars zijn in de prijzen gepakt.

 
 

De 2 e -getekende kwam op zondag zwaar gewond terug en miste nu dus. Op Agen oud speelde Wil de 2 e provinciaal en dat nationaal pas prijs 146. Limburg zat op die vlucht duidelijk nadelig en nationaal had Wil 9 van de 26 in de prijzen en in Limburg 11 van de 26. Zoals gezegd heeft broer Johan de laatste jaren veel vroege prijzen gescoord: 6 e nat. Barcelona in 2016, 10 e nat. Perpignan en 2 e nat. Bergerac in 2017 en 5 e nat. Marseille in 2018 en in 2017 had hij nationale asduif Marseille en die doffer begon in 2015 met de 18 e nationaal. De jarige duivin die de 3 e nationaal vliegt is gekweekt uit een doffer die uit twee goede vliegers stamt en wel ‘Sleepy’ van 2013 die knap op Narbonne en Agen scoorde en ‘Ganadora’ van 2012 die in 2016 de 6 e nat. Barcelona vloog. Haar moeder is een dochter van de ‘Korsse Boss’ van 2001 van Gerrit Vedder uit Steenwijk die een enorme erelijst op de middaglossingen bijeen vloog. De 3 e Marseilleduif van Wil heeft als vader een doffer die o.a. de 25 e nat. Agen vloog terwijl haar moeder in 2013 de 95 e nat. Barcelona vloog. De eerste Marseilleduif van broer Johan Boonen stamt uit twee prestatieduiven en zijn vader vloog o.a. de 50 e nat. Narbonne en de 140 e nat. Perpignan en zijn moeder o.a. de 108 e en 281 e Barcelona. Veel soort van Ton Vorselen staat aan de basis van voornoemde prestatieduiven.

Jaak Nouwen
In 2011 haalden de broers Boonen een ploegje jongen bij Jaak Nouwen van Nouwen-Paesen in Peer (niet te verwarren met Jaak Nouwen die voor Duifke Lacht schrijft). Na het seizoen zei Jaak Nouwen zijn eigen duiven wel te willen beoordelen en zo geschiedde ook. De broers Boonen vonden die keuring knap nuttig en vroegen of hij al hun kwekers wilde beoordelen. En met het predikaat zeer goed, goed of uitselecteren kwamen die kweekduiven uit de bus. Wil en Jo besloten de kweekduiven met de beste beoordeling onderling te koppelen en dat leverde al snel resultaat op want een ploegje duivinnen uit die kweekduiven deed het als jaarling voortreffelijk. “Die Jaak Nouwen heeft er dus wel een beetje kijk op” zei ik tegen Wil en die antwoordde met: ”Een beetje, zeg maar gerust een beetje veel!” De broers Boonen zelf wilden alle aangekochte duiven in de kweek een eerlijke kans geven en de nakomelingen op hun prestaties beoordelen. Maar dan is men op de grote fond wel een paar jaartjes verder. En wat als ‘duif van niets’ op een duif van grote klasse staat gekoppeld dan is de kans op goede nakomelingen ook niet groot terwijl de ene duif in de kweek wellicht wel heel hoge ogen zou kunnen gooien. Op Marseille waren de broers Jo en Jacques Beurskens uit Haelen bij Wil Boonen komen kijken en die hebben dus een bijzondere vlucht op het Buggenumse erf kunnen meemaken. En als we over Buggenum praten dan denkt bijna elke liefhebber automatisch aan Jan Theelen. De ex-kastelein die zoveel liefhebbers aan goed fondsoort heeft geholpen en zijn zaak ‘Oppe Berg’ was lange tijd een plaats van samenkomst van veel liefhebbers vanwege de vele duivenverkopingen die er indertijd werden gehouden en ook die van Jan Theelen zelf en dat was (als ik het goed heb) in 1990 of 1991. En op zijn nieuwe adres in Buggenum speelde hij in 1993 de 1 e internationaal Barcelona. De oude vos (Jan is intussen 87 jaar oud) speelt dit jaar twee keer bomvroeg op de middaglossingen met de 9 e St. Vincent en de 4 e Dax in de sector zuid. Het voer betrekken de broers van de familie Simons uit Ransdaal en dat betreft deels hun eigen mengelingen terwijl ook die metandere merken wordt gemengd. Van Belgica-de Weerd gebruiken ze producten zoals OrniSpecial terwijl Norbert Peeters uit het Belgische As hun vaste ‘huisarts’ is bij wie ze altijd kunnen aankloppen met vragen en voor advies. Terwijl de broers Boonen de laatste jaren steeds beter op de grote fond zijn gaan presteren heeft Wil Boonen nu een ware hoofprijs te pakken met de 1 e nationaal Marseille. Nog vaak zal er naar ‘New Janske’ gekeken worden met de gedachte dat zij het toch maar fraai heeft weten te flikken op Marseille 2019!

Ad van Gils

woensdag 14 augustus 2019

Dinsdag 13 augustus - Wervelwind -

Had ik al getikt dat de zaterdagen wel vervloekt lijken? Daar paste afgelopen zaterdag zo in het rijtje, zo liever niet. Natuurlijk de harde wind was aangekondigd en je hebt dat de keuze mee of niet, maar ja wanneer gaan ze dan wel ervaring opdoen? Dus de hele ploeg op vrijdag blind de mand in en maar zien waar het schip aan wal loopt. Bij het ochtendgloren viel het nog wel mee, blauwe luchten en de kat van de buren vloog nog niet voorbij. Dat duurde maar even. Gelukkig wel een vroege lossing zodat ze voldoende dag kregen om terug te ploeteren op weg naar de veilige thuisbasis. De eerste handen vol kwamen op zich goed naar huis, wel één voor één, toch niet al te ver achter de rappe mannen dus een eerste goed teken. Een enkele keer vier vleugels tegelijk, regelmatig met vreemde en het bleef wel door druppelen. Dat laatste is helemaal goed natuurlijk, nadeel van ploeteren tegen de windkracht acht naar de zuidwesthoek zijn de gewonden waar je maar op kan wachten. De teller bleef klimmen, wel steeds langzamer in de middag en avond. Zondagochtend na de koffie kwamen ze weer tot diep in de middag, denk dat de schade nog overzichtelijk gebleven is. Een vooraf beoordeelde dekzwabber blijkt nog onderweg, wie weet zegt dat wat over de anderen, al denk ik toch ook gedeeltelijk gewoon pech, verkeerde moment op de verkeerde plaats. De wind bleef op de zondag nog hard loeien, hielp ook niet echt, toch beter kijken naar het deel dat thuis is, open deur. Eén met een flinke blauwe bult ging vandaag alweer mee de lucht in, nog een beschadigde mag nog paar dagen binnen blijven en opknappen voor latere weken. Veel vluchten op het programma heeft ook veel voordelen, ja ik begrijp ook nadelen. Kilometers hebben ze gemaakt, de meeste een flinke midfond of dagfondvlucht, een uur doorschieten is al snel twee uren terug peddelen bij zulke omstandigheden. Verbazingwekkend de aankomsten tijdens de enorme plaatselijke stortbuien, karaktertrekje zeker? Komend weekend lijkt alweer in het water te vallen, nu letterlijk. Dan maar gelijk twee nachten mand, hebben ze dat ook maar vast beleeft. Als het zondag dan maar goed weer is, scheelt ook weer een voerbeurt of twee. Overnachting met ontbijt voor dezelfde prijs, prima toch? De overjaarse zijn een paar dagen na de laatste international bij elkaar gelaten, mogen het seizoen in alle rust naar de rui in toch natuurlijke omstandigheden doorbrengen. De jaarlingen verhuisd en gekoppeld in het oude duiven verblijf, allemaal op de rust mengeling, de resten van het seizoen uit de organen poetsen. Ze mogen een jong grootbrengen, stuk bakvastigheid meegeven, mag zich komend jaar uitbetalen. Op de Who dares Wins eenhoksrace in Engeland gaan we met twee strijders naar de finale in het laatste weekend van deze maand. Het eiland staat er om bekend, het weer wil daar niet al te best meewerken dit jaar, regelmatig moest er uitgesteld worden, regenfronten en weinig van de hitte en droogte die wij hier hebben gekregen. Het deelnemersveld regelmatig uit elkaar gedreven, eentje van de mijne ben ik bijna zeker van dat die heel midden Engeland omgeraced heeft. Kwam op iedere hotspot een paar uur na de eersten alleen thuis. De finale gaat over het kanaal, en dat is heel wat anders dan ze tot nu toe hebben meegemaakt. Geen kopgroep, alleen maar einzelgangers die tussen de 20 en 150 kilometer over open zee moeten doen om de oversteek te maken. Dat zijn hele andere vliegkwaliteiten dan twee tot drie uurtjes in een wolk vleugels naar huis trekken. Over twee weken dus naar het thuisland van de premier league, moet een heel evenement zijn, zal live worden uitgezonden. Ben heel benieuwd of we de lokalen het vuur aan de schenen kunnen leggen met een zevental rood wit blauwe vaandeldragers van vier deelnemers, wel allemaal eenhoksracespecialisten. Of ze de reis over het kanaal halen zien we vanzelf, de voorpret is er niet minder om. Met pretentieuze namen als 'Frysian Channel King' en 'Frysian Channel Rush' moet het lukken toch? De eerste uit een koppel waarvan de vader een 130e in de finale van de Derby Arona Tenerife op de wereld heeft gezet, en de moeder een 11e in de finale van de Al Safa eenhoksrace in Arabie uit het ei toverde. De tweede komt uit een vader die zelf 229e in de finale van de Derby Arona Tenerife was, en de moeder winnaar van de finale van de Primstar eenhoksrace in Moldavie was. Moeten er nog mooiere geloofsbrieven bij? Papieren tijgers tot de finale in ieder geval, voorpret zei ik toch?

zaterdag 17 augustus 2019

Gebroeders Dekker bijten zich vast in een verse Bergerac, 
Comb Peeman&Schaap combineren er op los op Fontenay sur Eure. 
Door emoties overmande Jan de Jonge krijgt gewonnen paraplu overhandigd.

Het werd weer laat op de inkorving van Fontenay. Het eindigde in een nachtelijke pindakater.
Stukje in mijn strot wat niet te verwijderen was zorgde voor helse hoestbuien en de schrapende 
geluiden alsof een oude asfaltweg opgeruimd werd, en dat alles gaf dat Ingrid de benen nam. 
Een pakje pinda’s is teveel van het goede. Het werd weer een sterk avondje melken. 
De toog hing eenzijdig naar rechts. De oren werden gespitst. Helaas kon er maar vier man 
aan de lippen van Fredrik Dekker hangen. “Harde wind komt eraan mannen”. 
“De goeie komen nu naar voren want een snelle oriëntatie en uit de groep durven komen, 
die duif zal de winnaar worden dit weekend”. Was het niet Ad Schaerlakens die eens hetzelfde
verkondigde ?. Ja maar als het zwaar wordt opperde iemand.? “Kan zijn maar zeker de oude 
zullen zich zelden overzetten, mijn ervaring is dat bijv een dagfond duif die gezet wordt op 
een tussen midfond vlucht, in de middenmoot zal vliegen om daarna weer te vlammen op de dagfond
 vlucht ”. Stiekem pakte ik mijn notitie blokje. Genoteerd al ging het niet echt over de jonge
 duiven. “Uiteraard moeten ze wel in conditie zitten” vervolgde Frederik. 
Deze week op bezoek bij een ZLU man pur sang droeg ik mijn steentje bij. 
Kenmerkend is dat hij heel vaak , en ik meen wat ik schrijf , de getekende duiven voorop draait.
Genoeg stof op deze melker uit te horen. “Twee uur van te voren in de mand vriend” 
met open klep maar met een krant erover”. “Na een uurtje kijken” en wie er rustig liggen die 
eruit pakken en de meest zwetende duif, dat is em”. We gaan het uittesten. 
De toog hing nu naar links want daar zat ik. Nog een onderwerp passeerde de revue. 
Verlies jonge duiven. De mening van een Oostburgse topmelker werd op de pijnbank gelegd. 
“ Als jonge duiven 3 maanden zijn , dan opleren luidt het devies”. Vroeger ging het zo. 
Nu leren we door vroege jongen te kweken en laat op te leren een 16 jarige puber lopen. 
“Fout” schreeuwde de tooghanger het uit. Toog was muisstil . Ik nam nog wat pinda’s . 
Weer veel stof tot nadenken. Natour Melun zag de toog eigenlijk niet zitten en men is benieuwd 
of degene die dit voorstel gelanceerd hebben de verantwoordelijkheid zullen nemen en in 
grote aantallen zullen inkorven.

Op Bergerac werden er door 8 deelnemers 73 marathon duiven geselecteerd . Alle kanonnen deden mee.
 Het werd een super vroege voor de gebroeders Dekker. Voor de tweede maal 
( eerste keer niet geklokt) meldde zich de “661” aan de Haarmanweg en wist niet alleen de 
eerste prijs in Sluiskil te halen maar ook werd het een 2e in de hele provincie. 
De gebroeders zouden de gebroeders niet zijn als zij niet kweker Freddy de Mul mee in 
het feestgedruis sleepten. In huise Weltevree werden de camera’s van Freddy opgesteld en kon 
elke Nederlander via facebook meegenieten van het koppel dat de “661” had voortgebracht. 
Hoewel alle focus op de “661” was wisten de gebroeders ook nog eens 6 duiven in de eerste 10 
te draaien en met 10 vd 16 werd het een Bergerac om in te lijsten. 
Tweede werd de sterke Arie Buijze. Zijn “390”sneed de gebroeders de pas af en Arie vulde 
zijn winkelwagentje met 4 vd 5. Combinatie Pieters deed ook mee voor een ereplaats en haalden 
3 en 9 . Henk Zegers pakte plek 7. De gebroeders haalden een snelheid van 1330,251 meter/min . 
De laatste prijsduif 805,066 meter/min. Na deze vlucht kon het kampioenschap berekent worden. 
Op de Sluiskilse Reisduif website zal deze te bewonderen zijn.

Fontenay sur Eure. 332 duiven ingekorfd. Om 08:00 uur kon de lossingsverantwoordelijke met
 wapperende haren het lossingssein geven. Eerdere aankomsten in Nederland meldden snelheden 
van 2100 meter/min. Buienradar liet buien zien. Van alles wat dus. 
Bij Comb Peeman&Schaap zaten een achttal supporters gereed. Een nagekomen oude duivin viel op 
de plank. “Er is er nog 1” brulde de supportersgroep . Om 11:15:44 liet de “066” van de 
Combinatie zich constateren. De snelheid van 1865,991 meter/min was voldoende om na jaren wachten
 weer eens een eerste prijs te halen. De Combinatie is hiermee zeer in hun nopjes en alleen 
het langzaam losmaken van de BH van Ingrid overstijgt de losgemaakte emoties bij deze 
gedreven melkers. Met nog een 18e en 19e stek erbij zaten zij 3 maal bij de eerste 20. 
Tot nu toe loopt het jonge duiven seizoen naar tevredenheid. Dat deze duif ook nog een 
ladies leaquer was maakte het voor Ingrid van de combinatie alleen nog extra euforischer.
 Gebroeders Dekker hadden er 90 ingekorfd. Mensen toch, wat een uitslag weer. 42 vd 90 erin en 
6 keer in de eerste 10. 2e,3e,4e,5e,8e en 10e plek voor dit duo. Maar ze gingen verder ook 
een 11e, 15e,16e,17e, en 20e werden ingelijfd. 11 bij de eerste 20 !!. Voor wie is de bon ? 
Goed spelende melker John Dieleman wint de 6e stek en haalde 9 vd 22 . Dik zijn deel. 
Miste nog wel zijn beste jonge duif die avond en was daar wat bezorgd over en we begrijpen dat.
 Combinatie Pieters werd 7e en R de Schoolmeester 9e. Ik volgde even een discussie tussen hem 
en de gebroeders Dekker. Laatste hadden een prima duif van Roger die vlamde op de dagfond. 
Helaas was dit koppel opgeruimd. Roger wacht niet te lang en dat is jammer. 
Twaalfde werd de Mul Vermeirssen en veertiende Joop Kornelis. 
En toen ja toen kwam Jan de Jonge. Combinatie Peeman&Schaap hadden een schenking gedaan. 
Een luxe, klimaatbestendige paraplu. Jan de Jonge zette alles op alles en won met zijn “206” 
de paraplu. Het werd dus voor hem een Fontenay sur Plu. Met gepaste trots werd de 
geëmotioneerde Jan op de gevoelige plaat vast gelegd. Met hese slecht verstaanbare stem meenden 
we hem te horen zeggen dat dit mooier was dan een eerste prijs winnen. 
Jan proficiat en hou het droog dit najaar. Jan haalden overigens 6 vd 12 en dus 50%. 
Roegiest Visser deed hem dat na met 1 vd 2. Ondertussen draait het duivenbingo spel op volle
 toeren. Iedereen heeft nog kans. Er is nog geen enkele volle bingokaart gemeld. 
Juist zoals de organisatoren het wilden maar het wordt wel tijd. Donderdag lossen in Melun 
in plaats van Lorris. Meedoen zou ik zeggen. 
Onze “066”had nog geen enkele prijs gewonnen, geluk kan je pas hebben als je meedoet. 
vrijdag 16 augustus 2019


Afgelopen weekend was er in tijden zomaar eens een wedvlucht, wel was er een africhting voor de natoer op Roosendaal. Het weer was vrij onstuimig en daarom gaf de lossingscommissie vrijdag al aan dat de africhting duiven pas zondag gelost zouden worden.

Het wordt toch echt hoogtijd dat de samenspelen eens de handen in een steker en een voorstel in dienen op de eerst volgende vergadering van de afdeling 5 zodat we volgend jaar ook gewoon op zaterdag in kunnen korven als het weer op zaterdag zeer slecht is. Nu kan dit dus niet omdat in de statuten is opgenomen dat we niet op zaterdag inkorven.

Ook de jongen duiven vlucht vanuit Pontoise zo, n 380 kilometer gemiddeld voor de liefhebbers in het stedelijk samenspel leiden werd uitgesteld naar zondag omdat het zaterdag niet verantwoord was om te lossen wegens de wind. Toch werden op twee afdelingen na alle overige afdelingen wel op zaterdag gelost en werden er dus hoge snelheden bereikt. Het verloop was daar in tegen niet al te best, snelheden liepen hard terug.

Zondag hadden we prima weer dus denk dat we het er allemaal wel over eens zijn dat er terecht is uitgesteld. Om 08:00 uur werden de ruim 16000 jongen duiven van afdeling 5 gelost en hadden een super snel vertrek. Het rekenen kon beginnen en toen de eerste duiven op de eilanden vielen en op compyclub live verschenen bleken deze nog geen 1700 meter te maken. In leiden zou je dus om 11:45 uur ongeveer moeten draaien. Maar toen sprong opeens Gebr. v d Berg uit leidschendam er op en bleken de duiven hier veel harder te gaan, 11:45 uur werd voor ons opeen 11:33 uur voor een vroege duif. Opvallend was dat zowel aan de oostkant als zowel aan de westkant van de afdeling vroege duiven werden gepakt, in midden waren de snelheden duidelijk lager.

Deze week gaat de overwinning in het stedelijk samenspel leiden naar Ton Karper uit Voorschoten. Zijn winnende duif is de 19-6044089 een Belg van Johan Govaerts uit Olmen. Ton gaat elk jaar met enkele Voorschotenaren naar hem toe nemen elk jaar weer een mand vol jongen mee. Diverse Voorschotenaren zijn al geslaagd met de duiven van Johan Govaerts en dus ook Ton Karper. Nu lijkt het er op dat hij weer een toppertje bij hem vandaan heeft want de 19-6044089 staat inmiddels ook op de 2e plaats in de Belgen competitie in het samenspel leiden en omstreken.

Ook dit jaar speelt Ton maar weer met weinig jongen duiven maar weet toch elk jaar een eerste prijs te vliegen in het stedelijk samenspel leiden met zijn jongen. Deze week had Ton 20 jongen mee en had er 8 in de prijzen. In het samenspel leiden en omstreken was het ook goed voor een mooie 6e plaats tegen ruim 1800 duiven. In rayon west van de afdeling was het een 10e plaats tegen 4485 duiven.

Ton Karper van harte gefeliciteerd met de overwinning in het stedelijk samenspel leiden.

Tot volgende week vanuit de Costa da Sol.
De Witte Duif

Nieuwsbrief Peter Boskamp

23 juni 19
Rotavirus en zo meer. Ik weet niet of U het weet, maar artsen en dierenartsen mogen sinds 2006 geen meldingen meer maken omtrent de heilzame werking van vitamines en kruiden. Naar verluid zijn de...

Columnist in Spotlight

08 augustus 19
De kreet bestaat nog, hoewel de uitslagen al een...
21 juli 19
Raak!   Ik liet het al vaker blijken in mijn...
25 juni 19
De Oranje Leeuwinnen winnen hun groep en gaan...
11 juni 19
26 april 19
  Het werd deze week wel weer eens tijd om over de...
19 april 19
  Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie...
07 april 19
Mooi was het zaterdagmiddag. Ik was bij de...
29 maart 19
Op bezoek bij één van de beste overnachters van...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

24 juli 19
17 juli 19
  Stekeligheden 4 Ledenraad 4 juni Ooggetuige verslag van 1 van de 8 belangstellende !!!! op de...
10 juli 19
De wedvlucht Barcelona is jaarlijks het summum qua afstand in de duivensport. En dat...
08 juli 19
03 juli 19
Ook op de tweede internationale wedvlucht van het ZLU-programma, n.l. Agen voor oude en...
01 juli 19
Naast het overzicht van alle deelnemers met de kwekers, kopers en spelers is  het...
29 juni 19
“Zege La Souterraine voor Peter Theunis” Foto Henk van Boheemen Afgelopen weekend was de...
28 juni 19
Ontketende Ridderhof speelt vereniging aan flarden op Quievrain oude duiven. Groot...
26 juni 19
“Frans en Jordi Damen winnen op Quievrain” Foto: Henk van Boheemen Zaterdag 22 juni was...
25 juni 19
  FOND IN HET GROENE HART NIC DE SNELVLUCHT BODEGRAVEN ( 1714 ) THEO WIJFJES UIT NIEUWVEEN...
25 juni 19
Dit weekend staat weer geheel in het teken van de duiven bij PV de Woudvliegers. Er zijn 4...
18 juni 19
De gisteren uitgestelde vlucht vanuit het Belgische Lessines werd vandaag al vroeg...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40