Zondagmorgen vroeg vond ik na een rondje wielrennen, mijn laatste achterblijver uit Lennik in het hok. Weinig ingeleverd maar aan zijn pennen te zien heeft hij er wel aan moeten trekken. Altijd lekker wanneer de ploeg lang intact blijft en er geen verliezen worden geleden want ik doe liever zelf, wanneer het een notoire laatkomer is, de chipring er af. De oude duiven krijgen standaard ook op zondag een bad en lieten het zich welgevallen, na het middaguur alle jonge duiven in de manden gestopt en in de tuin gezet voor een paar uurtjes, hierna verhuisden de manden het hok in, om de duiven pas maandagochtend weer de vrijheid (in het hok) te geven. Dit gaan we de komende weken alle zondagen herhalen, zodat ze van jongs af aan geen angst/stress hebben voor de verzendmand. Zondagmiddag toch een paar uurtjes voor de TV gezeten…. Wat MVDP tijdens De Amstel Gold Race presteerde was onvoorstelbaar en zijn vader ‘mompelde’ wat een mafketel….

2e paasdag heeft broer Peter onze 4 jonge duiven in Hoofddorp afgeleverd om verzonden te worden naar Portugal. (The Algarve Great Derby) 4 fijn gebouwde duifjes waar onze dagfond lijnen rijkelijk in vertegenwoordigd zijn. Deze keer hebben we gekozen duifjes te verzenden die al enige weken om het huis vliegen en al de nodige vaccinaties achter de rug hebben. (komen bij broer Peter vandaan want de mijne zijn te jong) Op deze leeftijd kun je ze beter beoordelen en in Portugal krijgen ze toch nog een lange tijd om te acclimatiseren in hun nieuwe hok. We gaan het letterlijk op grote afstand volgen en wie weet bereiken er een paar de finale en gaan we het dan opnieuw van nabij bekijken. Zelf had ik 2e paasdag een gezellig familie uitje op het programma staan en de duiven een dagje ‘rust’ gegeven….geloof niet dat het kwaad kan.

 

De ergernis van de foutieve uitslagen op de compuclub zijn nog niet voorbij, persoonlijk raakt het mij niet, maar wanneer je een geweldige uitslag maakt en de uitslag wordt vervuild door liefhebbers die niet in je CC/kring thuishoren, ga dat de verslaggever van het “Spoor” maar eens uitleggen of je uitslag naar PIPA verantwoorden.  We hebben maar één oefenvlucht, die je van mij part verplicht moet stellen om mee te doen, je kunt dan alles checken en alle fouten eruit halen.  Woensdagmiddag verschenen de definitieve uitslagen op de Compuclub en nog steeds vol fouten, donderdagmiddag een update op de afdelingssite en helaas nog steeds fouten, (gelijktijdig een verandering van de lossingsplaats voor zaterdag Strepy gaat Quievrain worden) blijft bijzonder dat je de uitslagen niet voor elkaar kunt krijgen maar gelukkig was de informatie op de lossingssite vorige week oké, prima info over de omstandigheden, vertrek, lossingstijd en een filmpje.

Zondag zoals gebruikelijk de weerkaarten bekeken en de wind gaat draaien en zal zuidwest worden, zon, buitjes en redelijke temperaturen. Het gaat dus een ‘waai’ vluchtje worden maar ook dan moeten ze perfect zijn en de nodige motivatie hebben om van voren te spelen.

Dinsdag was de dag dat de jonge duiven voor het eerst naar buiten mochten, mooi weer met wel wat wind maar het moet toch eens gebeuren. Vliegen kunnen ze, want toen de reiger boven op het huis ging zitten en er ook nog een helikopter over kwam, knalde de groep het luchtruim in, enkele tegen de huiskamer raam maar de overige maakten hoogte en verdwenen. Na geruime tijd zag ik wat groepjes terug komen en tegen de avond zaten de meeste weer in het hok. Eind van de week maken wij de balans weleens op.

De duiven trainen naar behoren, maar de doffers zijn nog geen echte weduwnaars en de duivinnen mogen best even wegtrekken en meer hoogte maken maar dat gaat de komende weken wel goed komen. Zaterdag wind in de “poeper”, andere omstandigheden maar ook andere duiven? De ‘goeie” zullen er wel weer zijn maar de duiven die niet scherp genoeg zijn moeten waarschijnlijk een stukje terug vliegen.

Vrijdagavond gaan wij pas om 20.00 uur inkorven, de afgelopen jaren stond de wagen om 19.30 uur voor de stoep maar dat gaat dit jaar anders worden. De duiven uit Heemskerk worden bijgeladen bij kring 1 en wij zijn de laatste in de rij dus de planning is rond 22.30 uur. Zaterdag eens kijken wat dit teweeg brengt wanneer een kring verdeeld gaat worden over 2 wagens.

Zaterdag is het Koningsdag en hopelijk valt deze dag niet in het water, ben benieuwd wie deze week de KONING van de vlucht gaat worden…….

 

De weerberichten voor zaterdag in Belgie zijn aan de westkant redelijk, zeeland, Zuid-Holland en Noord -Holland lijken toch wel redelijk veel droge momenten te krijgen en dat in combinatie met een harde zuidenwind……In Quievrain zal er een mooi moment moeten zijn. De zondag ziet er slechter uit. Niets zo veranderlijk dan het weer dus wikken en wegen………

Nieuwsvanachterdeduinen#

Afgelopen vlucht was er één uit de categorie “gejaagd door de wind” en bereikten onze duiven, ondanks het ‘mindere’ vertrek ,toch nog zeer hoge snelheden met een prima verloop. Ik keek wat door de uitslagen en je ziet opnieuw een paar hokken vernietigend uithalen, terwijl andere hokken een klein ‘steekje’ lieten vallen. Ook zag je plots hokken van voren vliegen die de eerste vluchten nog niet eerder echt ‘acte de presence’ gaven. Bij mij zelf kwamen de duiven prima af met zowaar een paar die in de kop van de uitslag stonden. Ik heb ondertussen wel geleerd dat je van een enkele vlucht, die tegenvalt niet zenuwachtig moet worden en niet moet gaan dokteren. Ondanks de ‘goede’ uitslag stond er voor maandag een afspraak met de dierenarts gepland, want meten is weten en anders is het vaak een bevestiging van wat je al wist. Ook deze keer waren de duiven in orde maar de puntjes moeten op de i!!

Zoals gebruikelijk op zondag even een blik op de weersverwachting voor de komende dagen en in het bijzonder voor het weekend. Noordwesten wind met redelijk droge momenten is het voorlopige vooruitzicht, dus de rem parachutes kunnen (gelukkig) de kast weer in.

Vorige week ging de klep van de jonge duiven voor het eerst open en zo’n 30 duiven van de ruim 50 waagden hun eerste stapjes buiten, altijd een mooi gezicht maar toen plots er de nodige tegen de ramen vlogen en de overige het luchtruim opzochten, ‘vloog’ ik zelf naar buiten, een grote reiger was op het dak van de buren neergestreken en niet veel later kwam een helikopter laag overgevlogen. Het resultaat was dat er een groep rondvloog en uit het zicht verdween en de andere verspreidt over een aantal daken zaten. Het beste is dan een rondje om te gaan, na een uurtje ben ik begonnen ze te roepen en zowaar einde dag zat alles weer in het hok. Helaas knalden ze vrijdag weer tegen de ramen, nu met een dodelijk slachtoffer tot het gevolg en tegen de avond nog wat lege plekken, de volgende morgen zaten ze al te wachten om naar binnen te mogen. Zelf was ik die vrijdag naar een collega duivenmelker en mijn vrouw maar bellen, want er lag een dode duif in de tuin. Van mijn mede clubgenoot Gerrit Twaalfhoven had ik een bonnetje gescoord wat ik dus die vrijdag ging verzilveren en vooraf had ik de jongen los gegooid met alle beschreven gevolgen van dien. Gerrit had 3 duifjes in de mand gestoken en ik mocht kiezen maar mocht ze ook alle 3 meenemen! Dat laatste heb ik gedaan, Gerrit bedankt! Zondagavond moesten ze voor de 2e keer de mand in voor gewenning…… Deze week zijn de jongen alle dagen los geweest en er is al een aardige groep die rondjes vliegt en regelmatig uit het zicht zijn. Woensdag nog 2 prachtige jongen opgehaald bij Arie Tromp, Arie is in het bezit van ’n koppel waar ieder jaar wel een paar hele knappe uitrollen, die zoeken we allemaal en wat is er nu mooier dan wat uit je eigen soort terug te halen. De teller staat nu op 60 stuks en daar komt nu geen veer meer bij. Nu ze zo snel mogelijk de ploeg in de lucht krijgen want de tijd begint te dringen….

De oude duiven bereiden wij voor op onze 4e Vitesse vlucht en dat is Quievrain geworden met de verwachting dat ze kopwind krijgen, voor mij 244 km. Mits in orde en de omstandigheden laten het toe, gaat de ploeg mee.

Op de compuclub was woensdagavond te zien dat de correcties zijn doorgevoerd, de hokken die voor het kampioenschap spelen weten nu waar ze staan…….

Zaterdag dus onze 4e vitesse vlucht, tot nu toe zijn de duiven incluis de africhting 4x goed naar huis gekomen, met goed vertrek, slecht vertrek, noordoost, zuidwesten wind, we hebben het allemaal voorbij zien komen, de duiven trokken zich er niets van aan en kwamen prima naar huis en dat verdient een compliment.

A.s. zaterdag lijkt het er op dat we noordwesten wind krijgen met bewolkte omstandigheden, ik lees diverse blogs . De één zegt ‘ik kijk nergens na, alles gaat elke week de mand in ’n een ander wikt en weegt meer en speelt op zijn gevoel en laat wat duiven thuis. Zelf wik en weeg ik en tot nu toe, heb ik er geen spijt van, al zijn er vluchten geweest waar ik achteraf concludeer dat ze gerust mee had kunnen geven. Duiven een weekje rust geven of niet willen blootstellen aan de kou, heeft ook zo zijn voordelen en dat merk je bij een bezoekje aan de dierenarts.  

Zaterdag 4 mei, onze jaarlijkse herdenkingsdag en zondag 5 mei onze Bevrijdingsdag, altijd een bijzonder weekend.

 

Zaterdag 4 mei dus Quievrain, hierna 2 midfond vluchten waarvan de eerste vrijdagavond inkorven is (staat te lezen in het vluchtprogramma op de site)dus mochten ze moeten overstaan is er geen man overboord maar hopelijk kunnen ze zaterdag los, de kou en een enkel buitje zal het probleem niet zijn, in Nederland ziet het er beter uit dan in Belgie. In Nederland in de kustprovincies toch veel droge momenten met een zonnetje, in Belgie lijkt er in de ochtend en middag wat goede momenten te zijn. Het is alle weken nog prima gegaan, dus heb er alle vertrouwen in. Bijna de hele ploeg gaat mee……….

 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40