Aan de vooravond (2 december) van mijn kweekseizoen 2020, blik ik toch nog even terug. 2019 was ‘n prima jaar en dat smaakt naar meer, de nadruk lag en blijft dan ook liggen op de Dagfond (en Midfond) maar dat vraagt om een goede kweekstrategie. Krijgen wij in 2020 weer 6 DF vluchten of wordt daaraan geknabbeld? Ik hoop het niet! 6 DF-vluchten is echt niet te veel want mijn duiven hoeven niet per se 6 keer mee. Vraag is, zijn de sector vluchten definitief van de baan? Ook niet onbelangrijk want wat worden de afstanden die de duiven voorgeschoteld krijgen. Er zit in mijn optiek veel verschil in duiven die hooguit 7 uur moeten vliegen t.o.v. duiven die van vluchten van meer dan 10 uur vliegen thuis moeten komen. Nu kweek je niet voor ’n jaartje duiven, nee regeren is vooruitzien, wat vliegen we over 3, 4 jaar voor afstanden, met en tegen wie.

Zelf heb ik het idee dat wij in de toekomst alleen DF vluchten van rond de 650 tot ruim 700 kilometer voorgeschoteld krijgen en daar moet ik in het kweekhok rekening mee houden. Niet dat daar alleen maar duiven zitten of komen te zitten die deze afstanden aankunnen maar de duiven die dit succesvol kunnen, gaan zeker 50% van de broedhokken vullen. De overige zijn ‘allround’ duiven, duiven die op de Midfond op hun best moeten zijn want naast taaiheid/afstand geschiktheid moet er ook snelheid in blijven zitten. Een DF-speler pur sang, vertelde mij eens; ’n duif is op zijn best op de afstand die hij net aan kan. Duiven die te veel afstand geschikt zijn, blijken op de wat snellere vluchten, niet van voren te spelen. In Noord-Holland hebben we een aantal geweldige DF-spelers en om een beetje mee te doen met deze hokken moet je het hok versterken met duiven van deze mannen of elders nog betere op de kop tikken maar dan nog heb je geen zekerheid of het lukt. Dromen mag en wil je dat dromen uitkomen moet je dus een goede kweekstrategie, beetje geluk, veel doorzettingsvermogen plus goede duiven hebben en met het laatste begint alles………….

 

Deze week met een paar duivenvrienden bij elkaar gezeten, kunnen we elkaar beter maken, versterken, zou toch prachtig zijn wanneer het lukt!!

 

Afgelopen donderdag de oude duiven gescheiden, 13 oude en 16 jonge duivinnen zitten klaar voor het seizoen 2020. Voordat we starten zullen er nog wel een paar sneuvelen. 8 oude doffers mogen blijven en worden aangevuld met 8 jonge doffers. De mannen hebben ruim de tijd een broedhok te bemachtigen want de koppeling staat pas begin maart in de planning. De kweekduiven zijn een dagje voor gekoppeld geweest en dat ging redelijk maar er mag bij sommige nog wel een beetje meer genegenheid bijkomen. Ik heb de motivatie bakken uit het weduwnaar hok in het kweekhok geplaatst om volgende week de duiven de mogelijkheid te bieden, zich te ontdoen en te wapenen tegen doffers die te fel zijn. Ik heb zo’n hekel aan het elkaar beschadigen en door die motivatie bakken kan de duivin zich hogerop verschansen.

 

Bij ons in de afdeling moet op bestuurlijk niveau het nodige gebeuren om weer compleet te worden, ook bij de NPO is het bestuur niet meer voltallig. Ik begrijp de afdelingen dat ze een ‘statement’ hebben gemaakt richting de NPO omdat ‘afspraken’ niet nagekomen werden en er veel onduidelijkheid is over een aantal belangrijke zaken. Prima dwing duidelijkheid en transparantie maar af. Ik heb inmiddels de agenda gezien en het is te hopen dat de afgevaardigden, die ons moeten vertegenwoordigen, al de voorstellen goed lezen, heel goed lezen…… (ik was in de veronderstelling dat bepaalde zaken al afgeschoten waren maar zie ze gewoon weer bij de voorstellen)

Het is onvermijdelijk dat we over een aantal jaren moeten herindelingen, dus goed om erover te praten maar misschien is het NU nog te vroeg maar je moet wel plannen maken. Dan het punt automatisering, ik vind het prima dat er gekeken is wat momenteel al mogelijk is, wat de voordelen daarvan zijn. Plots lijkt het dat wij vergeten zijn, hoe eind jaren ’90’ het e.c. werd ingevoerd en hoe wij tot vandaag aan toe daar nog steeds blij mee zijn. Het e.c. is inmiddels verouderd, het is oubollig, het kan zo veel beter, makkelijker en veiliger. Wij schrijven ook geen cheques meer uit, nee we ‘telebankieren’. Voor hoe lang nog? Wij geven elkaar al nu al een ‘tikkie’ en bestaan de banken nog wel over 6- 7 jaar? Je loopt ook niet met een mobiel van 10 jaar geleden in je zak, is whatsapp nog weg te denken. Wie weet hebben we over 5 jaar wel weer een ander communicatiemiddel. Het tegengas wat in de duivensport gegeven wordt, bestaat uit; het zal onze tijd wel uitdienen, weet je wat het kost en soortgelijke argumentatie. Bedenk hoe mooi en makkelijk je leven is geworden en hoe groot de informatie stroom is geworden. De trein dendert door, ook het nieuwe e.c. systeem is niet tegen te houden.

 

Op Black Friday ben ik samen met broer Peter naar de Nationale Manifestatie geweest, niet met het idee dat er ‘koopjes’ te halen waren, ook niet met zwartgallige gedachten maar omdat ik op zaterdag een duivenkeuring had staan. Vrijdag begon de beurs pas om 15.00 uur en met de kennis dat er in de late middag files staan, zijn we op tijd heen gegaan en pas in de avond huiswaarts gereden.

Toen wij vrijdagmiddag arriveerden en de hal binnen kwamen, kregen wij al snel gevoel dat de prijs van het toegangskaartje niet in verhouding stond met wat wij te zien kregen. Dus eerst maar een kopje koffie om vervolgens de ‘stands’ te bezoeken. De ruimte waar de Tentoonstelling en kampioensduiven stonden was nog afgesloten voor publiek en ging pas eind van de middag open. De eerlijkheid gebiedt mij, ondanks het lange wachten, te zeggen dat de duiven er geweldig bijstonden. Mooie ambiance, goede opstelling zodat je toch dicht genoeg bij de duiven kon komen, de lijst met gewonnen prijzen netjes boven de kooi, maar ook de punten van de keurmeester(s). Bij dit laatste wel de opmerking dat deze punten volgens het internationale label werden gegeven. Deze puntentelling loopt tot 95 punten. Velen van ons zullen denken dat deze kampioensduiven ruim 92 punten halen maar dat heeft dus enige nuance nodig. De duiven stonden er prima bij en het is toch geweldig wanneer een duif daar mag staan vanwege zijn prestaties! Hulde aan de organisatie. Toch wat bekende tegen gekomen dus we vermaakten ons wel, op het einde nog even wat ínkopen’ gedaan en huiswaarts gekeerd. Hopelijk maakt de zaterdag veel goed voor de ‘standhouders’ maar de vrijdag voegt niets toe.

Zaterdag was de huldiging van de Nationale kampioenen, zag dat een aantal NH-duivenliefhebbers top tien staan dus onze afdeling was goed vertegenwoordigd is, diepe buiging fantastisch gedaan!

 

Zaterdag een leuke keuring in het mooie Enkhuizen, de duiven stonden er goed bij, opmerkelijk veel uit geruide duiven, die goed verzorgd waren. Veel duiven van 91.5 tot 91.75 punten wat voor sportduiven prima is, voor tentoonstelling duiven van 92.5 punten moest je zaterdag in Nieuwegein wezen maar die komen zelden in de mand. Met een paar heerlijke specialiteiten uit Enkhuizen (thnx) weer richting Heemskerk waar ik eerst mijn duifjes ging verzorgen en zo vloog een week weer om…………………