NU OF NOOIT: EEN NIEUW NPO-BESTUUR!

Het huidige NPO-bestuur functioneert niet zoals het moet. De penningmeester en de secretaris zijn nu ook al opgestapt. Ik wil mij inzetten voor een NIEUW NPO-BESTUUR, dat luistert naar de leden en de belangen van ALLE liefhebbers behartigt. Vanwege mijn competenties en betrokkenheid acht ik mij geschikt om deel uit te maken van een nieuw bestuur. In dit streven word ik gesteund door deskundige mensen uit de duivensport die mij met raad en daad terzijde staan.

WIE BEN IK?

Ik ben Marieke Reijnen, 45 jaar. Ik woon samen met mijn partner, die mij 23 jaar geleden besmet heeft met het duivensportvirus. Duivensport is voor mij een hobby waarbij plezier en presteren samengaan.

PROFESSIONELE ACHTERGROND

Sinds twee jaar werk ik als accountant. Hiervoor ben ik financieel directeur geweest bij een logistieke dienstverlener waar meer dan 150 personen werkzaam waren.

BESTUURLIJKE ERVARING IN DE DUIVENSPORT

De vereniging Het verenigingsleven, met name voor de oudere liefhebbers, is voor mij erg belangrijk, ook vanwege het sociale aspect. Ruim zeven jaar ben ik nu voorzitter van PV de Zwaluw te Beneden-Leeuwen. Daar ben ik ook al zeven jaar concoursleider, naast een aantal andere taken. De afdeling Nadat ik twee jaar lid was geweest van de financiële kascontrolecommissie van afdeling 8 werd ik voorzitter. Dit heb ik met veel plezier en inzet gedaan, maar in 2018 ben ik opgestapt.

ONVREDE OVER HET BELEID VAN HET NPO-BESTUUR

Het was mij als voorzitter van afdeling 8 al vrij snel duidelijk dat het huidige NPO-bestuur weinig oog heeft voor de gewone liefhebbers en dat zij een kant wilden uitgaan waar ik mezelf niet in kon vinden. Vandaar dat ik me vorig jaar geroepen gevoeld heb om een pleidooi te houden in de NPOvergadering van oktober 2018. Ik wilde het NPO-bestuur wakker schudden zodat zij zouden gaan luisteren naar de leden en hun afgevaardigden, zijnde de bestuursleden van de afdelingen. Tot op de dag van vandaag gebeurt dit niet.

Onduidelijkheid over GPS2021

Tijdens NPO-vergaderingen hebben we diverse malen gevraagd wat GPS2021 werkelijk inhoudt. Liefhebbers willen weten wat dit voor hen betekent. Er worden flarden gepubliceerd, maar het NPO-bestuur geeft geen totaaloverzicht van GPS2021 en de consequenties ervan. Onduidelijkheid over de financiën Daarnaast krijgen de afdelingen, en dus de liefhebbers, geen inzage in financiële stukken. Hoe staat de NPO ervoor? Wat zijn de consequenties van het organiseren van de Olympiade 2023? Wat zijn de voordelen voor de liefhebbers? Wat vindt de meerderheid van de liefhebbers hiervan? Beleid zonder de leden, over de leden Buiten het feit dat we weinig of geen inzicht hebben in het beleid en de financiën, hebben we er ook nooit gezamenlijk – d.w.z. heel Nederland – over kunnen stemmen. De NPO zou een organisatie moeten zijn waarvan het bestuur de taken uitvoert zoals de meerderheid van de leden die vaststelt. Dit gebeurt nu totaal niet.


Nu of Nooit: Profiel Marieke Reijnen


De autonomie van de afdelingen komt in gevaar

De aanleiding om op te stappen als afdelingsvoorzitter ligt in het nationale vliegprogramma dat door het NPO-bestuur is voorgesteld.

Met het aannemen van dit programma komt de autonomie van de afdelingen in het gevaar.

De NPO neemt alle beslissingen. Het is de vraag welke rechten de leden nog over hebben.

Secties en platformen hebben evenveel stemmen als de afdelingen

Deze ontwikkeling hangt samen met het volgende: de NPO heeft secties en platformen gecreëerd.

Ongeacht het aantal aanwezige liefhebbers hebben zij allen 2 stemmen. De afdelingen hebben per 1.000 liefhebbers 1 stem.

Dit betekent dat de secties en platformen vrijwel evenveel stemmen hebben als de afdelingen. Dit is hoogst ondemocratisch. Wat is dan nog de invloed van de leden op de huidige koers? Hervorming vlieggebieden Ook met het huidige voorstel om de vlieggebieden te hervormen tracht het NPO de afdelingen te verdelen. Hiervan zie ik als logisch vervolg dat dit niet werkbaar zal zijn, waardoor de autonomie van de afdelingen opgeheven gaat worden. Dit zie je ook terug in de concept huishoudelijk reglement, waarin gesproken wordt van vlieggebieden in plaats van afdelingen.

 

Afbraak verenigingen door grotere inkorfcentra

Daarnaast wil de NPO naar grotere inkorfcentra, ofwel de verenigingen zijn overbodig; het sociale aspect gaat zo verloren. Dure nieuwe systemen De invoering van nieuwe constateersystemen, die samenhang met GPS2021, jaagt de gewone liefhebber op kosten. Ook dit zal ertoe leiden dat mensen afhaken.

SLOTSOM

Al deze ontwikkelingen dreigen ten koste te gaan van de gewone liefhebber. Als ik dit alles overzie, kom ik tot de conclusie dat ik geen medewerking wens te verlenen aan de ondergang van onze geliefde sport.

BEROEP OP U ALS LIEFHEBBER

Daarom wil ik alle liefhebbers die dit lezen oproepen om zoveel mogelijk stemmen te vergaren, zodat we dit tij kunnen keren. Betrek hierin ook de liefhebbers die geen mail of social media hebben en laat hun stem via u horen. Ik garandeer u dat de namen van de aanmeldingen niet gepubliceerd gaan worden. Met al deze stemmen kunnen wij de huidige voorzitter Maurice van der Kruk dwingen om direct af te treden.


STEM OP Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. !!