Ach ja, deze grap had ik natuurlijk kunnen verwachten, want ik heb mijn LED armaturen ‘versierd’ met half groen, half rood folie. Dus dat geeft vanuit de buitenkant gezien een fleem licht alsof het kerstmis moet voorstellen. Maar aan een verdere uitleg voelde ik me als herintredend liefhebber verbonden, want het regende flink op dat moment. En mijn over gewende duiven stonden op het moment van binnenlopen voor hun tussendoor maaltijd. Om daarna weer van hun vrijheid te kunnen genieten.
De reden dat ik als uitgangspunt, rood met groen heb gekozen, ligt in het feit dat ik hiermee een zekere mate aan winterblues (depressiviteit) wil voorkomen. Typisch een vrij onbekend verschijnsel bij melkers dat voorkomt uit het idee. Dat onze gevleugelde vrienden niet behoren tot de stand van gezelschapsdieren. Ofwel, sfeerlicht is best een belangrijk onderdeel hiervan. En zodra het voorjaar aanbreekt met zijn opkomende stand van de zon, zal ik pas de kerstsfeer opheffen. Dan is het tijd om in elk geval het groen door oranje te vervangen. Waarom? Nou, omdat de hypofyse in een pienter duivenkopje wel wat extra oranje licht vitamines kan gebruiken. Maar waarom oranje en niet bv paarsviolet. Dat zal ik je met een omweg vertellen: Rood en groen bepalen samen de sfeer als het gaat om een laagstaande zon. Dus in het buitenlicht is het aandeel van deze beiden elektromagnetische broeders minder frequent aanwezig als bv in het voorjaar. Waar het aandeel groenlicht frequenter aanwezig is. En paarsviolet ga ik pas gebruiken wanneer de zon op zijn hoogst staat te prijken (juni). Maar oranje met rood samen mag voor mijn duiven straks het eventuele tekort aan bijnierschors hormonen opvangen. Als de zon in het voorjaar echt begint met stijgen.
Kortom, waarom vul ik het daglicht aan? Omdat, ik denk dat duiven gezelschapsdieren zijn die met elkaar een lichtspel spelen. Ik bedoel hiermee dat als ware het pure egoïsten. Ze de individuele kwaliteit beschikken om te spelen met lichtdeeltjes. Dit spel is een vrijwel 100 procent fysiologisch/hormonen onderdeel van elke gezonde duif. Bijvoorbeeld, als ik ze uitlaat vliegen, kijken ze eerst de kat uit de boom. Met het vraagteken boven hun kop: Waar staat de zichtbare zon! Is die niet aanwezig, zoals hier vanochtend. Dan kiest de helft ervoor om onder het roodgroene LED licht te blijven. En de andere helft heeft zoiets van: Weet je wat, dat kerstlicht heb ik nu wel gezien; ik ga maar even voor wat meer grijze lichtdeeltjes in de lucht. Oké, prima denk ik dan; spelen jullie maar de vermoorde onschuld. Ofwel, laden jullie je maar op aan de minder actieve deeltjes.
Nu is het rond de klok van 3 uur. En zie, enkele van de 18 duiven hebben het aangedurfd om de overwegend blauw kleur te kiezen. De regen en bewolking zijn deels door de zon verdreven en blijkbaar hebben ze gekozen voor het ruime sop. Op een blauwe duivin na want die scheert met hoge snelheid door de deels blauwe lucht. Kortom, het is en blijft een kleurrijk gezelschapsspel, dat mij steeds weer opnieuw doet verwonderen.