Barcelona 2019 bleek weer een taaie vlucht te worden en het duurde behoorlijk lang voordat hier aan de oost/noordkant van Nederland kon worden gedraaid. De eerste melding kwam van fondmathador Jelle Jellema uit Nijverdal. Hij zag zijn 7e getekende op zaterdagmiddag om 17.37 op de klep vallen. Van de 19 in concours gezette duiven zag Jelle er 4 zaterdag terug en uiteindelijk had hij bij eerste vijfhonderd gemelden 7 duiven. Jelle presteert al een aantal jaren opmerkelijk goed op de ZLU-vluchten. Vandaar dat mijn nieuwsgierigheid gewekt was. Jelle hoe krijg jij het steeds voor elkaar om vroeg te pakken op bijv. vluchten als Barcelona, ondanks de enorme overvlucht? Jelle: allereerst moet je de beste duiven die je bezit hier op spelen en ze moeten minimaal 3 jaar zijn. Dit voor de nodige ervaringen, liefst heb ik ze 4/5 vluchten vooraf gespeeld op de ZLU-vluchten tot 1000 km. Ze moeten ERVARING opdoen! Ook nu zag ik het weer, 3 duiven van 2013 zondag weer thuis, dat is geen toeval. De mooiste kopprijzen worden veelal verdiend door 3/4 jarige duiven. Voor het inkorven moeten ze er super uitzien en ik noteer bij welke stand ze het beste hebben gevlogen ( top 100 ) en deze kennis gebruik ik weer met het uitzoeken van mijn Barcelona duiven. Je moet voortdurend proberen te verbeteren en oplossingen vinden als iets niet loopt zo als je het had gehoopt. Dit is een continu proces. Zo bemerkte ik, dat mijn jaarlingdoffers minder presteerden dan mijn jaarling duivinnetjes. De lichting van 2017 werd anders voorbereid op de grote vluchten. Met name de doffers kregen als jaarling een lichter programma. Ik speel ze op de middaglossingen en pas als tweejarig gaan ze volop mee op de ochtendlossingen. Ze hebben meer tijd nodig om ervaring op te doen en uit te groeien. Dit jaar bemerk ik een stijgende lijn in hun prestaties op Barcelona. Van de 5 doffers spelen er 4 hun prijs. Mijn doel is om de doffers qua prestaties gelijk te krijgen als mijn duivinnetjes, door een rustige voorbereiding hoop ik dit te bereiken. Als je bedenkt dat elk hok een beperkt aantal duiven kan herbergen, moet je streven naar een optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Het is toch doodzonde om je beperkte vakken over te laten aan doffers met te weinig kwaliteit. Je steekt veel tijd en inspanning in de voorbereiding op de echte vluchten. Als ik zo terug kijk, denk ik dat de lichting van 2017 nu beter komt, dan voorheen. Mijn 3e nationaal “Romy” is een evenwichtig gebouwd duivinnetje met een heldere blik en haar ouders zijn Special One 1e internationaal Barcelona 2015 (gekocht door Batenburg-Van de Merwe) uit Frankrijk gekoppeld aan Romee. Deze samenkweek blijkt zich te ontpoppen als succesvol. Maar Romy blijft nog een tijdje op het vlieghok, ze wordt niet verkocht. Je besten verkopen is veelal het begin van een dalende prestatielijn op je hok.

Jelle, opvallend is hoe snel jij het verlies van goede duiven weet te compenseren, hoe krijg je dit voor elkaar? Dit komt door mijn systeem, ik wil alles optimaal maken en ben daar steeds mee bezig. De kwekers moeten genetisch top zijn, het hokklimaat moet voor de duiven optimaal zijn, de training moet een goede voorbereiding zijn op de vluchten, jonge duiven worden veelvuldig meegegeven met de programmavluchten en als het even kan ook nog een paar keer Giesbeek. Alles wat ze in hun jeugd leren is meegenomen. Van af mei dit jaar ben ik gestopt met mijn werkzaamheden als dierenarts, hierdoor is de tijdsdruk van voorheen weggevallen. Voorheen moest alles in de avonduren gebeuren en nu kan ik het mooi over de dag verdelen. Tevens zie ik meer wat er op het hok gebeurt. Natuurlijk doet het pijn als een topper achterblijft, maar je moet er niet te lang bij stil blijven staan en ik moet zeggen het lukt keer op keer de open gevallen plekken weer in te vullen. Belangrijk is zeer scherp te blijven op zaken die een negatieve invloed kunnen hebben op het presteren van de duiven. Zo heeft mijn hok nog dakramen, geheel verkeerd. Ik heb ze afgedekt met

Dupanel platen, maar in feite moeten ze worden verwijderd. Twijfel blijft wel bestaan als ik zaken aan het veranderen ben, het ene jaar lijkt het goed te zijn en het jaar daarna heeft het minder effect.

Hoe worden de duiven getraind? Overdag mogen ze vrij uitvliegen als het weer het toelaat en van 21.00 tot 22.00 is het verplicht trainen. Ik maak gebruik van Hank, hier gaan ze 1 of 2 keer mee. Hoe groter het konvooi, hoe beter, ze moeten uit zichzelf uit de klad vliegen. Aan meevliegers heb ik niks. Jonge duiven worden veel ingekorfd, liefst 10 keer. Ik wil ze niet als jaarling verliezen door gebrek aan ervaring. Zelf de jongen africhten doe ik niet veel.

Hoe selecteer jij de duiven? Duiven op afstamming selecteren gebeurt niet, ze komen allemaal uit goede lijnen, anderen wil ik niet. Bij de jonge duiven wordt met name op gezondheid gelet, groot en lompe duiven liever niet, daar heb ik geen vertrouwen in. Klein en slap van achter met een goede stuit heeft mijn voorkeur, deze worden nooit uitgeselecteerd. Uit deze groep heb ik meerdere goede duiven. Bij jaarlingen wordt nog weinig gekeken naar de resultaten, goed terugkomen en gezond blijven. Ik speel de duiven op nest en vanaf 5 daagse eitjes tot jongen van ongeveer 10 dagen worden de duiven ingekorfd. Jelle stel je mag uit een mand vol jonge duiven uit topduiven een jong kiezen, welke wordt het dan? De duif moet klein en goed in de hand liggen (balans). Sommige mensen vinden een zachte pluim belangrijk, ik niet. Teveel en te vaak heb ik duiven met een geweldige pluim gehad die qua prestaties niks voorstelden, dan liever een duif met minder pluim, maar wel voor in de uitslag. Het belang van een zachte pluim wordt overschat. De rug hoeft niet erg sterk aan te voelen, zoals men ze vroeger graag zag, een beetje slap van achter is geen nadeel. In de winter houd ik 80/90 jonge duiven door. De meesten komen uit mijn kwekers (70/80%) Van de 5 beste kweekkoppels worden de eieren overgelegd. Uit mijn betere vliegers kweek ik ook jongen.

Jelle, wat doen veel liefhebbers volgens jou fout? Ze gebruiken te pas en te onpas allerlei ontsmettingsmiddelen en medicijnen. Mijn duiven krijgen altijd 100% natuurlijk schoon water. Het gebruik van antibiotica voor de luchtwegen lost het probleem niet structureel op. Je moet naar je hok kijken, hier ligt de oorzaak. Door mijn beroep als dierenarts weet ik hoe het lichaam (lever) wordt belast door het gebruik van medicijnen. Vandaar dat ik heel voorzichtig omga met het belasten van de duiven door allerlei kuurtjes. Zijn ze gezond, handen af en speel niet voor dierenarts, zou het devies voor de liefhebbers moeten zijn. Met medicijnen ontwricht je het natuurlijke systeem van de duif. Waar je wel constant alert op moet zijn is het geel. Maar ik zal nooit een geel tabletje geven bij het inkorven, als ik het geef dan ministens 10 dagen van te voren.

Jelle graag je reactie op de volgende stelling: Alles draait om de goede duif al het overige is slechts bijzaak. Onzin, een goede duif ontplooit zich pas bij een goed systeem, vrij zijn van parasieten, goed getraind worden, in een perfect hok verblijven. In het kort alle factoren/omstandigheden moeten perfect c.q. optimaal zijn. Veel liefhebbers laten hier een steek vallen en zien niet waar het aan hapert.

Hoe bepaal jij de kandidaten voor en bepaalde vlucht? Ik werk met koppels, ongeveer 4 dagen voor het inkorven worden ze extra bijgevoerd met vetvoer in potjes. Bijna altijd gaat alles gewoon mee en de eerst getekende wordt op basis van prestaties vastgesteld. Jelle nog een eigen inbreng? Wat ik hierboven al heb benoemd: Grijp niet direct naar de medicijnpot als het even niet loopt, als het niet anders kan, dan moet het, maar medicijnen zijn niet het synoniem van gezondheid.

Reporter Klaas Mulder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Nieuwsbrief Peter Boskamp

31 mei 20
  Nog even over vaccins Als ik zie hoeveel vragen ik binnen krijg over vaccins, dan lijkt het me nuttig hier opnieuw even aandacht aan dit onderwerp te besteden. Er is veel te doen in vaccinland. Niet in...

Columnist in Spotlight

21 juni 20
    Het is een tijdje geleden dat ik mijn rondje...
24 april 20
  10 Minuten geleden sprak onze Minister Premier...
27 maart 20
  Nederland stoeit met de verschrikkelijke gevolgen van...
16 maart 20
Het Coronavirus slaat wereldwijd fors om zich...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40