Spotlight

vrijdag 29 mei 2020

Dit duivenseizoen draait uit op een soap. Er mocht in Frankrijk gelost worden tot een minister van Transport daar een stokje voor stak. In België mag opgeleerd worden vanuit de lokalen, maar wedstrijden met dieren zijn verboden. Wat die beslissing met corona te maken heeft, ontgaat mij een beetje.

In Nederland mogen er trainingsvluchten gehouden worden zonder verplichting de klok uit te lezen. In gebieden met veel overnachtspelers dus weinig tot geen duiven in concours, er zijn immers veel overnachthokken die het gehele jaar opleren om aan twee of drie wedvluchten mee te doen.

De duivensport stond al aan de afgrond, maar dat lijkt deze crisis nog eens te gaan versnellen.

Dit weekend starten veel afdelingen met hun eerste trainingsvlucht na zeven weken vertraging. Duif en liefhebber staan te springen om zich te testen, hier doen we het immers voor.

Afdeling 9 en 10 hebben het seizoen al afgetrapt met een mooi vluchtverloop op Compuclub. Zo konden de liefhebbers hun klok en duiven testen en vergelijken. Dit is noodzakelijk na zo’n verlate start. Je wil immers zien wat de aankomsttijden van je duiven zijn tegenover die van andere liefhebbers. Zo kun je bijsturen in training of gezondheid.

Jammer genoeg stellen niet alle verenigingen zo’n lijst op. Vaak wordt dit niet gepolst bij de leden en maken de bestuursleden die nergens belang aan hechten deze keuze. Ik vind dat een bestuur met de leden mee moet denken en de duivensport een warm hart moet toedragen, ze zijn immers in het leven geroepen om naar de meerderheid te luisteren.

Deze eerste trainingsvluchten zijn een mooie manier om de klokken en ringen te testen. Bij ons in de vereniging gaat het bestuur er echter niet in mee om de duiven over de antenne te halen, wat ik erg jammer vind. Wij zijn één van de grotere verenigingen van Brabant 2000. Het is dan zuur om op zaterdagavond op Compuclub andere wel vooruitstrevende verenigingen hun vluchtverloop te zien.

Het is jammer dat er zoveel verschil in de duivensport is. Ik doe niet mee als men niet de moeite neemt om de duiven die men toch al in de handen heeft over de antenne te halen. Iedereen beleeft duivensport op zijn eigen manier, maar zoals ik vaker aangegeven heb wil ik mijn duiven trainen en vergelijken met anderen, dat is immers de beleving van onze mooie hobby.

De duiven trainen goed zonder vlag. Bij de doffers staat nooit een vlag op, die mogen af en aan vliegen. De meeste doffers trainen een vol uur. Bij de duivinnen wordt in het vliegseizoen wel een vlag gezet, zij trainen nu zonder ook met gemak een vol uur zonder te landen. Duiven die niet graag trainen gaan toch wel ergens anders zitten.

De jonge duiven hebben adeno 2.0 zullen we maar zeggen. De eerste keer verwijderde ik er een paar en leek het voorbij. De mest was super en ze trainden hard en hoog. Toen volgde dus de echte uitbraak en was het een bende van jewelste. Braken, slechte mest, noem maar op. Ze zijn op enkele na wel weer aan de beterende hand, maar blijven binnen totdat ze volledig hersteld zijn. Daarna moeten ze eerst maar weer hoog en hard trainen voor ze weer op pad gaan.

Helaas bleven de Colinol / Colicontrol producten adeno dus niet voor. Wat ik wel vreemd vind is dat het bij Jan in Friesland nooit zo’n probleem is. Hetzelfde geldt voor one eye cold, dat kent hij daar ook niet. We zien dat ook met corona, dit virus greep hier in Brabant harder om zich heen dan in het noorden.

Wij zitten kort tegen België en ik heb meerdere hokken in de omtrek gesproken met hevige adeno. Ik geloof niet in enten tegen adeno of herpes, hetzelfde geldt voor tweemaal enten tegen PMV. Weggegooid geld. De Rota enting moet zich ook nog bewijzen.

Morgenochtend brengen we de duiven zelf naar Reusel. Ze worden daar voor 08.00 uur gelost als het weer het toelaat. Volgende week hoop ik dat ze over de antenne kunnen, anders doe ik niet mee met de vereniging.

Mijn jonge duiven zijn tweemaal weggeweest. Andere jaren zouden ze nu veel vaker op pad zijn geweest. Ik was goed bezig totdat adeno roet in het eten gooide. Ze zijn daar inmiddels doorheen. Ik heb er 15 verwijderd die erin bleven hangen. Aankomend weekend ent ik ze tegen paratyfus, daarna ga ik ze regelmatig opleren.

Ik hoor links en rechts dat er veel jonge duiven verspeeld zijn van het opleren. Sommige hadden ze al vijf keer probleemloos weggebracht en leden dan plotseling een hoop verliezen. Ook van Quiévrain in België zijn veel jonge duiven weg, schijnbaar.

Ik los ze mand voor mand (per 14 duiven) of één voor één. Er kan dan wel een groepje aansluiten of verkeerd vliegen, maar niet de gehele ploeg.

Vorig jaar heb ik 175 jongen geringd. Na de openingsvlucht met die foute lossing in Quiévrain bleven er van de 140 nog 80 over. Deze duiven hebben tien vluchten gevlogen. Zeven van hen wonnen 3x 1:100 en zeven wonnen 2x 1:100 in het spel dat volgt op het verenigingsspel.

De rest van de doorgehouden jaarlingen wonnen 1x 1:100. Ook in deze laatste groep zullen duiven zitten die nog boven zichzelf uit gaan stijgen, maar geef mij maar die veertien duiven die (meer dan) 2x 1:100 wonnen.

We mogen Frankrijk in, dus kan het nog goed komen om onze duiven voldoende ervaring op te laten doen dit jaar.

donderdag 28 mei 2020

maandag, mei 25, 2020

Eerste keer 2020 zit erop!

 
Het was iets meer dan 40 km, Hazeldonk.
W5 en best onstuimig daardoor . Los om 10:15. De eersten op 10:50 bij JP, 3 tegelijk.
Hier vanaf 10:51 op een leuk tempo. De laatste was er pas na 17:30. Had flink meer km's gemaakt. Ervaring kwam voorop, die lieten zich niet gek maken.

Filmpje gezien van de lossing. Dat was onverantwoord.
Draden, palen en vrachtauto's in de zeer directe nabijheid heeft duiven gekost!
NPO en lossers van afdeling 5, schaam je.

Op naar volgende week. Deurne en daarna Sittard.
Ik hoop toch echt dat we snel België en Frankrijk in mogen.
donderdag 28 mei 2020

Eindelijk was het dan zover en hebben we er vanmorgen onze eerste trainingsvlucht op zitten. We gingen met onze duiven naar Hazeldonk ,een voor mij onbekende losplaats. Gisterenavond las ik op facebook dat een opgewonden Sebastiaan Toom waarschuwde dat deze losplaats totaal ongeschikt is voor een groot konvooi. Ik kon me al niet voorstellen dat hij zo boos was voor niets. Maar ja we hadden ingekorfd en we moesten het er mee doen. Toen ik vanmiddag een filmpje zag van de lossing van afd. 5 en de duiven tussen ijzeren hekken, windmolens, daken en weet ik wat nog meer door zag laveren begreep ik dat Sebastiaan Toom voor 100% gelijk heeft gehad. Onbegrijpelijk dat de lossingverantwoordelijken van afd. 5 deze plek hebben goedgekeurd om daar duiven te lossen. Ondertussen ontploft Facebook bijna met niet echt malse reacties op het lossingsgedrag van afd. 5.Ik ben dus al heel blij dat we vandaag geen gewonde duiven hebben teruggekregen.Hopelijk is hier het laatste woord niet over gesproken, want dit kan echt niet.

We hebben onze duiven (66 stuks dit jaar) op het vluchtseizoen op onze eigen manier voorbereid ,gewoon 2 x per dag los ,niet verduisterd en ze zijn 3 keer door Jochem op zondag weggebracht. Jochem liet steeds een mand met 6 koppels tegelijk los en een paar minuten later de volgende mand. Zo kwamen ze dus 3 weken achter elkaar ook thuis. Nu was het zelfs een kortere afstand dan onze eigen trainingsvluchtjes. En ook nog een niet te onderschatte Zuidwesten wind. Al onze duiven kwamen dus over de tennisbaan( pal oost) aangevlogen en sommige al uit het Noordwesten.

De eerste duif kwam prachtig uit de lucht vallen en ik kreeg net nog de tijd om een figurita te gooien. Ze ( dochter bonte Mirjam ) viel samen met onze figurita op de klep en verspeelde bijna geen seconde. Dan komt de rest al klappend en zeilend met grof geweld naar beneden duiken.Ongelooflijk wat kwamen ze hard, voordat ik het door had riep Jochem “Je hebt er al 50”.Dat was omstreeks 5 over 11 en we begonnen om 10.58.16. Om 14 over 11 hadden we 65 van de 66 en die laatkomer kwam tijdens het afslaan.

We kunnen dus niet anders dan zeer tevreden zijn over deze eerste vlucht. We begonnen in onze nieuwe club met de 12e prijs en daar ben ik zeer tevreden mee, gezien Lekkerkerk een heel stukje oostelijker ligt dan Krimpen a/d Lek. Krimpen a/d Lek ligt weer iets oostelijker dan Krimpen a/d IJssel en daar zat maar één snellere duif dan onze eerste duif en daar waren 1545 duiven mee. Wij spelen in het zelfde rayon. Dik tevreden dus over deze eerste vlucht van het jaar hopelijk volgende week een wat verdere afstand.

Fijne zondag,

Martin.

donderdag 28 mei 2020

Combinatie Maegh – AS   Koningen ZAV 2019 

(Luc v d Plas in magazine De Duif. '' onder constructie")

Rijkevorsel. Wie waren in 2019 de beste halve fondspelers van Belgie? Daar hoeft in mijn ogen zelfs geen vraagteken achter. Dit was de Belgisch-Nederlandse combinatie Maegh- AS. Van de eerste vlucht tot de allerlaatste maakte hun vliegploeg er een triomftocht van. Niet met de massa- zoals het meestal gaat, enkel kwaliteit. Hun uitslagen uitpluizen is een groot plezier. Enkele dagen voor het coronadrama uitbrak gingen we bij de mannen langs. De entente bestaat uit de broers Victor en Willy Maegh, schoonbroer Roger en last but not least ons aller Ad Schaerlaeckens.

Ad Schaerlaeckens: “Dit maak je nooit meer mee zei men eind 2018 tegen mij. Toen kwam 2019. Niemand deed beter kon je nu zelfs van grote namen horen. Voor 2020 weten we het zeker. Het zal minder zijn. Veel minder. Dat dacht ik al voor corona de wereld neersabelde. De wereld staat in brand. Wie durft zich nu nog druk maken over duiven?”

2006 STARTJAAR IN BELGIE

Ad: “Als jonge kerel kon ik heel goed voetballen. Maar niet goed genoeg. Toen scouts van NAC kwamen kijken was ik overtuigd uitverkoren te worden. Maar helaas. Dan maar duiven. De meeste mensen kennen mijn uitslagen wel. Die kan ik in twee periodes opdelen. Tot 1999 ging het volle gas. Zo’n overwicht in de afdeling als AS dit jaar heb ik nooit meegemaakt schreef voorzitter Marinus destijds in het NPO Bondsblad.

Orleans jonge duiven was voor mij de absolute hoofdvlucht van het jaar. Toen dit van het programma verdween werd een rib uit mijn lijf gerukt. Alsof dat nog niet volstond werd midden in het seizoen een spoedvergadering belegd. De boel dreigde te ontploffen. Liefhebbers poulden niet meer en wilden in Belgie gaan spelen. Geen enkel samenspel lustte de club uit Baarle Nassau vanwege de overmacht van één liefhebber. Pas na vele vergaderingen werd een oplossing gevonden. In de club mocht ik ook niet meer poulen. Maar er waren ook persoonlijke tegenslagen. Vanwege allergie voor duiven bij mijn vrouw moesten op doktersvoorschrift de hokken die het dichtst bij huis stonden ontruimd worden. Door al die zaken ben ik rond 2000 drastisch minder duiven gaan houden. Ik heb veel duiven weg gedaan én goede.

Belgie is voor mij een tweede moederland. In mijn eeuwige zoektocht naar superduiven bezocht ik ontelbare melkers. Vaak voor iemand ze kende. Dat is het allerbeste moment. Ik ken ook het Belgische duivenspel. Waarom er dan geen gebruik van maken? In het Nederlandse programma is een leemte om duiven goed op te leren. Enkele jaren reed ik midden in de week naar Sint Jozef Rijkevorsel om duiven die om een of andere reden langer stil zaten in te manden voor leervluchten uit Quievrain. Zo ontstond het eerste contact met de familie Maegh. Victor runde de duivenbond in St Jozef Rijkevorsel. Van het één kwam het ander. We besloten om samen te spelen. Maar er moest heel wat veranderen. Om te beginnen moest de medicijnkast op slot. De mannen zaten er met van alles aan. In 2006 bracht ik 25 jonge duiven. Die gingen op één hok. De duiven droegen ringen die begonnen met het cijfer 1. Na een paar wedstrijden werd dat een begrip. Hun eigen duiven kwamen van goede melkers maar kwamen er niet aan te pas tegen de jonge Hollanders. In 2006 kampioen jonge Noyon, in 2007 kampioen jaarlingen en in 2008 kampioen oude. Het fundament was gelegd.

Roger: “In het najaar van 2006 liet Ad weten dat hij zou langskomen om de duiven te sorteren. Dat liep een beetje anders dan ik verwachtte. Ad moest geen duiven zien en ook geen afstammingen. Alleen prestaties. Ik schrijf alles punctueel in de boeken op.”

Ad: “Prestaties daar gaat het toch om. Maar ik heb soms al spijt gehad van verwijderde duiven. Dat hoort er ook bij. Het mooiste is als mensen je geen proficiat meer wensen omdat het normaal is dat je de eerste wint.”

 KLEIN MAAR DAPPER 

Ad: “Ik geloof in goede duiven. Daar zal je er niet gauw te veel van hebben. In Rijkevorsel zitten 15 kweekkoppels, 15 stopkoppels, 12 vliegkoppels (totaal weduwschap) en enkele reservekoppels voor het vlieghok. Ieder jaar worden 75 ringen gekocht.

De afstand Baarle Nassau- Rijkevorsel is twintig kilometer. Tijdens het seizoen ga ik twee keer per week langs. Tijdens de winter is dit één keer per week. Ik doe mijn best om ook aanwezig te zijn op wedstrijddagen. Alles in de beste verstandhouding. Er is nog nooit één meningsverschil geweest. Zo goed als Roger ken ik de duiven uiteraard niet. Die herkent ze al in de lucht. Zoals op Orleans 2018 (vervangen door Chevrainvilliers). Het was tropisch warm. We zochten de lommerte maar Roger zag twee duiven zij aan zij (en vroeg) naar het hok komen. Ze waren nog op honderd meter afstand. Het zijn onze twee eerste getekende stelde Roger met voldoening vast. Ze wonnen 25 en 26 provinciaal tegen ruim 5.100 duiven met tegenwind op een van de verste afstanden. Roger: “De enige witpen op ons hok was er ook bij. Dit besefte Ad het allereerste moment nog niet. Dit zorgt wel voor extra ambiance.”

SYSTEEM OUDE 

Ad: “Dit is volledig hetzelfde als in Baal. Ik speel nog wel in Baal maar kom door lichamelijk ongemak amper op het hok. De vliegploeg wordt op 10 januari gekoppeld. Al deze eieren gaan weg. De duiven komen opnieuw op eieren en krijgen één jong. Voor de duivinnen terug leggen verdwijnen ze van het hok. De duivers brengen het jong groot. Vanaf eind februari komen de duiven twee keer per week los. Dit komt voor een stuk door het probleem met roofvogels. Net voor het seizoen 2019 werd onze beste duif nog gepakt door de roofvogel. Dat is zuur natuurlijk.”

Roger: “In principe bestaat de vliegploeg uit veel jaarlingen. De overgebleven oude zijn de echte toppers. Door hoogconjunctuur in 2019 is de verdeling nu half om half. Van de jaarlingen blijven alleen de beste. Die zullen normaal niet slechter worden. Ook de derde nationale asduif blijft vliegen. Waarom op onze leeftijd duiven sparen voor later?”

Ad: “In 2019 hadden we negen asduiven. Hierbij acht duivinnen. Nooit gebeurd in ZAV. Dit is toch een samenspel met een pak bekende namen en een spreidingsgebied van Lier tot de Nederlandse grens.”

Roger: “Eind maart begint hier het echte weduwschap. Dan komen alle duiven iedere dag los. Nu door corona ligt alles lam. In normale omstandigheden steek ik veel werk in opleren. Ik begin met lapvluchten op 5 km en 10 km. De volgende stap is het Albertkanaal in Zandhoven (15 km) en nadien, als het verkeer het toelaat, Duffel en Peutie. De eerste keren los ik in groep maar als de duiven het terug gewoon zijn korf per korf.”

DUIVINNEN AAN DE MACHT

Ad: “We kenden een bijzonder seizoen. Na een paar weken zei ik tegen iedereen; dit kan niet blijven duren. De vraag was alleen wanneer het minder zou worden en hoeveel minder. Maar in plaats van minder werd het meer. De laatste vlucht op 29 juli was een meesterstuk met 1, 2, 3, 5, 15, 19, 21 bij de oude (7/7) en 1, 3, 10, 13 bij jaarse (4/4). Bijna tweederde van de melkers moest nog beginnen toen alles thuis was. Dat is genieten. In 2018 waren we met hetzelfde syteem blij dat het gedaan was.”

Ad: “Het gevaar loert altijd om de hoek. Op 29 april belde ik naar Roger voor overleg. Het was ijskoud. Zouden we niet beter op veilig spelen en alles thuis laten? Dan is het handig als melkers hetzelfde redeneren. Roger was het zelf ook al van plan.”

Roger: “Mijn grootste angst is dat duivinnen zouden paren. Daar is een remedie tegen. Na vijf tot zes weken sluit ik alle duivinnen in bakjes op. De duivinnen worden heel het jaar verduisterd. Bij doffers werkt dit niet.“

Ad: “Ik heb dit systeem gezien bij Flor Vervoort. Ook “Fieneke” zat heel het jaar verduisterd. We weten allemaal hoe die gevlogen heeft. De kwaliteit moet er zijn. Voor de rest geloof ik in heel weinig. In het najaar van 2019 brachten de vliegers nog een nest groot. Achterliggende gedachte is weer hetzelfde. Zo dicht mogelijk bij de natuur.”

ALLES GEPROBEERD
Ad: “Gezonde duiven hebben genoeg aan een basisverzorging. Ik ben nooit de beste poetser geweest. Maar zo zijn er nog. Rik Hermans is ook zo en hoe speelt die. Ik heb in mijn duivenleven alles geprobeerd maar hoe meer ik probeerde hoe minder ik achteraf in wondermiddelen geloofde. Alle bijproducten en vitamines zijn hier afgeschaft.

Het voer is van Ronny Van Tilburg. Dit voer is goed en goedkoop. Ik geef ook Van Tilburg Allerlei (topproduct). Wel opletten dat duiven zich niet overeten met jonge in de nest.”

Roger: ”In het seizoen gebruik ik maar één soort. Dit is Vital Duo Vlucht van Van Tilburg. In het begin van de week een beetje minder. Op donderdag moeten de duiven het meest eten. Op inkorfdagen (vrijdag) komen ze niet meer los. Ik geef wel om drie uur in de namiddag een laatste keer eten. Allemaal energie die ze tijdens de vlucht kunnen gebruiken. Op de dag van thuiskomst worden de duiven ontsmet. Dit met de ondertussen beroemde gele druppels. Volgens mij doet het wel degelijk iets. Ook een duif die achter blijft en terug komt krijgt gele druppels. Ik zal je nog een geheim vertellen. Onze hokken zijn heel open. Wie op het hok staat kijkt los door de Boomse pannen. Tijdens de vochtige dagen verbeteren we het hokklimaat met maxi verwarmingsplaten. Deze zijn rechtop bevestigd onder de bakken.”

Ad: “Coccidiose, wormen en tricho hebben we nooit. Ik verwijs graag naar een volkswijsheid “Je krijgt de ziekte waar tegen je kuurt”. Daarom blijven we er met alles af.”

 JONGE DUIVEN
Ad: ”In Nederland was ik één van de eerste die begon met verduisteren. Via mij sijpelde het ook in Belgie door. Mannen als Houben kwamen over de vloer om het systeem te bekijken. Het is een heel natuurlijk iets. Het principe van verduisteren is de winter verlengen en de conditie laten boomen in de nazomer. Licht en donker – en hoe je daar mee omgaat- dat wordt mogelijk nog belangrijker in de toekomst.

Maar terug naar het begin. Mijn standpunt was eenvoudig. Ik wilde mezelf bewijzen tegen alles en iedereen met de jonge duiven op Orleans. Deze klassieker ging door de laatste zaterdag van augustus. Dat viel toen samen met de grote Bourges voor jonge in Belgie. Ik herinner nog goed dat de eerste nationaal Bourges gewonnen werd door Luyckx uit Beerse terwijl ik dezelfde dag 3 en 12 nat Orleans won met twee nestzusjes.

Roger: “Ons systeem is verduisteren tot de langste dag (21 juni) en nadien bijlichten. Eind juni gaan de geslachten apart.”

Ad: “Roger is 81 jaar maar een vat vol energie. Daags voor het inkorven lost hij de jonge in Duffel. Dit is conditioneren. Bij thuiskomst blijven duivers en duivinnen samen tot ’s avonds. De dag van de inkorving blijft alles in zijn eigen kot en gaat rustig de mand in.”

Roger: “Mijn lijfspreuk is Niks voor Niks. Wat zou ik anders hele dagen doen? Ik ben eens tegen gehouden voor een routinecontrole door de politie. Het was half negen en ik kwam al terug van Duffel. Dat is passie zeker? “

Ad: “In tegenstelling tot de oude vlogen de jonge in 2019 minder dan we gewoon zijn. Maar het was nog niet heel slecht met uitschieters als 1, 2, 3 Noyon 798 jonge (drie duiven drie minuten los), 1e Melun 1380 jonge en als orgelpunt een klapper op Melun: 1, 2 Melun 1039 jonge (12/12). Tevens twee snelste van de provincie. Dit was – de uitzondering bevestigt de regel- na een kuur.”

TWEE MAAL MIS, DAN..
Ad: “Succes is het gevolg van selectie. Een duif (oud en jong) die twee keer mist gaat niet meer mee en krijgt later nog één kans. Dit zijn mindere goden en die moeten eruit. Want het zijn niet allemaal goei. Op het vlieghok geloof ik in vrij koppelen en op het kweekhok in herkoppelen. Na twee rondes wordt alles omgekoppeld.. De ramen van het kweekhok staan wagenwijd open. Dag en nacht.”

Roger: “Als ik twijfel bel ik Ad en dan komt Ad.”

Ad: “Een simpele truck is de duif buiten gooien en kijken hoe het gaat. Als ik ergens een hekel aan heb is het een goede verspelen. Vroeger bezorgde dit hartzeer, wakker liggen en duizend keer kijken of de verloren zoon of dochter nog niet terug was.”

ALERT VOOR SLUIPMOORDENAAR PRATYFUS
Ad: “Zowat tien jaar geleden kregen we klappen. De duiven werden ieder jaar behandeld tegen paratyfus maar toch was het prijs. Ik denk dat de werkzame stof van het medicijn niet sterk genoeg was. Of te lang met hetzelfde gekuurd? Dit wil je als melker uiteraard niet meemaken. Daarom ieder najaar kuren tegen paratyfus. In het najaar van 2018 hebben we het niet gedaan en dan maak je zo’n superseizoen…”

Ad: “Het zal 15 jaar geleden zijn dat ik in Baal kennis maakte met het adenospook. Ik ben geen poetser dus mijn jonge liepen in de stront. Wat deed ik? Niet panikeren en zeker niet te lijf gaan met een hoop medicamenten. Pluk je de vruchten van. Door niks te doen wordt adeno ieder jaar minder.”

Ad : “Mijn slechtste eigenschap is dat ik heel graag duiven bij haal. Vaak in het gezelschap van vriend Willem de Bruijn. Heel Belgie hebben we verkend. Van één ding ben ik intussen zeker. Bij medicijnmannen moet je niet zijn. Die spelen met pieken (!) heel goed maar de fles krijg je niet mee. Hoe duurder de prijs van de jonge duiven hoe slechter het resultaat . Het is een contradictie maar wel realiteit.”

Simpele melkers met allesbehalve simpele duiven. Die mij als persoon ook aanstaan. Daar wil ik zijn. Want naast veel slechte vond ik ook hele goeie.

Ik weet nog hoe ik met Willem in 2004 naar Leo Heremans reed. Wat had die in die tijd goeie. Toen we naar huis reden werd er in de auto niet veel gezegd. We waren sprakeloos van de kwaliteit. Met die duiven kon niemand mislukken en dat bleek. Bij mij met “Super Leo” en bij Willem met een korf vol goeie.”

Ad: “In een apart kader zal ik namen geven van melkers waar ik goede haalde. Een extra vermelding is voor Marcel Wouters. Marcel is ook close met Roger. Zijn “Leeuw” is een legendarische duif. Of ik een goede duivin had zitten om samen te kweken met de “Leeuw” vroeg Marcel op een gegeven moment. Die had ik zeker. Een bewezen duivin 682-2008 (als jong 3e beste duif van België volgens Superduif, een competitie van toen) moest het worden maar toen het zover was was de 682 achter gebleven. Toen werd het de nestzus, 683-08. Laat dit nu de moeder zijn van “Den Ad” bij Marcel. De natuurlijke opvolger van de Leeuw met 1e nationaal asduif halve fond en Olympiadeduif. Aan de 682 en 683 hangt nog een ander verhaal. Toen deze zo hard begon te vliegen zat ik in de problemen vanwege de ouders verkocht aan een Chinese klant. Ik probeerde de overeenkomst nog te veranderen door gratis tien jonge duiven aan te bieden maar helaas. Toen “Den Ad” op het hoogtepunt van zijn roem was stelde Marcel voor om hem uit te lenen om onze beste duivinnen te bevruchten (kunstmatige inseminatie). Ons geluk was dubbel want “Den Ad” bleek ook een buitengewone kweker.”

SPECIAAL KARAKTER
Ad: “Een onvergetelijke duif is “Ace Four”. Omdat het zo’n goede was maar ook een hele aparte. In zijn geboortejaar speelde ik de zes eerste asduiven in de Kring, In de afdeling tegen 11.000 duiven de eerste twee Asduiven, De nestmaten 144 en 145 (“Ace Four”). Wat nu zo bijzonder aan hem was? Zelfs bij thuiskomst van Quievrain was “Ace Four” stikkapot. Maar hij vloog wel pure kop. Hetzelfde op een bloedhete Etampes. Bijzonder vroeg én kapot. Betere kwekers als “Ace Four” heb ik niet veel gehad. Bas Verkerk vertelde hetzelfde verhaal over zijn “Sprint”. Deze komt uit “Alessandro” (rechtstreeks Schaerlaeckens en een kleinzoon van“Ace Four”…) Ook “Sprint” was een iconische vlieger maar iedere keer kapot. Hij zit nog in de pedigree van “Bolt” bij Leo Heremans. Mijn conclusie: duiven van aparte klasse zijn vaak een beetje anders..”

DE SCHRIJVER 
Ad: “Het was in 1977 dat ik mijn eerste artikel schreef. Ik herinner het mij als de dag van gisteren. Ik ging op bezoek bij Jan Zoontjens. Een superkampioen. Iedere week haastte ik me naar de brievenbus als het NPO in de bus viel. Maar mijn artikel verscheen maar niet. Zou het niet goed genoeg zijn? Dat vroeg ik mij vertwijfeld af. Uiteindelijk werd contact opgenomen met de hoofdredacteur. Jos de Zeeuw verzekerde mij dat het stuk wel degelijk in orde was. Zelfs zodanig dat hij het graag bewaarde voor het kerstnummer. Dit is het verhaal achter mijn eerste artikel. Nadien zijn er duizenden gevolgd.”

Ad: “Ik stak ook veel energie in het schrijven van een boek over Gebroeders Janssen. Ik vond dat de mannekes dit wel verdienden. Dit was in 1985. Het boek werd uitgegeven in eigen regie en was onmiddellijk uitverkocht. Het succes was zodanig overdonderend dat mijn hele familie meehielp om alle boeken op de post te krijgen. Dit waren onvergetelijke tijden.”

Ad: “Mijn artikels in De Duif hebben voor mij een bijzondere betekenis. Ik krijg er ook ontelbare reacties op. Ik heb een goed contact met Jan en Rik. Zij weten waar het op staat. Geloofwaardigheid is voor mij het hoogste goed. Als de duiven niet meer zouden presteren zou dit voor mij een doorslaggevende reden zijn om me achterhaald te voelen als schrijver. Hopelijk heb je nu genoeg informatie voor het artikel.”

WEINIG MAAR GOED!

Tussen de twaalf koppels vliegers zijn veel goeie, we vermeldden niet eens de prestaties van 2e en 3e , 4e en 5e asduif oude 2019 en evenmin 1e, 3e 5e 7e asduif jrl. 2019. Of de Asduiven 2017 en 2018. Evenmin extra aandacht aan onderstaande duiven:

18-753: 928-1, 1670-5, 1548-11

17-738: 417-2, 687-8, 1003-9, 814-9, 1548-10, 1813-11, 495-11, 687-16, 710-17

18-733: 513-6, 977-7, 1054-18, 1198-22, 1063-24, 830-33, 1155-35, 1021-35

18-730: 323-2, 256-3, 845-3, 424-4, 1651-4, 1155-14, 957-15, 563-24, 928-32

17-736: 1069-1, 2072-1, 734-4, 1398-6, 588-9, 1154-10, 1281-13, 372-15

17-749: 958-1, 1004-3, 632-3, 862-6 (opeenvolgende weekends), 654-2, 974-4, 616-4, 710-7. Wie van deze is de beste?

BASISKWEKERS 

De basis is een cocktail van (alles rechtstreeks) Janssen, Arendonk (drie stuks), Hofkens (twee stuks), Leo Broeckx (een super), Frans Verheyen (een super), meerdere Vandenabeeles, Mattens, Voets (twee maal een ronde) maar vooral het wonderkoppel van Hans v d Veeke, Westdorpe (twee kinderen). De duiven die nu het mooie weer maken zijn vooral kruisingsproducten. Het oude soort met duiven die werden bijgehaald maar soms ook bijgehaalde duiven tegeneen. Het lukte met:

 • Doffer Gebr Scheele
 • Kinderen “Extreem” Wouters x moeder Leeuw. Ook “Extreem” x zuster Leeuw. Later kinderen van “Den Ad” (samenkweek)
 • Broer en zus “Diamant” Gebr V D Brande
 • Dochter “Rossi” en “Vuilblauwe Jackpot” Eijerkamp
 • “Super Leo” Leo Heremans
 • “New Sissi” Gust Jansen
 • Een fantastische kweekduivin van Luc Van Mechelen
 • Halfzus “Cow Girl” Rik en Jan Hermans/ Miel Van den Branden
 • Duivin Gaston Van De Wouwer
 • Duiven Willem de Bruijn
 • Veelbelovend zijn duivin Huijsmans, doffer Ebben (uit “Indy” = eigen soort), doffer Engelen

ENKELE VAN DE VELE SUPER RACERS

6243732-18   “3e nat. asduif KBDB”

1e Melun 515 d.

1e Melun 323 d.

1e Chevrain 563 d.

1e Chevrain 1270 d.

2e Noyon 375 d.

3e Melun 830 d.

3e Chevrain 975 d.

8e Chevrain 494 d.

9e Melun 3414 d.

Vader: 6164006-13 Superbreeder. Won 1e Noyon 840 d. 1e Souppes 312 d. 1e Souppes 723 d.. 1e Argenton 147 d. 1e prov Argenton (10 minuten vooruit) 1e nat Argenton z 3.383 d. 7e nat Argenton 12.87 d. 2e Noyon 1079 d. 2e Souppes 264 d.  Komt uit 08-250 (Extreem x moeder Leeuw M Wouters x 11-549 (halfzus Cow Girl Rik Hermans en kl.zoon Di Caprio)

 Moeder: 1694702-12.  2e asduif Hart van Brabant (11 vluchten/10 prijzen in 2012) 3367-1, 6547-2, 3060-7, 5842-7, 1185-12, 2289-14. Komt uit 09-622 x 09-585. Beide wonnen meerdere 1e. 585 was 2 maal snelste lossing.

-----------------------------------------------------------------------------------------

6284976-14 “Super ZAV”. 

Was 3e Asduif ZAV in 2015. 3e Asduif ZAV in 2016. 2e Asduif St Job 2015 en won:

1e Noyon 647 d.

1e Souppes 235 d.

1e Souppes 541 d.

2e Souppes 1235 d.

2e Melun 1130 d.

2e Quievrain 799 d.

2e Melun 811 d.

Vader: 1275622-09 “Favourite Breeder”. Moeder Supertje Boeckx. 

------------------------------------------------------------------------------------- 

6257655-16 “Double Ace”.

Was 3e Asduif in ZAV in 2017 en 7e Asduif in 2019 Ze won:

1e Souppes 430 d. (snelste provincie Antwerpen 5000 d.)

1e Chevrain 372 d.

1e Chevrain 908 d.

1e Chevrain 563 d.

6e Melun 461 d.

7e Souppes 1037 d.

8e Melun 713 d.

Vader:  1947235-13 Super breeder. Samenkweek met M Wouters uit Den Ad (1e NATIONALE ASDUIF KBDB) x 'Kort' 07-2143348. Uit 230, broer Ace Four.  Moeder 601 Gust Janssen

-------------------------------------------------------------------------------

6200721-17 “Dochter 006” is nog zo'n fenomenale duivin

1e Melun 642 d.

1e Melun 425 d.

5e Chevrain 563 d.

5e Melun 1622 d.

7e Melun 3414 d.

9e Chevrain 867 d.

10e Ecouen 1069 d.

11e Ecouen 2072 d.

11e Noyon 1271 d.     Ze was in 2019 5e Asduif na 3 hokgenoten

 Vader: 6164006-13 Superbreeder. Won 1e Noyon 840 d. 1e Souppes 312 d. 1e Souppes 723 d.. 1e Argenton 147 d. 1e prov Argenton (10 minuten vooruit) 1e nat Argenton z 3.383 d. 7e nat Argenton 12.87 d. 2e Noyon 1079 d. 2e Souppes 264 d. Gepaard met 6238549-11 (Jan & Rik Hermans, halfzus Cow Girl 1e Nationaal Bourges 24.646 d). Uit “Zoon Di Caprio” 6338638-08 Dirk Van Dyck.

Moeder: 1947264-13 MIJN BESTE KWEEKDUIVIN. Samenkweek Marcel Wouters & Ad S. Moeder van een volle korf kopvliegers en tevens gr.moeder 1e Nationaal Chateauroux z (6.276 d) plus 11e Nationaal Bourges bij Luc v Mechelen. Ook Gr. Moeder 1e NPO bij F Ebben. Dus OOK moeder van:

16-616, 1e Souppes 790 d.

16-489, 1e en 2e

17-749, 1e Noyon 958 d.

17-721, 1e Melun 642 d, 1e Melun 425 d.

18-128, 5e asduif.

Deze superkweekduivin 13-264 komt uit Den Ad (Beste HaFo duif Belgie KBDB)  x 10-636 Luc v Mechelen. Uit zoon Zwever, broer van vader Robina x Steffi 1: 4e Nationaal Argenton.

IN 2019 DE BESTE VAN BELGIE?!

Dat was de vraag die Luc, de schrijver van dit artikel zich stelde. Ik stelde voor, sommige liefhebbers kennende, daar een vraagteken achter te plaatsen. Geen vraagtreken maar een UITROEPTEKEN aldus Luc. De conclusie is na onderstaande uitslagen aan U.

   2018

Quievrain                23/29                           Noyon      23/29

Noyon                     22/29                           Chevrain  10/11

Chevrain                 16/18                           Chevrain 16/22

Chevrain                 10/12                            Melun 11/11   

Orleans                   4/4                                Noyon 6/6.

Chevrain                 5/6                                Ecouen 21/24

Ecouen                   10/12                            Melun 22/24 

Chevrain                 18/20                            Chevrain 9/10

Melun                     9/10                               Melun 7/7

Melun                     4/4                                 Melun 7/8

Melun                     6/6                                 Noyon 17/22

Noyon                     21/28                            Noyon 15/22 

Noyon                     16/18                            Noyon 8/8

Melun                     8/8                                Noyon 21/24

Pont                       18/24 

Maak je nooit meer mee, zei men eind 2018. Toen kwam 2019. ‘Niemand in België deed beter’ kon je nu, zelfs van grote namen, horen . Let ook op de data, want vluchten overslaan doen we niet. Men ziet ook dat vluchten met 'slechts' 70% prijs de mindere waren. Voor 2020 staat een ding vast. Dat zal minder zijn. VEEEL minder. 

2019

 22 april Noyon: Openingsvlucht. Jrl 13/18. Oude 21/28

 29 April: Niet gespeeld vanwege de koude.

  5 mei Noyon: 513 Jaarlingen: 1, 2, 12, 13, 16, 21 enz. (9/10, alles in eerste helft prijzen).

928 oude: 2, 3 enz (9/10).    

12 mei Chevrainvilliers 830 Jrl. 3e enz (14/16).

1.622 oude: 5, 6 enz (23/26).

3.414 duiven in overkoepeling; 7, 9 enz.(23/26).

  18 mei Chevrainvilliers. 975 Jrl. 3, 4, 5, 6, 10, 26, 27, 32 enz. (11/13). Na de 11e duif nog 325 prijzen.

1.651 oude: 3, 4, 5, 6, 12 enz. (19/22). Na 19e duif nog meer dan 300 prijzen.

Overkoepeling 3.348 duiven: 7, 8, 9, 10 enz. (19/22).

  25 mei Chevrainvilliers: (Zeer ongunstige oostenwind).

732 Jaarlingen. 9, 10 enz (11/14).

1.250 oude: (19/22). Opnieuw als eerste 4 duiven geklokt aan 17e prijs.

1 juni Toury: (weer ongunstige oostenwind)

Jaarlingen 12/12.

Oude: 17/20

8 juni Toury: ZW storm. 2.200 mpm. Jaarlingen: 3e, 6e, 10e, 14e, 22e enz. Weer als eerste 4 duiven. (11/13).

734 Oude: 4e, 10e, 12e, 13e, 19e, 25e en 27e prijs. (19/22).

Overkoepeling 1.398 duiven. 6e, 14e, 17e, 18e en 27e prijs. Ook daar weer als eerste 4, 5, 6, 7 en 8 duiven.

 15 juni Melun; Jaarlingen: 1, 6 enz (8/12).

814 Oude: 2e, 9e, 11e, 12e enz (14/20).

Overkoepeling 1.913 d: Opnieuw als eerste 4 duiven.

22 juni Melun Jaarlingen: 1, 16, 17, 22, 31, 46 . (6/7). Bijna allemaal per tiental.

687 oude: 1, 2, 16, 25, 27, 33, 40, 47 (11/14).

29 juni Melun Jaarlingen: 1, 2, 6, 8, 14

323 Oude: 1, 2, 10, 12, 18, 22 enz.  

Overkoepeling 952 d: 2, 4 enz. (9/18)

 6 Juli Chevrainvilliers. Jaarlingen: 1, 3 (Twee eerstgetekende!!!) 7, 11, 12, 14. (8/8 en 7 per tiental).

563 Oude: 1, 2, 4, 5, 6 (waaronder 4 eerstgetekende), 11, 12, 21, 22, 24 enz. Aan de 22e prijs de 9 eerstgetekende!!!. (12/12).

Overkoepeling 1.270 duiven: 1, 3, 5, 7, 8 (4 eerstgetekende), 15, 16 enz. Alle 12 ingezette duiven bijna per tiental. Als alles thuis is nog 424 prijzen te verdienen.

13 Juli Orleans en Noyon Orleans: Zeer onregelmatig, toch 8/10.    

Noyon 798 jongen: 1, 2, 3, 13. Drie minuten vooruit en 16/24.

 20 Juli Chevrainvilliers Jaarlingen: 2, 14, 18 enz. 7 prijzen van 8 duiven (239 jrl).

Oude: 1, 4, 12, 15 enz. 11 prijzen van 12 gezet (372 o. d).

Overkoepeling met Grensverbond 908 d: 1, 4 enz (10/12).

 29 Juli Chevrainvilliers, laatste vlucht jrl/oude. 158 Jaarlingen: 1, 3, 10 en 13, alles per tiental (4/4).

238 oude: 1, 2, 3, 5, 15, 19, 21. (7/7 alles per tiental).

Overkoepeling: 1, 4, 6, 14 enz. Ook hier 7 prijzen per tiental van 7 duiven mee. Bijna tweederde van de liefhebbers moest nog beginnen toen alles thuis was.

JONGE DUIVEN

De jongen kwamen minder goed dan in voorgaande jaren. Toen meestal Algemeen kampioen jongen, in 2012 ook in Union Antwerpen. Maar toch op 13 juli tegen bijna 800 duiven met drie jongen drie minuten los vooruit. Op 10 aug nog een 1e in overkoepeling (1.380 d). Het seizoen werd in stijl afgesloten op

 31 aug: Melun jonge duiven. In ZAV 441 duiven: 1, 2, 8, 13, 15 enz. (12/12, alles in eerste helft)

In overkoepeling 1.039 jongen: 1, 2, 8, 15, 18, 31 enz (12/12). Snelste 2 duiven in heel de provincie.

 ASDUIVEN: Een unieke reeks Asduiven is het resultaat van zulk een seizoen: Oude: 2e, 3e, 5e en 7e Asduif. Jaarlingen 1e, 3e, 4e, 5e, 7e Asduif.  Met 12 koppels en enkele reserve duiven begonnen. Dus 9 Asduiven, waarvan 8 duivinnen. Dit niet in een lokale club maar in ZAV, een samenspel van Lier tot de Nederlandse grens.

woensdag 27 mei 2020

 

Evelien
'GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of dit echt wel zo is vraag ik mezelf nog steeds af.
Onze duiven van Afd. 5 / Drechtsteden werden gelost in HAZELDONK aan de grens met onze zuiderburen. Maar wat word het volgende week? Op meerdere social media kunnen we zien dat het lossen vanuit HAZELDONK ook niet geheel risicoloos was met de obstakels die er ter plaatse en in de directe omgeving opdoemen. In ieder geval werd er op social media al flink over losgegaan...

ER MOET DUIDELIJKHEID KOMEN EN WEL NU!

Het inkorven is toch wel een ding voor velen. Veel lokalen zijn vrij ruim waar, naar mijn mening, echt wel meer inkorvers tegelijkertijd verantwoord in kunnen korven en dan voldoen zij nog altijd aan alle richtlijnen voor wat betreft onderlinge afstand van elkaar etc. Anderzijds zijn we blij met zijn allen dat we de eerste vlucht gehad hebben maar, zoals ik het ziet, zijn we namelijk sinds kort aangesloten bij het NOC/NSF als NPO, wat betekend dat wij tot 1 september niks kunnen. Dan kunnen landen om ons heen open gaan maar daar schieten wij als melker in Nederland niets mee op.
Dus zijn we nu uitsluitend bezig met lapvluchtjes en hoelang gaan we dit doen? Op dit moment zal het merendeel het nog leuk vinden en is iedereen happy maar ik kan de lezer nu reeds op een briefje geven dat we dit over een paar weken meer dan zat gaan worden.

De losplaats van onze duiven afgelopen zaterdag: HAZELDONK...

Ik zie op korte termijn maar 1 oplossing: GA DUITSLAND IN.
Daarom: NPO geef duidelijkheid aan iedereen, want hier schieten we geen reet mee op...!

Van ons hok zijn er 26 mee naar HAZELDONK geweest. Bij terugkomst van de duiven was het landen vanwege de wind tussen de huizen een beetje moeilijk maar voor de rest best oké. We hebben er zelf in ieder geval geen stress van aan overgehouden. Hahaha...

Voor de rest heb ik weinig te melden. We gaan maar rustig afwachten wat het volgende week wordt al hoop ik wel dat we snel uit ons lijden verlost gaan worden en dat de grenzen in zuidelijke richting opengaan en dat er een duidelijk plan gaat komen waar we iets mee kunnen!

Daarom: houd moed melkers!

Groetjes: Evelien.

dinsdag 26 mei 2020

We zijn weer een week verder en het was een hectische week. Ook de eerste keer was er een duivenvlucht in het vooruitzicht vanuit Hazeldonck. Zelf doe ik nooit mee met vluchten onder Duffel of anders gesteld onder de 100 km maar Duffel is idd voor mij net 90 km. Volgende week vliegen we Deurne en dan hoop ik mee te kunnen doen al vind ik de opgestelde procedures vanwege de corona regelingen verre van ideaal, het is niet anders. Veel argumenten ken ik aanvoeren tegen de huidige procedure maar ik onthoud me er nu van anders krijg ik weer de nodige telefoontjes en deze zijn vaak van dezelfde aard van ,, je zit zelf nergens in en levert alleen maar commentaar,, En dan hebben ze nog gelijk ook ik kan er niets tegenin brengen maar hopelijk lezen ze dan wel goed mijn meningen en doen ze er wat mee wat dan weer inhoud dat ik wel degelijk iets doe, ik hou namelijk de boel alert en wakker.

Ik kreeg van een duivenmelker een filmpje opgestuurd betreffende de lossing in Hazeldonck, grofweg gezegd gewoon schandelijk , de duiven moesten hun weg zien te vinden tussen hekken, draden, gebouwen en windmolens die als een duivengehaktmolen door het geloste klad draaide. Ik gooide het filmpje direct op sociaal media en de reacties kwamen overal vandaan , zelfs vanuit Frankrijk werd er schande over gesproken. En inderdaad het NPO bestuur wil hoog van de toren blazen maar een goede controle naar behoorlijke losplaatsen zou wel een eerste vereisten moeten zijn , ook voor concours en lossingscommissies. Dit was een schandelijke lossing en als de PvdD hier vragen over zou stellen zou ik het niet eens onbegrijpelijk vinden. Het was een voorbeeld van slechte organisatorisch vermogen en ondeskundigheid. Ik hoop dat dit eenmalig was en we ook nog niet nog een Vierzonneke als vorig jaar bij krijgen door dezelfde onnozelheid.

Maar postduivencoach de vlucht had toch een goed verloop ? Dus wat klaag je ? Natuurlijk er waren er die ze geweldig hadden maar bekijkt op het filmpje  , de duiven die bovenin de wagens zaten waren direct in één lijn weg en die lager zaten deden er alles aan om de obstakels te ontwijken en waren van slag en bleven draaien. Uiteraard zegt iedereen die ze had het was een pracht vlucht maar …. er zijn er ook nog genoeg die meerdere lege broedbakken hebben en daar wil niemand iets van horen.

Naar aanleiding hiervan verzocht ik op sociaal media of iemand mij precies de taakomschrijvingen kon geven van de diverse NPO commissies en bestuur en van de afdeling besturen en de diverse afdeling commissies, want je kunt natuurlijk niet net als de duiven een commissie bij een windmolen oplaten in een hete luchtballon terwijl een andere commissie volgens de taakomschrijving voor de ellende verantwoordelijk is. maar tot nu toe heeft nog niemand mij het goede pad opgestuurd dus zal ik zelf nog maar wat google en misschien helpt het huishoudelijk reglement van het NPO mij wat verder.

Deze week hebben de oude duiven nog een opleertripje vanuit Numansdorp en de Jonge duiven zijn naar de Mathelingeweg bij het crematorium op Rotterdam zuid geweest. En het verbaasde mij dat ik de jonge duiven niet kon vooruit rijden daar dat meestal de eerste keer altijd het geval is maar nu had Ienepien ze na zestien minuten al in het hok op een achttal na, later kwam er nog eentje twee de andere dag één nog een dag later  en eentje was op straat gevonden en is bij Marco en Bernaldina de Kok opgehaald nadat zij haar door een goede verzorging door een slechte nacht gehaald hadden. Vier zijn er nog weg en in wezen door eigen roekeloos gedrag daar ze in wezen nog te jong waren en tekort in de lucht stonden dus wat dommigheid betreft ken ik zo in een lossingscommisie.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Postduivencoach.

 
dinsdag 26 mei 2020

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ACTUEEL 8
Ik ben Roger Casier . Ik heb school gelopen tot mijn achttiende en dan heb ik 40 jaar gewerkt .
Eerst meer dan 20 jaar in de bouw . Dan 5 jaar in een staatsschool als onderhoudsman . En tot einde loopbaan 13 jaar nachtwaker in een vakantiecentrum .
( per 10 dagen 5 nachten van 11 uur ! )
Daarnaast was ik nog 10 jaar gemeenteraadslid in de stad Brugge .
Ik heb trouw mijn plichten van staat vervuld . Trouw mijn belastingen betaald .
Ik heb mijn deel gedaan voor de maatschappij . Meer dan mijn deel !!!
Straks wordt ik 73 jaar .
Bob Benny zong ooit ....
Ik heb eerbied voor jouw grijze haren ...voor je rimpels van zorgen en pijn ...zij verzachten de sporen der jaren ...na een leven van werken en plicht ...
Was het godverdomme maar waar !
Begin maart sloeg Corona toe .
Onze leeftijdsgroep werd het hardst getroffen . Leeftijdsgenoten sneuvelden bij bosjes !!
En dan komt ergens zo'n omhoog gevallen pipo verkondigen dat de oudsten deze crisis moeten betalen en dat wij een corona -taks zouden moeten dokken .
Mijn hobby is met de duiven spelen . Al heel mijn leven .
Wij sterven uit . De nieuwe generatie 's gaan 3 x per jaar met vakantie en daar past duivensport niet in het plaatje ....
Bijgevolg wordt duivensport voor 90 % beoefend door 70-plussers zo als ik .
En in de lijn van dit verhaal moet ik ook nog kwijt dat vele collega's duiven liefhebbers sneuvelden door covid-19 !
En dan zegt men tegen mij dat ik positief moet blijven ...
En ze sluiten ons op in ons kot . We mogen onze kleinkinderen , onze vrienden , niet meer ontmoeten !!
En we aanvaarden dat zonder morren in het belang van iedereen .
En dan .....dan nemen ze onze hobby af ! Later komen er versoepelingen , druk besproken en vergaderd in werkgroepen allerhande .
Een nieuwe woordenschat doet zijn intrede ...social distancing , bubbels , gel , mondmaskers , enzovoort ...
Versoepelingen ? Niet voor ons . Mensen die geen snars kennen van duivensport nemen verregaande beslissingen .
In dit weekend van half-mei zouden onze duiven Tours moeten gevlogen hebben ...450 km .
Hoever staan we nu ? ik zal het u zeggen ! Een beetje verder dan mijn achterdeur .
De lente van 2020 . Een van de mooiste ooit ! Nu actueel een schitterende periode voor de boeg met schitterend weer en we zitten werkloos toe te zien .
Frankrijk blijft dicht tot zeker 15 juni . De Franse duivenbond mag nog zo solidair zijn met de onze . De ministers blijven baas en hebben het voor het zeggen .
Wij zijn een te verwaarlozen groep . Voor de groenen zijn wij een stelletje barbaren die dieren misbruiken voor hun plezier .
Roofvogels !! Dat zijn pas mooie dieren . Mensen met verrekijkers vinden het prachtig om te zien hoe ze hun prooi vangen en verslinden , waaronder onze geliefde reisduiven .
En dan die laatste voorbije week ....geruchten doen de ronde ... mensen die het kunnen weten vertellen mij dat er witte rook uit de schouw komt ...
Eind mei zouden we al in Fontenay ( 350 km ) zitten met onze duiven .
Heel de molen komt op gang en iedereen belt iedereen met het goede nieuws .
De hoop is groot en hoop doet leven .
De ontnuchtering is groot , de ontgoocheling nog groter .
Barcelona ? .... 1100 km ver ...vandaag lijkt het wel honderdduizend kilometer ver .
Ik moet opeens denken aan Kim Kay met haar 99 luftballons !!
Hast du etwas Zeit für mich
dann singe ich ein Lied für dich
von 99 Luftballons
auf ihrem Weg zum Horizont
denkst du vielleicht g'rad an mich,
dann singe ich ein Lied für dich
von 99 Luftballons
und daß sowas von sowas kommt....
Maar goed , ondanks alles moeten we positief blijven .
We kunnen misschien eens naar de markt gaan om ons te ontspannen .
Dus ja ...ik zie het nog steeds zitten maar a.u.b . val mij niet meer lastig met luchtballonnen .
Geef mij eens iets concreets . Iets waar ik mij kan aan vast houden . Vast klampen !
Een vooruitzicht .
mvg
Roger Casier

maandag 25 mei 2020

 
 
Vrijdag jl was het zover, de duiven zijn via de antenne ingekorfd voor een trainingsvlucht. Meteen was het spannend ,werkt  het inkorfschema ,dat volgens het corona protocol  is op opgesteld, naar behoren!
 
Voor het inkorven, zijn er 3 teams samengesteld. T.w. team 1 start de werkzaamheden en draagt deze werkzaamheden na 1 uur over aan het team 2. Dit team handelt de inkorvingen af. Maakt ruimte voor team 3, welke is  belast met het  verzendklaar klaar maken van de boxen en laad deze in de container en sluit het lokaal af.
 
De leden hebben allen een tijdschema ontvangen om op de voor hun vermelde tijd bij het inkorflokaal aanwezig te zijn. Daarnaast worden bij de (oudere)leden de duiven van huis opgehaald. Goed om te zien  dat op twee leden na (starten met jongeduiven) ieder zijn duiven  mee gaf op deze trainingsvlucht.
 
Deel uitmakend van team 1 was het uitermate vreemd om al om 17.45 uur het lokaal te moeten verlaten en zonder het gebruikelijke praatje pot naar huis te gaan. Toch  ook wel een beetje de sjeu waar het om draait.  Maar het goede gevoel van, we mogen weer  overheerst wel. 
 
Trouwens, nog een dikke pluim voor de digitale-mannen, deze  nerds hadden het al rap door ,dat er een verkeerde  vliegcode  voor het in te zenden gegevens door de afdeling was vermeld! 
 
Ja, dan de vluchtdag, in de vroegte rap naar de tuin, alles in gereedheid maken voor de ontvangst van onze gevleugelde vrienden. Bij de jongen bemerkte ik een aantal dikzitters en een mindere mest, niet getreuzeld meteen de medicatie toedienen  met een paar dagen binnen blijven dan zijn ze rap weer boven jan.
 
Met lostijd 9.50 uur vanuit Vuren ca 127 km was de aankomsttijd bedacht op 11.05 uur, dat werd even later. 11.15 59, uur stuiven er werkelijk 4 duivinnen het hok binnen, de overige melden zicht in rap tempo. Toch wel enige komische momenten, ook een antenne op het duivinnenverblijf gelegd ook daar wipte zowel duivinnen en een enkele doffer naar binnen, door de schuifdeur een stukje open te laten staan, liepen er rap enkele nieuwsgierige jongen in het  verblijf, ja waar zitten de thuiskomers dan.
 
Met het afslaan, ditmaal als teamleider voor het  uitlezen, uitprinten van de klokken, blijkt er bij het ontvangst nemen van de klokken toch nog wel gekende duiven laat waren of nog niet aanwezig te zijn! De aankomstlijst geeft een mooi resultaat 2,3,4,5, 15 v/d 20 vermeld  op  de lijst in kring 1;  5,6,7,8,  15 /20 vermeldingen  en daarvan 11 gemeld bij de eerst 100.  Wel bijzonder, de dames overheersen van de 12, ingekorfd er zijn  10  met een vermelding op de aankomstlijsten. Maar o,o, wat waren ze door de week vervelend, niet naar binnen willen treuzelen, flirten met de baas en nog meer gekkigheid.
 
Al het mag dan een trainingsvlucht zijn, de duiven weten dit niet de doen gewoon hun best en belonen hun baas voor zijn inspanningen. Daarnaast komen erop de trainingsvluchten altijd verbeterpunten boven, zowel bij liefhebber en bestuur.
 
Tot het volgende schrijfsel.
maandag 25 mei 2020

Vandaag was het eindelijk zover de eerste vlucht van het seizoen 2020.
De duiven werden om 10:45 uur gelost in Breda.
Na een vlucht van ruim 50 minuten viel de eerste duif in onze vereniging bij A. Dokter om 11:37 uur.
Deze duif vloog een snelheid van 1812 meter per minuut wat gelijk staat aan 108 km per uur.
De eerste 10 in onze verenging zijn:
A. Dokter 1,5,9 en 10
G. Doppenberg 2.3 en 4
A. van Zoeren 6,7 en 8

Voor de volledige uitslag klik hier

zondag 24 mei 2020

Enschede

Vrijdag was het voor het eerst weer mogelijk om onze duiven in te korven voor een africhting. Daarvoor werden door de Werkgroep Covid-19 protocollen opgesteld om dat corona-proof te doen.
Toen bekend werd dat inkorven onder de daarin staande strenge voorwaarden kon, hebben alle verenigingen in onze Afdeling Oost-Nederland zich tot het uiterste ingespannen om hun lokalen en de wijze van inkorven zo te organiseren dat het aan de voorschriften voldeed. Afgelopen maandag meldden zich niet minder dan 85% van de verenigingen gereed voor inspectie. Woensdag werden de controles afgerond en donderdag lagen de lossingsvergunningen er.
Alles leek op rolletjes te gaan, maar even leek de gemeente Enschede nog roet in het eten te gooien. Een Boa (bijzondere opsporingsambtenaar) bezocht daar een clublokaal van een van onze zusterverenigingen. Daar was men chipringen aan het koppelen. Na een gesprek met de daar aanwezigen vertrok de Boa met de protocollen onder de arm.

Op basis van die protocollen en het “Veiligheidsbesluit voor buitensporten door jongeren tot 18 jaar” werd inkorven door de gemeente Enschede in eerste instantie niet toegestaan.
Er werd vrijdagmorgen een toelichting nagezonden van de Werkgroep Covid-19. In die toelichting werd aangegeven dat onze sport valt onder het “Veiligheidsbesluit voor buitensporten door volwassenen”. Daarnaast werd in de toelichting nog eens verduidelijkt hoe onze sport werkt, hoe ingekorfd zou gaan worden en waarom er dan (het toegestane) maximum van drie personen in het clublokaal aanwezig moet zijn.
Het werd een spannende vrijdag, maar rond 13:00 uur kwam er toch groen licht uit Enschede. Het protocol met toelichting heeft de toets weerstaan, dus petje af voor de Werkgroep Covid-19. Er zijn nu twee plekken in Nederland waar de overheden akkoord zijn: de Veiligheidsregio Groningen en de gemeente Enschede binnen de Veiligheidsregio Twente. Het kan niet anders of dit opent de deuren in de rest van Nederland voor de duivensport.

Het noorden van onze afdeling ging naar Kalkar en wij, als onderdeel van het zuiden, naar Venlo.
Het was goed duivenweer. De vroegste duiven kwamen in flinke groepen af, maar daarna ging het bij sommige hokken toch met horten en stoten. Niet zo gek als we zien dat we veel later beginnen en terugblikken op een seizoen 2019 dat vooral met de jonge duiven slecht verliep.
Al met al echter een training die nuttig en leerzaam was voor de duiven en nu kunnen we het wat verderop gaan zoeken.
Dat wordt voor onze afdeling richting Duitsland zolang de grens naar België dicht blijft. In Frankrijk mag al wel gelost worden, maar daar zijn we nog niet aan toe.

Zo is het eerste trainingsvluchtje een feit. Voorlopig blijven het ook trainingsvluchten, want wedstrijden houden is niet toegestaan volgens het Veiligheidsbesluit.
Beetje raar wel, want dat besluit gaat uit van mensen die onderling een wedstrijd spelen; of liever gezegd nu géén wedstrijden mogen spelen. Dan praat je over bijvoorbeeld voetbal-, hockey- of korfbalwedstrijden.
Dat het bij ons de duiven zijn die de wedstrijd vliegen is blijkbaar niet uit te leggen. We staan dus nog steeds niet op de kaart als duivensport. Op zich ook niet zo verwonderlijk met 15.000 leden in heel Nederland. Mogelijk kan er met terugwerkende kracht nog iets worden gedaan als wedstrijden wel weer worden toegestaan. En, alla, we kunnen de duiven weer laten vliegen. Dat is belangrijk om de oude duiven in hun ritme te houden en het plezier weer te gunnen van de vluchten. Voor de jonge duiven is het nog belangrijker. Zij moeten worden getraind om het naar huis komen onder de knie te krijgen. Zonder die opleiding zullen vele verloren gaan in een later stadium.
Dus laten we de handen dichtknijpen dat we weer mogen.
Eén ding werd wel duidelijk. Men baalt van het na de vlucht niet bij elkaar kunnen komen om ervaringen uit te wisselen onder het genot van een drankje. Maar ook dat zal op een goed moment wel weer kunnen, zij het ook onder strikte voorwaarden.

 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

27 april 20
Immuniteit Als de Coronaviruspandemie ons iets kan leren, dan is het wel dat het van essentieel belang is om de gezondheid te optimaliseren. In de media wordt steevast de melding gemaakt dat...

Columnist in Spotlight

27 mei 20
  Land besproeien bij de buren Droogte Wat is het...
20 mei 20
     Jongen 2020 in de ren Start seizoen Afdelingen 9 en...
13 mei 20
  Vanaf 11 mei mogen er weer vluchten We kunnen...
09 mei 20
  Nieuw half gelaatsmasker Masker Had eerder al...
29 april 20
              Jongen in de manden PROTOCOL CORONA / COVID Het...
22 april 20
Red Pearl rechtstreeks Jan van Gils  Oosterhout...
15 april 20
Genieten van de bloesem Top weer Heel de...
08 april 20
   Alleen rondjes maken rond het hok Geen begin...
01 april 20
Kleinzoon Unionkoppel H Simonsz                   Andere spanning Dit...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...
24 februari 20
“Ons wacht een geweldige show!  Als ik dit zit tikken dan is het een zonnige dag. Van...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40