ad2016

 Denk dat de KBDB nooit meer op dinsdag al vluchten af zal gelasten zoals gebeurde met Argenton. Om de duiven ‘in hun ritme te houden’ hadden meerdere goede spelers hun duiven zondag ingezet op Noyon. Komende zaterdag is er immers weer een Nationaal voor jongen. Nou dat hebben ze geweten. Quievrain verliep al slecht maar Noyon was helemaal een drama met soms een concoursduur van 3,5 uur of langer. Of die duiven donderdag ingemand kunnen worden voor 550 km? Hmm. Weet niet. Maar gezonde jongen kunnen wel veel.

GEZOND 
Zo hadden Gebr. J. hun jongen drie maal gespeeld, tot 200 km. en de volgende vlucht was bijna 400. Te groot verschil vonden ze, maar omdat de clubleden bleven aandringen toch maar voorzichtig drie jongen in gezet. Ook omdat ze hier eens hadden gelezen dat wij enkele jaren terug onze jongen ineens van Quievrain op Melun zetten en enorm presteerden met zelfs de snelste duif in de provincie Antwerpen met bloedheet weer en tegenwind. De broers hadden dat onthouden, vandaar. Ze wonnen 3 op 3. 'Ongelooflijk, het kan dus toch’, zo schreven ze. Inderdaad. Veel draait om gezondheid. Als jongen bloedvorm hebben kan je amper fouten maken. Ontbreekt elke vorm dan kan je amper goed doen.

GOED
Gelukkig was niet alles fout afgelopen weekend. Melun werd uitgesteld naar maandag en hoe groot zou de ramp geweest zijn als dat niet was gebeurd, nu  Noyon al zo’n drama was. De maandagvlucht verliep, ondanks de tegenwind, in een flitsend tempo.

ONVREDE
U hebt de mail van dhr. L kunnen lezen. Hij lijkt de exponent van de overgrote meerderheid, zij het de zwijgende. Kreeg dienaangaande meerdere mails, allemaal over afgelopen weekend waarin liefhebbers in Antwerpen aantallen duiven in zetten als: 75, 98, 77, 87, 118, 120, 155 en een zelfs 173. ‘Het definitieve failliet van de duivensport’ zo mailt er een.

Maar wat opvalt? De ‘kleinere’ liefhebbers met heel goede duiven hebben GEEN moeite met die ‘mega inkorvers’. ‘Hoe meer hoe liever’, schreef er een. Wel hekelen ze de onverdiende aandacht in de media met prestaties die in wezen weinig voorstellen. Zoals een 1e prijs winnen met een 93e getekende maar verder niet eens 20% prijs.

In Nederland wordt nu WEL een inkorfbeperking voor gesteld. Men mag op EEN vlucht nog maximum 400 duiven inzetten. 150 Oude en 250 Jonge. Ik onthoud me maar van commentaar. 

GEEN SELECTIE
Z
eg het vaker, die verliezen met jonge duiven zouden minder erg zijn als het een goede selectie was. F v d M had een aantal voorbeelden van duiven die verloren gingen om nadien tegen enorme aantallen duiven te zegevieren. Het doet denken aan bijna buur Johan G. Haalde een verloren jonge duif op in Belgisch  Limburg waarmee hij later 1e Nationaal Orleans z won.

SUPERMAN
En tot slot: Heel veel respect voor Daniels. Enkele jaren terug mogelijk de beste van België op de kleine fond, verkocht zijn beste duiven en is nu aan een indrukwekkende come back bezig met afgelopen weekend 27/29. Trouwens over ‘indrukwekkend’ gesproken, let eens op ene Eyerkamp. Ook bijna week in week uit fabelachtig.