ad2016

Vandaag zou de laatste duivenvlucht zijn in het gedenkwaardige jaar 2020. Gisteren echter besloten de Afdelingsbesturen van 2 en 3 de vluchten af te gelasten vanwege het te verwachten slechte weer. En, eerlijk gezegd, de meesten, ook ik, vonden het een verstandige beslissing. Want het was bar en boos wat ons allemaal te wachten stond volgens de weermannen. Als ik dit zit te tikken is het middag. Ik heb nog geen wolk gezien. Ook geen windkracht 6 maar bijna windstil.

Meestal sta je verbaasd over de kennis van onze weermannen, maar soms ook over hun onkunde. En als men zelfs slechts een dag vooraf al helemaal mis kan zitten lijkt het wel heel erg voorbarig om dinsdag al vluchten voor het komende weekend af te gelasten zoals de Belgen dit jaar deden. (Het werd overigens een weekend met fraai duivenweer). Hopelijk heeft men een les gehad.

BEWONDERENSWAARDIG

Ik denk dat Falco Ebben nog een tiener was toen hij hier zijn eerste duiven haalde. Hoe oud zou die nu zijn? 40 Misschien? De jongeman speelt al jaren fantastisch met de jonge duiven, maar ontevreden als hij was over de beperkte spelmogelijkheden, ging hij dit jaar op zijn nieuwe adres voor het eerst met oude spelen. Het resultaat was verbluffend. Van de Afdelingen 7, 8, 9, 10 en 11 samen werd hij 2e Kampioen op de fond, na de beste spelers van Nederland in 2020: Het Eyerkamp team. Daarmee bleef hij een hele reeks gerenommeerde namen voor. Verleden week pakte Falco 4 duiven in de eerste 10 tegen 14.634 duiven. ‘De eerste 3 duiven hadden een zeer hoog A S gehalte’, zo mailt Falco, zoals veel van zijn duiven. Wel geeft hij toe dat de wind gunstig was maar hoe vaak was het tegendeel waar dit jaar. 

ANDERE MAIL

In een andere mail schreef hij eens ‘Van elke 4 duiven die ik bij jou haalde zat een bruikbare, goede of zelfs super. Zo iets heb ik nog bij iemand mee gemaakt.’ De beste was overigens zijn nu al legendarische ‘Indy’, (nazaat Home Alone, de zoon van Ace Four) met 6 eerste in groot verband en op NPO vluchten vier keer bij de eerste 13. Uit dankbaarheid bracht Falco ons een zoon van die ‘Indy’, en die werd vader van de 1e Asduif HaFo 2020 in ZAV.

REALITEIT

‘Een goede op vier’ vindt hij dus uitzonderlijk en dat IS HET OOK. Je kan ook geluk hebben. Leytens kregen 2 duiven (inderdaad gratis), uit de ene kwam de Wereldkampioen fond, uit de andere de 1e Olympiade duif vitesse met een ongelooflijk palmares. H Kennes kreeg EEN duif, die gaf Nationale Asduif HaFo, M Wouters kreeg EEN duif, die gaf de beste duif van België (1e Olympiade duif).

Maar dat zijn uitzonderingen. Elk jaar schrik ook ik van het grote aantal slechte dat je kweekt, zelfs uit je beste duiven.

Denk dus niet te gauw dat je slecht behandeld werd als je ergens een duif haalt en er niet mee lukt. Het zou eerder uitzonderlijk zijn als je er WEL mee slaagde. Mij overkwam dat met een duif van Scheele en van Rik Hermans.  Andre Roodhooft: ‘Van elke 12 duiven die ik bij haalde had ik een goede.’