ad2016

De term ‘RvB’ zal bij zeer weinig Nederlandse liefhebbers een belletje doen rinkelen. Hoe anders is dat in Antwerpen. Talloze liefhebbers zijn er in de ban van de Ronde van België. Dat betreft een serie vitesse vluchten uit alle richtingen na het officiële vliegseizoen. De losplaats wordt pas na inmanden bekend. Dat daar veel van afhangt moge duidelijk zijn, zodat de geluksfactor een grote rol speelt. Toch weerhoudt dat liefhebbers er niet van enorm te poulen. In Sportblad De Duif schrijft Luc v d Plas een interessant artikel over zo’n RvB weekend.

Plaats van handelen was het inkorflokaal van Heikant, een gehucht bij Berlaar. Het was vrijdag 2 oktober, barslecht weer, maar de opkomst was massaal. Liefst 133 liefhebbers waren op komen dagen om 1.353 duiven in te zetten. Plus sympathisanten als G v d Wouwer en Willy Daniels die voor de sfeer kwamen.

WAAR?

Wat betreft losplaatsen waren er zeven mogelijkheden en daar weet men de spanning op te voeren. Voor deze vlucht zaten 7 plastic eieren in een trommel. Een voor een werd zo’n ei ‘getrokken’ en geopend want daarin zat een briefje met de naam van een losplaats. Van de eerst geopende eieren weet men ‘die plaats wordt het niet’. Begrijpelijk is de spanning te snijden als nog twee eieren over blijven. Want gelost worden in het noorden, onder Brussel, in Limburg, of tegen de kust maakt een wezenlijk verschil m.b.t. wind en massa. Zeker omdat zo veel gepould is. Van den Bruel is een van de specialisten op deze oktober vluchten maar deze werd gewonnen door A Verberck, 93 jaar jong en al zijn leven een RvB fan.

INTERESSANTE GESPREKKEN
Afgelopen dagen interessante gesprekken gehad met Jan ‘Harry’ Hooymans en superman Albert Derwa. Jan is aangenaam gezelschap, een goed zakenman maar wat ik van hem niet wist is dat hij een echte liefhebber is die ook echt van dieren houdt. Vooral duiven uiteraard.

Albert dan weer had gelezen wat ik schreef in De Duif over combi entingen die sinds een jaar in zwang zijn. Ik schreef (vooralsnog) sceptisch te zijn en zo ook hij. Hij had voorbeelden van liefhebbers die nog nooit zo veel problemen hadden met Adeno/Coli als dit jaar en dat was na zo’n ‘combi enting’.

SNAP HET OOK NIET
E
en bekende naam in duivensport vroeg me hoe te verklaren dat bij zomerjongen nooit sprake is van Adeno/coli en waarom roofvogels postduiven pakken maar tortels en houtduiven met rust laten. Tenminste in zijn tuin. Op beide vragen moest ik het antwoord schuldig blijven.