ad2016

Stanislaw Rycombol is de eigenaar van een kweekstation in Polen. Hij koopt hier duiven van de beste koppels van de beste liefhebbers die de gewone liefhebber boven zijn budget gaan en kweekt er jongen van die wel betaalbaar zijn. Hij had het over Kittel en Best Kittel. ‘Om niet goed van te worden. Ze praatten over niets anders meer.’ Het deed denken aan twee mails die ik onlangs kreeg. Beide uit Duitsland en beide met de vraag of ik liefhebbers wist die die lijnen hadden.

Uit Engeland dan weer vroeg iemand of die ‘Kittel duiven’ werkelijk zo veel beter waren dan andere. Uit Bangladesh (of all places) ook een mail. De P v d Merweduiven presteerden daar het best maar nu wilde iedereen Kittel soort. R v Reeth mocht ook. Die Yannick heeft kennelijk goed aan de weg getimmerd.

Nu zoekt de halve wereld Kittels, straks is het weer een andere naam.  

 NEGATIEF

Ik wilde er niets over zeggen, maar krijg te veel mails. De verkoop v d Wouwer heeft heel wat commotie teweeg gebracht, zowel binnen als buiten de duivensport. Velen van binnen de sport waren redelijk negatief. Je vraagt je af waarom.

Vooral het grote aantal duiven wekt verbazing. Hij was toch een liefhebber met ‘de kleine korf?” Hoe kon die op die hokinstallaties 450 duiven bergen? Het is het verhaal van Vandenabeele. Die had er meer dan 800 in de aanbieding. Wat velen kennelijk niet weten is dat die elders zijn gekweekt. Door mensen, makelaars, die het puur zakelijk zien.  

Verbazing ook over de vergelijking met Roodhooft. Velen vinden hem op de kleine fond de beste van België. Dat een enkele duif  dubbel zo veel ‘op brengt’ dan ongeveer 360 duiven van Roodhooft samen, waaronder talrijke supers, wil er bij velen niet in. Een Amerikaan wil weten of v d Wouwer echt zo goed was. Ik heb hem verwezen naar de uitslagen.

POSITIEF    

Dat die hoge prijzen de sport kapot maken, daar geloof ik niets van, eerder integendeel. Dat daardoor ‘de gewone man’ in duivensport niets meer te zoeken heeft is evenzeer onzin. En de ironie van het lot is soms verpletterend: Niemand die dat meer bewijst dan Gaston v d Wouwer zelf. Hij heeft nooit veel geld aan duiven gegeven en zelfs was er een tijd dat hij op Lier markt jongen stond te verkopen om wat ‘voer geld’ bijeen te krijgen. Daar kan je ook heel veel respect voor hebben.

KLEINE FOND

Maar onzin en vooral leugens vertellen achter iemands rug? Heb geleerd dat sommigen dat maar niet kunnen laten. Gaston heeft trouwens heel zijn leven goed gespeeld en bewaart veel trots uitslagen uit zijn vitesse tijd. Gaston: ‘Toen speelde ik misschien wel beter. Het verschil is de kleine fond. Vandaar ook de populariteit van de Nationals in België? En het feit dat al die beroeps zich daar willen doen gelden?

TOT SLOT  

Ook v d Wouwer is een rage, vooral in China.  Zouden er bij die 450 duiven 50 echt goede geweest zijn? En natuurlijk zijn die prijzen helemaal van de pot gerukt. Toen Daniels enkele jaren terug een duif verkocht voor 400.000 euro was er veel ongeloof.

Ook bij mij. Tot Willy er zelf over begon. Maar dit bedrag zou echt wel een record blijven. Dacht men. Moeten die Chinezen trouwens niet zelf weten wat ze met hun geld doen?