ad2016

Ik moet nu we tijdelijk een polair klimaat hebben even aan Adriaan denken. Geen auto en de duiven 4.5 km van huis. Daar moet je toch niet aan denken! Dat zijn nu eens de echte. Komt bij dat je vanaf vandaag ’s avonds ook de drinkbakken leeg moet kieperen of je kan straks nieuwe kopen.

WEL IETS
‘Sjonge wat heb je nu weer bijgehaald’, zei Daniel die wel eens komt helpen. Hij doelde op twee geschelpte doffers. ‘Dan heb je de afstamming nog niet gezien’, zei ik. Het betrof een geschenk van Hans en Evert Jan Eyerkamp en inderdaad, als dat geen goede zijn? ‘Niemand kent er iets van’,  hoor je soms als het over duiven gaat. Maar dat woord ‘iets’ lijkt iets overdreven. Sommige duiven hebben zulke grote gebreken dat het wel rommel moet zijn. Anderzijds… Toegegeven, je hebt ook perfect volmaakte duiven die geen pijp tabak waard zijn.

ROMMEL?      
Een liefhebber uit Oost Nederland vraagt of ik geen klant weet voor enkele duiven die hij enkele jaren terug kocht bij een van de beste liefhebbers van West Brabant. Die waren nog flink duur ook, maar dat was niet het echte probleem. ‘Het echte probleem’ was dat ze niets waard waren. Ondanks de schitterende pedigrees.  Natuurlijk werkt dat zo niet, ga ik die ook niet aanbevelen. Je kan uit zijn schrijven ook proeven dat hij zich slecht behandeld voelt, maar was dat ook zo? Bovendien, wie zegt dat het rommel was? De leverancier in kwestie staat bekend als een fijne, die het maximale rendement uit de duiven haalt.

TE SNEL
Mensen denken soms te snel dat ze slecht behandeld zijn. Willem en ik zijn sinds de eeuw wisseling op zoek naar beter. Omdat we het bij de duif zoeken en niet in medicijnen, ligging, supplementen  enzovoorts. Complete rondes van soms 40 duiven of meer werden aangeschaft bij Nationale kampioenen of ex- Nationale kampioenen. Dan kom je al gauw aan ongeveer 400 (veelal door hem) ingevoerde duiven. Of is het nog veel meer? En nu komt het… Je wilt echt niet weten hoe weinig goede daarbij zaten. Voorbeelden van een hele ronde van een Nationale kampioen met niet een goede duif zijn er meerdere. Van waardeloze duiven dus waarvan de broers en zusters online soms voor zeer veel geld verkocht worden. En toch hadden we nooit het gevoel dat we ergens slecht behandeld werden, integendeel. Wel had ik van sommige Belgen de indruk dat ze de kracht van de concurrentie onderschatten. Alsof zij alleen maar kwaliteit hebben. Maar, eerlijk gezegd, heb ik nooit anders geweten. Pas heel recent is sprake van een omslag, is dat aan het veranderen en dat heeft alles te maken met uitzonderlijk presteren van Nederlandse duiven in België.