ad2016

 Er kwamen meerdere bedankjes binnen voor wat ik ooit schreef m.b.t. voor lichten van de kwekers voor het koppelen. Ik schreef dat ik dat nog nooit gedaan had bij de duivinnen. Sommigen, (en niet de eerste de beste) hebben het ook uit geprobeerd, dus alleen doffers belicht, en stonden verbaasd. Kweek perfect gelukt. En allemaal vinden ze het een gemak.

SIMPEL   
Met de koudegolf van nu 
hoef je helemaal niets extra’s te doen, zeker geen verwarming aan, maar ook geen jongen naar binnenhalen of het eerst gelegde ei tijdelijk weg nemen uit vrees dat dat te koud wordt. Duiven zorgen instinctmatig voor hun kroost en ook eieren. In dit geval vaak ‘te goed’ doordat ze te vast op dat eerste ei gaan zitten, op gevaar af dat dat te vroeg uit komt.  DAT zou dan wel reden kunnen zijn het tijdelijk weg te nemen.

KAN OOK   
Liefhebbers gaan heel verschillend om met de omstandigheden van nu. De een laat zijn jongen los, ook al ligt er een pak sneeuw, de ander maakt zich zorgen omdat de jongen te lang binnen zitten. Zo lang vast houden? Worden ze niet te vlug? Geen enkel probleem. Er zijn voorbeelden van liefhebbers die hun jongen pas uit laten als ze 14 weken oud zijn. Die huisden voordien wel in een volière. Overigens doe je dat best met donker regenachtig weer. Met zulk weer laat je ook best aangeschafte jongen los die in wezen te oud zijn.  

VRIJ ZINLOOS
In B N zitten ook nog duiven, waaronder enkele latere jongen. Van de vierde ronde of zo. Die worden soms enkele keren gespeeld om ze dan in het voorjaar dat volgt, als jaarling dus, te verliezen. Best kweek je later in het jaar geen jongen die als vliegduif moeten dienen. Ik ken dat inmiddels. Natuurlijk zijn ook mij die voorbeelden bekend van duiven die als jong amper mand zagen en toch uitmuntende vliegers werden. Geloof me, uitzonderingen!

ZO ZIT DAT   
Over Marcel Wouters kan je in De Duif lezen dat hij in 2014 een ronde jongen (25) kocht bij Willy Daniels. Dat kon toen nog aan een zeer matige prijs. Er zitten er nog drie van. Twee goede en een redelijke. Dus ‘missie geslaagd’, vindt Marcel. Food for thought!