ad2016

Opnieuw een bitter koud weekend. Zaterdag vlogen de Nederlanders en een deel van de Belgen. Helemaal aan de westkant verliepen de vluchten in België erg stroef en dat gold ook voor Zeeland. Alleen in Zeeuws Vlaanderen haalden enkele duiven 1.200 mpm. De rest van de provincie bleef steken op 1.100 zoveel. In Noord Oost Nederland daarentegen werd meer dan 1.500 mpm gehaald. Een gigantisch verschil wat wijst op dominantie van de oostkant. Ook in Br2000. Maar, kunnen criticasters opwerpen ‘als die ene duif uit Achtmaal het kan…’.

DODELIJK?   
Velen hopen overigens dat de wind eens gaat draaien. Vooral in Antwerpen hoor je in meerdere samenspelen erg verontrustende geluiden over teveel liefhebbers die niet op de uitslag staan en anderen die er tientallen keren op staan. Zoals in het Tienverbond. Kreeg over mannen met veel duiven overigens een lange mail van een Antwerpenaar. Hij viseert vooral Berckmoes de Weerd die met 227 duiven in concours een record zouden hebben gebroken en dat gold ook het aantal duiven van deze combinatie dat geen prijs won. Hij noemt nog tientallen namen die met meer dan 50 duiven spelen en heeft ook kritiek op mij waar ik Leideman aanhaalde.

Over zogenaamde ‘mega hokken’ (er komen er in Antwerpen steeds meer)  ga ik het niet meer hebben. Is al genoeg over gezegd. Dit is een vrij land en men moet voor kritiek of ideeën bij de KBDB zijn. Of beter, dat had 50 jaar geleden gemoeten. Verder zijn er volop ‘kleinere’ liefhebbers die er geen moeite mee hebben, maar dat zijn er meestal met betere duiven.

EIGEN HOK
Na een fantastische opening hadden velen vuurwerk verwacht op de eerste HaFo vlucht uit Melun. Maar ‘het zijn geen patatten’, zeggen ze hier. Tegen 748 jaarlingen werd geopend met de 8e en 14e prijs. De 7 eerste prijzen werden gewonnen door liefhebbers uit Lier, Boechout en vooral Vremde, allemaal enkele tientallen km in de voorvlucht. Maar wat we zeiden over Achtmaal in Zuid Nederland geldt ook hier. De 1e getekende van Frank v d Ende, op een van de grootste afstanden ‘kon’ het wel. Bij de 1.670 oude werd begonnen met 13, 21, 25, 26. Score 18 op 27. Een duif minder mee omdat een topper, de 17-724 eerder nog 3e Asduif in ZAV, is achter gebleven. In de Overkoepeling (diepte meer dan 50 km) vlogen 2.897 duiven, naar Belgische begrippen gigantisch, hier scoorden we 4 duiven aan de 33e prijs, ook heel behoorlijk. Overigens was het goed presteren van de regio Turnhout opvallend en het feit dat  veel fondspelers hun duiven hadden thuis gehouden.   

FAIR?
Herhaaldelijk wijzen mensen op de lange concoursduur van vluchten in het noorden van Nederland. Minder kwaliteit? Mogelijk komt het door deelname van veel fondduiven die per definitie te kort komen. In Zuid Nederland hebben die aparte oefenvluchten en rekken ze de concoursen niet. Dus niet te snel (ver)oordelen.