ad2016

Soms mag het echt wat minder, maar helemaal geen mails meer krijgen zou ook maar een saaie bedoening zijn. Hoewel… bij sommige (veelal oosterlingen) hef je je ogen echt ten hemel. Van vragen bijvoorbeeld om een achterkleinkind van een bepaalde duif. Geen kleinkind, maar achterkleinkind. Het is toch niet te geloven.

MEER DAN OOIT?

Deze winter lijken er meer verkopingen dan ooit al zullen mensen die niet op Internet zitten daar weinig van merken. Maar denken we dat niet elke winter? Daar is ook weinig mis mee. We leven in een vrij land, mensen mogen verkopen (en ook kopen) wat ze willen en zoveel ze willen.

Hemeltergend is dus wel de naïviteit van sommige kopers. Tijdje terug refereerde ik naar B. Die had een vierjarige doffer gekocht met een erg verleidelijke stamboom en   vanwege die stamboom had hij er veel voor betaald. 1.400 euro. Nadien toch maar eens contact opgenomen met de verkoper. Die was zo eerlijk te bekennen dat die duif op vier jaar tijd met meerdere duivinnen alleen maar rommel gegeven had. Je wordt er vaak voor gewaarschuwd, ook op deze plek, maar, beste liefhebbers, koop toch geen oude duiven tenzij het een totale verkoop betreft.

Vroeger bracht men die naar de poelier, maar omdat er zo veel goedgelovige liefhebbers zijn. Soms lees je ook over gedeeltelijke verkopingen van kwekers. ‘De beste komen in de verkoop.’ ‘De beste in de verkoop en de rommel zelf houden?’ Komaan. Zoveel menslievendheid is bijna vertederend. De waarheid is anders. IEDEREEN die een deel van zijn duiven verkoop houdt de beste zelf. Zo simpel lijkt me dat.

BEKEND

Soms krijg ik mails van liefhebbers uit ‘exotische duivenlanden’. De naïviteit van velen daar is helemaal om wenend ter aarde te storten. Zo werd me gevraagd of ik iemand wist die nog de zuivere Staf Dusarduyn duiven had. Eerder dezelfde vraag naar Dr. Linssenduiven en in Amerika zijn er die nog die uitpakken met zuivere Wegge duiven. (Wegge verkocht totaal in 1903). De ogen van die mensen gaan open als ze contacten leggen met liefhebbers hier. Normaal is hun duivenkennis gebaseerd op wat ze lezen in advertenties op internet.  Ik vraag soms aan die mensen welke namen populair zijn in hun land. Dat deed ik ook aan die man uit… Iran !!! Hij noemde: ‘Joss Tony, Johna Arden, Johnson, Jellema en Batenburg v d Merwe.’ Met de eerste zal hij Jos Thone, Jan Aarden en Gebr. Janssen wel bedoelen zeker. Hoe men weer aan die namen komt moge duidelijk zijn. Het zijn in ieder geval serieuze namen, of van vroeger of van nu. En dat is al wat.

ERGERLIJK

Ik erger me dus aan ‘achterkleinkinderen van’ maar ook aan vragen (en die komen er steeds meer) om van duiven een filmpje te maken. Van de ogen, vooràl van de ogen, en de vleugel. Ik beantwoord ze niet meer.   

Hoe ik denk over potentiele kopers die me vragen bepaalde doffers tegen bepaalde duivinnen te zetten al U nu wel duidelijk zijn. Ik weet het zelf amper en mag toch veronderstellen dat ik de eigen duiven toch beter ken dan wat op papier staat.