ad2018

We maakten eerder melding van het ongelooflijk presteren van ‘het inmandlokaal Bevel’ op Nationaal Argenton verleden week. Er vlogen zo’n 28.000 duiven en bij de 20 snelste waren er 10 die in hetzelfde lokaal in Bevel waren ingekorfd.
Is Bevel helemaal westelijk gelegen en stond er een straffe oostenwind? Dan zou zo iets met een kans van minder dan 0,1 procent kunnen.
Zou ook (in theorie!) kunnen als het uiterst oostelijk gelegen zou zijn met een straffe westenwind. Of uiterst noordelijk met een Zuidwesterstorm. Maar Bevel ligt in het centrum, tegen Berlaar, en de betekenis leren we beter begrijpen na de Nationale vlucht uit weer Argenton van gisteren.

NOG GEKKER
Gisteren was het, dus weer van Argenton Nationaal, nog gekker. Van de 21 snelste duiven van het land waren er liefst 13 ingekorfd in dat lokaal in Bevel. Wetende dat het een nationale lossing betrof is dat toch ongelooflijk. Zijn de duiven daar zo veel beter of ‘liggen’ ze beter? Mogelijk kunnen we betere ‘ligging’ vergeten. Er wonnen immers vele liefhebbers in dezelfde lijn. Er voor of er achter.  

WOWD
Ik 
kan het niet laten nogmaals te wijzen op de polemiek die ik ooit had in het NP Orgaan met ‘de wetenschappers’ van de WOWD. Ik beweerde destijds dat de meeste jongen verloren gingen aan huis en van korte (lap)vluchtjes. De wetenschappers echter beweerden het tegendeel en bleven daarin volharden. Volgens hen gingen onverantwoord veel jongen verloren van verdere afstanden en ze probeerden hun gelijk te halen met statistieken die niemand begreep. ‘Tegen zo veel domheid kan je nooit winnen’ zei een landelijk bekend kampioen destijds.
Ik gaf het ook op, maar gevolg was wel dat Orleans, het grootste en populairste concours ter wereld, BEWUST om zeep werd geholpen en in Zuid Nederland niet meer met jongen gespeeld mocht worden uit vluchten als Chateauroux en Bourges vanwege ‘te ver’. Vluchten waarop amper duiven verloren gingen.

82 op 82
De huidige WOWD zal wel anders van samenstelling zijn, maar of ze ook meer voeling hebben met de basis? In deze wil ik ze verwijzen naar weer de Nationale Argenton in België. Verleden week had de jonge Egyptenaar Ekramy uit West Malle liefst 82 jonge duiven mee en een dag na lossing waren die ALLE 82 thuis.  Argenton is voor de verste afstanden bijna 600 km. heren wetenschappers!!!

VERGEZOCHT, MAAR TOCH
Van die Argenton trouwens stammen de 1e Nationaal jongen (22.869 d) en de 1e Nationaal oude (5.166 d) heel ver nog af van mijn Ace Four. Wel via Cel Wouters en Verkerk. Ook de 1e Br2000 Fontenay, ruim 7.000 duiven, van F Damen (gisteren) stamt van Ace Four,

via Theunis en Verbree. Die kunnen toegevoegd worden aan de ellenlange lijst Nationale winnaars die Henk Simonsz ooit uit vogelde. Toegegeven, het is soms vele generaties ver, dus vergezocht, maar zonder Ace Four waren die duiven er niet geweest.
TOT SLOT   
Wil je aan winterkweek doen dan wordt het tijd de duiven te scheiden. Met jaarlingen is winterkweek overigens af te raden. Velen zullen te laat of niet met eieren komen. Of winterkweek in Nederland nog wel zin heeft nu men jongen ‘op zijn Duits’ aan het spelen is? Lijkt me niet echt, nee.