ad2016

We weten allemaal dat we de betekenis van stamkaarten moeten relativeren.
-Bewezen vliegers of kwekers wil dus niet zeggen: Dus goede jongen.
-Duiven die enkel goede kweken bestaan niet.
-Duiven die, nadat ze enkele heel goede gaven, alleen nog rommel produceren? Echte ervaren melkers schrikken daar niet van.
-Ofwel: Als een koppel een zeer goede vlieger gaf heb je geen enkele garantie dat ze dat ooit nog gaat doen. Vandaar dat zelfs de grootste kampioenen (neem Verkerk) zelfs hun beste koppels om paren.
-Ook de grootste kampioen in duivensport kweekt veel meer slechte dan goede.

TOCH
Toch kunnen stamkaarten interessant zijn, zelfs leerzaam.
Zo kreeg ik enkele weken terug een mail van een buitenlander. Die had voor enorm veel geld duiven gekocht via een gekende verkoopsite. Met de nazaten wilde hij zijn succesvolle buurman partij bieden. Helaas. Hij ging alleen maar slechter spelen. De buurman daarentegen bleef amper te kloppen. En die had nog nooit ook maar een cent uitgegeven aan duiven. Over zulke voorvallen hoor je trouwens vaak. 
Het doet overigens denken aan Herman Bevers. Die heeft naam in Anbtwerpen om zijn sterk vitesse spel. Jochems van Goubergen, de combinatie van weleer, had weinig naam. Herman kreeg van hen vier duiven. Duiven zonder pedigree, maar alle vier supers, aldus Herman. 
Natuurlijk is kwaliteit niet het enige. Geef mannen als Eddy Jansen, Johan Donckers, Willy Daniels enz. 2.000 euro en binnen enkele jaren staan ze er weer.

DE DUIF
Komend weekend organiseert Sportblad De Duif haar jaarlijkse Golden Ten. Het kruim van de Nederlandse en Belgische duivensport stelt elk 8 duiven te koop uit hun allerbeste, zie:  www.deduif.be.   Scroll dan naar >Golden Ten.    
Uiteraard gaat zulks samen met gedetailleerde beschrijvingen wat verleden week voor een extra dikke krant zorgde. En die was interessant!
Dus hebt U het even minder druk? Gooi die kat van je schoot en neem die verkooplijst in de Duif even door. Het is echt schrikken als je leest wat voor excellente duiven links en rechts zitten en interessant te lezen hoe die werden gekweekt.
Wie wilde een jaar of wat terug niet weten waar Maarten Huismans die hellevogels had gehaald toen hij als een komeet de duivenarena betrad?
Zo was ik destijds ook nieuwsgierig naar die kilometer vreters van R Bakker.
Ik schrijf vaker dat veel over heel de wereld gekende namen hun beste duiven soms haalden bij volslagen onbekende sportgenoten, veelal uit eigen streek.

VOORBEELD 
Willy Daniels en hok Vercammen zijn twee ‘wereldhokken’ wat betreft de kleine fond. Ook Daniels zijn Nationale Asduiven zijn nazaten van duiven van veelal onbekende streekgenoten. Nog wel vitessespelers, voor hun duiven is amper belangstelling.
Daniels echter is niet geïnteresseerd namen, des te meer in goede duiven.
Over Vercammen kan je lezen dat die niet te beroerd is toe te geven dat hij heel veel te danken heeft aan samenkweek met (weer onbekende) liefhebbers uit de streek en dat had hem echte klasbakken opgeleverd. Voor duiven van die onbekende namen zouden zeer weinigen belangstelling hebben. Wel voor Vercammenduiven.
Jos en Lars, alert als ze zijn, willen GOEDE en weten dat ze daarvoor niet ver hoeven zoeken.