ad2016

Knoflook; niet meer omstreden.
Iemand uit een ‘opkomend duivenland’ had een vraag over knoflook. Hij was niet de eerste die wilde weten. ‘Hoe duivensporters hier dachten over knoflook.’

OMSTREDEN
Knoflook is al eeuwen omstreden. Al ver voor de Romeinen dichtte men knoflook al  bijzondere waarden toe. Dat is nooit veranderd. Ook in duivensport wordt er al lang gebruik van gemaakt.  
Vreemd genoeg niet (meer) in Nederland, wel in de regio Berlaar en ook door gekende kampioenen. Vooral de aanwezige allicine zou het verschil maken. Dat is een antioxidant met een antimicrobiële werking.
Wat betekent dat nu in de praktijk van hedendaagse duivensport?

Daarbij moet je vooral denken aan trichomoniase, dat lang niet meer zo’n groot probleem is als het ooit was. Dat zou volgens sommigen komen door knoflook in het drinkwater. De allicine in knoflook zou niet genezend werken, wel voorbehoedend.

WISHFUL THINKING?
Liefhebbers echter gingen steeds meer twijfelen. Want wat werd geconstateerd? Duiven die nooit knoflook kregen hadden ook geen last meer van trichomoniaden.
Anderen gingen proeven doen.
Ze gaven de helft van hun duiven knoflook, de andere niet en merkten geen verschil in conditie en prestaties.
Het werd ook in België steeds minder aangewend en dat zal niet ‘verbeteren’ na een artikel in de enige overgebleven Nederlandse duivenkrant van verleden week.

NiET MEER OMSTREDEN
Een erg in duiven geïnteresseerde dokter wilde het ook wel eens weten en nam proeven. Duiven werden heel licht besmet met trichomonen, nadien behandeld met knoflook (allicine), maar aan de besmetting veranderde niets. Ook eikels
doen niets zo bleek. De dokter: ‘Kan je nagaan, als het bij zo’n lichte besmetting al niets doet.’
Het meest positieve wat we nu over knoflook kunnen zeggen lijkt dan ook dat het niet schaadt!         

WETENSCHAPPERS
In onze zorg voor onze duiven is het verleidelijk om aan bepaalde kruiden prestatie verhogende eigenschappen toe te dichten.
Het is al zo oud als duivensport.
Maar als wetenschappers met naam en faam beweren dat ze het eerste kruid (middel uit de natuur) nog moeten ontdekken dat 100% zeker een positief effect heeft op de prestaties mogen wenkbrauwen de hoogte in.