ad2016

Wil je geloven dat je nu al, of toch heel snel, zo'n beetje kan inschatten hoe komend seizoen gaat verlopen? Lees onderstaande. Het bedriegt zelden.  

VOORTEKENEN
-Als het koppelen al niet vlotjes gaat, als na pakweg 16 dagen nog een flink deel van de duiven niet gelegd heeft, kan dat twee redenen hebben:
a. Je doet zelf iets niet goed.
b. Of er is iets mis met de duiven. Velen maken zichzelf wijs dat het wel zal komen door het weer. Koud, donker en somber. Straks weten ze beter.
-Van heel lang geleden herinner ik me nog X, een van de betere spelers in het dorp. We speelden nog uitsluitend weduwschap. De duiven mochten een jong groot brengen en de volgende eieren werden weg gesmeten. Toen X zijn jongen speende hadden er nog maar enkele gelegd. Hij maalde er niet om. Ik dacht er anders over. ‘Een concurrent minder’ ging het door me hen. En helaas voor hem kreeg ik gelijk.
Pas weer eieren in de schotel als jongen worden gespeend? Dat is fout!   
-Het kan altijd dat een duivin maar een ei legt. Gebeurt dat met meerdere dan heb je een probleem. Dat heb je ook als te veel eieren onbevrucht zijn. Tien procent is wat mij betreft het maximum. 
-Het opgroeien van jongen is opnieuw een graadmeter.
Soms gaan jongen net uit het ei al dood.  
Soms zijn er die te veel piepen.
Soms is er een duidelijk verschil in grootte van jongen in hetzelfde nest.
Het gebeurt dat jongen te snel uit de schotel komen en niet bij machte zijn er terug in te kruipen. Allemaal verkeerd. Ze mogen ook niet rechtop in het nest staan en evenmin met kromme rug naast de terug broedende ouders zitten.
-Die dingen gaan vaak samen en zijn dus reden om het komende seizoen met zorg tegemoet te zien.