De wijn was welkom maar ik kon de afzender niet goed thuis wijzen. Tot mijn franc viel. Het is begonnen met Silviu uit Roemenie die hier ergens hokverzorger wilde worden. Door een post in dit blog lukte het en nu werkt hij full time in België.

Nog twee jongeren zijn nu ergens hokverzorger en de jongste heeft het wel erg getroffen. Een fraai appartement en een Volvo ter zijner beschikkingen en het werk aan de duiven kan hij in drie uur per dag doen. Van hem was de wijn. Als medium kan je veel betekenen,  een opinie vormer zijn ondervond ik nog maar eens.

BONS

Zo wees ik vooral buitenlanders op bonnenverkopingen hier waar je voor weinig geld soms aan bonnen van grote kampioenen kan komen. Meerdere clubs die hun bonnen aanboden op ‘Duivenspel’ waren er goed mee. Vooral uit Amerika en Engeland volop belangstelling.

Ook de bonnenverkoop van R4 Brabant 2000 was een groot succes mede omdat vriend Vasile Turda uit Canada begon te bieden en kopen. Mooi meegenomen na een diefstal van 10.000 euro uit de kas.

SITE

Namen van goede spelers op deze site was voor meerdere buitenlanders ook reden hier duiven te kopen. Die hebben kennelijk minder vertrouwen in wat ze lezen op verkoopsites. Wat een site met veel bezoekers kan betekenen ondervond ook Jan v d Putten nadat hier op verzoek een verkoop werd aangekondigd van iemand die overleden was. De bloemen bleven lang goed Jan. Het zijn trouwens de vele ‘bezoekers’ die me motiveren door te gaan.

GOED

Mijn bons gingen weer erg hoog. Een koppel eieren voor 1.000 euro, een ander koppel 1.100 euro, mede door de bieding van enkele kampioenen uit de streek.

Het verraste me. Vroeger was zo iets ondenkbaar. Goede liefhebbers meden elkaar, er was veel jaloezie. Zo weet ik nog hoe iemand zich verbaasde dat ik goed overweg kon met concurrent, J Leuris. Hij ging er van uit dat als streekgenoten goed spelen die elkaar slecht gezind zijn. Hierin is veel ten goede veranderd, ook vanwege het besef dat men elkaar nodig heeft.

VERDUISTEREN en KOUDE

In deze tijd worden weer talloze jongen gespeend. En die hoef je dus niet meteen te verduisteren. Ze zitten lang genoeg in het donker. Speelt men niet langer dan half augustus dan hoef je zulke helemaal niet te verduisteren. Met verduisteren kan je wachten tot half of zelfs einde maart.

Of de koude van nu vraagt om maatregelen? Hmm. Zeker de hokken niet verwarmen. Hier staat op dagen zonder wind de deur van het hok heel de dag open. Verder niet kuren via het water want duiven drinken amper.

Drinken doen natuurlijk wel duiven met jongen en ijs in de drinkbak kan je dan niet hebben. Wat dienst kan doen zijn verwarmingselementen. Later kan je die gebruiken om vitamineral of ‘allerlei’ op te zetten. Beide slorpen vocht en dan pikken duiven het niet meer.

Wat ook scheelt is de drinkbak op de bodem zetten, tegen een wand. Een plank er tegen of een kartonnen doos op zijn kant er door heen scheelt ook. Zeker als je in het drinkwater wat suiker doet.

        TOT SLOT

Sommige mensen ergeren zich aan bepaalde sites. Niet doen beste mensen. Zich ergeren is niet goed voor je gezondheid. Negeren zulke sites. Eventueel ook deze.

Nog iets: In België moet men ook voor de grote Halve Fond weer gummi’s gaan gebruiken. Is er iets gebeurd? Vertrouwt men elektronisch klokken onvoldoende? Of wil men de verhuurders van die duizenden ‘traditionele’ klokken ‘sponsoren’.