Duivenvaria 2020               Bony Pigeonvetcenter 2020

Spotlight

zaterdag 18 januari 2020

De ARGE Euskirchen organiseert al sinds jaren de “Europa-marathon “. Zo ook vond dit jaar de jaarlijkse huldiging plaats in Bad Breisbach “ am schönen Rhein “ Bestuur ZLU was met een ruime afvaardiging op deze manifestatie aanwezig. Voorzitter Eddy Hoemakers, vluchtleider Piet Franssen met echtgenote Annie en Vervoersleider Mickel Roumans gaven acte de pressante. Onder leiding van Josef Fell verliepen de talrijke huldigingen in rap tempo.De winnaars 2019.


 


 
 
1 Vanacker Eric F-Pouilly sur Serre,
2 Wijnands H. & R. NL-Maastricht
3 Meirlaen Etienne B-Deurle, 
4 Gruson Jack F-Saint Sylvestre Cappel
5 Haelters Yvan B-Maarkedal,
6 Van Gils Jan NL-Oosterhout,
7 Van Wijk Erwin NL-Benshop,
8 Dubois Michel F-Dohem,
9 Martin Serge F-Missy les Pierrepont,
10 Kaptein Ysbrand NL-Akersloot,
11 De Heijde Cor NL-Made.
12 Thorel Joel F-Gonnehem, 
13 Dominicus Carlo NL-Goes,
14 Ledoux Gerard & Fils F-Rollot,
15 Kempeneers Valere&Dina B-Westerlo,
16 De Meulemeester Eric B-Oudenaarde,
17 Ravelingien Martin B-Anzegem,
18 Van Geel Martha NL-Nieuw Vossemeer,  
19 Paulssen  NL-Roosteren,
20 Maas Gebr. & Zn NL-Zundert.

 
Zij die er niet waren hebben weer iets gemist. Alvast succes met de uitgave voor 2020 !

 
Hub Wetzelaer.
Pr. Wedvluchten.
vrijdag 17 januari 2020

Voorwoord


Januari is inmiddels goed op stoom, de werkzaamheden zijn weer hervat en voor duivenliefhebbers breekt een mooie periode aan. Duiven koppelen, de jongen die geboren worden - de eerste piepers zijn al geboren - en alle voorbereidingen voor de start van het vliegseizoen zijn gestart.

Koning winter lijkt dit jaar niet te komen. Weermodellen voorspellen voor januari en februari dat er relatief veel zachte en vochtige lucht naar Noord-Europa wordt vervoerd. Dit betekent een grotere kans op een zachtere winter dan gemiddeld. Dit wil niet zeggen dat het helemaal niet koud wordt, maar naar verwachting geen lange, hevige koude periodes in de winter van 2020.


En dan is het over ongeveer drie maanden al weer tijd voor de eerste vluchten van 2020. Een prachtig vooruitzicht.  Afdelingen, secties & platforms, verenigingen, leden en wij als NPO hebben bovendien nu de gelegenheid om alles voor te bereiden. We houden u via onze website, Facebook en deze wekelijkse nieuwsbrief op de hoogte. Heeft u vragen, ideeën of suggesties? Dan horen wij dat graag. Veel leesplezier.

Maurice van der Kruk, voorzitter
 
 
 

JUBILEA & VERDIENSTEN
Gouden speld voor Koos Gaiser

Vrijdag 10 januari 2020 kreeg de heer Koos Gaiser - tijdens de goed bezochte nieuwjaarsbijeenkomst van PV het Westen (Delft) - de gouden speld en het erelidmaatschap NPO uitgereikt door de heer Dekker als afgevaardigde van het bestuur.

Koos kreeg deze toekenning als dank voor 50 jaar lidmaatschap van de vereniging en derhalve ook van de NPO. Tevens voor het vele werk dat Koos heeft verricht als commissielid van de WOWD. Hierin heeft hij een grote bijdrage geleverd in het onderzoek naar én de verbetering van het welzijn van de duiven, tijdens verblijf en transport in het duivenvervoer.

Onder applaus van de aanwezige leden, zijn vrouw en belangstellenden werden de bijbehorende versierselen opgespeld en de oorkonde uitgereikt. Koos gefeliciteerd.

   
 

WEDSTRIJDEN
Open Nederlands Kampioenschap Standaardpostduiven

door Tom Haenraets 


Afgelopen weekend hadden we als afsluiter van het showseizoen 2019/2020 het Open Nederlands Kampioenschap voor Standaardpostduiven in Gemert, georganiseerd door de Keizer vd Show en open voor deelname voor iedereen in Nederland.

Grote winnaars waren de Gebroeders Jan en Herman Verwegen uit het Brabantse Zeeland die met de overwinning aan de haal gingen en hiermee Keizer vd Show geworden zijn van het seizoen 2019/2020. Mannen van harte proficiat.

Theo Lankes liet vorige week een steekje vallen maar nu was hij er weer volop bij en met een mooie 2e plaats aan de haal ging. Erg blij waren we ook met deelnemers uit Oude Tonge, Ouddorp en Haarlem die de weg naar Gemert gevonden hadden. De 3e plaats in de viertallen was ook voor J en H Verwegen, klasse. 

winnaars viertallen


Bij de oude doffers ging het goud naar J en H Verwegen, het zilver naar H.G. vd Broek en het brons naar Fr Koopen en zn.

winnaars oude doffers

.
Bij de jonge doffers was er goud voor Th Lankes, zilver voor D Alberts uit Oude Tonge en brons voor J en H Verwegen. Bij de oude duivinnen goud voor Th Lankes , die tevens het brons pakt en zilver voor J en H Verwegen.

winnaars jonge doffers


De jonge duivinnen waren een prooi voor de Comb Grinwis uit Ouddorp die met het goud aan de haal gingen, proficiat.

Zilver was er voor J en H Verwegen en brons voor Th Lankes. De mannen van de mooie duiven gaan zich nu weer opmaken voor de kweekperiode , de mensen die ook vliegduiven hebben straks veel succes met de wedvluchten en tot de volgende ontmoeting,
 
 
 

 
 

IN DE MEDIA
Duivenmelker op zaterdag, spits op zondag

bron: De Gelderlander

 

AGENDA

Activiteiten in het land

 

Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen in het land georganiseerd worden.

Deze week extra aandacht voor: Aktie Zorgenkind (Rosmalen) op 19 januari.

 
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 16 januari 2020

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
zaterdag 18 januari 2020

De duiven van St. Vincent werden toch vrijdagmiddag gelost rond 14.30 in St. Vincent. Hier hadden weinig liefhebbers op gerekend, gezien de weersverwachtingen op de vlieglijn. Ondanks de gunstige wind vielen de eerste duiven pas in de loop van zaterdagmiddag. Benno had er tien in concours staan. Voor hem is St. Vincent de klassieker van het jaar en korft hij zijn beste duiven hiervoor in. Zo was zijn eerst getekende vorig jaar de winnares van sector 3 van Periqueux 1, toen nog een jaarling, maar boordevol energie en drang om weer naar haar hok te vliegen. Om er achter te komen of het nu een eenmalige stunt van haar was, werd ze nu als tweejarige ingekorfd voor St. Vincent. Benno geeft aan dat zijn eerste zes duiven allemaal een prachtige staat van dienst achter zich hebben staan. De laatste vier duifjes hadden of in de staart van de uitslag gevlogen of waren direct na de prijzen thuis. De afstamming van de eerste twee duiven: De Kleine Witpen, 2e nationaal St. Vincent sector 3 heeft Benno via Ruilduiven Competitie Forum van het Praathuis. Deze duivin komt van het hok van Jeroen van Vugt. Zij komt uit twee duiven van Jan van Brienen waar je de Barcelonalijn gekoppeld aan een dochter van de 1e Tarbes FU2000 weer tegenkomt. De tweede duivin, Power Lady ( 1e Periqueux 2018 sector 3 en nu 3e St.Vincent sector 3) , komt van Dekker. Zij komt weer uit een doffer van Cor Vrolijk ( lijn B. Schrijver x H. van Gurp) gekoppeld met Blacky (mix van toppers van J. Jellema, K.Mulder en eigen soort) Aan jaarlingen worden geen hoge eisen gesteld, gezond blijven en goed gebouwd zijn voldoen om te mogen overwinteren en over kinderziekten wordt niet moeilijk gedaan, even de tijd geven. Maar als tweejarige moeten ze er staan, minimaal één mooie prijs, voor een goede jaarling die als tweejarige mist wordt een uitzondering gemaakt. Deze mag zich herkansen in het derde jaar. Benno, toen je de eerste duif meldde via de meldingssite van het VNCC zag je dat je ook de enige was, wat dacht je toen een kleine 10 minuten later je eerst getekende op de klep viel? Een gevoel van ongeloof en vreugde overkwam mij, je gelooft je eigen ogen niet. Maar ook de tweede duif van mij was ook de tweede duif op de meldingssite. Pas na een goed uur begon het besef te komen dat ik de twee snelste duiven had op St.Vincent. Ook sectoraal/nationaal twee kopduiven. Mijn tweede duivin is nu tweekeer gespeeld op de overnacht en tweekeer een zeer vroege prijs op nationaal niveau, wat wil je nog meer wensen?

Hoe zijn je fondduiven dit jaar voorbereid? Zoveel mogelijk mee met de verenigingsvluchten, naar het weer wordt niet gekeken, alleen als de duivin moest leggen of op kleine jongen zat werd ze thuis gehouden. Elke ochtend een vast uur verplicht trainen. Ongeveer ruim een week voor Limoges kreeg alle duiven een geelpil van Schoeder + 3 dagen BS in het water gevolgd door 3 dagen WN. Het hok werd 2 dagen voor inkorven van Limoges uitgerookt. Daarna wordt er tijdens het fondseizoen alleen nog 1 á 2 keer uitgerookt. De laatste 3 jaren zijn de duiven 1 keer gecontroleerd door mijn duivenvriend/dierenarts Jelle Jellema, maar alles was oké. Ontwormen gebeurt elk jaar, zo’n 2 á 3 weken voor de fondvluchten beginnen.

Benno, als ik kijk naar je kampioenen de laatste 3 jaren, dan valt op dat het merendeel van andere hokken komt, hoe zit dat? Klopt, ik heb een “Lucky Hand” wat betreft duiven bijhalen, maar je krijgt er Gerard niet bij, zei Pa Limburg een keer op een film van de Gebr. Limburg. Voor mij geldt het misschien andersom. Met mijn systeem heb ik nog wel eens een voltreffer, vergeet niet, ik haal elk

jaar wel 25/30 jongen duiven bij van veel verschillende liefhebbers via bonnetjes of ruiling met vrienden/bekenden. Daarnaast bezit ik vrij veel rechtstreekse duiven van Jelle Jellema, deze doen het ook meer dan voortreffelijk op mijn hok. Het gaat om de kwaliteit en als je hier scherp op blijft letten komen de prestaties. Het is meer waar legt men de lat? Waar ik goed op let zijn de voorouders van de duif. Een stamboom kan daar een duidelijk beeld over geven. Liefst heb ik ouders/grootouders met geweldige prestaties, liefst van deze tijd. De hedendaagse duivensport is zo snel aan het evalueren dat men niet meer teveel gericht moet zijn op oude namen/stammen. Het mooiste is een duif uit een “echt”kweekkoppel, waarvan de kinderen/kleinkinderen kop kunnen vliegen, maar die zijn schaars en moeilijk te vinden.

Wanneer spreek jij van een topper? Een duif die 2/3 keer 1 : 100 speelt of meerdere keren 1 : 10, dat zijn voor mij topduiven. Helaas verspeel ik zo’n duif ook wel eens, omdat voor mij de duif op allereerste plaats voor het spelplezier is. Ik vind het prachtig om een vroege duif te zien komen, je kunt zeggen ik ben een player. Dus niet meedoen, hoe zo? Dat ik hierdoor goede duiven verspeel is inherent aan mijn spel, ook nu mis ik mijn beste duif van vorig jaar, hopelijk is ze even tijdelijk uit beeld.

Benno, ik hoorde dat jouw seizoen bedreigd werd door de buurvrouw, wat was er aan de hand? Nou, mijn buurvrouw is op leeftijd en houdt nog 1 kip aan. Haar overleden man had vroeger ook vogels vandaar dat de laatste kip tot zijn laatste snik mag blijven. Op zich heel begrijpelijk, maar deze kip zit in een zeer oud hok, waar allerlei ongedierte weelderig kan vertoeven. Enkele weken geleden begonnen een paar duifjes er bleek uit te zien en ik kon niet achterhalen wat hiervan de oorzaak was. Goede raad was duur en niemand zag de oorzaak. Op een avond ben ik het hok in gegaan en zag allerlei rode puntjes bij een koppel eitjes bewegen. Ja, toen was de knikker snel gevallen, Rode Bloedluis op het hok. Ik heb het hok met een adequaat middel bespoten, alle stro er uit, bij buurvrouw ook gespoten en Dutchy’s besteld bij Refona. Je gaat dan met een bezwaard gevoel je duiven inkorven voor St. Vincent, gelukkig had het geen enkel effect op de forme van mijn duiven. De komende tijd zal ik alert blijven, want rode bloedluis komt in het donker en blijft niet op de duif zitten overdag. De controles tot nu toe geven geen reden tot bezorgdheid en buurvrouw wordt in de gaten gehouden. Ik houd mijn duiven zo natuurlijk mogelijk, voor mijn nachthokken zitten ruime rennen en door middel van kleine doorgangen zijn deze met elkaar verbonden. Op een duivenhok is het van groot belang dat er voldoende zuurstof aanwezig is voor de duiven en de liefhebber. Door een soort paardenstaldeur beschikken alle hokken over een ruime ingang voor verse lucht en dit de gehele dag. Mijn hokken zijn tochtvrij en het dak bestaat uit golfplaten, donker boven de nachthokken en lichtdoorlaten bij de rennen. Ik kan hier vrij veel duiven op houden, maar ik pas goed op dat ik het overzicht niet ga verliezen ( zie foto).

Naast het spelen met duiven vind ik de sociale contacten in de duivensport een leuk facet. Men kan mij volgen op facebook en met elkaar van gedachten wisselen over zaken gerelateerd aan de duivensport vullen mooi de winterperiode. Waar ik moeite mee heb, is het negativisme op facebook als men een keer minder vliegt of het oneens is. Wij, duivensportliefhebbers moeten ons bewust zijn dat het uitten van frustraties van een vervelend moment anders geïnterpreteerd worden door niet duivenhouders, uiteindelijk wordt onze mooie sport hierdoor geschaad. Duivensport is een prachtige, boeiende sport, waar mensen een zinvolle tijdsbesteding in kunnen vinden en omringt met leuke sociale contacten, dit beeld zouden wij meer moeten uitdragen.

Reporter: Klaas Mulder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

vrijdag 17 januari 2020

Grijp nu de kans om je eigen idee over duivensport te geven

Beste leden,

Inmiddels zijn we met een groep van 1.500 stemmers en dit aantal stijgt nog dagelijks die de toekomst voor de duivensport anders willen dan dat nu verloopt.

Wat is nodig om dit te realiseren?.


1) Het huidige NPO-bestuur dient zelf af te treden en/of door de NPO-ledenraad afgezet te worden


2) Een compleet nieuw NPO-bestuur dient gevormd te worden en gekozen door de ledenraad


3) Er dient een plan voor de toekomst opgesteld te worden.

 

Dit laatste gaan de afgevaardigden van de NPO door middel van een bijeenkomst bespreken.

Op zich een mooi initiatief, maar binnen onze groep stemmers zijn er ook diverse mensen geweest die hulp aangeboden hebben om mee te denken over de toekomst van onze sport.

Wij vinden het als actiegroep belangrijk om leden te horen en bij de toekomst van onze duivensport te betrekken, iets waarvan veel liefhebbers vinden dat nu niet gebeurt.
Als actiegroep kunnen we best de ideeën die binnen onze stemmers aanwezig zijn verzamelen, zodat wij kenbaar kunnen maken wat wij als leden van belang vinden voor de toekomst van onze sport.
Tenslotte moeten wij als leden ja zeggen en goedkeuring geven aan het toekomstig uit te voeren beleidsplan.

Op deze wijze kunnen we elkaar allemaal versterken ten behoeve van onze toekomst.

Waar kunnen we dan aan denken? (Dit is zeker niet limitatief)
• De secties en platformen: dienen zij nog een stem te vertegenwoordigen in de NPOledenraad? Of moeten dit adviesorganen worden? Wat verwachten wij als leden van deze secties en platformen?
• Transport: hoe kunnen we verliezen tegengaan? Waar kunnen afdelingen van elkaar leren ten aanzien van het transport? Hoe zit het met het drinkwaterkwaliteit? Gedane onderzoeken landelijk delen en verbetertrajecten doorvoeren.
• Olympiade: als het volledig gefinancierd wordt buiten de leden om, bijvoorbeeld door middel van sponsoren, ed. Vervolgens de positieve opbrengsten terug laten vloeien binnen de NPO ten behoeve van alle leden. Zou dat een oplossing zijn om toch de Olympiade te organiseren in Nederland?
• Prognoses en cijfers: deze dienen tijdig en begrijpelijk opgesteld te worden. Activiteiten zoals een Olympiade dienen als een incidenteel project in kaart gebracht te worden door een aparte prognose op te stellen.

• Elektronische systemen: uiteraard dient altijd gekeken te worden welke verbeteringen zijn haalbaar nu of in de toekomst. Maar willen we naar totaal nieuwe systemen? Of naar 1 systeem? Of aanpassingen aan de bestaande systemen. Wat zijn de kosten? Wat zijn de consequenties voor de leden en de verenigingen?.

• Wat verwachten wij als leden van gps-ringen? Willen we dit wel binnen de sport?

• Kampioenschappen en spelvreugden: op welke wijze kan dit vorm gegeven worden zodat kampioenen zich kampioen voelen? Op welke andere wijze kan spelvreugden gegeven worden aan alle liefhebbers? Sponsoracties waarmee prijzen te winnen zijn?

•Wedstrijdkalender: welke vluchten willen we gezamenlijk landelijk vaststellen en welke vluchten willen we binneneigen afdelingen beslissen?

•Reglementen: hoe zien wij de verenigingen voor de toekomst? Het ledenaantal en inkorvende liefhebbers behouden zoals het nu isof verhogen zoals het voorstel nu gedaan is door het huidige NPO-bestuur?

Dit zijn zo een aantal punten waaraan wij gezamenlijk een invulling kunnen geven. Wij willen dan ook iedereen de mogelijkheid geven om hierover een eigen mening te geven en dit aan ons te verstrekken.

Hoe? Door het sturen van een mail met de antwoorden, in deze mail kun je ook aanvullingen kwijt over onderwerpen die volgens jullie ook toegevoegd moeten worden.

Dit zullen we bundelen en aan iedereen kenbaar maken en publiceren op onze Facebookpaginahttps://www.facebook.com/reddeduivensport/

Graag zien wij de reactie tegemoet op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. geldt uiteraard ook voor de mensen die ons nog niet gesteund hebben

.U kunt zich nog steeds aanmelden en onssteunen.Actiegroep NU of Nooit

 

vrijdag 17 januari 2020


Voor mij begint het nieuwe vliegseizoen eind september al omdat je gewoon het gehele jaar je duiven 100% moet verzorgen tegenwoordig. De kriebels komen rond 1 januari, dan wil ik mijn planning klaar hebben richting het voorjaar.

Het begint een trend te worden dat we amper één week voor de eerste prijsvlucht een vliegprogramma zien. En als dat een definitief programma was had ik daar vrede mee, maar dan schijnen de afdelingen er nog een kunst van te maken om zowat alle vluchten om te gooien, vooral die van de jonge duiven.

Waarom kon vroeger met pen en papier beter worden geregeld dan nu in het computertijdperk? Ook wat het lossen betreft is het een puinhoop ten opzichte van pakweg 30 jaar geleden.

Er zit een groot verschil tussen al die verschillende kampioenschappen en tegen welke tegenstand ze zijn behaald. Het is nu eenmaal eenvoudiger om tegen minder goede tegenstanders kampioen te worden dan wanneer je in een sterke streek vliegt.

Je ziet dat bij verschillende kampioenschappen; het merendeel van de kampioenen komt uit bepaalde afdelingen. Hebben die dan zulke wonderduiven? Dat geloof ik niet. Goede duiven zitten overal, alleen verschilt dat wel degelijk per afdeling. Kijk maar eens op Compuclub naar de 1 op 100 aankomsttijden. Je ogen zullen open gaan.

Dan heb je nog de commerciële kampioenen die geïnvesteerd hebben in bijvoorbeeld Kittel, Harry of Pitbull duiven. Vaak niet op de lijst te vinden, maar op allerlei verkoopsites des te meer, opgeblazen door de verkoper van dienst. Het blijft een kunst om van niets iets te maken en er trappen er genoeg in.

We leven in een internetwereld waar alles zichtbaar en traceerbaar is en toch blijven veel mensen als volgzame schapen in de val van list en bedrog trappen. Met een aangeklede stamboom ben je nog geen kampioen. Hetzelfde geldt voor wondermiddeltjes die de weerstand zouden verhogen, meer zuurstof geven of wat dan ook. Als er maar vaak genoeg over wordt gepubliceerd, trapt 75% van de liefhebbers erin.

Met deze donkere dagen is er weinig te doen en neem ik enkele dagen de tijd om de vliegduiven te koppelen. Dit heb ik maandagavond gedaan. Gelijk het licht uit en ze met de natuur op laten staan en niet één is er gepikt. Ze lagen dinsdagochtend allen samen in de schotel. Nu laat ik het licht meestal enkele dagen uit om niet teveel felheid in het hok te krijgen, de duiven blijven dan iets rustiger.

Het vervelendste karwei is het om en om loslaten van de koppels en ze hun eigen bak laten zoeken, aangezien enkele tweejarige doffers meerdere bakken willen en enkele tweejarige duivinnen van bak veranderd zijn. Dat betekent elke 20 minuten een ander koppel loslaten. Ze zitten hier op een hok met 24 koppels, dus ze hebben elk eenmaal daags de gelegenheid om te eten en drinken. Meestal trek ik hier drie dagen voor uit en op dag drie schijnen ze het vaak allemaal te snappen.

In de tussentijd lees ik vaak wat duivenkrantjes. Nu was ik de eindeloze uitslag van de enquête in het Spoor der Kampioenen aan het lezen. Nodeloze bladvulling, meer lijkt het niet. Ik denk dat een enquête pas zin heeft als er daadwerkelijk iets mee gedaan wordt en niet om meningen te peilen. Die geeft men op social media immers al genoeg.

Het eindeloze geschop tegen het NPO-bestuur heeft geleid tot het beschikbaar stellen van de functie van onze voorzitter. Het zal moeilijk worden om één nieuwe te kiezen, aangezien er heel wat mensen aangegeven hebben het beter te kunnen en die passen niet allemaal op één stoel. Ik ben benieuwd wie zijn kans gaat grijpen en het beter gaat doen. Misschien één van de voorzitters van de afdelingen waarvan sommige hun eigen afdeling niet eens kunnen leiden, laat staan de NPO?

Bij de kweekduiven loopt alles voorspoedig. Enkele koppels zijn al aan het bijleggen, hun eerste eitjes waren dus van 5-12-2019. Het eerste ei en de nieuwe leg is 7-1-2020, dus als ze de cyclus gewoon grootbrengen, heb je bij gezonde duiven alle vier à vijf weken een nieuwe leg.

Keep it simple, het gaat immers om goede duiven. Als men eenmaal het geluk heeft ooit een echte Crack op het hok te hebben, wordt er veel duidelijk. Die duif zal niet snel ziek worden en aantonen dat ieder hok of voedingssupplement goed is, terwijl hokgenoten met hetzelfde supplement er niets van bakken.

Ook zal men zien dat die Crack niet tot de schoonste van het hok behoort. Ik ben in mijn leven op veel goede en minder goede hokken geweest. Op de minder goede hokken zaten vaak de mooiste duiven. Zij behaalden de beste prijzen op de wintertentoonstelling, maar waren vaak alleen geselecteerd op schoonheid en niet op de vluchten. Een echte kampioen doet dit andersom.

Je moet bij een echte kampioen duiven van vier jaar oud met een vergrootglas zoeken. Met een beetje mazzel vind je er enkele van drie jaar oud (ik heb het hier dan wel over het programmaspel).

 

Het 2019 seizoen is op enkele prijsuitreikingen na voorbij. De meeste liefhebbers zitten vol nieuwe plannen voor 2020, ondanks dat er nog geen zekerheden zijn omtrent het vliegprogramma of NPO-bestuur.

Iedere ochtend beantwoord ik eerst mails voordat ik naar de duiven ga. Vaak gaat het over onze mengelingen of over hoe de duiven gezond te houden. Hier bewandel ik zoveel mogelijk de natuurlijke weg door middel van een open hok, jaarrond dezelfde mengeling en om de dag Naturaline. Ik heb alles al eens getest om dingen zelf te ervaren, maar kom altijd weer op de eigen methode terug en dat is de meest simpele.

Die wirwar van mengelingen die beschikbaar zijn: de ene dag dit, de andere dag dat, zoveel van dit en zoveel van dat… De meeste tophokken geven al jaren dezelfde mengeling twaalf maanden per jaar en vaak zijn dat geen eiwitrijke, maar vetrijke mengelingen.

Een kampioen gelooft alleen in goede duiven en niets anders. Niet-kampioenen laten zich van alles en nog wat op de mouw spelden en komen vaak aan het einde van het jaar weer bedrogen uit.

Vandaag heb ik nog een gesprekje gehad met Oliver, de hokverzorger van Lotte Eijerkamp, de beste liefhebber van Nederland. Ook Oliver geeft onze mengelingen en we hebben vaak contact. Hij is een fenomeen in de omgang met de duiven en een echte aanwinst voor de Eijerkamp hokken.

Hier selecteer ik hard en durf ik met gemak echt goede duiven te verwijderen als ze iets mankeren. Sleutelen aan een duif omdat hij ziek is terwijl de rest gezond oogt, doe ik niet. Daarbij heb ik een hekel aan duiven zonder toegevoegde waarde. Als mijn geloof in een duif weg is, kan hij vertrekken.

Stambomen zijn pas mooi als de duif presteert of goede nakomelingen geeft. Duiven van enkele jaren oud kopen met een mooie stamboom op een website is vaak geld wegsmijten, die zijn immers vaak al ergens getest en te licht bevonden.

Mocht ik iets aankopen op een website, dan is het een zomerjong. Een goed voorbeeld is een zaalverkoop, daar kan je ze zelf beoordelen. Nadeel is dat je dan vaak duurder uit bent omdat anderen ook vaak dezelfde mening hebben over een duif en dan wint degene met de diepste zakken.

Aan huis heeft nog altijd mijn voorkeur. Staat de liefhebber of duif mij niet aan, dan neem ik hem niet mee. Dat zou ik ook niet van mensen verlangen die hier een duif halen. Niet naar de zin is gewoon laten zitten.

Ik zag dat Jan Timmermans nog een bon heeft geschonken bij de Friese Fond Club, die staat nu op Toppigeons.

De duivensport zit op een dood spoor. De NPO-voorzitter is straks weg en er is geen degelijke vervanger. Het wordt weer als 25 jaar geleden: stilstaan zonder nieuwe ideeën, de secties weg en met zijn allen weer in de tang zitten bij de kiesmannen.

Het nieuwe nationale vliegprogramma brengt voor mij weinig tot niets en mag van mij best overboord worden gegooid. Laat de afdelingen het zelf maar bepalen. Ik zag dat jonge duiven nog gewoon op de nalijn worden toegelaten. Totale competitievervalsing, als je het mij vraagt.

Waarom zoveel instapvluchten van amper 100 km als er gewoon nog met verduisterde jongen op de nalijn mag worden gespeeld? We zagen dat afgelopen jaar in ons samenspel: amper 400 op het jonge duivenprogramma en meer dan 1.000 duiven weg op de nalijn. Vlieg maar op nationale kampioenschappen als je tegen weinig duiven speelt. Nee, het is duidelijk dat er veel zonder duivenverstand rondlopen.

Mijn hoop is gevestigd op het afdelingsbestuur dat in het verleden amper open stond voor nieuwe ideeën. Ik ben benieuwd wat het ons zal brengen en of daar iemand het verstand heeft om van vier Rayons twee te maken en daar de punten uit te halen in plaats van de krakkemikkige samenspelen. Die hadden ze ook al lang moeten samenvoegen vanwege te weinig leden en deelname op de vluchten, maar ook daarvoor geldt: stilstand en geen knopen durven doorhakken richting de toekomst.

vrijdag 17 januari 2020

Op 6 januari is er overleg geweest en is overeenstemming gekomen over het CONCEPT-vliegprogramma 2020. Nu moeten de afdelingen het nog voorleggen aan de leden maar het voorwerk is gedaan dus…….  Ik heb er geen moeite mee, de mannen van het korte werk krijgen 6 om 7 vluchten, kunnen daarna de ploeg aan de gang houden op de eerste 4 jonge duivenvluchten (4x achtereen 100 km) om vervolgens de nalijn te spelen. De Dagfond spelers behouden de 6 vluchten, het enige wat in het programma een beetje knelt is één weekend dat er een MF en DF vlucht gelijk staan geprogrammeerd. Korf je de MF op vrijdag in, is er geen probleem maar beiden op donderdag inkorven vergt veel serieuze aandacht bij het inmanden maar moet ook nog vervoer technisch mogelijk kunnen zijn. Het jonge duivenspel heeft een lange aanloop met 4 korte vluchten, hierdoor kan je instappen wanneer het je schikt of de duiven eraan toe zijn. De Natour staat ook weer op het programma dus extra mogelijkheden voor de oude en jonge duiven. Ook staat er beschreven hoeveel vluchten tellen voor de diverse disciplines, hier gaat waarschijnlijk de ‘wildgroei’ in kampioenschappen weer beginnen wanneer afdelingen, kringen of clubs gaan afwijken van de landelijke afspraken. Voordeel nog meer kampioenen…….

(In onze club hebben wij vrijdagavond, over de ‘problematiek’, een vergadering belegd, zodat onze afgevaardigden op de bijzondere ledenvergadering van de afdeling hun mening/stem kunnen geven.)

 

Woensdag belde een goede duivenvriend op, bij de buren was een grote bollenschuur volledig afgebrand, helaas was het dak daar nog bedekt met asbestplaten en stond de wind verkeerd. Hals over kop moesten zij hun huis en bedrijfspand verlaten en dan zit een duivenmelker ook nog in over zijn duiven. In de ochtend werd het gebied weer opengesteld en kon men de schade opnemen. Gelukkig geen slachtoffers/gewonden maar alleen materiële schade. Zijn duiven zijn lange tijd blootgesteld geweest aan de dikke rook met asbest deeltjes. Hoe dat gaat aflopen en wat voor invloed dat heeft op het komende seizoen blijft gissen. Je eigen gezondheid gaat voor en dan komen de duiven op de 2e plek en wanneer later blijkt dat de duiven echt schade hebben opgelopen, kan je altijd opnieuw beginnen met jonge duiven. Hoe slecht kan het nieuwe jaar beginnen!

 

Donderdag samen met de beide Peters richting Kockengen gereden, zakjes mest en duiven mee om de gezondheid te checken. Is er dan iets mis? Wij willen gewoon de bevestiging horen en zien dat de duiven gezond zijn of waarom bepaalde zaken anders verlopen dan dat wij wensen. Daarnaast is zo’n autoritje altijd gezellig, duivenpraat genoeg………...De uitslagen waren bevredigend, een enkeling ‘licht’ het geel, zelf waren wij ervan overtuigd dat ze schoon waren! (Meten is weten). De mestmonsters op een enkele oöcyste (coccidiose) na, waren in orde. Zelf had ik 4 doffers mee, waarvan drie al een beetje op leeftijd, zij krijgen nu een hormoonkuur. De reden mag duidelijk zijn. Ik had geen enkel wantrouwen over de gezondheid van deze 4 doffers maar toch zat het mij niet lekker. Stephan kon mij geruststellen en gaf nog een paar tips. Prachtig een dierenarts die zelf een topspeler is! De komende week nog een paar keer de spuit hanteren en hopen dat ‘het’ gaat werken.

 

DE BONNENVERKOOP van kring 3, is afgelopen zaterdag afgeblazen en doorgeschoven naar zaterdag 22 februari. Michel Verwey is bereidt gevonden die dag het e.e.a. te komen vertellen over zijn Marathon duiven. Noteer de datum in de agenda en wilt U een bonnetje bemachtigen sla U slag.

Meer informatie volgt later…………..

 

 

Misschien is het groot of geweldig nieuws, de praktijk zal het in 2020 uitwijzen, dus lees onderstaande zorgvuldig en doe je voordeel ermee.

Gelezen op PIPA en in zijn geheel overgenomen, plus vaccinatie+ schema praktijk van der Sluis. (Overgenomen uit “Neerlands Postduivenorgaan”)    Lees verder

Meer lezen »

donderdag 16 januari 2020De  Sterrenshow 2020  is op
zaterdag 9 en zondag 10 januari 2021.


U alvast een voorspoedig en succesvol seizoen 2020 toegewenst.

donderdag 16 januari 2020

Wie de huidige NPO perikelen volgt, kan rekenen op een binnenkort aangevuld bestuur o.l.v. Maurice van der Kruk. Of, we krijgen een soort van tijdelijk bestuur namens de afdelingen, die als 1e taak heeft om de krenten uit de GPS 2021 pap te halen. Dit is voor een groot deel de huidige situatie. Alleen, ik kan op me klompen aanvoelen dat het in elk geval een crisisjaar zal worden, want hoe dan ook de strijd om de toekomst staat bij beide partijen als nr. 1 op de agenda. Maar als ik het positief benader betekent het begrip crisis ook de mogelijkheid, kans op betere tijden. Immers, ieder toekomstplan heeft tot nu toe de vinger op de zere plek gelegd. Namelijk dat we hoognodig moeten moderniseren! Met als enig verschil dat de weg daar naartoe anders werd ingevuld, waardoor we als liefhebbers verdeeld zijn geraakt. Dat zal in elk geval anders moeten.
Hoe is het zaaien van verdeeldheid tegen te gaan? Belangrijk hierbij is dat welk bestuur ook niet de vergissing maakt om de toekomst te idealiseren. Dus ze zullen de REALITEIT als uitgangspunt moeten blijven nemen. Bijvoorbeeld, je geeft pas 1 euro uit wanneer vaststaat dat minimaal 1, 25 euro in kas terugvloeit. Dus niet allerlei wilde ideeën de wereld in helpen, maar zo nuchter mogelijk blijven denken. Zoiets biedt naar alle kanten vertrouwen. Eigenlijk hebben we dus een soort van gecombineerd bestuur nodig, die weet dat we moeten moderniseren. Maar ook snapt dat we geen ijzer met handen kunnen breken, want daartoe ontbreekt nu eenmaal voldoende budget en gekwalificeerd personeel.
De andere realiteit is dat we straks in april o.a. de lossingvergunningen, tiptop in orde hebben. En dat de afdelingen met elkaar op een lijn zitten. Kortom elke basisvoorwaarde om de liefhebber zijn duivensport te laten bedrijven zal specifiek gewaarborgd moeten zijn. Dus ik hoop dat welk eender bestuur dan ook onze duivensport crisis. Niet ziet als een kans om te prediken voor eigen parochie, want dat is in het verleden als vaak genoeg misgegaan. Wat we nodig hebben is een soort van zakenkabinet waar alle rangen en standen in zijn verenigd. Met als ultieme doel de gelederen gesloten te houden. Zodat niemand zich vroegtijdig gedwongen voelt om definitief met de duivensport te stoppen.

 
 
woensdag 15 januari 2020

Uitnodiging aan alle afdelingen, secties en platforms

Beste liefhebbers,

Hierbij willen we u op de hoogte stellen van een uitnodiging die er is verstuurd aan alle afdelingen, secties en platforms. Deze uitnodiging bevat een bestuurlijke agenda waar alle partijen op 15 februari met elkaar over gaan brainstormen. Ook afdeling 5 zal daar vertegenwoordigd zijn, los van de bestuurlijke perikelen die er zijn met het NPO bestuur nemen we wel onze verantwoordelijkheid om alvast verder te kijken en met elkaar na te gaan denken hoe we de duivensport weer op de kaart kunnen gaan zetten.

We gaan ervan uit jullie voor dit moment voldoende te hebben geïnformeerd.

Het bestuur

Aan de afdelingsbesturen, sectie besturen en platform besturen,

Geacht bestuur,

De bestuurlijke crisis in de duivensport vraagt om een zo spoedig mogelijke oplossing. Het is van groot belang dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt en dat we de eenheid herstellen. In onze open brief van 27 december 2019 hebben we aangegeven dat naast een bestuurswisseling we ook zo snel mogelijk moeten komen tot een bestuurlijke agenda voor de komende tijd. We zullen elkaar moeten vinden in wat we belangrijk vinden, wat er beter moet en wie waar, al dan gezamenlijk, verantwoordelijk voor is. Een bestuurlijke agenda hebben we dat genoemd.

Om inhoud te geven aan de bestuurlijke agenda willen we op zaterdag 15 februari bij elkaar komen met een afvaardiging van alle afdelingen, secties en platformen. De uitnodiging van deze dag vindt U bijgesloten. We hebben Gerard van de Aast, voorzitter WHZB-TBOTB, bereid gevonden om op te treden als onafhankelijk dagvoorzitter.

Wat betreft het huidige NPO bestuur houden we onverkort vast aan onze positie dat het verstandig zou zijn dat ze aftreden en plaats maken voor een interim bestuur zoals aangegeven in onze open brief van 27 december 2019. We hopen dat het NPO bestuur de eer aan zich zelf houdt en inderdaad aftreed. Indien nodig zullen de afdelingen dit punt ook aan de orde stellen op de komende Ledenraad van 25 januari. Mochten ze echter op 15 februari nog in functie zijn dan willen we ze niet uitsluiten en zijn ze ook uitgenodigd.

Graag ontvangen we van U bericht over wie U gaat afvaardigen en of Uw afgevaardigden een voorkeur hebben voor een van de werkgroepen. Voor de details van de werkgroepen en welke werkgroep welk onderwerp gaat uitwerken verwijzen we U gaarne naar de uitnodiging.

Met vriendelijke sportgroet,

Gerard van de Aast ( dagvoorzitter) , Gert Visser ( voorzitter afdeling 9) Harry Blaak ( secretaris afdeling 5)

CC: NPO Bestuur

Bestuurlijke agenda 2020-2022 = Concept 3 =

Waarom een bestuurlijke agenda;

Het doel van een bestuurlijke agenda is om met elkaar duidelijke afspraken te maken voor de komende tijd over wat de aandachtspunten zijn waarop dient te worden gefocust, wie wat doet, wat we van elkaar kunnen verwachten en hoe we processen en besluitvorming in de duivensport gaan stroomlijnen.

Een nieuw bestuur kan dan na hun benoeming met deze bestuurlijke agenda aan de slag. Dat bespaart niet alleen tijd maar het nieuwe bestuur kan dan ook met vertrouwen gaan werken aan een door de achterban gedragen bestuurlijke agenda.

Aanpak;

Om weer bestuurlijke rust te brengen in de duivensport is het van belang om duidelijk met elkaar af te spreken wat er moet gebeuren, wat de prioriteiten zijn en wie waar, al dan niet gezamenlijk, verantwoordelijk voor is. Dit omvat zowel de lopende zaken als vernieuwingen in de sport. Onderstaande tabel geeft een globaal overzicht en houvast bij de discussie over de belangrijkste taken in de duivensport en hoe e.e.a. op dit moment wordt ingevuld.

belangrijkste taken en verantwoordelijkheden

NPO bestuur NPO bureau Secties Platformen Afdelingen IWB en LC Rekenaars

Vliegprogramma en kampioenschappen Nationale vluchten, sector indeling en vluchten Losplaatsen en vergunningen Coördinatie met Belgische en Franse Bonden Wedvluchtbegeleiding Weersberichten, lossing advies Vervoer en Logistiek Efficiënt vervoer, ECS systemen en regelgeving Nieuwe functionaliteit, vereenvoudigen werkzaamheden Attractiever maken vluchten Verbreden van de duivensport Uitslagen en afrekeningen Tijdige uitslagen, robuuste systemen Vertegenwoordigen duivensport Nieuwsbrief, nationale dagen, contact met overheden Ringen- en ledenadministratie Duiven melden en repatriëren, centrale hokken Kennis centrum en handhaving duiven houden, WOWD, doping en overige reglementen

 

Ook zullen we met elkaar duidelijk moeten afspreken hoe bij besluitvorming de vertegenwoordiging en daarmee de betrokkenheid van de liefhebbers is geregeld. Enerzijds hebben we vandaag een systeem waar een liefhebber zijn stem wel tot 4 keer kan laten horen; via de afdeling, 2 secties en platform Jong. Anderzijds komt daar in de praktijk weinig van terecht. Met name de Secties en Platformen worstelen om hun achterban te betrekken bij besluitvorming en dus ook te vertegenwoordigen met recht van spreken.

Invulling;

Om te komen tot de bestuurlijke agenda gaan we in een achttal sessies relevante vraagstukken uitwerken en de inzichten verwerken in de bestuurlijke agenda voor de komende jaren. De deelnemers zijn; van elke afdeling, sectie en platform 2 afgevaardigden. De deelnemers worden verdeelt in 4 teams (GROEN, GEEL, BLAUW en ROOD) Deze teams gaan ieder 2 vraagstukken uitwerken. Daarna delen we de resultaten en komen onder leiding van de onafhankelijke dagvoorzitter met een gezamenlijke conclusie en eindverklaring.

De vraagstukken worden ingeleid door een opsomming van aandacht- en discussie punten. Deze dienen om een start te maken met het onderwerp en structuur aan te brengen in de discussie. De teams kunnen deze naar believen aanvullen en prioriteren.

1. Wat is de rol van de NPO en het NPO bestuur (GROENE TEAM) a. De huidige situatie zoals vastgelegd in de statuten en uitgevoerd in de praktijk b. Wat zijn de huidige taken van het NPO bureau c. Wat schort aan de uitvoering van deze taken d. Wat zijn of zouden de basis taken van het NPO bestuur moeten zijn naast de in de tabel genoemde verantwoordelijkheden en het aansturen van het NPO bureau e. Wat zijn de voornaamste aandachtsgebieden van het NPO bestuur voor nieuw beleid f. Wat zijn de uitgangspunten bij het ontwikkelen van nieuw beleid (evolutie versus revolutie) g. Hoe gaat de NPO om met haar maatschappelijke positie en doelstelling h. Welk signaal willen we maatschappelijk afgeven als duivensport

2. Hoe zorgen we voor een goed proces om te komen tot een (uniform) vliegprogramma (GELE TEAM) a. Wat willen we uniform (Nationaal) afspreken versus overlaten aan de afdelingen b. Hoe stroomlijnen we het proces om tijdig te komen tot vliegprogramma’s c. Kunnen we vliegprogramma’s vereenvoudigen (vaker zelfde losplaats etc.) d. Wat is de rol van de Secties, NPO Bestuur en Afdelingen e. Hoe stemmen deze partijen zaken en ontwikkelingen met elkaar af f. Willen we een vliegprogramma voor langere periode (1 versus 5 of 10 jaar) g. Doen we voldoende om eerlijk spel te garanderen op de verschillende niveaus h. In hoeverre moeten we rekening houden met (inter)nationale competities i. Is herstructurering van afdelingen nodig om te komen tot betere vlieggebieden/sectoren

 

3. Wat is de rol van de Secties en Platformen (BLAUWE TEAM) a. Wat ging goed in de afgelopen 2 jaar en wat niet c.q. kan beter b. Invullen rol Secties bij het vaststellen van de vliegprogramma’s c. Hoe kunnen de Secties en Platformen beter hun achterban betrekken bij besluitvorming d. Welke vernieuwende rol verwachten we van de Secties en Platformen e. Hoe zorgen Secties voor attractievere vluchten f. Hoe kan het Platform Jong invulling geven aan de hun toebedachte rol g. Hoe kan het Platform Transport invulling geven aan de hun toebedachte rol

 

4. Hoe zien we de ontwikkeling van de ECS systemen (RODE TEAM) a. Op welke wijze willen we vernieuwen (evolutie versus revolutie) b. Wat is de realistische resterende levensduur van de in gebruik zijnde systemen c. Kunnen we het ECS vernieuwingsvraagstuk opknippen in bijv. Inkorven, Vereniging systeem, Liefhebber systeem d. Kunnen we concoursveiligheid en daarmee samenhangende aanpassingen loskoppelen van vernieuwingen

LUNCH

5. Wat is de visie om verenigingen gezond te houden (GELE TEAM) a. Welke eisen willen we stellen aan verenigingen b. Zien we de verenigingen nog steeds als hoeksteen van de Nederlandse duivensport c. Spelen basis verenigingen een beslissende rol bij het werven en behouden van leden d. Streven we naar minder maar grotere verenigingen of zoveel mogelijk verenigingen (laag drempelig) e. Moeten verenigingen zich meer modelleren naar specialisatie bijv. een vereniging voor enkel Marathon liefhebbers f. Welk beleid is effectief om verenigingen te ondersteunen g. Hoe kunnen verenigingen de druk op hun functioneren verlichten 6. Hoe kunnen we het vervoer en daarmee de kosten optimaliseren (GROENE TEAM) a. Wat is de rol van het Platform transport b. Wat is de rol van de Afdelingen c. Werken de afdelingen voldoende samen en welke obstakels zijn er om beter samen te werken d. Wanneer staan we voor grote investeringen om de huidige vervoerscapaciteit modern te houden

 

7. Welk bestuursmodel is effectief voor de duivensport (RODE TEAM) a. Werkt het huidige model (NPO Bestuur – Ledenraad met vertegenwoordiging van Secties, Platformen en Afdelingen) b. Vertegenwoordigen de kiesmannen in de Ledenraad voldoende de liefhebbers c. Is er een beter model denkbaar en hoe ziet dat model eruit d. Welke expertise missen we binnen onze organisatie en moet van buiten worden ingevlogen

 

8. Wat zijn de voornaamste en meest kansrijke vernieuwingen in de duivensport (BLAUWE TEAM) a. Attractievere wedvluchten ? b. Deelname aan wedvluchten door derden ? c. Vliegen in TEAMS ? d. Duiven volgen op hun thuisreis ? e. Wat kunnen de (kleine) groep professionals betekenen voor de duivensport ? f. Hoe passen megahokken in de duivensport ? g. Is de groeiende (financiële) interesse voor de Nederlandse duif een zegen of bedreiging ?

Tijdsduur; Op een zaterdag in februari; programma 10:00 ontvangst en agenda voor de dag door de onafhankelijk dagvoorzitter; van 10:30-12:00 workshops (1-4); lunch van 12:00-13:00; van 13:00-14:30 workshops (5-8); 14:30-16:00 feedback, conclusies en opstellen gezamenlijke eindverklaring.

Locatie; In het midden van het land in een horeca gelegenheid met een zaal voor 40 personen en minimaal 3 extra kamers voor 10 personen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

woensdag 15 januari 2020

maandag, januari 06, 2020

Oud-Vossemeer keuring

 
Afgelopen zaterdag mocht ik op de tweetallenshow de duiven keuren te Oud-Vossemeer. Samen met JP waren we op pad zaterdagmorgen.

Leuk op te doen, en deels is het mijn oude clubje. Sinds dit jaar is de club uit St Philipsland immers overgegaan. Meerdere melkers hebben mij nog meegemaakt daar toen ik begon als jeugdlid samen met pa. O.a. Jan Walpot die destijds (met 1 huis ertussen) buurman was, Rien en Ineke Quist, Krijn Reijngoudt enz. ook de Vossemeerders en Tholenaars zijn geen onbekenden uiteraard.

Winst voor Ineke en Kees, zelfde puntentotaal. Er was een categorie "indruk als vliegduif" en daarop struikelden de showers die Kees had gezet (werden dus 2e). Wat een duiven zijn dat zeg, die show duiven.
Vallen dermate op, dat de rest voor de beoordeling "mooi" echt tegenvallen. Gelukkig ging het daar niet alleen om. Op zich veel duiven waarvan de verzorging beter kon. Net een tikkie vies. bijvoorbeeld de pennen en de pootjes. Zo uit het hok gepakt enz. dat kan beter! Vasthouders die al even niet in bad zijn geweest en sowieso geen vliegconditie.

Zelf nog eens gekeken bij de eigen duiven, die wel veel badderen en flink uitvliegen. dat voel je echt!

Jan Walpot had 2 goede fondduiven gezet. 1 duivinnetje dat echt de sporen heeft verdient maar in de hand geen beauty. Een klein ding die denk ik op 99 van de 100 hokken de selectie als jong niet overleven zou maar dat wel deed als laatje van Ko van Dommelen. Daarna op de ZLU een prijs of 6 pakte, en nog mooie ook. Tsja, leg maar uit. Weliswaar viel de kweek nog niet mee uit haar. Wie weet komt dat nog.

Die fondduifjes zijn echt anders dan de programma-dieren hoor. Moet je even doorheen prikken. In algemene zin valt de onderbouw me vaak wat tegen. Misschien ben ik daar zelf te streng op?!

Houden jullie 21 feb. in beeld?
Forum in Oud Beijerland met Frederik Dekker, Maarten Huijsmans en Luuk Blauw!!

dinsdag, januari 07, 2020

Op eigen hok

 
Op eigen hok staan de lampen aan. Vanaf ongeveer 05:30 tot 17 uur.
De duiven zijn in orde. Ik geef ze wat extra hennep en snoepzaad en volop grit en mineralen terwijl ze verder op Winter-rust voer stonden met ongeveer 1/3 vierseizoensmengeling. Ze donzen lekker. Al een hele winter trouwens. In het drinken zit Ropa-B. Mijn voornemen is zaterdag te koppelen.

vrijdag, januari 10, 2020

Bonnetje

 
Hier nog een bonnetje: https://www.doevepeet.nl/listing/1703-bon-18-marice-laban-oud-beijerland-jonge-duif-2020-io/6384

Zou voor zacht prijsje te fixen moeten zijn!
 

Brandhout

 
Nog zo maar eens nadenkend over de keuring van afgelopen zaterdag trek ik toch de conclusie dat veel mensen te veel duiven hebben die het nooit zullen gaan waarmaken. We doen het allemaal denk ik helaas. We leven teveel op de belofte of de hoop. We hopen immers dat ze het wel kunnen waarmaken als als en als...

Veel duiven van minder kwaliteit pakken toch prijs en dus verdienen ze hun plekje. Het is immers niet alleen een wedstrijdje als op de atletiekbaan: de snelste over het exact zelfde parkoers wint. (Te) Veel factoren spelen immers een grote rol. Om er maar een paar te noemen zijn dat ligging, wind, massa, vluchtverloop enz.

Zelf ben en was ik bij eerlijk weer / omstandigheden fan van kopduiven op de programmavluchten. Wind op de neus, open luchten. Duiven die dan kop doen, gaan rechte lijn en efficiënt op een hoog tempo kennelijk. Ik denk dat dat de beste duiven zijn MAAR omdat we lang niet altijd dat soort omstandigheden hebben is het zo dat deze categorie duiven niet ALTIJD winnaar is maar dus ook de mindere duiven wel eens de beste zijn in de uitslag.

AS schrijft wel eens dat die bekende Belg Stefaan beweert dat de beste zo makkelijk kwijt gaan. Ik deel dat wel omdat de beste de snelste zijn maar als dat door omstandigheden misgaat en die kopduiven op hun ingezette lijn en koers doorgaan, raken die zo ver weg uit koers dat onderwijl de mindere wel terugkeren en op de uitslag staan en die goede duiven ineens om heel andere eigenschappen worden gevraagd: Na een uitputtingsslag, einde van hun latijn, oriënteren en terugkeren. Dat is veel en soms dus teveel gevraagd van ze en zijn ze verloren.

Ik herinner me nog een vlucht waarbij enorm veel duiven in Engeland belandden en mannen als Bas er zoveel kwijt waren. Fondduiven gingen er amper verloren. Volgens mij is het dan zo dat de kopduiven, in mijn theorie die goede snelle krachtpatsers in de kopgroep koersen en dat in dit geval deden door het kanaal over te steken (geholpen door ZO wind en bijbehorende inversie, die ze bij op het oog oriënterende immers meer naar het westen doet koersen). De rest van het peloton volgde. Die kopgroep ging tot aan Schotland of wie weet verder en zijn dan einde van hun krachten te ver uit koers en gingen verloren, althans velen. Het ging immers voor de wind en terug was einde van de krachten, warm en tegenwind.
Anderen gingen minder ver omhoog Engeland in en keerden eerder terug, wat nog lukte. Fondduiven zaten om te beginnen niet in de kopgroep maar achteraan. Sommigen staken überhaupt het kanaal niet over en als ze dat al deden hadden ze nog krachten over en oriënteringsvermogen om terug te keren. Een minicategorie stak het kanaal al helemaal niet over. Die waren door schade en schande wijzer geworden en zagen al in dat oversteken ze niet snel naar huis bracht. Die leerden eerder al de kustlijn te hanteren als orienteringstruuk. Gevolg dat daar de vroege prijzen zaten.

Ik denk dat de besten op die soort vluchten helaas niet winnen maar wel de besten (de snelsten, de kopduiven) waren. Als je echter de uitslag als enige maatstaf hanteert, dan blijkt dat daar niet uit. Het is een beetje het kruis van de duivensport. Aan snel alleen heb je niks. Er zijn ook andere eigenschappen nodig zoals oriënteren maar ook ervaring! Best is dus een combi van eigenschappen waar men door handkeuring alleen (waar je misschien de fysieke eigenschappen voor de krachtige kopvliegers zou kunnen voelen) niet achter komt.

Een deel van de verliezen van de jonkies zit ook in deze hoek qua verklaring: Die gaan ervoor vanaf de start maar koersen nog niet genoeg met het kopje. Dat kost ervaring - hebben moeten leren oriënteren - wat ze o.a. leren als ze zelf bij het uitlaten grote rondes maken en wegtrekken. We kunnen het ze aanleren door voorzichtig 1 voor 1 op te leren enz.

Het is dus een mix van eigenschappen die een duif moet bezitten om de beste te zijn en omdat de vluchtomstandigheden zo divers kunnen zijn, is er zo'n giga diversiteit in duiven die gehouden worden. Kansen hebben ze immers allemaal wel. Wil je echter winnen heb je bij de goede vluchtomstandigheden (open lucht met kopwind) de besten nodig. Let maar eens op de hokken die dan excelleren. Daar zitten de besten! Als die melkers die duiven ervaring en een keigoed orienteringsvermogen hebben gegeven/ingekweekt, is het het beste hok waar je kunt bijhalen!

Nieuwsbrief Peter Boskamp

28 december 19
Handige Tips Nu er de laatste tijd zo veel te doen is over de diverse virussen die onze duiven belagen, zouden we haast de ‘eenvoudige ziekten’ van de duiven vergeten. Toch moeten we ook aandacht...

Columnist in Spotlight

10 december 19
Vrije dag, klinkt bijna als een vies woord voor...
29 november 19
Het is zaterdagmorgen. In de verte hoor ik het...
22 november 19
Hoewel ik mij liever met de duiven bezig hou en...
15 november 19
07 november 19
Prijsuitreikingen, ze zijn er weer genoeg in...
01 november 19
Ik kreeg wat vragen naar aanleiding van een...
26 oktober 19
Niet zo'n rare vraag, de titel van dit stuk. Ons...
20 oktober 19
15 oktober 19

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

01 januari 20
Bij deze de 2e serie van 36 prijswinnaars van de vierde vlucht van de 2019 editie.   De...
29 december 19
In deze Riviera hal van de Rotterdamse diergaarde Blijdorp werd jaren aan één de...
23 december 19
Breaking News. Vooraankondiging Totale verkoop Jan Schreurs Nieuw Vennep Één van de...
Kenny De Tobel en Roger van Doorslaer, respectievelijk het jongste en oudste lid van Union Opdorp. “De duivensport is de schoonste die er bestaat”, menen ze.
20 december 19
“Het koeren van een duif, dat is het mooiste geluid op aarde” Geert De Rycke Kenny De...
17 december 19
Hieronder ziet u de foto,s van de feestavond 2019 Klik hier voor...
16 december 19
Dit zal plaatsvinden op 3 en 4 januari 2020:3januari vanaf 19.30 uur (​aanleveren van...
04 december 19
Zo kan je dus ook vertellen GPS 2021 en de trein van de het NPO Bestuur, “We zijn...
28 november 19
Gisteravond was de feestavond van het samenspel tussen PV de Snelpost Ermelo en PV de...
26 november 19
Wie heeft niet eens de wens om een tijdje op een onbewoond eiland te zitten? Ver van...
26 november 19
Stand van zaken GPS2021 Automatisering Zoals in de kop vermeld gaat het in dit verhaal...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40