Spotlight

vrijdag 03 april 2020

Hier worden de duiven verzorgd zoals altijd. Ze krijgen dagelijks hun training en voeding, wat dat betreft verandert er niets. Ik kan wel zeggen dat de duivensport op dit moment echt een hobby is.

De jongen gaan zoveel mogelijk los, storm of niet. Laat de slimmeriken maar overblijven. Zo drinken alle jongen hier uit de drinkgoot en hebben ze nooit één korrel voer zelf kunnen pikken omdat ik de kwekers in een voerbak op de grond voer. Bij het spenen snappen ze het de eerste dagen niet helemaal, maar ze vinden de voerbak en drinkgoot vanzelf.

Ik heb er twee verwijderd dit jaar omdat ze na vier dagen zo vermagerd waren doordat ze de drinkpot niet wisten te vinden. Vandaar dat ik het zelf onzin vind om ze in manden te plaatsen en ze te leren drinken. Als ze slim genoeg zijn, hebben ze dat later namelijk zo door.

De vliegdatum zal eerder eind juli gaan liggen, verwacht ik. Mocht dat met oud én jong zijn, dan krijgen we een vervoerprobleem. We zullen dan met de oude en jonge duiven op verschillende dagen moeten spelen. Iets wat we dan toch wel zullen moeten, omdat de Belgen hun eigen losplaatsen zeker in gebruik zullen hebben.

Tot die tijd heeft niets zin. Opleren niet, kuren niet… Alleen afstand bewaren van elkaar, je handen wassen en je zo min mogelijk onder de mensen begeven.

Ik krijg dagelijks veel vragen over hoe en wat te doen in deze uitzonderlijke tijd. Ik kan alleen maar uitleggen hoe ik het momenteel doe.

Hier gaan alle duiven zoals altijd eenmaal daags los. De jonge duiven zijn de gehele dag buiten, mij maakt het niet uit dat de rover er één pakt. Zo leren ze vanzelf opletten. Doordat de jonge duiven de gehele dag los zijn, trekken ze ook vaak weg en is opleren niet nodig.

Het voeren kan niet makkelijker. De oude vliegduiven krijgen twee keer per dag 15 tot 25 gram, bestaande uit 80% Championsmix en 20% NPO-mix. Daarbij houd ik wel in de gaten of alles zo goed als opgegeten wordt.

Aangezien ik al jaren niet meer geloof in dieet- of sportmengelingen zijn onze duiven gewend aan deze uitgebalanceerde basismengeling. Ze vetten niet aan en je zal geen spuitende jongen in je nest vinden. De jongen worden zijdezacht en glanzend gespeend door de aanwezige vetten. Veel bekende tophokken in Nederland en België zijn mede daardoor met volle tevredenheid op onze mengelingen overgestapt.

De doffers gaan om 08.00 uur los en vliegen een vol uur. Ze kunnen op het hok vallen als ze willen maar doen dat nooit, ook al zitten de jongen gewoon in de open rennen. De duivinnen trainen om 16.00 een vol uur, ook zij kunnen vallen maar doen dat niet.

De jonge duiven voer ik ´s ochtends iets minder. Als ze naar binnen moeten komen, wil ik wel dat ze luisteren. In de avond voer ik ze genoeg, zodat er in de ochtend daarna nog wat voer ligt. Leren drinken in de mand doe ik overigens niet.

Verder hebben ze hun PMV-enting gehad. Met de pokkenenting wacht ik totdat ze oud genoeg zijn (eind mei) en dat zal toch de veermethode worden. In juni volgt de paratyfusenting. Ze hebben wel uit voorzorg een week B.S. gehad en driemaal per week Colinol Plus van DHP over het voer. Daarnaast zoals alle duiven hier om de dag Naturaline met extra look in het water en een greepje Champions Mineralenmix.

Op de kwekers na worden alle duiven tot eind juni verduisterd van 18.00 tot 08.00 uur, dus ook de oude duiven. Dit was bij de oude vliegduiven in een normaal seizoen half mei geweest. Voor de rest krijgen ze allemaal een keer per week een bad. De oude vliegduiven laat ik zaterdagochtend bijeen en dan trainen ze samen. Op zondagochtend krijgen ze een bad waarna ze weer gescheiden worden.

Ik hoop hiermee wat vragen te hebben beantwoord. Wanneer we gaan vliegen, horen we vanzelf. Tot die tijd: geniet van de verzorging van je duiven, wacht geduldig af en ga zeker niet panikeren.

Ik ben benieuwd hoe het eventueel nieuwe NPO-bestuur eruit gaat zien. Eén ding is zeker: ze krijgen direct een raar vliegseizoen voor hun kiezen. Gaan ze er eenzelfde puinhoop van maken als in het verleden?

Persoonlijk vind ik het een vereiste dat ieder NPO- of afdelingsbestuurslid een hok duiven heeft waar hij mee speelt, zodat hij een goede binding heeft met de duivensport. Mensen zonder binding met de duivensport zijn al snel geneigd er een potje van te maken en niet mee te denken met de leden.

donderdag 02 april 2020

We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit “uit de lucht zijn” door privé omstandigheden ook nog wat langer geduurd.Ik vind het namelijk heerlijk om een periode voor het nieuwe sport seizoen even niet zo intensief met de duiven sport bezig te zijn.Tijdens de beurs werd ik door meerdere liefhebbers aangesproken met de vraag waarom ik geen blogs meer schreef. Zij vertelden me ook dat zij mijn blogs misten.Ik heb hun toen verteld dat ik bij het begin van het nieuwe seizoen weer van de partij zou zijn.Ik had me echter wel een andere start voorgesteld dan wat ons nu overkomt. Wij als oudste nog levende generatie Nederlanders van na de 2e wereld oorlog hebben (tot nu toe) een werkelijk gezegend leven kunnen leiden.Grote oorlogen en epidemieën zijn ons gespaard gebleven.Dat was trouwens echt voor het eerst in onze vaderlandse geschiedenis.Het heeft ons en ook diegene die na ons geboren zijn dan ook echt mee gezeten. Alles in ons leven leek wel vanzelfsprekend te gaan. Maar als er één absolute zekerheid bestaat dan is dat wel het feit dat er niets zeker is in dit aardse leven. Misschien is dit ook wel weer eens goed om te realiseren. We denken dat we bijna alles in de hand hebben en dat het leven op deze aarde alleen om de mens draait.Nu blijkt echter weer dat we zelfs de grootste moeite hebben om een van de kleinste bestaande micro-organisme in bedwang te houden.

We zien ook net als in andere crisis situaties weer het slechtste en weer het beste in de mens naar boven komen. Het “slechtste” in de mens kon je mooi waarnemen door het hebzuchtig hamsteren. Ongelooflijk was het om te zien hoe een grote groep mensen elke dag de supermarkten “leeg roofden”. Bang om ook maar iets van comfort te moeten inleveren. Maar het “beste” in de mens kwam ook nu naar boven en zie je nog steeds op het nieuws, elke dag weer. Artsen en zorgverleners die op een altruïstische manier dag en nacht in de weer zijn om hun lijdende en hulp behoevende medemens te helpen. Het zijn spannende tijden en wat de toekomst gaat brengen weten we niet. Het kan werkelijk alle kanten opgaan. Ik probeer toch optimistisch te blijven en mijn gevoel zegt me dat het plat leggen van alles snel zal moeten worden opgeheven. Een zgn. lock down of iets wat er op lijkt is namelijk niet echt lang vol te houden. De economie moet weer gaan draaien en er zullen dan misschien beperkingen blijven maar met een beetje geluk en goede wil kan de duivensport dan toch weer gaan starten.We kunnen tijdens het inkorven gepaste afstand houden en met weinig mensen tegelijk in het lokaal aanwezig zijn. En vrachtverkeer naar België en Frankrijk moet in principe ook geen problemen op leveren. Wij blijven dus gewoon optimistisch en hopen over een niet te lange tijd weer met duiven te kunnen spelen.

Veel pessimistische telefoontjes gehad van liefhebbers die denken dit jaar amper of niet te kunnen spelen met hun duiven. En vragen om advies of men wel of niet de oude duiven moet gaan verduisteren. Ik denk daar heel simpel over, oude duiven verduisteren is in principe niet nodig en eigenlijk heel paradoxaal. Je doet in het voorjaar je uiterste best om je duiven tip top in orde te hebben.Maar in aanloop naar de dagfondvluchten wil je ook fatsoenlijk op de uitslag lijst komen. Dus aan de ene kant doe je je uiterste best om goed te spelen en aan de andere kant gooi je de rem er op door je duiven te verduisteren. Ik ga daar niet meer in mee en verduister geen oude duiven. Maar als je dan wilt pieken op de dagfondvluchten? Ik zal uitleggen hoe ik het zie en hoe ik het doe, door ervaring rijker geworden. Vorm wordt gecreëerd door drie basis pijlers en als er één van deze basis pijlers ontbreekt of niet 100 % vertegenwoordigd is, zal je nooit echte vorm krijgen. Deze drie pijlers zijn voeding, licht en warmte. Daarom bestaat winter form ook niet, duiven die in de winter een uur vliegen op een wintermengeling en op een koud hok verblijven kunnen nooit in vorm komen. Is allemaal geleuter van jaloerse duivenmelkers wiens eigen duiven misschien heel wat minder goed trainen.

Als we dus zorgen dat we spelen met deze drie pijlers dan kunnen we naar de vorm toewerken op het juiste moment. Op het moment dat we vorm op onze duiven willen hebben moeten we dus optimaal gebruik maken van voeding, warmte en licht. Ik adviseer dus houd je duiven op een koud hok en geef ze vezelrijke magere winter voeding. Geef ze regelmatig hun duivin en als je op totaal weduwschap speelt zelfs 2 keer per week. Laat ze dagelijks een uurtje vliegen en geeft ze regelmatig groen voer. Zo kun je weken lang je duiven in goede conditie houden zonder met de duiven daadwerkelijk te vliegen. Mochten we in de toekomst dan misschien onverwacht wel weer kunnen gaan vliegen dan kunnen we direct met duiven spelen die perfect zijn om top te presteren. Een paar dagen goed voer en ze staan er. Als ze weken lang verduistert hebben gezeten gaat dat niet lukken en loop je weken achter als je geluk hebt. Want als je pech hebt krijg je ze helemaal niet meer in topvorm.

Ik wens alle collega duivenliefhebbers een gezond nieuw seizoen toe. Hopelijk blijven we allen gezond want wij( althans de meeste onder ons) zijn bijna allemaal  een grote risico groep.Niet alleen wat leeftijd betreft maar ook de longen van de meeste oudere liefhebbers zijn na jaren intensief duivenstof happen ook vaak niet meer in al te beste conditie.

Groet Martin.

donderdag 02 april 2020

In de tijd van de Romeinen was het nogal gebruikelijk om een boodschapper , die slecht nieuws kwam brengen tot  de keizer , op staande voet te vermoorden .
Zo kon hij zijn woede en frustratie botvieren op een onschuldig slachtoffer .
En daarna voelde hij zich een stuk beter (  beter dan de boodschapper uiteraard )
In dat verband heb ik zo'n beetje meningsverschillen met sommigen  over de INTERPRETATIE van boodschappen .
Het is grondig fout om in deze tijden de mensen iets voor te liegen .
Goed ....Ik heb het corona-virus  onderschat en ik schreef half-maart zoiets als ....
Waarom al die paniek ?
In het onderschatten was ik niet alleen . Een heel land deed dat ook .
Het was de tijd dat bijeenkomsten van 999 man toe gelaten werden en die van 1000 verboden werden wegens hoogst gevaarlijk voor de volksgezondheid .
Weten jullie nog ? Het lijkt een eeuw geleden en we hebben een lange weg af gelegd  want de bijeenkomsten zijn teruggeschroefd tot 1+1 .
Gaandeweg groeide het besef dat we hier te doen hebben met een kwaadaardig monster dat wild om zich heen grijpt .
De wetenschappers en virologen trokken aan de alarmbel , keerden terug op hun stappen , en de politiek volgde schoorvoetend .
Maar toen gebeurde er iets merkwaardigs ....
De beleidsverantwoordelijken kennen natuurlijk ook het verhaal van de boodschapper , en de drastische maatregelen , voorop gesteld door de specialisten , werden zalvend aan de man gebracht en af gevlakt ....
Maar natuurlijk moogt ge uw lief bezoeken en naar de kapper gaan en als de kapper uw lief is , is dat mooi mee genomen . Twee vliegen in één klap .
En als uw duivenkot op 100 km van uw huis staat moogt ge ze nog alle dagen gaan eten geven ( is nog altijd van kracht  -zal waarschijnlijk wel een minderheid zijn die daar van kan genieten )
Nu in alle ernst terug naar de realiteit .
Ik heb met verbijstering de rechtstreekse uitzending gevolgd van de persconferentie door de nationale  veiligheidsraad . 
Alle maatregelen blijven van kracht tot 19 april en MISSCHIEN volgt er een verlenging tot 3 mei .
Die " MISSCHIEN   " is wel belangrijk want ingewijden weten nu al dat het 3  mei zal worden . En zelfs nog later .

 Men probeert dus op die manier de pil te vergulden en ons langzaam aan het idee te laten wennen dat het nog een tijdje zal duren .
Bovenop de leugens rond de regeringsvorming kan dat tellen . Maar ooit gaan de overlevenden terug naar de stembus gaan .
Het Vlaams Belang wrijft zich nu al in de handen ....
Ik was gisterenavond getuige van een gesprek in de AFSPRAAK op EEN . Gwendolyn Rutten was een van de gasten en ook professor Carl Devos was van de partij.
Een nieuwe methode van camera-mannen is het close up in beeld brengen van de gesprekspartners terwijl de ander aan het woord is . 
De T V camera speurt hierbij naar lichaamstaal en reactie's op het gelaat van de luisteraar , en slaagt daar wonderwel in !
Ik zag heel erg duidelijk -  en ik heb daar wegens mijn politiek verleden wel zicht op - dat professor Devos zichzelf geweld moest aan doen

 om niet uit zijn krammen te schieten toen mevrouw Rutten weer zo'n beetje uit haar nek zat te lullen .
Een paar dagen voordien had hij die politici nog een stelletje leugenaars genoemd . 
Terwijl ZIJ aan het woord was zag ik gewoon op zijn gelaatsuitdrukking wat hij zat te denken .
Waarschijnlijk iets in de aard van : " Ach mens , kruip in je kot !!! "

Terug nu naar de persconferentie  van de veiligheidsraad . Een paar minuten nadien zat specialist Steven Van Gucht in de studio voor de nieuwsuitzending .
Het ging uiteraard weer over die fameuze curve en het GOEIE ( ? ) nieuws dat er minder doden zijn gevallen ....
Het gaat er om wanneer de curve , de piek , haar hoogtepunt zal bereiken en een neerwaartse beweging zal maken .
Veel mensen beseffen niet dat we dan nog nergens staan . Het is zoiets als een  berg beklimmen . JE MOET OOK TERUG NAAR BENEDEN !!!
Men vroeg dus aan Steven of hij een voorspelling kon maken wanneer de maatregelen zouden kunnen versoepeld worden ....
Moeilijk te zeggen was het antwoord ...alles hangt af van die fameuze piek ...volgende week ?? de week er na ???
Zou er een mogelijkheid zijn op 19 april , denk je ? was uiteraard de volgende vraag .
Na enige aarzeling antwoordde Steven  Van Gucht : " DAT ZAL WELLICHT NOG WAT VROEG ZIJN "
Ongeveer het zelfde hoor ik daags nadien in het nieuws op zaterdag 28/3 . 
Een professor , een dame die ik voor de eerste keer zie , komt uitleg geven bij de situatie ....
Zij zit geleerd te doen  over curves , modellen , tabellen , statistieken ....
Zij heeft het op zeker ogenblik over ergens een mechanisme afgekeken van de autowereld , een soort grafiek met een voorspelling .
Martine Tange vraagt haar op zeker ogenblik hoe nauwkeurig die voorspellingen wel kunnen zijn .
Wel ja , is het antwoord , we kunnen toch de juistheid benaderen tot op EEN PAAR DAGEN ! 
Zoiets moet je nu juist zeggen tegen een journaliste !!!
En vraagt Martine droogjes .....Kan je ons dan ook zeggen wanneer we die PIEK gaan bereiken ?
Ineens werd alles weer minder duidelijk ....volgende week ? de week nadien ?
Sta mij toe , beste vrienden , dat ik mij daar aan stoor . Als je het niet weet zijt ge beter dat ge zwijgt ! 
Er zijn twee frappante zaken die  de laatste 24 uur aan het licht gekomen zijn .
Ten eerste staat het vast dat de curves , het verloop van de besmettingen , in alle landen veel gelijkenis vertoont .
Ten tweede staat het vast dat heel wat mensen DRAGER ZIJN VAN HET VIRUS ZONDER DAT ZE HET WETEN .
Ze scannen in de ziekenhuizen ALLE patiënten die binnen komen voor om het even wat ook .
Uit de scans blijkt dat +/- 10% drager is van het corona-virus zonder dat ze het weten en zonder gevolgen voor hun gezondheid .
Ze kunnen dus wel andere mensen besmetten die tot de risicogroepen behoren .

Daaruit volgt dat we niet voorzichtig genoeg kunnen zijn . 
Ik krijg zo'n beetje het gevoel van vechten tegen windmolens ....
Maar goed . Ik wil het hebben over de gevolgen voor de duivensport .
Een paar die hun dromen voor werkelijkheid nemen en denken dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen

 en dat we in mei met duiven gaan spelen zullen zwaar ontgoocheld wakker worden .
Als ik hen terecht wijs beginnen ze zo'n beetje te schimpen , noemen mij een drama queen , een negativist .
Ze denken dat ik ziek ben  of ziek ga worden door mijn negatieve instelling .
Ze slaan de bal volledig mis . Ik kan wel iets aan . Ik heb er bijvoorbeeld geen nood aan om buiten te gaan .
Dat is al een paar jaar zo en dus is er voor mij weinig veranderd .
Ik hoef niet te gaan joggen of te gaan vissen of op café te zitten .
En lockdown party 's zie ik al helemaal niet zitten . Veel te gevaarlijk !!   
Ik voel mij hier kiplekker met mijn duiven , mijn hondje en mijn vrouwtje .
Ik kan mij goed bezig houden . Mijn dagen zijn gevuld en mijn gevoel voor humor laat mij nog niet in de steek .
Ik ben gewoon van mijn plan te trekken en niemand tot last te zijn . Ik hoop dat zo nog een tijdje vol te houden .
Ik ga wel verplicht zijn om mijn duivensport en duivenbestand bij te sturen . Mijn leeftijd begint zich te laten voelen en afbouwen is de boodschap .
Ik was van plan om dat heel zacht en geleidelijk aan te doen maar deze crisis brengt mij in een stroomversnelling .
Vroege jongen gaan hier niet meer gekweekt worden , toch niet meer voor mezelf . 
Omdat die ellende zich meestal voordoet in het begin van het jaar , ga ik meer en meer beginnen kweken in volle zomer

 en ze op leren in het najaar of het jaar erop naargelang de situatie .

Er zijn ook nog de roofvogels hé !
Ik heb het in mijn achterhoofd om binnen een paar jaar nog enkel zware fond te spelen .
Dus ja ....wij duivenliefhebbers mogen ons gelukkig achten dat we in deze tijden kunnen terugvallen op onze duiven .
Dat we een lapje grond hebben waarop we eens een luchtje kunnen scheppen en kijken van waar de wind komt ...
Dus mag het van mij nog een tijdje duren . Ik ga er geen last van hebben zolang mijn bevoorrading niet in het gedrang komt .
Ik ben dus helemaal niet negatief in gesteld . Ik ben gewoon realist en laat mij godverdomme geen blaasjes wijs maken !!
Ik erger mij alleen aan die klucht die opgevoerd wordt door sommigen  en aan mensen die Russische Roulette spelen met een levensgevaarlijk virus .
Ik ga het hier niet meer hebben over een aantal onbegrijpelijke maatregelen . We gaan elkaar nog wel spreken ergens in de pruimentijd ....
Besluit : Uit hetgeen vooraf gaat blijkt dat , als we rekenen vanaf 1 maart , en rekening houdend met de gekende feiten 

dat we voor 1 juni zeker niet moeten denken om met duiven te spelen .

Bovendien vergeten sommigen hoe marginaal we wel geworden zijn en dat duivenmelkers het minste van de zorgen zijn van hen die het voor het zeggen hebben !! 

Eerst gaat het herstel van  de economie alle aandacht krijgen en alles wat  " essentieel " is zoals ze het zo graag zeggen .

Ik twijfel er niet aan dat de meerderheid deze zaken heel ernstig neemt en ik twijfel ook niet aan de inzet van velen .

Duivensport is gewoon een detail . Punt uit !! 

Tot slot : de Vlaamse regering heeft 460.000 euro uit  getrokken om psychologische hulp te bieden aan mensen die het nodig gaan hebben .

Ik denk dat het onvoldoende gaat zijn . De eerste 14 dagen crisis zitten er op .

Er waren enkele naïevelingen die dachten dat het al zou opgelost zijn ....We gaan elkaar nog wel spreken binnen een paar maanden ....hoop ik . 

Belgen 14 dagen in de pas doen lopen dat is best wel goed gelukt . Maar 90 dagen ??

Wil ik wel eens zien . Maar het is in elk geval heel erg nodig .

Hou jullie goed en tot de volgende .

Roger Casier  

donderdag 02 april 2020

maandag, maart 23, 2020

Tsjonge wat een rare tijd!

 
Na mijn vorige post is er heel veel veranderd in de wereld!
Ik hoef dat niet uit te leggen, daar ondervinden alle mensen de narigheid van.

Hier was het een week crisismanagement met tig uren werk en veel stress.
Duiven was even bijzaak.

De jongen komen buiten; de laatste 6 zijn gespeend.
De ouden zitten deels verduisterd. De baas wacht even af wat het vliegseizoen gaat brengen (komt het er überhaupt??).

Take care!!

woensdag, maart 25, 2020

Wat te doen?

 
Ik voorzie dat we een heel beperkt seizoen krijgen.
We mogen blij zijn als de duiven nog aan wedstrijden gaan toekomen.
Fond krijgt dan de hardste klappen omdat we een invliegtraject nodig hebben alvorens de duiven te kunnen inzetten op de lange afstanden.


In de hoop dat er toch nog iets van komt, hou ik de doffers en duivinnen semi donker. De ramen geblindeerd en zo mogelijk qua tijd 's avonds verduistering vo volledig als mogelijk.
Ik hoop de rui wat te remmen zodat de duiven later in het seizoen nog mee gaan kunnen.
elke dag een ploeg uit, de doffers versus de duivinnen. Ze vliegen goed.


De piepers komen naar buiten inmiddels.
Eenhoksambities lijken ook te sneuvelen ben ik bang.


Voer in voorraad (ja ik heb wat gehamsterd).
Ik geef de jeugd nog "kweek" en de ouden nu 50% zuivering met 50% rui.

donderdag, maart 26, 2020

Hoe nu?

 
Ik verdonker de ouden. Laat doffers en duivinnen om de dag vliegen.
Dat zal nog minstens een maand moeten denk ik.
voer 50/50 rui en zuivering.

De jongen kunnen eigenlijk gewoon regime krijgen.
Nu nog kweek maar daar meng ik binnenkort ook een lichtere mengeling door anders worden het kiloknallers. Jongen moeten vliegen, dat is goed voor de fysieke en mentale ontwikkeling!

Die kan ik niet verduisteren (althans, als het perse moet) maar daar gok ik maar op een kort programma met nog net afdoende veren.

Het is was het is!!
Blijf gezond.
Zorg voor elkaar.
Sterkte als er verlies is in je naastenkring.
 
 
woensdag 01 april 2020

Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer.
Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge duiven geringd. Iets wat me altijd blij maakt en vol verwachting uit laat zien naar de toekomst. Nu is dat echter anders.
We zijn in een "roaler coaster" beland. Elders lopen de ziekenhuizen vol en vechten vele mensen voor hun leven. En tientallen km's verder is er grenstoerisme en lopen de stranden en markten vol met dagjesmensen. Dat deden ze in Italië 2 weken geleden ook met giga veel extra besmettingen. Hoe dom en stronteigenwijs kan je zijn?
Zelf proberen we hier met elkaar onze dingen te blijven doen. Net als velen ben ik onzeker en ook wel ongerust wat dit alles teweeg gaat brengen.
We blijven zoveel mogelijk als het kan thuis en werken vanuit hier. Voor mijn vrouw die in het onderwijs werkt is dat niet altijd mogelijk. We houden het kringetje klein zoals geadviseerd. Zelf ben ik blij dat mijn dagelijkse ronde heb bij de duiven als is het alleen maar om het hoofd leeg te maken. We helpen en onderhouden extra contact met mensen die er alleen voor staan.
Mijn gedachten zijn voortdurend bij de velen die nu door de Corona getroffen worden.
Maar ook bij ouderen en mensen die de frontlinie vormen in deze crises. In NL wordt nu Brabant hard geraakt. De rest van het land wacht angstig af.
Ook de duivensport wacht veel onzekerheid. Of we nog gaan vliegen dit seizoen weet niemand. En dat is het minst belangrijke nu. We hebben ontzettend veel oudere liefhebbers en die wens ik extra sterkte toe. Ook de vele ondernemers onder ons wachten zware en onzekere tijden. Ook voor Toppigeons geldt dit natuurlijk.
We hadden al een NPO bestuurscrisis en om eerlijk te wezen kan deze poppenkast me nu allemaal niet zoveel schelen. Onze 4 overgebleven bestuursleden stuurden nog een NPO nieuwsbrief maar dat terzijde.
Straks zullen we er samen aan moeten werken om het straks weer die mooie hobby voor velen te laten zijn.
Samenwerking, ons gezonde boerenverstand gebruiken, solidariteit, elkaar helpen is het enige dat telt. Net als in de echte wereld en ophouden met dat populistische gedoe en alleen gaan voor eigen belang en gewin. Wat mij betreft weg met die handel. Samen de schouders eronder. Aan iedereen hou je haaks en blijf kalm, gezond en positief naar de toekomst toe. Want ook na zware regen en overstromingen komt weer zonneschijn. Zoals in mijn regio in 1953 met de waternoodsramp. Het leven ging na dit trauma ook weer door en gelukkig maar.
De komende periode van mij geen berichten meer op Facebook over de crisis omdat ik geen deskundige ben, maar ik zal af en toe een stukje proberen te schrijven over de vele honderden bezoeken aan vele topliefhebbers en over topduiven die een onuitwisbare indruk op me hebben gemaakt. Puur voor enig vermaak en afleiding. Op mijn Breeding Center ga ik gepassioneerd verder met het maken van topkoppelingen.

Bron Facebook Piet de Vogel
 
 
 
woensdag 01 april 2020

Inleiding - Het was de Avondster Venus, die als eerste het verzoek deed om samen met haar tegenspeler Mars. Een hele speciale vogel te mogen scheppen: De postduif. Maar zoals wel vaker was God niet meteen bereid om hemel en aarde te bewegen. Immers, Hij had het gewoonweg te druk met de mens als zijn plaatsvervanger op aarde. Dus keerde Venus, God de rug toe en klopte aan bij de Duivel. Maar ook die wilde zijn duistere engelenschare hiervoor niet aan het werk zetten. Teleurgesteld droop Venus af. Om in een laatste poging haar verzoek aan de Kosmische Hoge Raad voor te leggen.
De Kosmische Hoge Raad was voltallig bijeen en vergaderde exact drieëndertig volle Maanrondes om tot een eenmalige beslissing te komen: Venus en Mars, mochten in samenspraak met God en de Duivel een vogel scheppen. Die letterlijk de mens de weg terug naar God zou wijzen. Zo gezegd, zo gedaan; het idee postduif was een feit.
Mars, Maan, Venus, vergaderde avond aan avond. Maar raakte voortdurend in onmin met elkaar, zodat de Zon erbij moest komen om de vrede te bewaren. Want de zonnekwaliteit oriënteren behoorde tot zijn scheppingsdomein. Het moet ergens rond de Ark van Noach zijn geweest dat Venus de mens voor het eerst mocht wijzen op deze unieke kwaliteit.

Het ging alsnog mis…

Geruime tijd na de Zondvloed ging het alsnog mis, want de mens hield zich niet aan de afspraak om als de plaatsvervanger van God op aarde te dienen. ‘Hier moet de Duivel achter zitten.’ Ten minste dat zei Venus tegen de Zon, Mars en Maan. “Nee.” Zei, Mercurius. De boodschapper van de Dierenriemgoden. “Jullie zijn in tegenstelling tot de Waarheid, zo onbekwaam geweest om tegen de wil van God naar de Kosmische Hoge Raad te stappen. En dat is jullie dus duur komen te staan, want hoe denken jullie dit tij nu te keren.” Het bleef oorverdovend stil. “Weet je wat, ik zal de Heilige Geest vragen om in te grijpen. Maar dan verwacht ik hiervoor in de plaats jullie absolute gehoorzaamheid.” Zo gezegd, zo gedaan: De Geest der Geesten op aarde, was bereid om Zijn kennis van de Waarheid in de postduif te plaatsen. En de mens te wijzen op de doop bij de Jordaan, waar Johannes, Gods enig geboren Zoon mocht dopen.

Nawoord: Vanaf de doop bij de Jordaan, mochten Venus, Mars, Maan en Zon, ons mensen verder helpen, blijvend te leren van de postduif als degene op aarde. Die ons de innerlijke kwaliteit voorhoudt om gericht te blijven op ’t Licht. En de duisternis in onze harten te zien als tijdelijk waar de Duivel Zijn zwarte engelen voedt met ijzer.

 
 
dinsdag 31 maart 2020


Vanavond samen met vele landgenoten de persconferentie van ons kabinet bekeken op tv. Zoals verwacht zijn de maatregelen om het corona virus een halt toe te roepen verder aangescherpt. Zoals het nu lijkt voor 1 juni geen wedstrijden voor de duiven, en dat is vervelend. Maar gezien de echte problemen die dit virus veroorzaakt, stelt het uitstellen van de start van het vliegseizoen natuurlijk niks voor.
Hier op Urk nu toch ook weer meer vastgestelde besmettingen, en meerdere mensen die thuis moeten blijven.

Werk
Mijn werkgever (gemeente Urk) heeft ook diverse maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Eén en ander betekent dat ik nu een paar dagen thuis zit, en dat is niet prettig.
Nu zal het begraven sowieso door moeten gaan, maar voor het overige draaien we op halve kracht. En dat is lastig want de natuur laat zich niet dwingen, er is genoeg onderhoud te doen.

Eigen hok
Op het hok moeten de plannen ook worden bijgesteld. De bedoeling was om op het nest te starten, en die jongen dan te verkopen. Dat wordt nu niks meer, dus ik ga ze deze week maar definitief scheiden. De laatste jongen kunnen bij de ouders weg.
De vraag is ook of ik de jongen wel of niet ga verduisteren, alles is nog onzeker en dat maakt het zo moeilijk. (Moeilijk is een groot woord, maar toch)

Positief
Voor hetzelfde geld gaan we vanaf mei weer de goede kant op, en wordt alles spoedig weer “normaal”. In het gezin is het met 7 personen niet altijd eenvoudig om de “spanningen” een beetje onder controle te houden. Maar tot nog toe gaat het best goed.
Met name de zondag is anders als anders. Waar we normaal met ongeveer 1000 mensen samenkomen, moeten we het nu doen met een verbinding via You tube. Het is allemaal perfect geregeld, maar je mist toch echt wel wat. alleen het zingen al……

Maar goed, we zullen er aan wennen moeten, en er het beste maar van maken. En vooral bidden en hopen dat we niet ziek worden. Daarom vanaf deze plaats allemaal een goede gezondheid toegewenst!

Bladwijzer de permalink.
dinsdag 31 maart 2020

 

 

Op zijn kop staat  de verzorging van de duiven op  de volkstuin. Met het vliegseizoen 2020 in het vooruitzicht was tot voor 14 dagen terug  de gang naar het tuincomplex minimaal twee keer  met mooi weer  tot drie keer daags.
 
Echter met het corona-virus en de daarmee gaande opgelegde verplichtingen achtte ik het wenselijk om de verzorging eenmaal, gelijk als in de wintertijd, per dag te doen plaatsvinden. Want ja we moeten wel naar het tuincomplex, op de fiets een kleine twee kilometer van huis. 
 
Naast de verzorging van de duiven vraagt ook het onderhoud van de tuin zijn aandacht. Dat gaat prima tijdens het loslaten van de duiven. Deze  tracht  ik dagelijks een 1/2 uurtje te laten vliegen. Na de vliegpartij van de oude gaan de jongen op verkenning,ondanks het feit dat ze voldoende te eten krijgen luisteren ze prima . Om ca 12.00 uur is  het nu voertijd. De ouden krijgen ca 25 gram per duif, de jeugd krijgen ruim voldoende bemerkte ik, na een fikse stoeipartij met jonge doffer, bij het in de hand nemen voelde hij prima aan!

De ouden staan voor alsnog op weduwschap, op de zaterdagmorgen gaan ze gezamenlijk op de vleugels, zo hoop ik het aanlopen van de dames te voorkomen.
Daar zijn ze weer
Gebruikelijk startte hier de verduistering van de jongen met het verzetten van de klok naar zomertijd. Echter met de genoemde  opgelegde verplichtingen twijfel ik hier over. Zo wie zo lijkt het erop, dat we  later gaan starten met de vluchten. Om dan nog enigszins met succes aan de concoursen deel te nemen is een vertraagde rui toch wel een noodzakelijk actie.
Hoewel de afdeling van de jeugd  al wat schemerachtig is, toch het raam van de invliegklep voorzien van een plaatje triplex. Zodat we voorzichtig met het verduisteren kunnen starten en de verzorging mogelijk  voor een korte tijd op het huidige schema kunnen houden.
 
Blijft gezond en let op elkaar!
 
Tot het volgende schrijfsel
maandag 30 maart 2020

Vanmorgen werd ik wakker en direct schoot het me te binnen dat de dood op de loer ligt. Die verdomde corona virus heeft me op de korrel. Omdat ik me in m’n 90ste levensjaar bevind ben ik een gemakkelijke prooi voor die sluipmoordenaar. Ik werd vandaag al vroeg met dat fenomeen geconfronteerd.

Toen ik vanmorgen de krant uit de brievenbus haalde wilde ik en praatje maken met mijn buurman die ook de gazet uit zijn bus haalde. Na mijn groet “Goeie Morgen” liep ik naar hem toe om een praatje te maken.

Maar ik had nog nauwelijks een paar stappen in zijn richting gemaakt of hij gebaarde mij om afstand te houden.

Niet te kort bitste hij me toe! Wat ik deed en heel normaal was dat kan niet meer.

Een gezellig praatje maken met mijn buurman is zelf taboe.

Alles wat ik normaal deed en heel gewoon was, zoals een ommetje maken en bezoek ontvangen kan niet meer. Ik heb huisarrest !.

En dat is niet eens zo erg omdat ik met mijn duiven niet het gevoel heb om van de buitenwereld afgesloten te zijn.

Maar toch mis ik het een en ander.

Ik mis het meest het bezoek van mijn duivenvrienden, die ik graag zie en waarmee ik klets over alles wat met duiven te maken heeft.

En hoe lang zal het gaan duren dat ik ze weer over de vloer krijg? Ik kan niet meer de deur uit om naar mijn kinderen te gaan of naar mijn zus in het bejaardenhuis.

We mogen elkaar niet zien.

Mijn hoest kan dodelijk zijn.

Het is een algemeen probleem dat dit niemand weet hoelang dat coronavirus ons gekluisterd houdt.

Aanvankelijk dacht ik dat het met een paar weken wel was opgelost.

Nadat ik de rede van premier “Rutte” op de TV had aangehoord werd ik bewust van de ernst van het virus.

Mijn duivensport die me zo dierbaar is wordt die ook geraakt?

Uitgestelde sportevenementen die zijn er te kust en te keur.

Het EK voetbal, vele wielerklassiekers en grote tennistoernooien die zijn afgelast en verschoven..

De vraag voor de duivenmelkers is of ook met de duiven niet gevlogen kan worden? .

Als de duivensport ook een knauw krijgt door de corona wat blijft er dan nog van de liefhebberij over? .

Het zou betekenen dat we alleen nog maar strontvegen moeten vegen.

Laten we hopen dat we niet worden geconfronteerd met die kaakslag.

Na 6 april valt de beslissing.

Een “go” betekent dan dat het coronavirus is beteugeld en het geen enkele sport, ook de duivensport niet, kan dwarsbomen.

Dus houdt hoop duivenmelkers, als de crisis voorbij is dan brengen de duiven weer leven in de brouwerij. Daar draait het om!!!!

Pie.

zondag 29 maart 2020

Beste sportvrienden en sportvriendinnen,

Ondertussen heeft de loting van de duiven die van buiten de regio komen plaatsgevonden.

Hiermee kunnen wij ervoor zorgen dat deze duiven in de komende dagen/weken bij de koper/speler terecht kunnen komen.

Wij hebben er alle begrip voor wanneer liefhebbers dit jaar niet deelnemen of vinden dat de er afbreuk wordt gedaan aan het spel.

De omstandigheden zijn op dit moment zo bijzonder dat wij het allemaal nog nooit zo hebben meegemaakt en hopen ook van ganser harte dat dat ook niet meer het geval zal zijn. Wij spreken de hoop en ook de verwachting uit dat de editie van 2021 weer 'gewoon'  zoals voorgaande jaren doorgang zal hebben.

De jonge duiven kunnen bij Johan Steenis op afspraak worden afgegeven en opgehaald. Johan is bereikbaar op 06-53949271.
Ook voor vragen om tot onderlinge uitwisseling van duiven te komen.

Van de deelnemers binnen onze regio vernemen wij nog graag wie wil deelnemen en met hoeveel duiven. 

Het verzoek is om per ommegaande een bedrag van €40,- per duif over te maken 
op rekening NL81 INGB 0001 3117 48 t.n.v. M. van der Kruk onder vermelding van GR4R 2020 duiven. 

Wij wensen iedereen een goede gezondheid en zorg goed voor elkaar en voor jezelf!

Mocht je nog vragen hebben laat het dan weten aan een van de onderstaande commissieleden.
  
 
Rini van den Bogaard  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.         06-29436917
Peter van Utrecht         Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.           06-23115633
Dick van Leur               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                   06-55132381
Johan Steenis              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                       06-53949271
Maurice van der Kruk  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                   06-53276934
 

Loting
GR4R 2020 Loting


Nieuwsbrief Peter Boskamp

26 februari 20
Pestkop Laat me hier als eerste vertellen dat de naam Pestkop niet door mij is bedacht. Die eer komt Gert-Jan Beute toe die deze naam op een briefje had geschreven bij een duivenmelker. Hij had hem...

Columnist in Spotlight

01 april 20
Kleinzoon Unionkoppel H Simonsz                   Andere spanning Dit...
25 maart 20
18 maart 20
                                  Bedolven onder de makke jongen van 2e ronde 2020...
11 maart 20
    Overnacht toppers Krijgsman en Keijnemans...
04 maart 20
Feestavond de Snelle Vogel Druk weekend De...
26 februari 20
           Jongen van de 2e ronde kwekers Voorjaarsbeurs Nu het...
19 februari 20
Jongen 2020 in eigen hok Storm Wat het weer...
12 februari 20
Deel van de Kampioenen Fondclub Utrecht Fondclub De...
05 februari 20
     Oudste jongen van 14 januari 2020 Corona /...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...
24 februari 20
“Ons wacht een geweldige show!  Als ik dit zit tikken dan is het een zonnige dag. Van...
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, close-up en binnen
22 februari 20
Na alle heisa van de voorbije dagen tussen KBDB en Natuurpunt i.v.m. de roofvogels en alle...
18 februari 20
  P.V. AALTEN Nieuwe vereniging … nieuwe naam Gisterenavond tijdens een gezellige...
22 januari 20
  Wij, Erica Saarloos en Monique Gielen vinden dat de dames in ons samenspel niet achter...
19 januari 20
Trijntje van Ham is in Rotterdam bekend geworden als 'het duivenvrouwtje'. Jarenlang...
18 januari 20
De duiven van St. Vincent werden toch vrijdagmiddag gelost rond 14.30 in St. Vincent....
16 januari 20
De  Sterrenshow 2020  is op zaterdag 9 en zondag 10 januari 2021. U alvast een voorspoedig en...
13 januari 20
  Afgelopen weekend huldigde de ZLU haar vluchtwinnaars en kampioenen van het zware...
03 januari 20
Elk jaar is het een verassing wie nu uiteindelijk de kampioen wordt van de oude duiven...
01 januari 20
Bij deze de 2e serie van 36 prijswinnaars van de vierde vlucht van de 2019 editie.   De...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40