Trots op..  

Theo van Dongen en zijn Schreurs doffer

Op bezoek bij Theo van Dongen in Middelharnis met echtgenote Marina en zoon Thimo. De naam van Dongen en duiven zijn onlosmakelijk verbonden door Opa Joep van Dongen.  Opa Joep was in de hoogtijdagen van Ko Nipius de soigneur van het hok.  Wereldwijde bekendheid waren het gevolg van de vakkennis van opa Joep.  Ook Theo heeft in zijn jeugd vele uren met opa Joep op het hok doorgebracht en hij leerde van hem vooral te observeren en motiveren.

Theo is een zeer fanatiek wielrenner geweest, zo heeft hij in 2006 nog de Open Nederlandse Kampioenschappen gewonnen 35 + bij de Brabantse Wielerfederatie.   Echtgenote Marina heeft hij tijdens het koersen ontmoet en zij is Nederlands Kampioen bij de junioren geweest.  Zoon Thimo heeft duidelijk de genen van de ouders mee gekregen en is op jonge leeftijd al doelman van het 1e voetbal elftal.  Beide weten ook wat de consequenties zijn van het jarenlang keihard werken/sporten en het maximale er proberen uit te halen.  Helaas ondervinden ze daarvan de lastige consequenties door beide met een kapotte rug dagelijks de pijn en intensieve behandelingen te moeten ondergaan.

Theo nu 48 jaar, heeft in de tussentijd ook met zijn schoonvader onder de naam Comb. Van Gorp – Van Dongen gevlogen en was toen met het soort van Bert van Es en Izak Koese en Zn succesvol in de regio Tilburg.

tvd

Bij de huidige woning stond altijd nog een klein duivenhok achter in de tuin. Dit werd in eerste instantie als opslag gebruikt,  echter toen er voor de kweekduiven van Piet de Vogel ( Toppigeons) een nieuw onderkomen gebouwd werd, kwam dit hok tijdelijk mooi van pas.  Zoals het dan gaat werd de duiven bacil weer aangewakkerd  en zijn er wederom tijdelijk een paar duiven van Jaap Koese op het hok geplaatst.  Jaap Koese is met zijn broer Gert aan een herstart begonnen en daarmee zijn er binnen korte tijd 3 ambitieuze liefhebbers bezig aan een nieuwe carrière.  

Uit deze duiven van gebr. Koese heeft Theo in 2016 een prachtige kras doffer met ringnummer 2016-1492058 gekweekt.  De ouders kwamen uit edele en bewezen grootouders; aan vaderszijde “de Robben” Verweij de Haan 1e internationale Asduif ZLU van Pau over 2017 en 2018. De moeder komt uit het Narbonne koppel van Jan Schreurs (de Narbonne 2e  nat. x 't Rooitje die won 4e  nat.Narbonne maar ook 13e  nat. Pau ) deze duivin zit momenteel in het kweekhok bij Mark v/d Berg en H.Kalter die dit seizoen de 1e  nat.Pau won.  Hiermee komt het beste samen van Combinatie Verweij- de Haan en Jan Schreurs – Winnaar West-Europese Super Marathon 2019.

In 2017 is hij opgeleerd tot en met een dagfondvlucht en vanaf 2018 kon hij z’n kunnen laten zien. Deze krachtpatser, omgedoopt tot de Schreurs Doffer en de trots van Theo  vliegt onder tussen al 2 jaar de 1e prijs vanuit Pau in de vereniging en Nationaal oa de volgende prijzen.

227e ZLU Agen 2018

153e ZLU nationaal Pau 2019

238e ZLU nationaal St Vincent 2019

72e ZLU nationaal Pau 2020

tvd2

Op zijn kleine hok probeert Theo met 8 koppels duiven en 12 jonge duiven vooral veel plezier aan de sport te beleven.  Zoals Theo zegt; de duiven moeten bij je passen en goed luisteren.  Hier moet je voldoende aandacht aan besteden. Als dit niet lukt, zal het nooit wat worden…

De koppels brengen in het voorjaar hun jongen groot en dan worden de duiven op weduwschap opgeleerd. De duivinnen blijven tussen de jonge duiven. Daarna worden de duiven gekoppeld en wordt er op nest gespeeld. De duiven worden in het begin licht gevoerd met het Matador programma 2/3 start en 1/3 premium start, daarna wordt de mengeling 50/50 en de eind energie boost ontvangen de duivin met de Endurance korrel van Toppigeons en de Koopman mengeling.

De duiven trainen 2 x per dag een half uur en gaan iedere week met een vlucht mee !  De jaarlingen vliegen in hun eerst jaar alleen Bergerac.

Als sportman weet Theo hoe belangrijk het is om op het juiste moment te pieken. Met deze paar duiven wordt daar alle aandacht aan besteed en met een mooi resultaat !

Iets om trots op te zijn !