Spotlight

dinsdag 12 november 2019

Algemeen
Leidschendam is de plaats waar voor mij persoonlijk een mooie historie ligt op het duivengebied. In de jaren ‘90 was het Leo Vieveen die op duivengebied daar de scepter zwaaide. In 2019 is het Bart Koevoet uit Leidschendam die Agen Sector 2 wint. Bart is van beroep bloemenkweker en had tot 2012 een eigen bedrijf. Doordat de gemeente het verspreide glas (kassen) wilde centraliseren werd Bart zijn bedrijf uitgekocht. Momenteel is Bart ZZP-er en doet alles om zijn centjes te kunnen verdienen. Daarnaast heeft hij de zorg over zijn moeder die bij hem in huis woont. Zoals de meeste duivenliefhebbers is Bart als jeugdlid begonnen met duiven en in die tijd werd voornamelijk het Vitesse- en Midfondprogramma gespeeld. De duiven kwamen destijds o.a. bij Leo Vieveen vandaan en dan weet je wel wat voor kwaliteit er op het hok zat. Zo kreeg hij als jonge jongen vaak duifjes van andere liefhebbers, maar ook een schraal rood duivinnetje. Deze werd uiteraard gewoon gespeeld op de jonge duivenvluchten en kwam steeds goed naar huis. Het jaar erop vertelde de liefhebber Bart dat hij dat duifje eens op een overnachting moest spelen, want het was een duifje die dat zou kunnen. Bart speelde haar voor het eerst op Bergerac. Bart was destijds ook altijd druk en had zijn moeder gevraagd om af en toe eens in het hok te kijken. Hij kwam zelf ook regelmatig even kijken en zag op het dak een duifje op zitten wat zeer vermoeid oogde. Hij zag direct dat het dit rode duivinnetje was. Na een uur roepen kwam ze naar binnen en speelde toen nog de 1eprijs van het inkorflokaal. Dit heeft Bart destijds zo ontroerd dat hij gelijk overgeschakeld is op het Marathonprogramma. 

In de winter worden de duiven zo makkelijk mogelijk gehouden. De duiven zitten helaas noodgedwongen de hele winter vast. Bart heeft namelijk veel last van roofvogels. De koppeltjes blijven tot een maand voor de koppeling bij elkaar. Meestal wordt er begin maart gekoppeld, maar het kan zomaar zijn dat het volgend jaar weer anders is. Daar wordt niet zo heel specifiek naar gekeken. Als de duiven gekoppeld zijn, brengen ze de jonge duiven groot en worden ze op weduwschap gezet. Dagelijks wordt er dan gewoon aan huis getraind, maar niet verplicht. In de ochtend gaat het hok open en in de avond gaat het hok weer dicht. Het inspelen van de duiven gebeurt gewoon op de aangeboden Vitesse, Midfond en Eendaagse Fondvluchten. Als het Marathonseizoen in aantocht is, worden de duiven gekoppeld en dit blijft zo. Er wordt nooit een cyclus onderbroken waardoor er veel minder pennen worden geruid. Bart denkt ook dat het niet goed is voor de motivatie. Over de eerste twee vluchten was Bart niet erg tevreden en bezocht voor de zekerheid de man in de witte jas. Hier werd eigenlijk niets noemenswaardig geconstateerd. Dus, de draad weer oppakken en verder met het seizoen. 

Om 12.30 uur kregen 3282 duiven uit de sector 2 het sein om aan hun terugreis te beginnen. De duiven zouden het zwaar krijgen want het weer was nogal wisselvallig op de vlieglijn. In huize Koevoet verliep de ochtend van aankomst rommelig. Bart had namelijk zijn oude duiven nog meegegeven op een kort vluchtje te voorbereiding op de volgende vlucht. Het verloop van die vlucht was prima te noemen. Af en toe eens even een blik op de computer werpen om te zien of er al wat was en daarbij schonk hij zich een kopje koffie in. Er stonden een paar op maar helemaal in de voorvlucht. Op het moment dat Bart aan het kijken en uitrekende wanneer hij dan een duif zou moeten draaien, ontving Bart een SMS van het ECS dat er een duif van Agen was. Hij ging snel naar het hok en de doffer zat alweer lekker op zijn eitjes en keek de baas aan van: hèhè daar ben je eindelijk, ik zit al even op mijn eitjes hoor 😊. Bart geloofde zijn ogen niet en controleerde het systeem, maar het klopte. Op het ECS stond NL15-1621453, 11.19.01 met een gemiddelde snelheid van 884,626. Omdat Bart zelf meldpost is, zet hij hem gauw op CompuLive. Tot zijn grote verbazing stond hij bovenaan. Voordat Bart dit wist kwam de telefoon al op gang en eigenlijk is dit niet meer opgehouden die zaterdag en zondag. Geweldig om dit mee te maken. De duif werd in de middag gecontroleerd en hem medegedeeld dat alles akkoord is bevonden. Daarmee wint Bart Koevoet Agen Sector 2. Laat in de avond werden de klokken afgeslagen en werd er een klein feestje gevierd. Met de nadruk op klein. Het was al laat en de duivenliefhebbers hadden het eigenlijk wel gehad voor vandaag. Maar de pret was er bij Bart niet minder om, gelijk heeft hij!

Is de duif vernoemd?
De NL15-1621453 had nog geen naam voordat hij deze prestatie leverde voor Bart. Er moest een naam bedacht worden en omdat het een rode doffer is heeft hij de naam van “Redly” gekregen. Een mooie toepasselijke naam voor deze schitterende overwinnaar.

Bart Koevoet de bloemenkweker uit Leidschendam wint Agen Sector 2 met zijn Redly. En dit totaal onverwacht omdat de eerste twee vluchten niet naar tevredenheid waren. Zo kan het tij keren. Zo heb je niets en zo heb je alles. Geweldig gefeliciteerd met deze overwinning en ik hoop je snel weer te spreken 😉.

Vincent Hoogerwerf


 
 
dinsdag 12 november 2019

Bij deze de 20 prijswinnaars van de tweede vlucht van de 2019 editie.  

De Jackpotvlucht vanuit Sens op 31 augustus 2019.

Zij verdelen €6.750,- van de totale prijzenpot van deze vlucht van €10.000,-


 

1e prijs

NL19-3935840 wint                           €2.500,-

Speler: C. van Horsen & Zn              €1.250,-

Kweker: Mariet Blom                        €1.250,-

 

2e prijs

NL19-3935847 wint                          €1.500,-

Speler: Schenk-van Vugt                    € 750,-

Kweker: Tom van Grinsven                 € 750,-
 

3e prijs

NL19-3935889 wint                          €1.000,-

Speler: A. Altenaar                            € 500,-

Kweker: F. Kerpentier                        € 500,-
 

4e prijs

NL19-3935888 wint                          €650,-

Speler: C. van Horsen & Zn              €325,-

Kweker: Geurt Doppenberg              €325,-
 

5e prijs

NL19-3935815 wint                          €500,-

Speler: Schenk-van Vugt                  €250,-

Kweker: A. van Zomeren                  €250,-
 

6e prijs

NL19-3935905 wint                          €400,-

Speler: Mariet Blom                          €200,-

Kweker: C.J. van Oort & Zn              €200,-
 

7e prijs

NL19-3935809 wint                          €350,-

Speler: J. den Hartog & Zn               €175,-

Kweker: Dick van Leur                     €175,-
 

8e prijs

NL19-3935843 wint                         €250,-

Speler: Gebr. Willemsen                  €125,-

Kweker: Joh. Ackermans                 €125,-
 

9e prijs

NL19-3935958 wint                          €200,-

Speler: Bram Salari                          €100,-

Kweker: Nico Blokker & Co              €100,-
 

10e prijs

NL19-3935968 wint                          €150,-

Speler: L.G. van Horsen                     €75,-

Kweker: R. van Dee                            €75,-
 

1. C. van Horsen & Zn
C. van Horsen & Znn
2. Schenk-van Vugt
Schenk-van Vugt 2018
3. A. Altelaar
A. Altelaar
4. C. van Horsen & Zn
C. van Horsen & Znn
5. Schenk-van Vugt
Schenk-van Vugt 2018
6. Mariet Blom
Nico Koetsier 2016-2
7. J. den Hartog & Zn
Johan den Hartog & Zn 2019
8. Gebr. Willemsen
Gebr. Willemsen 2018
9. Bram Salari
Bram Salari
10. L.G. van Horsen
Leen van Horsen 2016-2
1. Mariet Blom
Nico Koetsier 2016-2
2. Tom van Grinsven
Tom van Grinsven 2019
3. F. Kerpentier
Frenk Kerpentier 2018
4. Geurt Doppenberg
Geurt Doppenberg 2018
5. A. van Zomeren
Alex van Zomeren 2018
6. C.J. van Oort & Zn
C.J. van Oort & Zn
7. Dick van Leur
Dick van Leur 2
8. Joh. Ackermans
Joh. Ackermans
9. Nico Blokker & Co
Nico Blokker & Co 2019
10. R. van Dee
Rinus van Dee
 
dinsdag 12 november 2019

We zijn weer een weekje verder  en het weer verandert bijna dagelijks , en de laatste dagen moet ik zeggen vind ik het wel prettig , kou en zon en de nattigheid is even weg. De duiven pluimen dan ook direct harder en zijn ook iets feller onder deze omstandigheden. Neuzen worden gelijk witter en strakker en zelfs de oogranden gaan dan zgn. krijten. De duiven gaan alweer glimmen en om het hok in te gaan wordt alweer prettiger , je lult tegen de duiven en de sfeer is gelijk heel anders in de hokken en ook voor mezelf , ik hou van dit weer en deze tijd. Langzaam aan werken we alweer naar de start van het kweekseizoen voor de kweekduiven toe en aan het einde van deze week zal de lamp weer van 6-9 en 17-22 uur aangaan( bij de kweekduiven) om de dag wat te gaan lengen,8 kweekkoppels gaan er (28/11) dan bij elkaar. waar ik van plan was alles te koppelen,  stap ik daar vanaf om hetzelfde als vorig jaar te doen ( zelfs een week later) door rond 21 januari de vliegduiven te koppelen, de rede hou ik nog een jaartje voor mezelf.

Ook start ik met een proefje om een mix te maken van kuikenkorrel van Garvo/ P40/ en de Willem kattenkorrel. Dit mengsel per dag tot 20 % van het voer te laten bepalen, waarom ? Ik weet het niet maar net als al 53 jaar duivensport ga ik gewoon op gevoel en waarneming af. Meestal heb ik al na enige weken door of iets succes vol kan werken of niet en dan stop ik of niet. Ik hou nu eenmaal van dit soort testjes en uitdagingen. Stilstaan en toekijken is altijd achteruit gaan.

En toekijken doe ik ook niet nu ik merk dat enkele mannen in Papendal die zich NPO bestuur noemen collectief bezig zijn de duivensport naar de kloten te helpen en lees ik dagelijks de berichten en reacties hierover op duivenmarktplaats. Graag roep ik jullie op om aan een van de reacties gehoor te geven en dit verzoek ook aan andere duivenliefhebbers door te geven, laten we aan blok de najaarsbeurs in Nieuwegein boycotten om een duidelijk signaal af te geven richting NPO. Misschien worden ze wakker als de hallen die vrijdag en zaterdag leeg blijven. Wilt u toch duiven producten kopen de leveranciers geven vaak ook hun aanbiedingen op hun locatie. Wilt u toch nog een duif aanschaffen ook deze aanbieders zijn via hun website te benaderen en kunt u altijd bij ze terecht want verkoop is immers hun bestaan. Mooier zou natuurlijk zijn als al deze standhouders ook zouden zeggen wij zijn tegen die rare NPO plannen en zoals het nu allemaal gaat loopt het toch goed en in feite zijn de nationale concoursen de oneerlijkste concoursen die er plaats vinden i.v.m. concurrentie verschillen , liggingen en verschil in afstanden.

NOGMAALS LATEN WE AAN BLOK DE NAJAARSBEURS IN NIEUWEGEIN BOYCOTTEN, enkele polls gaven al aan dat 80% van de duivenliefhebbers Maurice van de Kruk en zijn trawanten helemaal zat zijn. Zelf had ik bij zo’n uitslag mijn jas gepakt en was naar huis gegaan de eer aan mezelf houdende . Juist door hardnekkig te blijven lijkt het of hier met een dubbele agenda gewerkt wordt.

Als je dan met je column bezig ben en je schrijft deze dingen op dan vraag ik me soms bij mezelf af,  waarom toch? Ergernis mensen, ergernis , waarom moet ik me door zulke mensen laten bepiepelen. Nog zo ergernis , gisteren de foto’s op internet van de kampioenenhuldiging van de afdeling 5, gefeliciteerd en voor 95 % zeker met hard werken en sportiviteit verdiend maar …. er stond ook een kampioen op het podium die zich feitelijk geen kampioen mag noemen , trots op zijn stuk glas en mede verdiend om in het donker in Vierzom opdracht te geven met onweer op de achtergrond de duiven eruit te gooien. Veel hokken waren gelijk helemaal naar de klote , veel goede duiven kwijt, veel kleine melkers geen duif meer thuis en helemaal opnieuw moeten beginnen. Natuurlijk zelf misschien ook wel vijftig of meer kwijt maar zeker geen leeg hok en nog zeker wel een vijftig over, mijn god, ik wordt weer boos, maar gefeliciteerd met jouw stuk glas. Ik zou als liefhebber thuis zijn gebleven. Zelf bleef ik ook thuis omdat in zulke ruimtes met dit soort verguren mijn zelfbeheersing wel eens wilt haperen. ( noemt het zelfkennis)

Zelf volg ik ook op de site van de afdeling 5 de tentoonstellingen en de bonnen verkopingen in mijn omgeving, ook bekijk ik op de sites voor postduiven waar eventuele verkopingen zijn. Wel heb ik er niks aan als pv ,,de Nakomer,, meedeelt dat er een verkoping met rad van avontuur is maar zonder gegevens. Ik wil kunnen zien welke bonnen en waar deze verkocht worden. In een bon (ondanks dat deze goed bedoeld) is van Piet van Onderen heb ik niks maar staat er een bon van Jan van Boven bij dan schrik ik wakker en ben ik geintresseerd.  Misschien een goede tip voor de diverse clubs , wie weet zie je me dan wel binnen wandelen al weet ik natuurlijk niet of je daar blij mee bent.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs RPW

Racing Pigeon Whisperer.

 
maandag 11 november 2019

 

We hebben mogen lezen dat de voorstellen van de N.P.O advies groep “eerlijk spel” om te komen tot een enigszins eerlijk inkorf gedrag tot niets heeft geleid. Verbaasd was ik hier niet over want de drie voorstellen waaruit een keus gemaakt kon worden waren wat mij betreft qua inhoud totaal onbevredigend en al bij voorbaat kansloos. Toen deze voorstellen op de N.P.O site gelanceerd waren werd ik niet veel later gebeld door een jonge liefhebber uit de regio Dordrecht. Hij vroeg me waar ik op zou stemmen en ik vertelde hem dat alle drie opties wat mij betreft waardeloos waren. De drie opties waren in mijn ogen gewoon slecht overdacht en bij voorbaat gedoemd om te mislukken.

Hij vertelde mij dat zijn club in Dordrecht voor optie twee had gestemd en hij was daar nogal enthousiast over. Ik vertelde hem toen dat optie twee en optie één geen schijn van kans zouden hebben bij een eventuele stemming. Ik heb hem toen uitgelegd dat je een aantal professionele hokken niet zo kan kortwieken dat ze nog maar met 40 oude duiven en 60 jonge duiven hun duivensport zouden mogen bedrijven.

Stel je voor dat bijvoorbeeld dat de familie Verkerk of Eijerkamp, ik noem maar een paar namen (omdat deze beschikken over volledig professionele duivensport installaties) bijna alles moeten gaan sluiten. Ze zouden dan verder moeten met nog geen 20 % van hun vliegduiven en dat gaat natuurlijk ook helemaal nergens over. Ook deze liefhebbers moeten hun nieuwe aankopen kunnen testen op de vluchten. Dat kun je dus deze professionele hokken gewoon niet aandoen. Deze hokken hebben gebruik gemaakt van hun mogelijkheden om te groeien tot hun huidige omvang en die kun je nu niet genadeloos kortwieken. Met optie 3 bereik je ook helemaal niets. De duiven van de mega inkorver blijven dan net als nu met pelotons tegelijk aanvliegen en laten alle individuele duiven die iets buiten hun lijn wonen ver achter hun. Wie wordt er echt serieus genomen als je de 1e wint in een bepaalde categorie als je er op dat moment al een paar honderd voor jouw 1e prijs winnende duif op de hoofduitslag hebt staan. Want die uitslag is de uitslag die er uiteindelijk alleen toe doet.

Ik heb in 2017 een blog geschreven over een nieuwe duivensport die een prachtige nieuwe beleving zou kunnen geven aan alle duiven liefhebbers.Ik denk dat we de duivensport om moeten vormen naar een veel eerlijkere sport. Een sport die ook voor buitenstaanders te begrijpen valt en buitenstaanders ook uitdaagt om hier aan mee te willen gaan doen. We hebben in Nederland op dit moment meer gefrustreerde liefhebbers dan liefhebbers die genieten van hun hobby. Ik zou zeggen lees dit opinie stuk nog eens zorgvuldig. Het enige commentaar wat ik er destijds op kreeg was dat het extra werk met zich mee zou brengen voor de vervoerders. En dat begrijp ik maar als we zien wat we er allemaal voor terug krijgen dan staat dit toch niet in verhouding tot die extra inspanning richting de vervoerders. Het is gewoon heel goed realiseerbaar en desnoods proberen we het gewoon een aantal vluchten.

NIEUWE DUIVENSPORT (oct 2017)

Dat de hedendaagse duivensport van een betrekkelijk eerlijke en mooie sport is verworden tot een sport die geen enkel sportief toekomst perspectief heeft moge duidelijk zijn
Het gevoel dat de meeste liefhebbers ervaren van “volledig kansloos te zijn en niets terug krijgen van alle offers qua financiën en tijd” ligt hier aan ten grondslag.
Ieder mens wil toch op zijn minst het gevoel hebben dat hij/zij in een spel of sport een serieuze partij is.

Ik heb het dan over de duivensport zoals die heden ten dage wordt beoefend.
Het systeem onbeperkt inzetten van wedstrijdduiven maakt door groeiende excessen werkelijk alles kapot.
Iedere herintreder of nieuw lid (met een beetje verstand) die ziet wat dit aanricht zal zich wel twee keer bedenken voordat hij/zij (weer) met de duivensport begint.

We hebben de laatste tijd heel wat gesprekken gevoerd en mailtjes ontvangen en gestuurd om een oplossing te vinden voor dit mega probleem.

Om in de toekomst verzekerd te zijn van een duivensport die aantrekkelijkheid uitstraalt zullen we heel snel het roer om moeten gooien.
Het basisprincipe van de duivensport kan hetzelfde blijven maar de spelregels/inrichting moeten op de schop.
Ik begrijp dat het moeilijk is om liefhebbers die honderden duiven bezitten en hun inkomsten genereren uit de duivensport compleet lam te leggen door een inkorf beperking.
Dit moeten we ook niet willen en is ook nergens goed voor.
We moeten dus niets afpakken maar er iets bij creëren zodat de groot inkorver gewoon in kan blijven korven en de kleine liefhebber weer voelt dat hij er ook toe doet.

Extra competitie.

Een perfect systeem voor de toekomst zou het zgn.“ fair race systeem” zijn. Dit systeem behelst een hele eerlijke manier van duivensport, waar in principe alleen maar voordelen aan zitten.
De duivensport zal weer glans krijgen en aantrekkelijk worden voor een ieder die geïnteresseerd is in het spelletje dat we duivensport noemen.
Het “eerlijke” race systeem zou als volgt kunnen plaatsvinden.

We creëren een soort super League en in deze League spelen we allemaal tegen elkaar met dezelfde hoeveelheid duiven. We bepalen van te voren wat het maximum is dat we per onderdeel( Vitesse, midfond, fond) mogen inkorven. Dat kunnen we doen door bijvoorbeeld het landelijk gemiddelde als leidraad te nemen en daar ruim boven te gaan zitten.
Stel ik mag dan 20 duiven inkorven voor de Super league op de midfond. Maar mijn vliegduivenploeg is veel groter ik heb er totaal 80 zitten. Ik ga dan met 80 duiven naar het lokaal en zet mijn 20 beste duiven voor de super league. Deze duiven gaan in aparte manden met bijvoorbeeld rode labels. De overige duiven gaan in groen gelabelde manden. Op het overlaad station gaan de rood gelabelde manden zoveel mogelijk bij elkaar in dezelfde auto. Ze worden in ieder geval zodanig geladen dat ze tegelijk kunnen worden gelost. Als het groene licht voor de lossing wordt gegeven gaan de rode labels als eerste los. Een halfuur later gaan de groene labels los.

Wat er dan gaat gebeuren is een droom scenario.

We krijgen een super eerlijke uitslag waar de beste duiven ook echt naar voren komen. Het concours zal langer openstaan want de duiven zullen op eigen kracht naar huis toe moeten vliegen. Alles zit prachtig verspreid en we zijn direct af van de invloed van de ligging/massa. Vluchtlijnen zijn absoluut niet meer van toepassing voor deze Super league duiven. Waar we ook wonen, we wonen dan allemaal geografisch even gunstig. Als de spanning van de eerste vlucht er op zit kunnen we nogmaals genieten van de groene labels die een halfuur later arriveren. Hier kunnen we dan ook mooi het invlieg duiven probleem mee oplossen. Alle invlieg duiven kunnen ingekorfd worden tussen de groene labels.
Ook hier( de groene labels) kunnen we dan eventueel gewoon een competitie vlucht van maken.
En uit deze groep groene label duiven kunnen we de volgende week weer onze“Super league duiven” zoeken.

Kortom we creëren een reeks van nieuwe mogelijkheden en voordelen met voorbeelden als.

1.We doen de grote liefhebbers niets te kort ze kunnen wekelijks al hun duiven gewoon zetten en wekelijks nieuwe talenten in de Super league plaatsen.

2 De kleinere liefhebbers krijgen weer het gevoel dat ze er toe doen en hebben weer een serieuze kans op een goede uitslag. Ze worden immers nooit totaal weggespeeld door één of twee grote spelers.

3 Iedere liefhebber krijgt voor dezelfde inspanning 2 vluchten met een halfuur verschil voor het zelfde kostenplaatje.

Nu is het zo dat we vaak denken, zeker als een vlucht snel verloopt (of er gaat iets mis), heb ik hier nu de hele week voor lopen zweten!!
Twee keer ultieme duivensport beleving voor het zelfde geld dus.

4 De grote liefhebbers die goed presteren zullen ook door de kleine spelers weer gewaardeerd gaan worden.
Disrespect voor de grote inkorvers/liefhebbers is op dit moment heftig aan het toenemen en groeit de pan uit.

Als bestuurders moeten we nu eindelijk eens durven openstaan voor veranderingen en vernieuwingen en de uitdagingen die hier aan ten grondslag liggen niet uit de weg gaan.

Het is nu ook de tijd van vergaderen en misschien kunnen we met dit idee dat door verschillende mensen is bedacht een nieuwe gezonde duivensport creëren. Een sport die ook weer aantrekkelijk is voor nieuwe leden en starters .Een sport waar we weer in geloven en ook uit kunnen dragen naar iedereen die geïnteresseerd is in onze mooie sport. Het wordt echt de hoogste tijd om nu tot actie over te gaan.

Martin van Zon.

maandag 11 november 2019

Algemeen
Ik heb even wat research gedaan maar er is geschiedenis geschreven door Gerard en Team Koopman. Het is nog nooit eerder voorgekomen in de postduivengeschiedenis dat een liefhebber in een weekend twee Nationale vluchten heeft gewonnen. Hoe geweldig is dit. Ik sprak er met Gerard over en hij blijft er nuchter onder. Het is voor hem een mooie toevoeging en een extra blad in het boek. Ik vroeg aan hem of er nog een bladzijde bij kon. Gerard moest hierom lachen en bevestigde dat dit totaal geen probleem was.  

Gerard Koopman voorstellen is natuurlijk een open deur intrappen en dat ga ik ook niet doen. Natuurlijk wonnen hij en zijn team Nationaal Lorris en Cahors Sector 4 en natuurlijk is het een meer dan uitmuntende prestatie, maar zonder veel toppers te kort te doen, als er iemand twee Nationaals kan winnen in een weekend is dat Gerard Koopman wel. En daar kwam de 3e Nationaal Dax van het afgelopen weekend nog eens bij. En wie weet wat er nog meer bij gaat komen dit seizoen. Ontzettend bijzonder allemaal!

Ik ga het niet hebben over systemen, duiven, hok etc. Wat ik wel interessant vind om te vragen is hoe hij tegen de hedendaagse duivensport en de komende ontwikkelingen aankijkt. Maar ook hoe hij in staat is om in een relatief korte tijd een stam topduiven op te bouwen voor de Marathon vluchten. Ook hier gaan we het nu niet over hebben. In het najaar zal er een “Gerard Koopman Special” verschijnen waarin dit en nog veel meer interessante zaken besproken gaan worden.
Maar het feit is wel dat de duiven van Gerard voor zich laten spreken en die wil ik aan u voorstellen.

Nationaal overwinnaar Cahors Sector 4

Nationaal overwinnaar Lorris Sector 4

Nationaal overwinnaar Dax Sector 4

Gerard is een zeer drukke zakenman die een organisatie heeft neergezet van ongekende klasse. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd is het merk “Koopman” nog veel groter. Een boegbeeld voor de duivensport. Presteren, presteren en presteren en het maakt niet uit onder welke omstandigheden. Gerard en Team Koopman van harte gefeliciteerd met deze geweldige overwinningen. Spreek je snel weer!

Vincent Hoogerwerf

zondag 10 november 2019

29-06-2019   Morlincourt
    Han Schuurman wint Morlincourt op warmste 29ste juni ooit

 

Het warmterecord voor 29 juni werd gemeten in 1957. Toen liep de temperatuur in De Bilt op naar 31 °C en in het Brabantse Volkel werd het toen zelfs 34,1 °C. Vandaag gaat het in De Bilt hoogstwaarschijnlijk 32 °C worden, in het zuidoosten tikken we lokaal de 35 graden aan.
Het is alweer het zevende warmterecord voor De Bilt dit jaar. Door klimaatverandering worden deze eeuw acht keer meer warmte- dan kouderecords verwacht.

Proberen zo vroeg mogelijk te lossen is vandaag het devies, om onze duiven te laten profiteren van de nog tamelijk lage temperatuur in de ochtend.
Om 6:30 uur wordt er een gaatje gevonden om te lossen voor de midfondvlucht vanuit Morlincourt. De temperatuur is dan nog 15,1 °C, maar die zal oplopen naar zo’n 35 graden. Het wordt dus beslist geen makkelijke maar wel een mooie vlucht, want met dit soort temperaturen en een oost-zuidoosten wind komen de sterkere duiven bovendrijven. Duiven die dit weer goed kunnen verteren.


Han Schuurman, winnaar van Morlincourt, met een prachtig boeket bloemen geschonken door “Flauwers by Laura”

De eerste duif die Aalten bereikt van de 200 voor deze wedstrijd ingekorfde duiven is er één van Han Schuurman.
Het is zijn 2-jarige ‘140’ die na een vlucht van vijf uur en een kwartier neerstrijkt op de plank van zijn thuishonk. De klok wijst 11:42 als deze zoon uit Han’s ‘833’ zijn baas met zijn terugkeer verblijdt. 

Tweede wordt de fameuze ‘493’ van Sjaak Lubbers. Een doffer die voor Sjaak van onschatbare waarde is en dit seizoen nu 10 prijzen op zijn naam heeft staan. Hij prijkt dan ook bovenaan de lijst van beste Asduif. Veel van zijn ‘duivenvrienden’ raden hem aan om de ‘493’ op de kweek te zetten …….
Sjaak ziet enkele minuten later zijn ‘511’ arriveren, die op de derde plaats beslag legt.


Sjaak Lubbers, 2e én 3e van Morlincourt

Bij de eerste tien zien we verder Deny te Vruchte (4e én 6e), Theo Kämink (5e met 9 van zijn 14 duiven op de uitslag), Wim Aalbers (7e), de jarige Vincent de Harder (8e), Gert&Janni Visser (9e) en Gerrie Heinen (10e).

C.C. Achterhoek
Aalten doet van Morlincourt weer goed mee in de C.C., want tegen 800 duiven wint Han Schuurman de 16e prijs.
Sjaak Lubbers neemt hier de plaatsen 20 en 33 voor zijn rekening.
Maar liefst 27 van de eerste 100 duiven op deze uitslag zijn van Aaltense liefhebbers op pagina 1 te  vinden!

Afdeling 9 Zuid
In Zuid doen er 2.593 duiven mee.
Ook hier goede klasseringen van onze dorpsgenoten.
Han Schuurman staat hier op plaats 73.
Sjaak Lubbers vliegt in Zuid de 83e en 118e prijs.

Afdeling 9 Oost-Nederland
In de afdeling worden er 7.750 duiven aan de start gebracht.
In de afdelingsuitslag vinden we Han Schuurman op de 213e plek terug en Sjaak Lubbers op de 256e en 382e stek.

Behalve dat het vandaag de heetste 29ste juni aller tijden was, krijg we vannacht nog een tropische nacht toe. Het wordt op veel plaatsen niet kouder dan 20 graden. Zeker in de bebouwde kom van Aalten lijkt het kwik boven de 20 graden te blijven en dan spreken we van een tropennacht. Morgen gaat het kwik in de kustprovincies naar 21 tot 23 graden, maar bij ons in het binnenland wordt het nog wel zomers tot tropisch warm, langs onze oostgrens kan het weer ruim 30 graden worden.
Sterkte allemaal!


zondag 10 november 2019

 

De groep van keurmeesters hield zaterdag 12 oktober jl. haar jaarlijkse algemene ledenvergadering te Soest. Evenals vorig jaar was de plaats van samenkomst de lokaliteit van P.V. Soest. Bij binnenkomst werden de leden allerhartelijkst ontvangen met koffie en cake door Peter van de Brakel en zijn echtgenote. Van de 64 actieve keurmeesters waren er 50 in de gelegenheid de vergadering te bezoeken.

Om 10.40 uur opende voorzitter Wout de Vries de vergadering door iedereen van harte welkom te heten. Hij prees de leden voor de goede opkomst. Een ogenblik stilte werd in acht genomen naar aanleiding van het overlijden van Piet Roelofs in februari van dit jaar. De agenda, de notulen en het financieel overzicht waren vooraf aan de leden toegezonden. Het jaarverslag van de secretaris werd door Theo te Pas voorgelezen. De voorzitter dankte Theo voor de werkzaamheden behorende bij deze functie. Ook het financieel overzicht werd door penningmeester Bert Prasing onder de aandacht gebracht.

Nadat de financiële controlecommissie had voorgesteld de penningmeester voor zijn werkzaamheden te dechargeren, werd hieraan door de vergadering door middel van een applaus gehoor gegeven. Administrateur Gerard van de Bovenkamp gaf hierna nog een overzicht van de keuringen welke in de periode 2018/2019 hadden plaatsgevonden. Met betrekking tot het punt bestuursverkiezing waren aftredend en herkiesbaar Theo te Pas en Nico de Jong. Er hadden zich geen tegenkandidaten aangemeld naar aanleiding waarvan beide heren middels een applaus bij acclamatie voor een nieuwe zittingsperiode werden herbenoemd.

Jubilarissen

Hierna vroeg de voorzitter aandacht voor de jubilarissen. Huib Bransen werd door de voorzitter toegesproken in verband met zijn 25-jarig lidmaatschap, de hierbij behorende speld werd hem opgespeld vergezeld van een mooie bos bloemen. Marie de Laat, Theo Vervoort, Winfried Zötsch, Wim Versendaal  en Theo Hutten vierden hun 40-jarig lidmaatschap. Ook deze vijf jubilarissen werden door Wout op passende wijze met hier en daar een kwinkslag toegesproken, zij ontvingen een kristallen bonbonnière met een bos bloemen. Theo Hutten dankte, mede namens de andere jubilarissen het bestuur voor de aandacht welke zij deze dag kregen.

In januari hadden vier kandidaten examen gedaan één kandidaat namelijk Fabian Wendel uit Assen slaagde zowel  voor het theorie- alsmede voor het praktijkgedeelte. De voorzitter reikte het door hem zo fel begeerde diploma uit. Hierna volgde de pauze waarin de medisch adviseur van de groep Stephan Göbel  m.b.v. enkele beelden de diverse veel voorkomende problemen op medisch gebied bij de duiven onder de aandacht bracht terwijl de aanwezigen hem hierover vragen konden stellen.

Hierna nodigde de voorzitter iedereen uit voor de lunch. Nadat nog bloemen waren uitgereikt aan Stephan voor zijn presentatie, Jos de Ridder voor de verzorging van de keurlabels,  Bert Prasing voor het faciliteren van de bestuursvergaderingen en het echtpaar van de Brakel voor de catering bedankte de voorzitter iedereen voor de aanwezigheid en positieven en opbouwende inbreng, hij wenste allen een fijn keurseizoen en een wel thuis.


zaterdag 09 november 2019

Algemeen
Voor de overwinnaar van Chateauroux Parc Sector 3 belde ik met Peter Janssen uit Kleve, Duitsland. Peter Janssen de man van de fenomenale overwinningen op alle fronten. De sympathieke Peter die een aantal jaren geleden besloten had, omdat er in Duitsland was gekozen om de Zuid-Oostlijn te gaan vliegen, om zich aan te melden in Nederland. Dit deed hij vervolgens en hij werd ingedeeld in Afdeling 8. Later werd dit herzien en werd Peter ingedeeld in Afdeling 9 van ons mooie kikkerland. Na zijn verkoop op PIPA pakte Peter gewoon weer de draad op. Elk jaar lukt het wel weer om een topduif of meerdere topduiven te kweken. Ook het kweken van Olympiade duiven is hem niet vreemd. In 2018 verhuisde het grootste deel van zijn topduiven naar het kweekhok. Dit moet voor de toekomst dan ook weer de basis zijn van het tophok Janssen. En geloof me: dit is absoluut niet de laatste overwinning van het hok Janssen. Er zullen er nog veel volgen. Met Peter praatte ik over zijn kweekvisie en voorbereiding op het seizoen 2019.Een aantal jaren geleden verkocht Peter op PIPA zijn oude duiven. De vraag is dan natuurlijk: hoe bouw je weer zo’n super kweekhok op? Dat heeft Peter haarfijn uitgelegd. Toen het namelijk bekend werd dat Peter zijn oude duiven zou verkopen kweekte hij van zijn topduiven een ronde jonge duiven. Hiermee is Peter gaan vliegen. Bij Peter komen ze niet zomaar op het kweekhok ze moeten toch eerst zelf goed gepresteerd hebben, ze moeten hele goede jonge duiven geven en de nakweek moet ook super zijn. Als aan deze drie voorwaarden wordt voldaan verhuizen ze bij Peter naar het kweekhok. Heel af en toe haalt Peter er iets bij maar dan moet het wel uit het beste zijn wat er te koop is. Aan familiekweek doet Peter niet. Kruisen, kruisen en kruisen is het device van Peter. 

De voorbereiding op het seizoen is niet anders geweest dan 2018. Eind november of begin december worden alle duiven gekoppeld. Soms worden er wat eitjes overgelegd naar de vliegduiven maar uit de bewezen duiven wil Peter graag jongen hebben. Als de jonge duiven gespeend zijn, begint de echte voorbereiding op het seizoen. In januari worden alle duiven helemaal schoongemaakt. Dit houdt in: kuur tegen trichomonas, kuur tegen paratyfus, duiven worden geënt tegen paramixo en een kuur om de luchtwegen schoon te houden. De duiven zijn dan helemaal schoon. Daarna krijgen de duiven niets meer qua medicatie. Of het moet zo zijn dat dr. F. Marien, die hier de vaste arts is, het nodig vindt om de duiven ergens tegen te behandelen. Maar dat is meestal niet noodzakelijk. 

Verder worden dan ook de producten gebruikt van de hierboven genoemde duivendokter en dat is het. Als de jongen gespeend zijn, worden ze gescheiden en staan de duiven op weduwschap. Een week voor het vliegseizoen worden de vliegduiven vier dagen achter elkaar opgeleerd.  De doffers en de duivinnen mogen deze vier dagen ook gewoon bij elkaar blijven. Zo houd je ze toch goed gekoppeld en kan het seizoen beginnen. 

Aan de eerste africhting van de Afdeling wordt bewust niet meegedaan. Peter wil niet dat de duiven in het begin van het seizoen leren om terug te moeten komen. Hij wil de duiven van voren hebben en niet van achter en dat gaat hij dan ook zeker niet stimuleren. Peter zit namelijk op een van de kortste afstanden van Afdeling 9 en de duiven van een africhting knallen gewoon door. Dat wil Peter niet. In het begin van het seizoen gaan alle duiven elke week mee tot aan de eerste Eendaagse Fondvlucht. Tussendoor blijven de doffers thuis en de duivinnen gaan gewoon weer mee. Tussen de vluchten door krijgen de duiven geen lapvluchten te verwerken. Je houdt ze thuis om rust te geven dan moet je ze niet alsnog deze rust verstoren. Het voeren van de duiven is ook niet speciaal te noemen. Het voer bestaat uit een lichte en een vliegmengeling. Beide worden samengesteld uit drie of vier verschillende leveranciers. Bij thuiskomst krijgen de duiven licht voer om vervolgens over te schakelen naar het Marien-systeem. Gaande de week worden de duiven opgevoerd. Bij de Vitesse een dag later dan op de Eendaagse Fondvluchten. Hoe simpel kan het zijn toch. Weer wordt het bewezen dat het om goede duiven gaat en niet om allerlei randverschijnselen of toevoegingen.

Worden de duiven vernoemd?
Het was de NL17-1032935 die met de eer ging strijken op het hok van Peter Janssen. Dit was niet de eerste keer dat deze duif dit voor Peter klaarspeelt. Op Chalon dit jaar speelde deze duif ook al een eerste van de Afdeling 9. Haar naam is Chanty en is ontstaan door het winnen van Chalon en Chatereaux Sector 3. De twee beginletters van deze twee losplaatsen zijn dan ook de beginletters van de naam van deze duif.
Peter Janssen een fenomeen in de duivensport. Met veel respect en nieuwsgierigheid luisterde ik naar het verhaal wat hij mij wilde vertellen. Peter gelooft heilig in goede duiven om de top te halen en verder niet. Tuurlijk hoor ik u zeggen: “Wat voor Peter tot de mogelijkheden behoord is voor mij niet haalbaar.” Maar ondanks dat moet je het ook gewoon doen en respect voor deze liefhebber die het elk jaar weer gewoon doet en laat zien dat met inzet en passie de duivensport schitterend kan zijn. Peter bedankt voor dit openhartig gesprek en ik hoop je snel weer te spreken!

Vincent Hoogerwerf

 
zaterdag 09 november 2019

Na een paar weken Taiwan ben ik weer thuis. Taiwan werd NIET voor de duivensport bezocht maar om te fietsen. Al jaren is fietsen een invulling van onze vakanties en dat doen wij bij voorkeur in ‘vreemde’ landen, zoals Tibet, Patagonie, Iran, Pakistan en zo kan ik nog talloze prachtige bestemmingen opsommen. Deze keer Taiwan een wat ‘rustiger’ land, want ook de jaren beginnen te tellen.
Taiwan is van een adembenemende schoonheid, tenminste wanneer je uit de miljoenen stad wegblijft. Uiteraard hebben we Taipei wel bezocht want je moet wel een totale indruk van het land krijgen. Je bent ‘duivenmelker’ dus regelmatig tuur je in de lucht, in Taipei zag ik boven enkele flats duiven rennen, doch een week later spotte ik een aantal ‘rennen’ op het platteland. Snel een fotootje gemaakt maar tijd om stil te staan of te kijken was er niet bij. De Tour tocht op het eiland was prachtig, lange dagen door het klimmen maar de moeite meer dan waard. Taiwan is het land waar veel fietsen worden gefabriceerd dus huren is een prima optie, de accommodaties zijn goed en het eten prima, ik durf wel te zeggen geweldig. Kortom een prachtige ervaring maar aan alles komt een eind.
De duiven zijn tijdens mijn afwezigheid verzorgd door broer Peter en dan weet je zeker dat het goed zit.
Nog een weekje en we gaan de kweekduiven bijlichten om ze vervolgens voor te koppelen voor een 3 tal dagen. De definitieve koppelingsdatum zal begin december worden.  De vliegduiven is van een totaal andere orde, die zitten nog bij elkaar en zitten nog volop in de rui. De komende week alles maar eens op een rijtje zett

 
zaterdag 09 november 2019

Voorwoord

Deze editie van Op (de) Hoogte staat vrijwel geheel in het teken van de Nationale Dagen. Logisch want eind deze maand is het zover. Komende dagen gaan uitnodigingen verstuurd worden, er kan aangemeld worden en de website www.nationaleduivensportdagen.nl wordt bijna dagelijks aangevuld met nieuwe informatie.

Afgelopen week hebben we vele reacties ontvangen naar aanleiding van de berichtgeving over de toekomst van het ECS. Dank daarvoor. Het is een onderwerp dat duidelijk leeft. Zoals gezegd gaan we wederom komende weken met de direct betrokkenen om tafel. Daarnaast zullen we jullie via ODH, onze website en Het Spoor der Kampioenen telkens stapsgewijs informeren, zodat jullie een duidelijk beeld krijgen van de ontwikkelingen. Er volgt dus over het algemeen geen directe reactie op uw feedback. Uiteraard nemen we deze feedback wel serieus en nemen we tips, zorgen en suggesties mee in de besprekingen.

Mooi is ook dat de duivensport afgelopen week weer positief in het nieuws is geweest. Verderop in deze ODH komt u diverse berichten en artikelen tegen. Komt u ergens een artikel, filmpje of foto met betrekking tot de duivensport tegen? Wij horen het graag en delen het graag met iedereen via ODH. Artikelen, filmpjes etc. kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur
 
 
 
 

NATIONALE DAGEN
Keizer van de show 2019
 

Tijdens de Nationale Dagen is er ook weer een Nationale tentoonstelling, georganiseerd door het bestuur van de “KEIZER van de SHOW”. Liefhebbers van de mooie duiven krijgen hier dé kans om zich te meten met de rest van Nederland. Uiteraard zijn er ook in 2019 weer mooie prijzen te winnen.


Schrijf je in en ding mee naar de mooie prijzen en naar de mooie ereprijzen welke ook dit jaar weer beschikbaar zijn gesteld door de NPO. De ereprijzen worden op zaterdagavond uitgereikt in het Holland Duiven Huis, tijdens de feestavond met de huldiging van de Nationale Kampioenen en Nationale en Sectorale winnaars. De overige prijzen worden zaterdagmiddag tijdens de beurs uitgereikt.

Praktische zaken en regels om deel te nemen
 • aanmelden kan via www.nationaleduivensportdagen.nl of door via onderstaande button het inschrijfformulier te downloaden.
 • de duiven moeten vóór 1 oktober op naam staan van de inzender bij de NPO
 • het reglement tentoonstelling van de NPO is van toepassing
 • inschrijven is mogelijk in de viertallen klasse en de losse klasse
  • Een viertal bestaat uit een oude doffer, een jonge doffer, een oude duivin en een jonge duivin
 • inschrijving sluit zondag 24 november 2019 
 • het inschrijfgeld bedraagt € 2,00 voor de losse klasse en € 8,00 voor de viertallen klasse
 • de gehele inleg wordt in prijzen uitgekeerd, prijsverhouding:
  • 1 : 4 in de losse klasse
  • 1 : 3 in de viertallen 
 • bij inschrijven en niet inzenden is men het inschrijfgeld verschuldigd aan de organisatie
 • de duiven moeten worden ingezet op donderdag 28 november tussen 19.00 uur en 21.00 uur
 • de duiven worden gekeurd door leden van de E. G. V. K. 
 • de uitspraak van de keurmeester is bindend
 • duiven uithalen zaterdagmiddag om ongeveer 17.00 uur
Inschrijfformulier Keizer van de Show 2019
Website Nationale Duivensportdagen - Keizer van de Show
 
 
 

IN DE MEDIA

Ladies League krijgt aandacht bij onze Oosterburen


Het Duitse magazine Tierwelt besteedde onlangs aandacht aan de vrouwen in de Nederlandse duivensport. Een mooi artikel met Esther Bultman.

Lees hier het artikel over de Ladies League (Tierwelt)
 

NATIONALE DAGEN
Speciaal voor de jeugd

 

Zaterdag 30 november organiseren we – tijdens de Nationale Dagen – ook weer de jaarlijkse NPO Jeugddag. Speciaal voor jou als jonge duivenliefhebber en jouw vriendjes, vriendinnetjes, neefjes, nichtjes, buurjongens en buurmeisjes.

Programma Jeugddag 2019

11.00 uur                    Officiële opening Jeugddag
11.15 uur                    Duivenbingo 
12.00 uur                    Lunch
12.45 uur                    Creatief aan de slag (schilderen/knutselen)
14.00 uur                    Verloting duivenbonnen
15.00 uur                    Afsluiting Jeugddag

Vanaf 9.30 uur ben je van harte welkom om duiven in te zetten voor de tentoonstelling.

Toegang = gratis!
Alle duivenliefhebbers tot 18 jaar hebben GRATIS toegang tot de Nationale Dagen op zaterdag 30 november 2019 (tussen 9.00 en 17.00 uur). Om de huldiging/feestavond bij te wonen in het Holland Duiven Huis vanaf 17.00 uur is een aparte entreekaart nodig. Meer informatie hierover volgt.

Duivententoonstelling
Tijdens de NPO Jeugddag organiseren we ook een kleine duivententoonstelling. Alle jeugdleden mogen met twee duiven meedoen. De duiven worden gekeurd door een officiële keurmeester. De mooiste oude duivin, oude doffer, jonge doffer en jonge duivin winnen een beker. Showduiven zijn uitgesloten van deelname.

Niet vergeten: vooraf even aanmelden
Om zeker te weten dat we voldoende bingokaarten, lunch en knutselmateriaal hebben, vragen we je om vooraf aan te melden via het formulier op de website www.nationaleduivensportdagen.nl.
Aanmelden NPO Jeugddag
 
 

NATIONALE DAGEN
Maak met ons de Nationale Dagen tot een succes

Inmiddels hebben wel al veel aanmeldingen ontvangen op onze oproep voor vrijwilligers voor de Nationale Dagen. We zijn echter nog op zoek naar vrijwilligers voor:
 • kassa / registratiebalie 
 • belevingsroute 
Voor beiden geldt dat we mensen zoeken voor vrijdag en zaterdag of een deel van deze dagen.

Help jij mee om er samen een mooi evenement van te maken én te genieten van het duivenevenement van het jaar? Meld je dan aan via onderstaande button.

 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

IN DE MEDIA
Duivensport(ers) in het nieuws


Deze week een mooi artikel in de Westervoorter Post: 
https://www.westervoortpost.nl/reader/56490/1305144/genieten-als-een-duif-op-het-hok-valt-peter-pennekamp-winnaar-nk

 

NATIONALE DAGEN
Nationale Tentoonstelling Sportduiven Standaard

Tijdens de Nationale Dagen is het ook dit jaar weer mogelijk om aan de Nationale Tentoonstelling deel te nemen met sportduiven voor de standaardklasse. Voor de Olympiade in 2021 gaan wij nu al voorrondes houden! Wat zou het mooi zijn om als duivenliefhebber je land te mogen vertegenwoordigen en je te meten met de rest van de wereld.

Vanaf dinsdag 12 november vindt u alle informatie over deelname op de website www.nationaleduivensportdagen.nl.

Sfeerimpressie Nationale Tentoonstelling 2018
Alvast in de stemming komen? Bekijk hier de sfeerimpressie van vorig jaar.
 

AGENDA

Activiteiten in het land

 

Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen/afdelingen in het land georganiseerd worden.
  

Activiteiten

 • 5 tot en met 12 november: bonnenverkoop t.g.v. jubileum PV Wederzien (Bleijerheide-Kerkrade)
 • 7 en 8 november: Keizer van de Show (Boxmeer)
 • 8 november: Tentoonstelling PV Nijkerk (Nijkerk)
 • 8 en 9 november: Stayen-St. Truiden (BE) - Nationale dagen KBDB
 • 9 november: Kampioenenhuldiging Afdeling 5 (Zevenhuizen)
 • 9 november: Kampioenen Huldiging - Afdeling 4 (Beek Li)
 • 9 november: Kampioenen Huldiging - Afdeling 9 (Hengevelde)
 • 9 en 10 november: Tentoonstelling en bonnenverkoop PV Stormvogels (Volendam)
 • 10 november: Middagje BEP (Purmerend)
 • 16 november: prijsuitreiking Ladies League 2019 Afdeling 6, kring 3
 • 16 november: manifestatie Afdeling 6 (Heiloo)
 • 16 november: Kampioenenhuldiging Afdeling 10 (Grollo)
 • 16 tot en met 30 november: Bonnenverkoop CC Breda ivm 90 jarig bestaan 
 • 16 november: Kampioenen Huldiging Afdeling 1 (Goes)
 • 23 en 24 november: Internationale Duivenbeurs Langfang (China)
 • 24 november: Bonnenverkoop en tentoonstelling SVEL (Edam)
 • 24 november: Tentoonstelling PV ASV (Alkmaar)
 • 29 en 30 november: Nationale Dagen 2019
 • 30 november: feestavond en eindverkoop CC Breda
 

Vergaderingen 

 • 11 november: Bestuursvergadering NPO
 • 15 november: Algemene Ledenvergadering - Afdeling 11
 • 18 november: Ledenraad - Afdeling 9
 • 20 november: Bestuursvergadering - Afdeling 3
 • 21 novmeber: Ledenraad - Afdeling 3
 • 25 november: Bestuursvergadering NPO

Organiseert uw afdeling/vereniging een leuke activiteit of wilt u uw vergadering(en) en/of bijeenkomsten ook op de kalender terug zien? Dat kan! Mail tijdig informatie over de actviteit of bijeenkomst naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Klik hier voor het complete overzicht
 
 

IN DE MEDIA

Man bijt Hond besteedt aandacht aan de duivensport

 

Donderdag 7 november kwam de duivensport ook in Man bijt Hond (SBS6) aan bod. Klik hier om de aflevering terug te kijken. Het item over de duivensport begin op ongeveer 1 minuut en 10 seconden.Klik hier om de aflevering terug te kijken.
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 6 november 2019

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

NATIONALE DAGEN

Geen gezamenlijk busvervoer naar Nieuwegein
 

We hebben op verzoek van bezoekers aan de Nationale Dagen in 2018 onderzocht of het mogelijk is om busvervoer te organiseren, zodat liefhebbers samen naar Nieuwegein kunnen reizen. Het onderzoek heeft echter zeer weinig reactie opgeleverd en daarom hebben we besloten om geen gezamenlijk busvervoer te organiseren. 

 
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

07 oktober 19
Paratyfus De vragen over paratyfus blijven binnenkomen. Ik heb er in mijn boek uitgebreid aandacht aan besteed. Nu klopt dat verhaal nog steeds in grote lijnen, maar inmiddels zijn er meerdere...

Columnist in Spotlight

21 juli 19
Raak!   Ik liet het al vaker blijken in mijn...
25 juni 19
De Oranje Leeuwinnen winnen hun groep en gaan...
11 juni 19
26 april 19
  Het werd deze week wel weer eens tijd om over de...
19 april 19
  Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie...
07 april 19
Mooi was het zaterdagmiddag. Ik was bij de...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new msmduivensport185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

10 november 19
Beste liefhebbers, Ook dit jaar zullen wij een jonge duivenbonnen verkoop houden . Wij...
31 oktober 19
Toen we berichtkregen dat Harie Winkens uit Itteren was overleden sloeg dat in als een...
22 oktober 19
Negentig duiven in Yerseke gestolen: schadepost van 75.000 euro YERSEKE - Terwijl Danny...
22 oktober 19
We zijn verheugd om u mee te delen dat onze bedrijven nauwer gaan samenwerken om onze...
17 oktober 19
Op de internationale ochtendlossingen vervliegt de ZLU jaarlijks een aantal nationale...
13 oktober 19
  Tjeu Wetemans Kelpen-Oler   All round Marathon kampioen        Met de naam van Tjeu Wetemans ,...
12 oktober 19
Prijzenfestival N.I.C. “De Luchtbode” Reeweg 89 Hendrik-Ido-Ambacht Prijsuitreiking...
02 oktober 19
Het voorstellen van de gebroeders Hagens is net zoiets als het intrappen van een open...
29 september 19
Dinsdag 17 sept.  om 11.00 was bestuur ZLU te gast  in Halle bij het geplande...
25 september 19
Etroeungt 8-6-2019:     Herman Testerink boekt zijn 2e zege dit seizoen Etroeungt gezien vanaf...
11 september 19
Helaas laten de bestanden van de Compuclub van de afgelopen vluchten nog op zich...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40