Algemeen 
In Ridderkerk wordt al jaren zeer goed gespeeld door de familie Van der Berg. Famillie Van der Berg bestaat uit Peter en Kees van der Berg en de vrouw van Peter, Nel. Je komt niet vaak tegen dat een hele familie zich bezighoudt of gehouden heeft met de duiven. De reden hiervoor is dat eenieder zijn steentje bijdraagt aan de duivensport. En om dan ook iedereen te eren voor de arbeid die verricht is, is er destijds gekozen voor de naam ‘Fam. Van der Berg’.  Voor het jaar 2000 werd er gespeeld op de programmavluchten en dat gebeurde met zeer veel succes. In 2000 sloeg het noodlot toe. Een bedrijfsongeval deed Peter de das om. Twee jaar in bed en bijna niet kunnen lopen maakte het een zware tijd. Alleen maar naar de duiven kunnen kijken is mooi en dan ook het enige wat je nog met je sport kan doen. Kees, Nel en de kinderen verzorgden de duiven maar ja, zeg eens zelf, dat wil je niet. Je wil ook er zelf alles aan doen om goed te kunnen presteren. Dit was dan ook de tijd dat er gezamenlijk werd besloten om de Marathonvluchten te gaan spelen. Is het toeval of niet? Er werd een duifje opgevangen van Ad Pegels. Uiteraard werd het duifje opgegeven en Ad kwam het duifje direct ophalen. Een heel leuk gesprek gehad en de bedoelingen en doelstelling werden met Ad besproken. Ad nam het duifje mee terug. Acht weken later werd Peter gebeld en aan de andere kant van de lijn klonk de stem van Ad. Hij vroeg Peter of hij thuis was. Dan kom ik er even aan met een paar duifjes. Stomverbaasd en nog beduusd drukte Peter de telefoon uit en wachtte rustig het bezoek van Ad af. Het zal toch niet dacht Peter. Ad Pegels, een van de beste Marathonspelers in Nederland, komt ons jonge duiven brengen. Ad is gearriveerd met een mandje vol jonge duiven. Ga het hier maar eens mee proberen. Met deze jonge duiven werd gekweekt en gevlogen en meteen met succes. Momenteel is de stam van de Fam. Van der Berg opgebouwd met 70% duiven van Ad Pegels en werd vier keer op teletekst gevlogen. Helaas nog nooit een 1e maar wel een paar keer 2e. Het mooiste moest dus nog komen voor deze familie.  
 
Voor de overige 30% komen de duiven bij de Gebr. Limburg uit Zuidveen vandaan. Om de kampioenschappen wordt hier niet gespeeld. Alleen maar vroeg draaien op de Marathonvluchten is het uitgangspunt. De doelstelling was om een 1e Sectorale vlucht te winnen. Als dit ooit gebeurd dan willen we nog een keer heel vroeg op Barcelona spelen. Uiteraard wist de familie niet dat doelstelling 1 inmiddels afgestreept kan worden. Momenteel is er niet ingekorfd op Barcelona. Het hoofd stond er niet naar en de weersvoorspellingen werden te zwaar bevonden. De duif en het genieten van de duivensport staat bovenaan, aldus Peter. Op St. Vincent dit jaar werd ook al een hele mooie 35e in de Sector gewonnen dus het was niet toevallig dat de duiven top en vroeg waren. Nu is er ingekorfd voor Agen en de duiven steken in bloedvorm en de verwachtingen liggen dan ook hoog. 14

De voorbereiding op het Marathonseizoen ziet er bij de Fam. Van der Berg als volgt uit: de duiven blijven het hele jaar bij elkaar tot 5 april. Op 21 april werden alle duiven weer gekoppeld en ook werd er gelijk begonnen met de training. Uiteraard worden de duiven voor deze periode gewoon getraind thuis. Vanaf Quievrain gaan de duiven elke week mee tot en met de eerste Eendaagse Fondvlucht Blois. Op drijven, eitjes of op een klein jonkie dat maakt allemaal niet uit. Wel worden ze aan de gang gehouden en ze moeten elke week mee. De duiven die later dan Blois gespeeld gaan worden op de Marathonvluchten worden gewoon op de Vitesse of Midfond doorgespeeld. Van de jonge duiven wordt verder geen werk gemaakt. Deze worden namelijk in hun geboortejaar niet gespeeld. De enige keer dat de jonge duiven de mand zien is om de enting te krijgen tegen paramixo en verder niet. Het jaar erop mogen ze gewoon mee en de verliezen zijn minimaal te noemen. Als voorbeeld: 1e vlucht 60 mee en 10 kwijt en daarna zijn ze zeer sporadisch een duif kwijt. Peter is ook van mening dat als ze als jong niet gespeeld worden, zich beter ontwikkelen en het oriëntatievermogen beter is. Wat volgens Peter ook van belang is, is dat de duivencyclus onderbroken mag worden. Dus geen eieren of jonkies wegnemen in de tussentijd. Zo houd je ze ook gewoon in de pennen en is er van invallende rui geen spraken. Ook nu staan de duiven nog op negen oude pennen. Dit zal op vele hokken zo zijn die nu de duiven op weduwschap spelen is mijn verwachting.   
 

Familie Van der Berg is naast de postduiven ook heel actief met honden. Zo werd op de dag van thuiskomst van de duiven van Bordeaux het normale ritme weer opgepakt. Om 5.45 uur ging de wekker en werd er een blik geworpen op het hok. Geen duif te zien. Na de koffie werd er besloten om samen met Nel de eerste groep honden even uit te laten. Er komt toch nog niets en het zou wel heel toevallig zijn als we nu een hele vroege duif pakken. Na 30 minuten met de honden aan de wandel te zijn geweest en thuisgekomen werd er weer een blik op het hok geworpen. Niets thuis nog. Dus Nel liet de tweede groep honden ook nog even uit. Peter stemde hiermee in. Na de uitlaat periode kwamen Peter en Nel weer thuis en dachten nou we gaan er eens lekker voor zitten. Eenmaal thuis aangekomen wordt er weer een blik op het hok geworpen en tot grote schrik zat er een duif te wachten. Het hart van Peter en Nel begon te versnellen en het kippenvel groeide gestaagd op de armen van beiden. Snel gekeken door Peter en al heel snel; het is er één van Bordeaux en wel de NL17-1250434. Hij is geklokt om 07:39:40 en had een gemiddelde snelheid afgelegd van 1160.723 meter per minuut. Het zou natuurlijk ook nog zo kunnen zijn dat het een duif van Pau was, want die waren ook op de weg naar huis. Snel werd de meldpost gebeld en die zei; dat kan niet Peter er zijn er nog maar twee gemeld in Sector 1. Kan zijn maar ik heb er een. De spanning steeg natuurlijk ten top in huize Van der Berg. Normaliter kijkt Peter vaak op zijn notebook om alles te volgen. Dit keer was het anders en durfde het niet aan want hij immers best vaak een 2e gedraaid. Na een periode van wachten op de overvlucht werd het duidelijk: Fam. Van der Berg wint Nationaal Bordeaux Sector 2. Het werd een gekkenhuis volgens Peter en Nel. Belletjes, bloemen, felicitaties, appjes, huldiging in het NIC en controle door de Afdeling maakte het feest compleet.  

Nu een week later is het nog niet helemaal doorgedrongen dat deze familie de overwinning op Bordeaux te pakken heeft. Het is nog steeds onwerkelijk en nog steeds druk alsof er geen eind aan komt, aldus Peter. Wel is de verzorging van de duiven weer snel opgepakt en is er een totaal nieuwe ploeg duiven van 25 stuks op weg naar Agen. En wie weet, Peter heeft de duiven in bloedvorm en dan kan alles gebeuren. 
 

Worden de duiven vernoemd?
De mooie doffer 343 draagt voor de toekomst de naam “JAX” en is vernoemd naar de kleinzoon van Peter en Nel die vier weken geleden geboren is. 

Ik sprak Peter van der Berg die nog steeds niet bijgetrokken is en het besef heeft wat JAX voor hem heeft gepresteerd. De volgende doelstelling is om volgend jaar of de jaren erop een keer heel vroeg te draaien op Barcelona. Wie weet en ik wens de hele familie heel veel succes toe in het behalen van hun doelstelling. Zonder doelstelling geen focus! 


Vincent Hoogerwerf


 

 

D

Nieuwsbrief Peter Boskamp

05 januari 21
Antibiotica en Paratyfus  Het was al in de jaren negentig van de vorige eeuw duidelijk dat het overmatige gebruik van antibiotica het risico in hield, dat de bacteriën die ze moesten bestrijden zich meer en...

Columnist in Spotlight

r23 12
23 december 20
Hallo ,  Het is eigenlijk weer de tijd om een...
rc13 12
12 december 20
Ik ga een beetje uit de losse pols aan mijn...
r nov1
28 november 20
Lissewege 20 november 2020 . 8 uur. Een nieuwe...
rogier 21
25 oktober 20
Lissewege 21 oktober 2020 Op 12 oktober...
rc1010
12 oktober 20
Mijn vader zei dikwijls....AN  JE EIGEN ZELVEN ,...
roger 24 9
27 september 20
  Het seizoen zit er op . Tijd voor een overzicht...
rc9 9
10 september 20
Een dagboek in schuifjes. Ik ga er vandaag al...
RC31 8
05 september 20
  ADRIAAN VAN DEN HOOF .Acteur en de populaire...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40