Voorwoord


Het stille seizoen is in volle gang, dat merken we aan de vergaderingen, Habru dag, forums en huldigingen in het land. Een periode in het jaar waar liefhebbers enorm van genieten. Het is leerzaam, gezellig en de hobby en genieten van de hobby staat voorop. En zo heeft elk deel van het jaar zijn charme.
Vorige week kondigden we in ODH aan dat de duivensport aan bod kwam op tv. Helaas is door SBS besloten om de aflevering Holland van Boven met aandacht voor de duivensport niet uit te zenden op 6 oktober zoals ons was gezegd. Een nieuwe datum wordt nog gepland. Zodra deze bekend is, communiceren we deze. 
Ook internationaal is het vergaderseizoen gestart. Afgelopen week stonden voor ons als bestuur in het teken van de FCI. In vier dagen zijn met 70 landen allerhande duivensportonderwerpen besproken. Op de agenda onder meer veterianaire zaken, statuten en reglementen, competities, doping, olympiade en toekomst en aantrekkelijkheid van de duivensport. Nederland wordt met interesse gevolgd en de eerste landen zijn inmiddels net als Nederland gestart met een nieuwe koers. Ideeën en ervaringen uit Nederland worden hierbij benut. Een mooie ontwikkeling, ook voor ons, omdat we zo ook kunnen leren van andere landen.

Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur
 
 
 

SECTIES & PLATFORMS
Terugkijken sectievergaderingen 5 oktober
 

Afgelopen weekend kwamen de secties bijeen. De vergaderingen waren live te volgen via internet en zijn ook terug te kijken. 

Tot nu toe zijn de vergaderingen ruimt 3.600 keer bekeken.

 

Vlucht vanuit Eindhoven verschoven van 12 oktober naar 19 oktober


De vlucht van Steeds Verder (Twello) die gepland stond voor zaterdag 12 oktober is een week verschoven naar zaterdag 19 oktober aanstaande.

 

NPO BUREAU
Duiven gestolen


Sinds 10 of 11 oktober zijn de volgende twee-jarige duiven gestolen:
 • NL 2017 1043905 bl kr M
 • Nl 2017 1043937 bl kr V
 • Nl 2017 1043940 bl kr V
 • Nl 2017 1043962 kr witpen  M
 • Nl 2017 1043967 bl band V
 • Nl  2017 1067222 bl kr V
Komt u de duiven tegen of heeft u informatie? Neem contact op met Jan Sival, Velddwarsstraat 1, 6671 MA Zetten, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
 
 

WEDSTRIJDEN
Geutskens en Kalf winnaars tweede weekend GIANT najaarsklassiekers
 

Was het eerste weekend van de GIANT najaarsklassiekers fantastisch duivenweer, het tweede weekend leek vooraf in het water te vallen. Op woensdag was de prognose voor zaterdag in procenten kans op regen vrij groot. De organisatie gaf op de website www.taartvluchten.nl echter tijdig aan dat er op zaterdag ruimte genoeg was om beide vluchten verantwoord te lossen met grote kans op een goed verloop. Toch bleek dat vrijdag veel liefhebbers het niet aandurfden om in te korven, met als gevolg dat er circa 40 procent minder duiven in concours waren. Zaterdag kregen de thuisblijvers echter ongelijk gezien de mooie vroege lossingen en het prima verloop van beide vluchten.

Totale uitslag Duffel
Er werden 1.005 duiven voor de prijzen ingekorfd op Duffel. De deelnemers zaten op afstanden van tussen de 79 en 190 kilometer. De duiven werden zaterdag om 08.45 uur gelost met een harde zuidwesten wind. De deelnemers op de kortste afstanden gaven zo’n 75 meter per minuut aan snelheid toe op de concurrenten op de verste afstanden en dat heeft grotendeels te maken met het windvoordeel voor de verdere afstanden.

Comb. Geutskens uit Amsterdam, André en Gislaine, hadden 28 jonge duiven ingemand met het thuishok op 162 kilometer van Duffel. De eerste vlucht op Roosendaal was al geweldig met een Clean Sweep met maar liefst 44 duiven mee, alleen was de eerste duif net niet vroeg genoeg. Nu met 28 duiven mee was het resultaat fenomenaal. André en Gislaine begonnen met de eerste, tweede, derde, vierde, vijfde, zesde en achtste plek en van de 28 duiven vlogen er 25 prijs. De eerste duif vloog gemiddeld 110 kilometer per uur. Totaal over de twee vluchten nu 69 prijzen op 72 duiven en dat is absolute buitencategorie.

Jan en Hessel Ras uit Urk waren de eersten op de uitslag met een oude duif en dat was de zevende prijs totaal. De uitblinkers van de eerste vlucht op Roosendaal Jan en Joke Kaman waren nu ook weer super met 52 prijzen op 55 duiven en zij begonnen met de negende en de tiende prijs. Verdere uitblinkers Marco Braspenning met 16 op 20, Comb Moes met 22 op 25, R E van Soest met 17 op 20, Comb Burg & Waard met 6 op 7 en F & Q Verhoef met 16 op 19. De hoofdprijzen waren voor Comb Geutskens met de eerste jonge duif en voor Jan en Hessel Ras met de eerste oude duif.

Totale uitslag Boxtel
In Boxtel werden 1.440 duiven voor de prijzen ingemand. De deelnemers zaten op afstanden tussen de 97 en 225 kilometer. De duiven werden zaterdag om 08.30 uur gelost met een harde zuidwesten wind. De duiven in het noordoosten op de verste afstanden bleken hier alle hoofdprijzen te scoren. Windvoordeel en ligging bepalen bijna altijd de uitslagen op de korte vluchten in Nederland en dat is met deze vlucht niet anders. Herman Kalf uit Noordhorn is geen liefhebber met veel duiven en doet al enkele jaren mee aan de GIANT najaarsklassiekers.

Herman had zes duiven mee en die moesten 198 kilometer overbruggen. Zijn 15-745 is met vier jaar oud een geroutineerde duif en die vloog van alle duiven het snelste naar het thuishok met een gemiddelde snelheid van 107 kilometer per uur. Dat is natuurlijk een geweldige prestatie van Herman Kalf door met slechts zes duiven in concours toch de eerste prijs te winnen op 1.440 duiven. Verder waren er in dit weekend maar twee liefhebbers met een Clean Sweep en daar was Herman met 6 op 6 de beste, kortom een fantastisch resultaat voor Herman. L T Baar uit Roodeschool zit op de verste afstand van 225 kilometer en was met 26 op 31 en de kopprijzen twee, zeven, acht, negen en tien ook een grote uitblinker.

W vd Velde met 18 op 22 en beginnend op de derde plek kan ook terug kijken op een zeer geslaagd weekend. Comb Smallenbroek scoorde een zeer fraaie vierde plek. M v/d Veen werd zeer knap vijfde en P & H van de Veen ook keurig met een mooie zesde plek. De tweede Clean Sweep was voor Comb Visscher met 4 op 4. Verdere uitblinkers Comb de Wit met 26 op 30, F Damstra met 15 op 16, P M Kuiper met 11 op 13, A Visser met 8 op 10 en F Wagteveld met 5 op 6. De hoofdprijzen waren voor Herman Kalf met de eerste oude duif en L T Baar met de eerste jonge duif.

District 1 met 336 duiven
Comb Geutskens, André en Gislaine, waren hier natuurlijk ook de uitblinkers met de eerste, tweede, derde, vierde, vijfde, zesde en zevende prijs. Jan en Joke Kaman keurig achtste en negende en Marco Braspenning fraai tiende. Omdat iedere deelnemer slechts één hoofdprijs kan winnen was de hoofdprijs voor de eerste jonge duif voor Jan en Joke Kaman. De hoofdprijs voor de eerste oude duif was voor Comb Moes.

District 2 met 442 duiven
A van Gelder was hier de absolute uitblinker met de eerste, tweede, zesde en tiende prijs. C van Gelder deed daar nauwelijks voor onder met de derde, vierde, vijfde en negende prijs. John Rimmelzwaan werd zeer fraai zevende en H Visser zeer knap achtste. De hoofdprijzen waren hier voor A van Gelder met de eerste jonge duif en C van Gelder met de eerste oude duif.

District 3 met 227 duiven
Jan en Hessel Ras waren hier de grote matadoren met de eerste en tweede prijs. Zoltan Varga opnieuw sterk met voor de tweede keer op rij de eerste jonge duif. Piet en Simon Zeeman super met de vierde, vijfde en achtste prijs met daarbij hun eerste twee getekenden. Rein Ras en Jan Post dominant met de prijzen zes, zeven, negen en tien. Piet en Simon Zeeman winnen de hoofdprijs voor de eerste oude duif en Zoltan Varga wint de hoofdprijs voor de eerste jonge duif.

District 4 met 625 duiven
Coen Brugman uit Luttelgeest was hier heer en meester met de eerste en tweede prijs. Durk Weidenaar werd zeer fraai drie en zeven. E Wielinga zeer knap vierde en R Visser top met de vijfde en zesde plek. Twee combinaties maakten hier de top tien vol met Comb Liezenga op een mooie achtste plek en Comb Bloem & vd Veen netjes op negen en tien. De hoofdprijzen waren voor Coen Brugman met de eerste oude duif en E Wielinga met de eerste jonge duif.

District 5 met 470 duiven
P & H van der Veen waren hier de grote winnaars met de eerste prijs met hun eerst getekende duif. H Gulmans met ook de eerst getekende zeer fraai tweede. De grote uitblinkers waren hier echter Comb de Wit met de derde, vierde, vijfde, zesde, zevende, achtste, negende en tiende plek. De hoofdprijzen waren hier voor P & H van der Veen met de eerste jonge duif en W & B Wagteveld met de eerste oude duif.

District 6 met 345 duiven
Herman Kalf natuurlijk hier de grootmeester met de eerste plek. L T Baar fenomenaal met de tweede, zesde, zevende, achtste en negende plek.    W vd Velde met een zeer fraaie derde plek, Comb Smallenbroek ook geweldig op dreef met plek vier en M v/d Veen top met plek vijf en tien. De hoofdprijzen hier voor de eerste oude duif voor W vd Velde en voor de eerste jonge duif voor Comb Smallenbroek.

Blik op derde weekend
Dit weekend bleek het lossingsadvies vooraf van de organisatie prima te kloppen met goed geslaagde vluchten als resultaat. De deelnemers zijn ondertussen al 124 prijzen rijker en ook volgend weekend zijn weer 62 prijzen te winnen. Als we zo doorgaan wint iedere deelnemer minimaal één prijs en wie wil dat niet? De duiven van west gaan NIET naar Asse-Zellik maar naar Wolvertem. De duiven van oost gaan volgens programma naar Weert. Alle deelnemers heel veel succes.
 
 
 

WEDSTRIJDEN
Dantuma en Van Gelder winnaars derde weekend GIANT najaarsklassiekers
 

In het derde weekend werden er in totaal 3.540 duiven ingekorfd op de GIANT najaarsklassiekers met vluchten op Weert en Wolvertem. In Weert was het zaterdagmorgen al vrij snel mooi weer en de duiven konden om 10.15 uur gelost worden met een matige oostenwind. Helaas bleek meteen na de lossing dat de duiven een slecht vertrek hadden en dat bleek naderhand ook uit de uitslag. Slechts tien procent van de duiven wist een snelheid van meer dan 1.000 meter per minuut te scoren en dat waren vooral de duiven op de verste afstand in Friesland. Gelukkig zijn de duiven goed nagekomen. In Wolvertem wilde het niet opklaren en dat was voor de organisatie reden om terug te rijden naar Minderhout. Daar werden de duiven om 13.00 uur gelost met een matige oostenwind. Dit werd een vlucht met een super verloop. Ook in de provincie Flevoland kwamen de duiven erg goed al konden die natuurlijk niet concurreren met de kustprovincies.

Totale uitslag Weert
Voor deze wedstrijd waren 2.074 duiven ingekorfd. De afstanden varieerden tussen de 147 en de 241 kilometer. Vooral in het nieuwe inkorfcentrum Damwoude in het noorden van Friesland werden de vroegste duiven geconstateerd. Het was A. Dantuma uit Damwoude die op een afstand van 228 kilometer formidabel presteerde. Van de 48 duiven werden maar liefst 41 prijzen gescoord. Zijn 19-876 viel om 13.31 uur op de klep en was met een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur met voorsprong de grote winnaar van het totale concours. Dantuma zijn tweede duif werd keurig zesde en hij had er 17 in de top 100 en was daarmee één van de grote uitblinkers.

Comb Atema uit Noordbergum zijn natuurlijk nationaal bekende toppers. Op deze vlucht maakten ze hun reputatie volledig waar met 26 prijzen op 29 duiven en de kopprijzen twee en drie. Harrie Meijners uit Veenwouden ook geweldig op dreef met 15 op 16 en Harrie begon met een mooie vierde prijs. Durk Weidenaar uit Burdaard top met een knappe vijfde plek. Tj. Plantinga uit Wouterswoude ook sterk met 13 op 15 en de mooie kopprijzen zeven en acht. Comb Liezenga uit Holwerd zeer opvallend met de negende en tiende prijs. Verdere uitblinkers F Damstra met 15 op 16, A & J Engberts & Joram met 28 op 35, Herman Kalf met 5 op 6, W & B Wagteveld met 8 op 10, G Kooistra met 5 op 6 en F Wagteveld met 5 op 6. De hoofdprijzen waren voor A Dantuma met de eerste jonge duif en Durk Weidenaar met de eerste oude duif.

Totale uitslag Minderhout
Voor deze wedstrijd waren 1.466 duiven ingekorfd. De afstanden varieerden tussen de 46 en de 152 kilometer. 46 kilometer is natuurlijk veel te kort, maar in Ridderkerk op 48 kilometer zat deze keer de grote uitblinker. Het was Cees van Gelder uit Ridderkerk die een fenomenale uitslag scoorde met 26 prijzen op 31 duiven en hij begon met de eerste, tweede, derde, vierde, vijfde en negende prijs en dat is een diepe buiging waard. De eerste vijf duiven werden binnen negen seconden geconstateerd. Cees zijn 19-806 was met gemiddeld negentig kilometer per uur het hele konvooi te snel af.

Comb Burg & Waard uit Hendrik Ido Ambacht was met 6 op 7 opnieuw erg goed en hoorden met de zesde prijs ook bij de uitblinkers. Kyle Zwartjes uit Koudekerk aan den Rijn super met de kopprijzen zeven en acht. F & Q Verhoef uit Hendrik Ido Ambacht geweldig met een knappe tiende plek. Een Clean Sweep voor Comb Godthelp met 3 op 3. Verder uitblinkers Jan en Joke Kaman met 54 op 55, Comb Geutskens met 27 op 32, P A de Bruyn met 12 op 14, G A Tichelaar jr met 13 op 15, Marco Braspenning met 16 op 19, W Klaverstijn jr met 7 op 8 en Comb Van Tol & Mol met 6 op 7. De hoofdprijzen waren hier voor Cees van Gelder met de eerste jonge duif en Comb Burg & Waard met de eerste oude duif.

District 1 met 583 duiven
Cees van Vliet uit Kudelstaart was hier de grootmeester met de eerste, tweede, derde, vierde, vijfde, zesde, zevende, achtste en negende plek. Jan en Joke Kaman uit Wormerveer werden tien. De hoofdprijs voor de eerste oude duif was voor Cees van Vliet. Jan en Joke Kaman wonnen de hoofdprijs met de eerste jonge duif.

District 2 met 419 duiven
Cees van Gelder uit Ridderkerk was in zijn district natuurlijk ook heer en meester met de eerste, tweede, derde, vierde, vijfde en negende prijs. Comb Burg & Waard prima zes, K Zwartjes erg goed met zeven en acht en F & Q Verhoef keurig tiende. De hoofdprijzen voor A van Gelder met de eerste oude duif en K Zwartjes met de eerste jonge duif.

District 3 met 160 duiven
Rein Ras en Jan Post uit Urk waren hier formidabel op dreef met de eerste, tweede, vierde en vijfde prijs. Frank met zoon Harm Kempers uit Urk ook super met de derde, zesde, zevende en tiende prijs. Piet en Simon Zeeman uit Swifterbant keurig netjes met de achtste en negende plek. De hoofdprijzen hier voor Rein Ras en Jan Post met de eerste jonge duif en Frank en Harm Kempers met de eerste oude duif.

District 4 met 595 duiven
Durk Weidenaar uit Burdaard was hier outstanding met de eerste, vijfde, achtste, negende en tiende plek. Comb Liezenga geweldig met de tweede en derde prijs. Yde Ypma top met prijs vier en E Sikkes erg goed met de kopprijzen zes en zeven. De hoofdprijzen hier voor Comb Liezenga met de eerste jonge duif en E Sikkes met de eerste oude duif.

District 5 met 439 duiven
A Dantuma uit Damwoude hier natuurlijk ook de grote uitblinker met de eerste, vijfde, negende en tiende prijs. Comb Atema ook super met de tweede, derde en achtste prijs. Harrie Meijners uit Veenwouden erg goed met de vierde prijs. Tj Plantinga ook top met de kopprijzen zes en zeven. De hoofdprijzen voor Comb Atema met de eerste jonge duif en A Hagedoorn voor de eerste oude duif.

District 6 met 352 duiven
P Houwen uit Zoutkamp was hier de grote winnaar met de eerste, zesde en zevende prijs. Op prijs zes zijn 19-232 en dat is de beste duif overall over drie vluchten. Jakob Moes erg mooi tweede, en J.J. Moes keurig derde net voor P M Kuiper op een knappe vierde plek. W vd Velde is een echte specialist en werd nu mooi vijfde, Bert Flik ook goed op acht en organisator Jaap van Doormaal netjes negen en tien. De hoofdprijzen voor P Houwen met de eerste jonge duif en W vd Velde met de eerste oude duif.

Tussenstand kampioenschappen
Na drie vluchten beginnen de kanshebbers op de titel Keizergeneraal zich  te onderscheiden:
 1. Herman Kalf uit Noordhorn 
 2. P Houwen uit Zoutkamp 
 3. Cees van Gelder uit Ridderkerk 
 4. Jan en Joke Kaman uit Wormerveer 
 5. Comb Liezenga uit Holwerd  
Bij de duiven eerste P Houwen met zijn 19-232, Piet en Simon Zeeman tweede en vierde met hun 15-745 en 18-541, derde Jan en Joke Kaman met hun 19-539 en vijfde John Rimmelzwaan met zijn 19-821.

En hoe nu verder
Afgelopen weekend leek het niet mis te kunnen gezien de zeer goede weersverwachting. Weert vroeg los en een minder verloop. Wolvertem terug naar Minderhout en een super verloop. Van beide vluchten Weert en Minderhout zijn de duiven goed nagekomen. De deelnemers zijn al 186 prijzen rijker en komend weekend zijn opnieuw weer 62 prijzen te verdienen. Iedere deelnemer kan hier echt fantastische prijzen winnen en dat loont de moeite om de duiven nog twee weken door te spelen. Volgende week voor Oost en West dezelfde vlucht op Bierges met wel een gescheiden lossing. Iedereen heel veel succes.

Dit jaar kunnen alle NPO Leden deelnemen aan de Giant Najaarsklassiekers die georganiseerd worden door PV Flevoland uit Urk. Inkorven kan in:

 • Alphen aan den Rijn
 • Zaandam
 • Hendrik Ido Ambacht
 • Balk
 • Damwoude
 • Voorthuizen
 • Noordwolde
 • Urk
 • Zuidhorn

Doordat de vluchten tijdig aangemeld zijn bij de NPO kunnen deze vluchten officieel gebruikt worden voor deelname aan de Olympiade die in 2021 in Roemenië wordt gehouden. De vluchten zijn opgedeeld in een oostlijn en een westlijn die in het 5e weekend finishen met een gezamenlijke lossing in Quievrain. De feestavond met super veel visprijzen en andere mooie prijzen is op vrijdag 25 oktober bij PV Flevoland op Urk.

Ruim 6.000 duiven werden het eerste weekend ingekorfd voor deze GIANT najaarsklassiekers 2019.

 
 

WEDSTRIJDEN
Voorlopige eindstanden Nationale Kampioenschappen zijn bekend


De voorlopige uitslagen van de Nationale Kampioenschappen zijn bekend en te vinden op de site van Compuclub. Graag de uitslagen controleren en eventuele reclamaties indienen vóór 21 oktober 2019 via https://www.compuclub.nu/uitslag/standen/2019/index.html?subject=Reclamatie%20voorlopige%20uitslagen%20NK%202019">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van naam, lidnummer, afdeling, categorie en waar nodig ringnummer.

Reclamaties: vóór 21 oktober 2019
We verzamelen alle reclamaties en geven die in week 43 verzameld door aan Compuclub. Na controle en eventuele aanpassing(en) informeren we u via de website en Op (de) Hoogte over de gecorrigeerde eindstanden.

Belangrijk!
Controleer de voorlopige uitslagen goed. Het is voor ons als NPO Bureau en Compuclub niet na te gaan of alle juiste uitslagen zijn toegestuurd. De voorlopige eindstanden worden bewust gecommuniceerd, zodat liefhebbers kunnen nagaan of alle bestanden juist zijn aangeleverd. 

Voorlopige uitslagen Nationale Kampioenschappen
 

HABRU Duivendag


Meer weten over de Habru Duivendag en de veiling die daaraan gekoppeld is? Bekijk hier het interview met Hans Eijerkamp en Lex de Jongh.


 
Interview Hans Eijerkamp en Lex de Jongh
 

AGENDA

Activiteiten in het land


Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen/afdelingen in het land georganiseerd worden.
  

Activiteiten

 • 12 oktober: verkoop late jonge duiven PV Nooit Gedacht (Ochten)
 • 12 oktober: Habru Duivendag 
 • 18 oktober: Duivenavond met Michel Verwey bij PV De Voorhouter
 • 19 oktober: prijsuitreiking NIC 1738
 • 2 november: prijsuitreiking Ladies League Samenspel Zuid Hollandse Eilanden
 • 16 november: prijsuitreiking Ladies League 2019 Afdeling 6, kring 3

Vergaderingen 

 • 14 oktober Bestuursvergadering Afdeling 9
 • 15 oktober Districtoverleg Afdeling 11
 • 15 oktober Bestuursvergadering Afdeling 8
 • 17 oktober Districtoverleg Afdeling 11
 • 25 oktober Algemene Ledenvergadering Afdeling 11
 • 25 oktober Ledenraad Afdeling 10
 • 28 oktober Bestuursvergadering NPO
 • 30 oktober Ledenraad Afdeling 2
Organiseert uw afdeling/vereniging een leuke activiteit of wilt u uw vergadering(en) en/of bijeenkomsten ook op de kalender terug zien? Dat kan! Mail tijdig informatie over de actviteit of bijeenkomst naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 

SECTIES & PLATFORMS

Concept herindelingvlieggebieden Sectie Dagfond

Op 16 september jongstleden heeft de sectie Dagfond een bijeenkomst georganiseerd waarin zij het concept herindeling vlieggebieden heeft gepresenteerd. Inmiddels is het verslag van deze bijeenkomst gereed en dat delen we graag met u allen. Via onderstaande button kunt het verslag lezen. Voor de volledigheid voegen we ook nog een link toe om de presentatie/bijeenkomst terug te kijken én de informatie zoals die vooraf verstrekt is.
 
Verslag bijeenkomst 16 september 2019
Uitgangspunten en overwegingen bij herindeling vlieggebieden
Presentatie herindeling vlieggebieden terugkijken
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 10 oktober 2019

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.