Gebr. Dekker

In de winter beoefen ik de duivensport op de eenvoudigste manier die je kan bedenken. De duiven krijgen eenmaal per dag eten en drinken en schoonmaken doe ik eenmaal per week. Nu de rui op zijn hevigst is, blijven ze binnen. Over enkele weken gaan ze er gewoon weer uit.

Geen grote verbouwingen aan de hokken, bij de vliegduiven worden alleen zes woonbakken verwijderd. Daar kunnen nog maar 24 koppels zitten, al breng ik dit misschien nog terug naar twintig afhankelijk van de inkorfbeperking. Zoals ik eerder aangaf, houd ik geen trainingsduiven en voedsterduiven meer aan.

Bij de kweekduiven wordt alles verhoogd om mijn rug te ontlasten, dus geen drink- en voerbakken meer op de grond. Het strijdplan: 24 kweekkoppels en zes koppels zomerjongen brengen drie rondes groot om mee te spelen.

Ook bij de jonge duiven komt er een inkorfbeperking. Ik moet ze dus goed aan de tand voelen en streng selecteren voordat de prijsvluchten beginnen. Nogmaals: trainingsduiven houd ik niet.

De paratyfuskuur en enting zijn achter de rug. Volgende week geef ik alle duiven een geeltablet en een luisdruppel. Over enkele weken pak ik ze nog eens voor de PMV-enting. Over de pokkenenting bij de kwekers moet ik nog nadenken. Als ik die ent, is het met de naald in plaats van de borstel.

Verder om de dag Sedochol of Naturaline met look en dagelijks 80% Championsmix en 20% NPO-mix. Hoe gemakkelijk kan het zijn. In de duivensport draait het om een vast stramien. Wie zich daar aan houdt, speelt het best. Wie luistert naar Jan en alleman, blijft altijd zoekende. Zo simpel is het.

Uiteindelijk voert de kwaliteit van de duiven de boventoon en slechts deels de kunsten van de liefhebber. Ik heb teveel hokken gezien waar de liefhebber een prutser was, maar waar wel een goede duif zat die het wel deed en de rest van het hok niet. Vandaar dat de kwaliteit van de duiven het belangrijkst is.

Lichte Super Rossi is verhuisd naar het kweekhok. Ik vermoed dat hij één van mijn beste kwekers wordt samen met zijn zus Golden Ace, die dit jaar al enkele toppers schonk zoals de 4e nationale Asduif en een machtige duivin die tweemaal teletekst won. Miracle Rocket (zoon van Fast Rocket) gaat ook naar de kweek. Hij won zelf teletekst en een dochter van hem heeft reeds ook teletekst gewonnen.

Verder weinig vreemde aanwas dit jaar. Ik heb enkele prachtige samenkwekers uit Olympic Millennium x Murphy’s Law van Willem de Bruijn en een prachtexemplaar uit Olympic Millennium x de fameuze 13 van Herman Bevers. Ook lopen er nog vier zomerjongen 2019 uit het Olympiade koppel en twee uit Super Rossi x Argentina voor de kweek.

Medisch en bijproducten

Als ik iets medisch niet vertrouw, ga ik te rade bij Jan van Wanrooij bij Belgica de Weerd. Hoe minder hij mij ziet, des te beter het dus gaat.

Ik heb dit jaar wat nieuwe bijproducten en oliepillen getest, maar zoals ik al vermoedde gaven ze geen verslechtering maar ook geen verbetering. Testen doe ik altijd met de helft van de duiven op meerdere vluchten, zodat ik een goede conclusie kan trekken.

Ik geloof steeds minder in voedingssupplementen. Ze zullen vast niet slecht zijn, maar goede duiven en een goede voeding zijn het belangrijkst. Ik blijf wel oregano olie gebruiken. Ik geef dit samen met de poeder van Mariën over de Allerlei in plaats van over het voer. Het lijkt alsof ze een stuk minder eten in het vliegseizoen als er iets over het voer geplakt zit.

Schijnbaar zijn de meeste secties voor keuze #4 is mij medegedeeld. Maar zoals ik eerder aangaf, maakt het mij niet veel uit. Ik houd niet meer duiven dan ik aan kan en dat adviseer ik iedereen. Als je moet opzoeken waar een duif uit komt, dan heb je er teveel.

Ik ben nooit een liefhebber geweest van veel oude vliegduiven. Jonge wel. Die hield ik maar een half jaar, daarna was er maar een klein gedeelte over om aan te vullen.

De aantallen duiven zijn wel nodig om de boel te bekostigen en dan heb ik het niet alleen over die vier of vijf professionele spelers die er zijn. Wat denk je van vervoer, gespecialiseerde duivenartsen, voerboeren… Er hangt natuurlijk best wat af van veel of weinig duiven.

Vanaf heden zijn wij op woensdagen van 15:00 tot 17:00 en op zaterdagen van 09:00 tot 11:00 geopend.

Ingang aan de achterzijde van de groene loods.

In de afgelopen twintig jaar zijn meerdere liefhebbers met duiven van mijn hokken naar de top geklommen. Sommige hebben ze gratis gehad, andere hebben ervoor betaald.

Van de hokken die ik gratis heb geholpen, zijn er verschillende dollartekens gaan zien. Nazaten van die duiven die ze gratis kregen, werden en worden nog steeds voor veel geld verkocht. Onlangs zag ik een veiling in Dublin waar duiven uit die van mij voor 2.500 euro per stuk van de hand gingen.

Dan heb ik het nog niet over de liefhebbers die tegen mij zeiden dat ze toppers bij me hadden gehaald, maar daar in reportages over zwegen. En waarom? Ze hadden altijd nog eens bij me aan kunnen kloppen, nu nooit meer.

Jaren geleden ontving ik een mail van iemand uit Brabant: “mijn beste kweker is dood”. Een duif die hij hier in 2002 kocht. De beste man was in die jaren zelfs nationaal kampioen. Ik zag hem jaarlijks op prijsuitreikingen, maar nooit heeft hij één woord met mij of wie dan ook over die duif gerept.

Jan en ik hebben in 2014 duidelijke afspraken gemaakt. Ik zou hem aan de Friese top helpen en hij zou jaarlijks twee rondes eieren uit alle kwekers krijgen. Ieder jaar rollen daar enkele topduiven uit. Dit jaar de 3e, 4e, 6e en 8e nationaal Asduif, de 5e Asduif WHZB en meerdere teletekstwinnaars. Wil ik die terug hebben, dan kan ik ze zo ophalen. Geen één bewezen topper wordt hier namelijk verkocht.

Vandaag is Winner Witbuik (kleinzoon Young Witbuik) verkast nadat hij de 1e provinciaal won tegen 12.500 duiven. De twee superjongen uit Grey Millennium (broer Olympic Millennium) x Golden Ace blijven vliegen bij Jan. Door hun uitmuntende prestaties als jong (3e nationaal Asduif en 5e Asduif WHZB met twee teletekstvermeldingen) zijn dat kanshebbers voor de komende Olympiade.

Uiteindelijk draait het om duiven die het verschil kunnen maken. Je moet in je hok alleen duiven aan kunnen wijzen die iets deftigs hebben gepresteerd, vandaar dat ik niet veel oude vliegduiven wil. Het draait immers om de beste en niet om hokvulling.

Jonge duiven daarentegen kweek ik genoeg. Na zo’n vier maanden zijn die aantallen vaak al gehalveerd, maar oude duiven lopen twaalf maanden per jaar rond.

Overzicht is in de duivensport het belangrijkst. Eerder een duivin teveel dan een doffer tekort is hier het motto.

Ik krijg wel eens de vraag waar men in België versterking kan zoeken. Zelf oriënteer ik me vaak alleen in en rond Antwerpen. Om er een paar te noemen: Maegh-AS en Dirk van Dyck voor halve fond duiven. Geerinckx en Guy van der Auwera voor dagfond duiven en Rik Hermans voor jonge duiven. Zij vallen mij op aan de hand van hun kopprijzen op hun speldisciplines dit jaar.

Uiteraard zijn er nog een hoop andere bekende en minder bekende hokken waar je kan slagen. Ik moet bekennen dat ik dit jaar niet specifiek op zoek ben naar versterking in België, vandaar dat ik er niet zo diep ingedoken ben.

Jelle Roziers

Afgelopen jaar heb ik een doffer bij Jelle Roziers gehaald uit de 2e nationaal Asduif KBDB Seven Junior x de 1e nationaal Asduif KBDB New Queen L. Daar zit een goede jonge duivin uit. Ik heb van Jelle ook een duivin in bruikleen gekoppeld aan Super Rossi, daar zit ook een goede kweekduivin uit.

Gebr. Scheele

Vorig jaar heb ik er enkele bij Gebr. Scheele gehaald. Eén uit Sonny x Cher, het beste koppel dat zij momenteel hebben zitten. Eén uit Argenton (1e NPO Argenton en 5x teletekst) en één uit Fast Boy (1e NPO Argenton en 3e nationaal tegen 23.000 duiven). Hier ben ik goed mee geslaagd, evenals de twee die ik eerder in 2016 haalde.

Herman Bevers

Bij Herman Bevers heb ik dit jaar enkele duiven gehaald uit zijn Vale Staf (zoon van Blauwe Staf, die 1e nationaal Asduif KBDB en 4e Olympiade was), gekoppeld aan een rechtstreekse Stickers-Donckers, die weer 1e Asduif Union Antwerpen werd.

Die Vale Staf stond gekoppeld aan een zus van Raket, die 20x de 1e won en 9e nationaal Asduif KBDB werd bij Herman Bevers. Uit die zus van Raket had ik al enkele kwekers nadat ze in samenkweek stond met Super Rossi. Maarten Huijsmans had ook een dochter uit zo’n samenkweek exemplaar, zijn Claire. Ook zij weet wat winnen is, evenals haar kinderen.

Er werd ook samenkweek gedaan met mijn Olympiade en de 13 van Herman Bevers, die was 4e Olympiade duif 2017. Eén heb ik daar nog van over en dat is een machtig exemplaar. Mijn Olympiade heeft nog op Murphy’s Law van Willem de Bruijn gestaan (ook 4e Olympiade volgens mij). Daarvan zitten twee juweeltjes waar ik veel vertrouwen in heb.

Het neusje van de zalm

Zoals je ziet, ben ik alleen geïnteresseerd in de allerbeste die ik vervolgens tegen mijn eigen topkwekers zet. Vandaar dat Winner Witbuik met de 1e tegen ruim 12.500 duiven naar de kweek gaat, evenals Imperial Rocket en Lichte Super Rossi met meerdere teletekstvermeldingen en 1e prijzen.

Ik twijfel om nog een zus van Olympic Millennium met al teletekst naar de kweek te doen, evenals de superduivin van Jan die dit jaar 3e provinciaal Asduif dagfond werd en eerder een 1e in het district won met ook teletekst.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40