Gerard Dekker

Een beetje een rare term, terugzetvlucht, in dit geval betrof het een terug gaan in kilometers vanwege het verwachte weer en nu voor de verandering geen slecht weer i.v.m regen en storm maar de warmte of nog beter de hitte die er zaterdag heerste in heel Europa, met temperaturen die ver boven normaal opstegen en alleen al in ons kikkerlandje zorgde voor meer dan 30 graden. De jonge duivenvluchten werden terecht afgelast, we kunnen inderdaad niet zuinig genoeg zijn op onze jonge aanwas en de oude duiven, die kunnen toch alles aan ?

Dat dit soort weer voor duiven geen belemmering is blijkt maar weer eens uit de zoveelste overwinning van Janus en Jannus Kat, lid van Zaanstreek-Noord, wiens hun kolonie momenteel onverslaanbaar lijkt in de Zaan.

Deze week eisen ze de plaatsen 1, 8 en 10 in de top 10 op. Hun eerste duif een doffer was als 18e getekende de mand in gegaan en bleek achteraf dus de warmte het beste het kopje te kunnen bieden. Hun 2e duif was knap hun 1e getekende en hun 3e toptiener hun 15e getekende.

Hun NL. 18-044 die de winst pakt doet dat door als eerste om 9.15.04 uur over de antenne te lopen en een snelheid te laten afdrukken van 1397.395 meter per minuut goed 84 kilometer per uur.

Ook hun prijspercentage was uitstekend met 20 duiven mee 12 duiven in de klok een goede 60% en weinig liefhebbers deden dat deze reis beter. Janus en Jannus van harte gefeliciteerd met alweer een mooie overwinning.

De 2e en 6e prijs vallen ook bij leden van P.V. Zaanstreek-Noord bij de inmiddels ook gekende combinatie Kamer-Hsu in Wormer zij zien hun eerste duif, hun 5e getekende nipt na de eerste tijd van Janus en Jannus Kat vallen. Hun prijspercentage is uitmuntend te noemen 12 mee, 10 prijzen 83 %

In de polder van Assendelft tegen het Noordzeekanaal aan pakt Aart Bax (P.V.ZN) die daar bezig is een nieuwe kolonie op te bouwen de 3e duif het is zijn 10e getekende en daar moet hij dan even mee doen. 18 mee 6%.

Ook voor de 4e plaats blijven we in Assendelft, waar Marcel Kroon (P.V.ZN die bijna altijd in de top 10 staat zijn 2e getekende verwelkomen kan. Marcel had er 28 mee en draait 36% door er 10 in de uitslag te plaatsen.

Assendelft, oostelijke wind, tuurlijk helpt dat een beetje. In het zuiden van Assendelft staat het hok van Mart Luttik lid van P.V. de Postduif. Mart woont zelf in Wormer waar hij geen duiven kan houden en dan is dit een goede oplossing. Maar ook voor Mart betekende dat een nieuwe start maar met goede duiven en gevoel voor duiven blijkt dat en zijn duiven en de stek voor uitstekende voldoen. 26 duiven mee, te beginnen met zijn 1e getekende en 9 in de prijzen goed voor een prijspercentage van 35%.

Voor de 7e plaats in de uitslag blijven we nog steeds in Assendelft bij Sjoerd Bierlee (P.V.ZN) die elke week onopvallend een stapje dichterbij komt. Deze week had hij er 14 mee begint met zijn 4e getekende en maakt hij 5 prijzen goed voor 36%.

We sluiten de top 10 af bij Alex Brak in Wormerveer, lid van P.V. BVZ in Zaandam. Alex had er 35 in de manden gestoken, pakt zijn 20e getekende als eerste en maakt een prijspercentage van 29% door er 10 in de uitslag te draaien.

Onze duiven kunnen inderdaad veel aan als we kijken naar het verloop van de vlucht. Hoewel vluchten met een dergelijke afstand meestal worden beslist binnen een aantal minuten duurde het concours, door de warmte ?, nu een 13 tal minuten en het verval in meters bedroeg ongeveer 110 meter. Ook konden we constateren dat tijdens het uitslaan er nog verschillende duiven op het appel ontbraken. Hopelijk komen die nog na zondag.

Overzicht 30 eerste prijsduiven in de Z.C.C.

P.V. de Koerier 2 duiven, P.V. BVZ 4 duiven, P.V. de Postduif 5 duiven en P.V. Zaanstreek-Noord 19 duiven.