Gerard Dekker

De weerkaarten op Marseille zagen er gelukkig wat duifvriendelijker uit dan veel voorgaande marathonvluchten. Niet zulke extreem hoge temperaturen en een groot deel van de vlucht een zwakke wind uit westelijke tot zuidwestelijke richting. Nu blijft Marseille een aparte vlucht op het vliegprogramma door de meest oostelijke ligging van alle (fond)vluchten. Vanuit Marseille moet een duif bijna puur noordwaarts blijven vliegen om het snelst in Nederland te geraken. De rivier de Rhone en het dal waarin zij stroomt is de eerste 150 km een goede leidraad en als de Rhône afbuigt naar Zwitserland gaat vandaar de Saône noordwaarts verder. Een bijzondere internationaal Marseille hadden we in 2000 toen een Franse liefhebber in het departement Vendée de eerste zeven prijzen tegen 17.649 duiven vloog. En dat terwijl hij vijf vechtende weduwnaars op de valplank aantrof. Echter de duiven uit de Vendée hebben een heel andere vlieglijn dan de duiven die in Noord-Frankrijk, België en Nederland hun thuisbasis hebben. De Vendée-duiven hadden dat jaar een zuidoostelijke wind mee terwijl de duiven die noordwaarts moesten gaan kopwind te verteren kregen. De winnende Franse duiven vlogen op een afstand van 659 km vanaf Marseille terwijl de afstand van La Roche-sur-Yon naar Maastricht hemelsbreed 725 km is! Of Franse duiven uit die hoek nog op Marseille mogen meedoen is me niet bekend. In 2017 en 2018 was Frankrijk al de grootste korver op internationaal Marseille en dat zijn ze ook dit jaar met 2846 duiven. Nederland had 2734 duiven in de strijd staan, België 2234 en Duitsland 2075. Met kleine plukjes uit Luxemburg en Engeland erbij was het totale konvooi 10.029 duiven groot. In België komt de grootste deelname uit Wallonië en in Nederland uit de provincie Limburg. De vijf Limburgse inkorflokalen kregen 788 duiven aangeboden van 305 deelnemers terwijl nationaal 2735 duiven van 839 deelnemers kwamen.

Eerste duiven
In Marseille aan de Middellandse zee werden de duiven om 6.35 uur gelost bij een zuidoostelijk windje. Al snel kregen de duiven met een noordelijke wind te maken en na 150 km draaide die naar een westelijke richting en nog noordelijk werd de wind zuidwestelijk. Dat leek vooraf gunstig voor de oostkant in Frankrijk , België en Nederland. En nu eens ook voor Duitsland en dat land heeft in het internationale spel dit jaar helemaal geen potten kunnen breken en dat vooral door de ongunstige weersomstandigheden en windrichtingen. De eerste melding om 15.37 uur kwam van de Fransman Didier Crapart die in Courboin woonachtig is en dat dorpje ligt tussen Reims en Parijs. Op 649 km kwam zijn doffer tot een snelheid van 1195 m.p.m. In Frankrijk werd hij later overvleugeld door een duif die tegen de Belgische grens in Marbaix werd geklokt door Eugene Grioche. Op 768 km met een constatering om 17.15 uur kwam voor zijn duif een snelheid van 1200 m.p.m. uit de bus. Belgische duiven bleken die snelheid niet te kunnen verbeteren en de snelste werd aan 1196 m.p.m. geklokt in Thisnes tussen Brussel en Luik. Daar werd om 18.00 uur geklokt op 820 km en dan komt Nederland dicht in de buurt met 840 km voor Maastricht. Een hele grote verrassing kwam daarna uit Duitsland en wel van Cor Jacobs uit Heinsberg en die plaats ligt bij Sittard zo’n 20 km over de grens. Hij klokte om 18.26 uur op 861 km en met een snelheid van 1209 m.p.m. ging hij de ranglijst aanvoeren. Cor Jacobs blijkt een Nederlander te zijn die eerder in Maria Hoop, Heerlen en Kerkrade-West met duiven speelde. Kort daarna volgde de eerste Nederlandse duif van Henk Looys uit Kerkrade om 18.34 uur op 842 km en een duif van Th. Daalmans in Elsloo om 18. 44 uur op 850 km. En die zitten allebei in Zuid-Limburg. De Nederlandse hoofdvogel (zoals later zou blijken) ging om 18.47 uur over de antenne in Buggenum bij Wil Boonen. Hij zit op 883 km en zijn nestduivin is tot een snelheid 1205 m.p.m. gekomen. Het leek een puur Limburg-festival te worden maar het midden en westen van het land had nog iets in petto. Henri Wittens in stad van Zoete Lieve Gerritje en dan doelen we op ’s Hertogenbosch kreeg om 19.43 uur twee duiven tegelijk van de vijf die hij gekorfd had en op bijna 934 km komen zijn duiven tot 1184 m.p.m. en dat zal uiteindelijk goed zijn voor de prijzen 4 en 5. Even later werd zelfs helemaal aan de westkant van Nederland in Middelharnis bij Jan Polder om 19.47 uur geklokt op 944 km en zijn duif is tot 1191 m.p.m. gekomen. Jan Polder won nationaal Marseille 5 jaar terug in 2014 en gaat nu het zilver op Marseille pakken.

Wil Boonen
Twee liefhebbers Boonen spelen mee op de grote fond en wel de broers Johan en Wil Boonen die dat elk vanaf hun eigen erf in Buggenum doen. Wil toog met 19 duiven naar het inkorflokaal in het naburige Neer en broer Johan had met 24 duiven een juist iets grotere ploeg. Na zijn bomvroege duif om 19.47 uur kreeg hij minder dan 12 minuten later een tweede duif die aan 1187 m.p.m. het nationale brons gaat pakken. Broer Johan klokte om 19.19 uur zijn eerste Marseilleduif en die gaat prijs 12 nationaal pakken. En op zaterdagavond kreeg Wil Boonen totaal 11 duiven terug en verder om 19.34, 19.55, 20.34. 20.46, 20.48, 20.55, 21.05, 21.45 en 21.57 uur. Broer Johan klokte er die avond 9 stuks in de prijzen. Wil Boonen korfde 7 doffers en 12 duivinnen. De doffers waren allemaal overjarige weduwnaars en van de 12 duivinnen waren er 10 stuks jaarling. En van deze jaarlingen waren er 9 stuks ‘lesbiennes’ en twee daarvan winnen de prijzen 1 en 3 nationaal! Wil Boonen heeft een ploegje jarige duivinnen die het hele jaar nog geen doffers hebben gezien. Wil heeft ze dit jaar veelvuldig gespeeld en gelapt en ze zitten op het tuinhok tussen twee afdelingen voor de jongen. De duivinnen zijn allemaal onderling gepaard en in de zithokjes hebben ze een nestje gemaakt. Wil heeft er een plankje voor getimmerd zodat het stro en de eieren er blijven liggen. Deze ploeg speelde Wil het laatst op de dagfondvlucht La Souterraine (22-6) en dat was een pittige vlucht. Na die vlucht werden de eieren weggenomen en zijn de duivinnen opnieuw gaan leggen. Op eieren van 10 tot 12 dagen zijn ze op Marseille gekorfd en het aantal eieren varieerden van 2 tot 6 stuks. De andere ‘liesbiennes’ zijn op de morgenlossing Bressols van de afdeling Limburg gekorfd waarvan de lossing op zaterdag 20 juli werd uitgesteld. Op nest had Wil dus nog drie andere duivinnen mee waarvan de jaarling die op kleine jongen vertrok de 3 e duif was en die zal prijs 30 nationaal gaan winnen. Op het tuinhok heeft Wil Boonen daarnaast nog 22 nestkoppels zitten waarmee de grote fond gevlogen wordt en twee duivinnen daarvan vlogen op Barcelona de prijzen 25 en 39. De weduwnaars zitten op zolder van een voormalige boerenschuur. Op twee afdelingen zitten de 33 overjarige weduwnaars waarmee werd begonnen en op een andere afdeling 15 jarige weduwnaars en die gaan op de twee laatste middaglossingen gespeeld worden als het goed gaat en niet te heet wordt.

Loet en zonen
Via vader Loet Boonen zijn Johan (48) en Wil (53) de duivensport ingerold en Johan toonde daar eerder belangstelling voor dat zijn broer. In 1985 meldde Wil zich ook als lid aan en werd er voortaan gespeeld onder de naam L. Boonen en zonen en de mannen werden in die jaren o.a. generaal kampioen van hun bond de Phoenix. Fondduiven werden indertijd aangeschaft om op die discipline ook uit de voeten te kunnen. Vader Loet was maar liefst 40 jaar voorzitter van de p.v. ‘Tot Ziens’ in Neer en hij is in 2017 overleden. Zoon Wil verhuisde in 2004 naar een eigen woning in Buggenum en broer Johan volgde dat voorbeeld in 2009. Vader Loet speelde de laatste jaren sterk op de programmavluchten en na zijn overlijden hebben Wil en Johan met zijn duiven in het seizoen 2017 nog gespeeld terwijl ze elk hun eigen fondkolonie in Buggenum hadden. De Marseillewinnares is vernoemd naar de dochter van broer Loet en zij heet Janske. En zo is de naam ‘New Janske’ uit de duivensportkoker gerold want eerder hadden de broers een goede fondduivin van 2008 die de naam ‘Janske’ kreeg . Op duivensportgebied trekken de broers Boonen veel gezamenlijk op en ze hebben een gezamenlijke kweekploeg die bij Wil zit. Van verschillende liefhebbers en bronnen zijn over de jaren duiven aangekocht en naar Buggenum gekomen. Goed zijn ze geweest met duiven van Roger Nijs uit Tegelen die een schoolvriend van Wil is en met duiven van P. Schoeren (Reuver) en H. van Wegberg en zn (Echt). Van Ton Vorselen uit Thorn is indertijd ook een ploegje jongen gekomen en uit een duivin van hem hebben ze een aantal duiven gekweekt die puur kop wisten te vliegen. Drie andere hokken waar ze aangeklopt hebben zijn Nouwen-Paesen (Peer), Scheurs-Hauben (As) en Janssen-Hausoul (Epen) en van de laatste combinatie is Jean Hausoul afgelopen week op 79-jarige leeftijd overleden. Van een koppel jongen die gekweekt wordt gaat het even nummer naar de ene broer en het oneven nummer naar de andere broer. Echt duiven bijhalen doen de broer niet meer. Vooral Johan Boonen heeft de laatste jaren een reeks pure koprijzen weten te vliegen en deze eigen prestatieduiven hebben ze onderling gekoppeld en de jongen daaruit hebben ze vooral voor de kweek gehouden. Ooit hadden broers een kweekploeg die maar liefst 90 koppels groot was maar dat is teruggebracht naar 48 koppels

 

Afkomst
Als we naar de stamboom van ‘New Janske’ kijken dan zien we dat de ouders uit speciale duiven zijn gekweekt. Haar vader is van 2014 en werd in Schinveld geboren bij Jan Stevens. Dat jaar had hij een gigant in zijn ‘Nachtvlieger’ die achtereenvolgens de 41 e Pau, 2 e St. Vincent en 15 e Perpignan bij de ZLU nationaal vloog. Deze zoon van de ‘Nachtvlieger werd overgenomen van Roger Nijs uit Tegelen. De moeder van ‘New Janske’ is ook van 2014 en ook haar vader piekte dat jaar op de grote fond. Hij is de ‘Super Agen’ van 2013 die in 2014 piekte met de 1 e internationaal Agen en hij was ook sneller dan alle oude vliegers en deed dat bij Karl-Heinz Kanski in het Duitse Eschweiler. De twee grootvaders van ‘New Janske’ wisten dus van wanten. Wil Boonen werkt bij ijzergieterij Geraedts in Baarlo en ’s morgens heeft hij geen tijd om zijn duiven te laten trainen. Wel worden voor de vluchten de duiven veelvuldig gelapt vanuit Dilsen, Maasmechelen of Geulle en dan staat hij heel vroeg op (4.15 uur) en gaat met zijn broer op pad om bepaalde ploegen duiven te gaan lappen. In de namiddag mogen de verschillende ploegen aan huis trainen of wordt er ook nog gelapt. De overjarige weduwnaars die op Marseille mee waren vlogen eerder dit jaar Agen oud en Limoges en vier van de zeven weduwnaars zijn in de prijzen gepakt.

 
 

De 2 e -getekende kwam op zondag zwaar gewond terug en miste nu dus. Op Agen oud speelde Wil de 2 e provinciaal en dat nationaal pas prijs 146. Limburg zat op die vlucht duidelijk nadelig en nationaal had Wil 9 van de 26 in de prijzen en in Limburg 11 van de 26. Zoals gezegd heeft broer Johan de laatste jaren veel vroege prijzen gescoord: 6 e nat. Barcelona in 2016, 10 e nat. Perpignan en 2 e nat. Bergerac in 2017 en 5 e nat. Marseille in 2018 en in 2017 had hij nationale asduif Marseille en die doffer begon in 2015 met de 18 e nationaal. De jarige duivin die de 3 e nationaal vliegt is gekweekt uit een doffer die uit twee goede vliegers stamt en wel ‘Sleepy’ van 2013 die knap op Narbonne en Agen scoorde en ‘Ganadora’ van 2012 die in 2016 de 6 e nat. Barcelona vloog. Haar moeder is een dochter van de ‘Korsse Boss’ van 2001 van Gerrit Vedder uit Steenwijk die een enorme erelijst op de middaglossingen bijeen vloog. De 3 e Marseilleduif van Wil heeft als vader een doffer die o.a. de 25 e nat. Agen vloog terwijl haar moeder in 2013 de 95 e nat. Barcelona vloog. De eerste Marseilleduif van broer Johan Boonen stamt uit twee prestatieduiven en zijn vader vloog o.a. de 50 e nat. Narbonne en de 140 e nat. Perpignan en zijn moeder o.a. de 108 e en 281 e Barcelona. Veel soort van Ton Vorselen staat aan de basis van voornoemde prestatieduiven.

Jaak Nouwen
In 2011 haalden de broers Boonen een ploegje jongen bij Jaak Nouwen van Nouwen-Paesen in Peer (niet te verwarren met Jaak Nouwen die voor Duifke Lacht schrijft). Na het seizoen zei Jaak Nouwen zijn eigen duiven wel te willen beoordelen en zo geschiedde ook. De broers Boonen vonden die keuring knap nuttig en vroegen of hij al hun kwekers wilde beoordelen. En met het predikaat zeer goed, goed of uitselecteren kwamen die kweekduiven uit de bus. Wil en Jo besloten de kweekduiven met de beste beoordeling onderling te koppelen en dat leverde al snel resultaat op want een ploegje duivinnen uit die kweekduiven deed het als jaarling voortreffelijk. “Die Jaak Nouwen heeft er dus wel een beetje kijk op” zei ik tegen Wil en die antwoordde met: ”Een beetje, zeg maar gerust een beetje veel!” De broers Boonen zelf wilden alle aangekochte duiven in de kweek een eerlijke kans geven en de nakomelingen op hun prestaties beoordelen. Maar dan is men op de grote fond wel een paar jaartjes verder. En wat als ‘duif van niets’ op een duif van grote klasse staat gekoppeld dan is de kans op goede nakomelingen ook niet groot terwijl de ene duif in de kweek wellicht wel heel hoge ogen zou kunnen gooien. Op Marseille waren de broers Jo en Jacques Beurskens uit Haelen bij Wil Boonen komen kijken en die hebben dus een bijzondere vlucht op het Buggenumse erf kunnen meemaken. En als we over Buggenum praten dan denkt bijna elke liefhebber automatisch aan Jan Theelen. De ex-kastelein die zoveel liefhebbers aan goed fondsoort heeft geholpen en zijn zaak ‘Oppe Berg’ was lange tijd een plaats van samenkomst van veel liefhebbers vanwege de vele duivenverkopingen die er indertijd werden gehouden en ook die van Jan Theelen zelf en dat was (als ik het goed heb) in 1990 of 1991. En op zijn nieuwe adres in Buggenum speelde hij in 1993 de 1 e internationaal Barcelona. De oude vos (Jan is intussen 87 jaar oud) speelt dit jaar twee keer bomvroeg op de middaglossingen met de 9 e St. Vincent en de 4 e Dax in de sector zuid. Het voer betrekken de broers van de familie Simons uit Ransdaal en dat betreft deels hun eigen mengelingen terwijl ook die metandere merken wordt gemengd. Van Belgica-de Weerd gebruiken ze producten zoals OrniSpecial terwijl Norbert Peeters uit het Belgische As hun vaste ‘huisarts’ is bij wie ze altijd kunnen aankloppen met vragen en voor advies. Terwijl de broers Boonen de laatste jaren steeds beter op de grote fond zijn gaan presteren heeft Wil Boonen nu een ware hoofprijs te pakken met de 1 e nationaal Marseille. Nog vaak zal er naar ‘New Janske’ gekeken worden met de gedachte dat zij het toch maar fraai heeft weten te flikken op Marseille 2019!

Ad van Gils

Nieuwsbrief Peter Boskamp

27 april 20
Immuniteit Als de Coronaviruspandemie ons iets kan leren, dan is het wel dat het van essentieel belang is om de gezondheid te optimaliseren. In de media wordt steevast de melding gemaakt dat...

Columnist in Spotlight

27 mei 20
  Land besproeien bij de buren Droogte Wat is het...
20 mei 20
     Jongen 2020 in de ren Start seizoen Afdelingen 9 en...
13 mei 20
  Vanaf 11 mei mogen er weer vluchten We kunnen...
09 mei 20
  Nieuw half gelaatsmasker Masker Had eerder al...
29 april 20
              Jongen in de manden PROTOCOL CORONA / COVID Het...
22 april 20
Red Pearl rechtstreeks Jan van Gils  Oosterhout...
15 april 20
Genieten van de bloesem Top weer Heel de...
08 april 20
   Alleen rondjes maken rond het hok Geen begin...
01 april 20
Kleinzoon Unionkoppel H Simonsz                   Andere spanning Dit...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...
24 februari 20
“Ons wacht een geweldige show!  Als ik dit zit tikken dan is het een zonnige dag. Van...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40