Gerard Dekker

Er zijn een aantal zaken die mij geweldig verontrusten .
Zo is er bijvoorbeeld in Noorwegen , heel recent , een ziekte uitgebroken onder de honden met vele sterfgevallen .
Het begint met braken en diarree en op een paar dagen zijn ze naar de hondenhemel ....De Noorse overheid heeft inmiddels alle activiteiten met honden in het land laten annuleren. Baasjes wordt aangeraden honden voorlopig, totdat er meer duidelijk is, hun huisdieren aan de leiband uit te laten en uit de buurt van soortgenoten te houden.
Hondenbezitters uiten in de media hun bezorgdheid over de raadselachtige ziekte die in korte tijd zoveel slachtoffers maakt. De honden die ziek werden waren kort daarvoor nog kerngezond. Op sociale media wordt het vermoeden ook uitgesproken dat het mogelijk kan gaan om besmet hondenvoer. De overheid stelt echter dat dat niet het geval is, omdat ook monsters werden genomen en onderzocht  verkochte natte voeding en brokken .

Het is een algemeen verschijnsel dat er steeds maar meer nieuwe ziektes uitbreken bij mens en dier

Wat ook zorgwekkend is , is het feit , dat na jaren van onderzoek , nog steeds geen medicatie gevonden is tegen virussen . Behalve dan het gebruik van vaccins . Waarbij ik vast stel dat die heel kleine beestjes altijd een stap voor blijven op de wetenschap  en zich razendsnel vermenigvuldigen .

Het is vergelijkbaar met ratten en muizen . Ondanks jaren van verdelging komen er steeds maar meer . Ze worden resistent tegen het vergif en worden steeds maar groter .

Ik hoop dat iemand dit binnen 100 jaar nog leest maar mijn voorspelling nu is dat er dan ratten zullen rondlopen die zo groot zijn als varkens !!

Ook onder de duiven zijn er steeds meer nieuwe en vooral hevige ziektes die verkeerdelijk geklasseerd worden onder de noemer van  het adeno-virus maar er is duidelijk meer aan de hand .

Hier op eigen hok maak ik dat ook mee . Mijn kweekduiven krijgen nooit medicatie . Noch curatief , noch preventief ! Op geregelde tijdstippen heb ik wel ergens een duif die ineen gedoken zit , mager wordt en niet meer eet . De beste oplossing is om de duif zo spoedig mogelijk te elimineren . Diegene die overblijven kweken doorgaans prachtige jongen op zonder moeite .
En dat blijft ook enkele seizoenen zo .

Maar dan begint het ! Aan de ouderdom van +/- 6 weken worden er onder die jongen een paar ziek . Ik heb al geprobeerd om ze af te zonderen en te behandelen , maar dat haalt niets uit . Ze zijn ten dode op geschreven . Verleden jaar heb ik , zoals ik altijd doe , twee rondes late gekweekt bestemd voor de zware fond ; De eerste ronde verliep vlekkeloos . Alles verliep vlot . Ik heb de gewoonte om er steeds maar bij te steken . Enkele jongen  tussen twee rondes door , van koppels waarvan ik de eieren verlegd heb  , en dan de tweede ronde .
Een 14-tal dagen na het in brengen van die tweede ronde begon de miserie . Ze werden ziek . Ineen gedoken , mager worden , niet meer eten en na 2-3 dagen exit .
De oudere jongen overleefden het en vertoonden zelfs geen symptomen . Alle sterfgevallen situeerden zich onder de nieuw in gebrachte . Uiteindelijk sneuvelden er van de 70 ( nooit kweekte ik er zoveel ) zo’n stuk of 7 . 10 % dus !
Mijn besluit is dat ze aan een zekere ouderdom weerstand opgebouwd hebben tegen die kinderziekten .

Als ik dan later , eind november vroege jongen kweekte voor de snelheid was er geen enkel probleem meer , ook niet toen de jongen een paar maanden oud waren . Ik heb dit jaar praktisch geen last gehad van datgene wat men vaak verkeerdelijk als adeno benoemd !

Dit jaar was het onder de late kweek erger dan voorheen . Prachtige jongen die na 14 dagen gespeend te  zijn ziek worden . Enkele koppels had ik een maand vroeger gekoppeld om er een ronde meer van te hebben en van de 15 eerste kon ik er maar 8 over houden  . De moed zonk in mijn schoenen !!
Uiteindelijk nam ik volgende maatregelen . De kweekduiven kregen veel probiotica af gewisseld met verzuring van het drinkwater en de jongen liet ik zo vroeg mogelijk enten tegen paramyxo met een herhaling na 14 dagen .
En het schijnt te helpen . De zaak is onder controle , maar waakzaamheid is geboden want het gevaar loert om de hoek . Letterlijk en figuurlijk !
Immers op 100 meter heb ik een veeboer als gebuur die op zijn stallingen met een paar honderd verwilderde duiven zit . Soms zit er ene tussen de mijne en komt er wel eens een jonge duif zonder ring  binnen lopen !!!
Man , man , man...miserie !
Niemand zal mij tegenspreken als ik zeg dat op die manier de infectiedruk heel hoog ligt !
Ondertussen heb ik zo’n 35 jongen waarvan de helft al zo’n 3 weken buiten komt .
De andere helft werd er vandaag 9 september aan toegevoegd . Wordt vervolgd ....

 

Wat is de definitie van een windspeler ? Dat is een man ( of vrouw ) die in de mogelijkheid is om in meerdere lokalen in te korven . Hij volgt het weerbericht met argusogen en kiest dan het lokaal uit waar hij best gelegen is en trekt dan daar naar toe met heel de bende in de hoop van een mooie kettinguitslag te maken .
Kampioenschappen interesseren hen minder . Om de poen is het te doen !!
Eigenlijk kan ik ze geen ongelijk geven . Ze doen niets wat niet mag en buiten gewoon de mogelijkheden uit !Ze zijn je  reinste opportunisten .
Ik zou het eigenlijk ook moeten doen . Puur uit weerwraak voor al die jaren , al die keren , dat mijn duiven moesten vechten tegen wind en massa .
En geklopt werden , maar niet op hun waarde !
Ik heb echter die mogelijkheden niet ! Achter ons is de zee en voor ons en naar het westen toe zijn we niet welkom .
En dus ja , weer maar eens gaan spelen met noordwesten wind naar het tweeverbond  St Joris –Sijsele .
De eerste prijs op Arras werd gewonnen door Engels Marc uit Aalter met een afstand van 101, 682 kilometer .
De Baene wint 3 - 4 & 5 met een afstand van  100 km . Dat is ongeveer dezelfde afstand , maar Aalter ligt wel een 10-tal km naar het oosten en van waar kwamen ze aangevlogen denk je ? Nog erger wordt het als je Lissewege en Moerkerke er bij haalt want we hebben ongeveer dezelfde afstand , iets van een 114 km , maar ....
Als je van hier naar ginder rijdt , richting oost , heb je een halfuur nodig ....
Dus om een lang verhaal kort te maken liggen Aalter en Lissewege 30 km uit elkaar van west naar oost !
Van de 10 keer dat je naar ginder gaat heb je misschien , in dit land met overwegend westenwinden , 3 keer een wind om eerste prijzen te spelen . En dan moet je ze eens horen ......dan is het hek van de dam ....
Maar goed , je leert er mee leven en zelfs de duivel wordt het branden gewoon !!
Eenzelfde verhaal krijg je in het groot als er een nationaal vervlogen wordt met west in de wind . Dan doen die van Antwerpen , Gent , Lokeren en Schellebelle en Bachte-Maria-Leerne van 100 tot 200 meter meer per minuut wegens zij half windgat en wij half windopkop . En dan denken zij dat ze goeie hebben .
Ik ga eens de chauvinist uit hangen ...de beste duiven van België zitten hier in West-Vlaanderen .
De beste van de wereld voor alle afstanden !! Je moet er maar de stambomen van winnaars op nagaan en dan kom je ze wel tegen , de flandriens ...
Wij hebben ook heel goeie  coureurs . Spijtig dat er nu en dan ene verongelukt ....
Bjorg  Lambrecht , Jempi Monseré .... En dan zijn er nog een paar die er mee gerammeld hebben .
Kijken ze een beetje naar het bord en leven ze voor hun stiel  zoals de allergrootsten die we gekend hebben ,
dan gingen we eens wat gezien hebben .
Ik heb het over Freddy Maertens en Frank Vandenbroucke .
Maar we gaan eerlijk zijn en blijven en de keizer van Herentals geven wat de keizer toekomt en RIK I en RIK II en Eddy Merkx zijn de absolute top drie .
En Raymond Cobut van Anderlues had ook heel goeie duiven maar je vindt wel Catrysse uit Moere terug in zijn stam !!
Enfin ...dat ging er allemaal door mij heen toen ik huiswaarts reed op mijn scooter ....

 

Bakje binnen gedaan in Sijsele . De wind was nog wat aangetrokken . Ik hou anders wel van zo’n weer , zuivere lucht , ruisende bladeren .
En ik geniet als ik door de streek van Tijl en Nele rijd . Mijn vlakke land , mijn Vlaanderland .
Beken en grachtjes , grazende koetjes, knotwilgen ....In het doorgaan haalde ik 72 km per uur . In het weerkeren , het verkeerde traject dat mijn duiven volgden , nog amper 60 per uur .

De uitslagen :

Pontoise 265 jongen 63 , 67 en 2 van de 3

( voor de derde week op rij 1° en 3° getekende en de 2° laat het afweten )

Arras 470 jongen  61-78-82-95-117-145-146-151-203-214-226  en 11 op 21

Hier had ik er 10 mee die 3 weken stil lagen en maar twee er van raakten het papier . Het staat dus ondertussen voor mij ook al vast dat je ze “ in de trek “ moet houden . RUST ROEST !!
Ik had ook nog een leerrijk telefoongesprek met Koen ( Meerschaert ) over de laatste nationaal voor jonge duiven : Chateauroux .
Koen had er nog 37 mee als laatste test . Zij die zich al bewezen hebben bleven thuis .
Koen haalde 14 prijzen en hier wordt ook nog maar eens een mythe naar de prullenmand verwezen .
Van de 14 prijzen waren er zeker 7 bij die vroeger al eens verloren vlogen , soms 4 weken vermist waren ,  op eigen kracht naar huis sukkelden , soms terug gehaald werden .
Dus is het een fabeltje dat het alleen maar de slechte zijn die verloren vliegen , aldus Koen !!
Op 397 jongen haalde hij volgende prijzen 7-27-38-39-50-52-53-65-75-76-110-111-117-131
Hierbij blijkt nog maar eens het verschil tussen lokalen en ligging , want het verbond Ruiselede-Wingene is nu niet meteen het gemakkelijkste lokaal voor Koen .
Had hij ze bijvoorbeeld ingekorfd in FC Gistel dan won hij veel meer prijzen , ook omdat er dan 13 prijzen meer verdiend konden worden . 48 dus in plaats van 35 .
Koen zou daar met klank de eerste prijs gewonnen hebben
en zijn 14° duif nog de 25° prijs .
Aan de 15° prijs zou hij er 10 hebben op staan . Straf niet ?
Met spraakwaterval Koen over duiven babbelen kan heel leerrijk zijn . Net als mijn andere vriend “ den Hendriek “ , weet hij waar hij mee bezig is ,
en waar hij naar toe wil .
Ze zijn vooral eerlijk met zichzelf en streng in de selectie .
Goed zo , mannen !! Jullie komen er wel !!

 
 
 

RIK VAN LOOY - RIK VANSTEENBERGEN -EDDY MERKX                          KOEN MEERSCHAERT  

ONVERGETELIJK ......( met dank aan Ludo Geerts )  

                                                                  

tot de volgende 
Roger Casier 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

05 januari 21
Antibiotica en Paratyfus  Het was al in de jaren negentig van de vorige eeuw duidelijk dat het overmatige gebruik van antibiotica het risico in hield, dat de bacteriën die ze moesten bestrijden zich meer en...

Columnist in Spotlight

r23 12
23 december 20
Hallo ,  Het is eigenlijk weer de tijd om een...
rc13 12
12 december 20
Ik ga een beetje uit de losse pols aan mijn...
r nov1
28 november 20
Lissewege 20 november 2020 . 8 uur. Een nieuwe...
rogier 21
25 oktober 20
Lissewege 21 oktober 2020 Op 12 oktober...
rc1010
12 oktober 20
Mijn vader zei dikwijls....AN  JE EIGEN ZELVEN ,...
roger 24 9
27 september 20
  Het seizoen zit er op . Tijd voor een overzicht...
rc9 9
10 september 20
Een dagboek in schuifjes. Ik ga er vandaag al...
RC31 8
05 september 20
  ADRIAAN VAN DEN HOOF .Acteur en de populaire...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40