Gerard Dekker

Januari 2023 een verlate nieuwjaarswens.

Ik ben een lezer en ik wil graag leren, kennis is macht zeggen ze. Wel op die macht ben ik niet zo uit, daar bedoel ik dan mee de macht die grote heren uitoefenen op onze wereld.

Macht die ontaard in oorlogen, dictaturen, onderdrukking, voedsel te korten, honger en dood. Ik denk zelf dat je daar geen macht voor nodig hebt, alleen maar zieke hersenen.

Met macht bedoel ik meer dat je zelf zo sterk bent, empathie kent, inlevingsvermogen en nog een hele rits aan positieve eigenschappen. Natuurlijk hebben we ze met ze allen niet allemaal, hier en daar mist er nog wel wat bij ons, maar denk ik dan dat is juist goed voor de discussie, gezamenlijk komen tot compromissen en natuurlijk het begrip daarvoor. Is dat nu teveel gevraagd ?

Zeker niet, gelukkig bezitten de meeste mensen een hele rits aan positieve eigenschappen, daarom gaat het in het grootste deel van de wereld goed.

Meer naar onze eigen wereldje van de duivensport toe is het zo dat we gelukkig bijna allemaal hetzelfde willen, maar het niet allemaal op dezelfde manier nastreven. Eigenlijk is het wel een beetje lachen dat gezoek naar die 1e plaats of de naamsbekendheid die dat mee brengt.

We zijn allemaal fanatiek op onze eigen manier, respect voor degene die gedroomde niet bereiken, om wat voor een rede dan ook. Respect voor hun doorzettingsvermogen om de week na een sof weer met hun mandje duiven komen opdraven.

Respect is een groot woord, respect moet je verdienen en dat respect moet er zijn voor al die mensen die u in staat stellen kampioen te worden. Het slaat dus helemaal nergens op dat sommige kampioenen met een grote of kleine K zich op zijn minst wat neerbuigend uitlaten over die liefhebbers die voor hun kampioenschap hebben gezorgd, minimaal hen in staat hebben gesteld door hun inbreng van hun zogenaamde mindere duiven.

Het is natuurlijk heel fijn dat ook in de duivensport het overgrote deel van de liefhebbers goed en respectvol met elkaar omgaan.

Soms lijkt het dat niet zo, maar dat berg ik zelf dan maar onder de noemer de grootse bekken maken het meeste lawaai op. In deze tijd lijkt het wel meer gemeengoed te worden te luisteren naar dat soort grote bekken, zeker als je niet al te zeker van jezelf bent.

Maar uitgaande van het feit dat niemand, maar dan ook niemand in het kopje van een duif kan kijken is het eigenlijk wel bijzonder dat grote aansprekende namen zomaar vele zeg maar tientallen superduiven in een verkoop kunnen brengen, die dan ook nog superprijzen opbrengen. En dat terwijl we allemaal en nogmaals allemaal weten hoe moeilijk en zeldzaam het is om een goede te kweken.

Ja er zijn hokken met goede duiven, met zeldzaam goede duiven, maar op al die hokken worden nog steeds meer slechte dan goede gekweekt.

Schrijf ik dit met de bedoeling de handel in duiven neer te halen, nee zeker niet, gun ik die mannen hun handel niet ?, jazeker wel verkoop zo nu en dan ook duiven om mijn sport te bekostigen. Nee ik schrijf dit vooral voor gelijkgestemde en dat is de grote meerderheid in de duivensport, die op hun bescheiden manier hun plezier aan de sport beleven, gewoon aan de omgang met hun favorieten, gelukkig zijn als ze een leuke plaats innemen op de uitslag, maar zich soms wat in een hoekje voelen  gedrukt, let wel door zichzelf vanwege de grootspraak van een ander.  Die grootspraak mag van mij trouwens best, vertellen dat je de beste hebt is mens eigen, maar zo nu en dan zeggen dat een ander ook een beste heeft omdat hij er met 5 duiven mee eentje draaide voor jouw 10e in de uitslag terwijl jij net bezig bent je 20 manden waarin je je wedstrijdduiven aanleverden in je auto te zetten.

Leven en laten leven is een devies, je eigen beperkingen kennen ook en dat is dan een vingerwijzing aan groot en klein.

Ik wens u allen veel gezondheid en een fantastisch seizoen 2023 toe.

gerard dekker