Gerard Dekker

 

Maart
’t gaat hard, nog een maandje en dan zit het spel weer op de wagen.
Eerst alles in orde gemaakt voor de vitessevluchten. Vitessevluchten zijn voor een deel van onze liefhebbers oefenvluchten.
Er zijn vitesse- en programmaspelers die daar echt werk van maken. En dat zijn de mannen en vrouwen die straks echt knallen en die iedereen na 3 weken wel duidelijk hebben gemaakt waar ze staan in het spel.  Echte vitessemensen heb ik er maar heel weinig in de omgeving, wat meer programmaspelers. Maar in onze vereniging vliegen de meeste mensen dagfond-en overnachtfond.

Deze dagfond-en overnachtfond liefhebbers die dus duidelijk heel andere disciplines aanhangen en daar net als de vitessemensen hun specialiteit van hebben gemaakt, die spelers dienen nu met de door de NPO bedachte verplichte inkorvingen als uitslagenvoer of zoals je wilt bladvulling. Hopelijk zakt de weerstand die overal geventileerd wordt hierover straks wat af. Maar persoonlijk blijf ik wel mijn twijfels over de gevolgde weg houden.

Wat voor de één wel schijnt te moeten gelden volgens de NPO schijnt voor de ander niet te hoeven. Aan de ene kant wel logisch want je zal geen vitessespeler duiven zien inkorven op de dag- of overnachtfond. Er zit nog een andere zijde aan. De specialist vitesse/midfondspeler haakt na het beëindigen van zijn spelletje af en dan zullen de dagfond/overnachtfondspelers het resterende seizoen moeten dragen in de verenigingslokalen.  Ik denk niet dat vitessespelers op de vluchten die zij niet spelen even naar het lokaal komen om voor de fun de baromzet te verhogen, laat staan te helpen met de boxen van de dagfond- en overnachtfondspelers mee te helpen dragen en de container te vullen. Op hun beurt zullen de dagfond-en overnachtfondspelers die gebruik maken van hun oefenvluchten (de vitesse) dat wel moeten doen.

We weten allemaal dat bij aanvang van de vitessevluchten iedereen weer gebruik gaat maken van de boxen. En in dit geval was het fenomeen oefenduiven een prachtige uitkomst. Weinig werk, snel klaar.

Nog een andere kant door deze move van het NPO bestuur zullen de vitesse- en programmaspelers kunnen gaan pronken met mooie aantallen tegenstanders in de concoursen, goed voor de commercie van goed in de markt liggende verkopende liefhebbers.

Maar nogmaals ik vraag me af wat nu de eigenlijke reden is waarom het NPO bestuur dit nu zo graag wil.

-Gewoon omdat hoe meer duiven, ook kansloze, in concours, hoe aansprekender de prestatie ? Kul natuurlijk want een beetje liefhebber weet echt wel hoe het spel gespeeld wordt.
-Of is het ingegeven door een soort jaloersheid omdat aansprekende dagfond-en overnachtfondduiven financieel hoger aangeslagen worden.
-Natuurlijk kan het ook zo zijn dat het NPO bestuur edelere gedachtes heeft, namelijk als in Nederland de zogenaamde invliegduiven overal mee tellen dan worden de concoursen gelijkwaardiger en zullen de kansen in de diverse competities beter verdeeld worden. Maar vliegen we dan voor die competities, nee die competities zijn alleen maar een mooie meerwaarde voor onze sport, maar niet noodzakelijk. Maar als dit zo is dan zullen ook de vliegprogramma’s gelijkwaardig moeten zijn en niet zo dat in de ene afdeling iemand kan kiezen 5 prestaties te halen uit 7 vluchten  terwijl in een andere afdeling die 5 prijzen alleen kan halen uit de 5 vluchten die zijn afdeling hem biedt. Want in dat geval loopt de liefhebber die 5 van 5 moet inleveren ook een grotere kans aan het achterste speen te liggen.

Wat ik me ook afvraag zijn de duivensportorganisaties in de ons omringende landen daar ook aan gesloten bij organisaties als een NOC*NSF of iets dergelijks of houden die allemaal zelf hun broek op.

Hoe het precies zit en of de waarheid ergens in het midden ligt, ik weet het niet, maar ik ben het in ieder geval onder alle omstandigheden met het NPO bestuur eens, er zal iets moeten veranderen in de Nederlandse duivensport.

Maart, nog een maand dan vliegen we weer en zal het gemor in de duivensport weer een seizoen lang naar de achtergrond verdwenen zijn.

Iedereen veel sportief succes en veel speelplezier in het nieuwe seizoen