Gerard Dekker

Na wekenlang problemen te hebben gehad met het weer op de vlieglijnen vanuit de diverse lossingsplaatsen vanaf Belgiƫ en Frankrijk, konden de Zaanse jonge duiven lekker vroeg in de morgen worden gelost in het Belgische Duffel.
Nadat om 7.50 uur daar het startschot werd gegeven konden de 1097 jonge duiven beginnen aan een voorspoedige terugreis, daarbij zeker ook geholpen door een gunstige wind die er voor zorgde dat de afstand in korte tijd overbrugd kon worden.
De 1e Zaanse jonge duif de Nl. 2017-822 viel bij keurmeester Nico de Jong in Zaandijk hij zag zijn duif om exact 9.34.50 uur arriveren en liet een snelheid afdrukken van 1467.480 meter per minuut, goed voor ruim 88 kilometer per uur. Nico had 25 kanshebbers mee, begint met zijn 6e getekende en draait er 8 in de prijzen.
Voor de 2e plaats gaan we naar Wormerveer, naar Jan en Joke Kaman die wekelijks voor in de uitslag zijn terug te vinden. Deze reis hadden ze er 53 ingezet en draaien 20 prijzen te beginnen  met hun 40e getekende, maar ze draaien op de 7e plaats in de top 10 knap hun 1e getekende duif en dat betekend dat ze ook de Zaanattractie winnen.
In Westzaan zijn het Janus Kat en zijn zoon die met hun 35e getekende van de 40 jonge duiven die ze mee hebben de 3e prijs pakken en daarmee volop mee blijven doen in de race naar de top.
Op 4 een nieuwkomer Richard van Panhuis, voorheen woonachtig in Leersum, maar nu wonende in Wormer die duidelijk zijn visitekaartje afgeeft door met zijn 1e duif, zijn 14e getekende, de 4e plaats in de Z.C.C. te pakken en er 33 van zijn 70 ingezette duiven in weet te draaien.
In het noordelijkste puntje van de Zaanstreek, Krommeniedijk,  is het Jan Kuijzer die de 5e en de  7e plaats pakt. Met 19 duiven in concours begint hij met zijn 8e getekende en wint uiteindelijk 7 prijzen.
Dan barst in Zaandijk bij de combinatie Molenaar het jonge duiven geweld los. Ronald en zijn vader zijn een tijdje uit de running geweest vanwege een verhuizing maar de uitslag van deze race vanuit Duffel laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Ze hebben 44 nieuwkomers mee, draaien er 19 in de prijzen waarvan 3 in de top 10 te weten op de 6e, 9e en 10e plaats.
Top 10 Zaanse Concours Commissie.
N. de Jong (BVZ), 2 en 7 J & J. Kaman (PD), 3 A. Kat & zn (SV), 4 Comb. van Panhuis (KO), 5 en 8 J. Kuijzer (ZN), 6, 9 en 10 Comb. Molenaar (SV)