Gerard Dekker

Slecht weer op de vlieglijn verhinderde afgelopen zaterdag de lossing in het Franse La Souterainne. De duiven moesten een dag overstaan en konden zondagmorgen vroeg met uitstekend weer op de vlieglijn om 7 uur vertrekken.

La Souterainne ligt op een afstand van gemiddeld 735 kilometer van de Zaanstreek en de duiven hadden op het traject in Frankrijk af te rekenen met een wind uit noordelijke richting in Belgiƫ en Nederland werd de wind zuidwest.

Op deze vlucht waaraan alleen de hele sterke mee doen zijn een aantal leden van de Zaanse Concours Commissie qua prestatie altijd sterk vertegenwoordigd.

De 1e Zaanse duif viel bij de man/vrouw combinatie Martijn en Marit Kramer in Wormerveer, pur sang liefhebbers van deze discipline in de duivensport die een uitstekende stam van dit soort duiven hebben zitten.  Naast dat ze de 1e, 7e, 8e en 10e plaats pakken van de 296 ingezette duiven in de Zaanse Concours Commissie pakken ze ook de hoofdprijs in heel Noord Holland tegen een deelnemersveld van 2875 duiven. Ze klokken hun 1e duif om 16.21.32 uur hetgeen hun 6e getekende duif is die de afstand met een snelheid van 1311.050 meter per minuut heeft afgelegd, een goede 78 kilometer per uur. Naast de eerder genoemde 4 top 10 duiven plaatsen nog een 6 tal duiven zich in de uitslag. Totaal hadden ze 24 duiven mee.

De 2e en de 5e plaats zijn voor Zaandammer Ruud Moes die 20 duiven had ingezet, begint met zijn 1e getekende en dus de Zaanattractie pakt ook hij weet 8 duiven totaal in de uitslag te plaatsen en pakt ook de 2e plaats in het totale Noord Hollandse concours.

In Wormerveer bij Jan en Joke Kaman vallen de 3e, 6e en 9e prijs. Jan en Joke behoren al jaren tot het groepje van meest aansprekende liefhebbers in Nederland op deze discipline. En met 49 duiven mee en 22 in de prijzen bewijzen ze weer dubbel en dwars ook bij de Nederlandse top te horen. In het totale Noord Hollandconcours worden zij 3e

Richard Faber uit Westzaan behoort net als eerder genoemde liefhebbers al jaren tot de top van de dagfond in geheerl Nederland. Deze reis wordt hij 4e in de Zaanse Concours Commissie maar pakt ook de 4e plaats in totaal Noord holland.  Van de 34 duiven die hij had ingezet draait hij er 14 in de prijzen.

La Souterainne is een gedenkwaardige vlucht geworden, waarbij de winst en de topklasseringen niet alleen hier in de regio maar ook in het totale concours in Noord Holland worden bezet. Een dikke chapeau voor de liefhebbers die ons op een dergelijk hoog niveau ook verder in Nederland weten te vertegenwoordigen.

Top 10 Zaanse Concours Commissie.
1,7,8 en 10 M. en M. Kramer (ZN), 2 en 5 Comb. Moes (BVZ), 3,6 en 9 J. en J. Kaman (PD), R. Faber (SV).