Gerard Dekker

Gisteren even in discussie over het verloop tot nu toe van de vluchten.

Helaas en ik bedoel dan ook helaas zijn er alweer mensen klaar met het oude duivenseizoen en dat na een 4-tal vitessevluchten. Er zijn alweer duiven opgeruimd en worden er na dit weekeinde weer meer opgeruimd.

En dat gebeurt niet door mensen die nog maar even in onze sport bezig zijn, nee er zijn mensen bij die hun leven lang al duiven houden en er nu het niet gaat de brui aan geven.

Laat ik in de eerste plaats zeggen dat ik ze begrijp, teleurstelling op teleurstelling werkt zeer deprimerend. En laat ik ook aannemen dat die mensen er alles aan doen en ook dat al gedurende langere tijd, ze hebben tenslotte al heel lang duiven en weten wel zo een beetje waar ze moeten zoeken. En in hun visie is dat gewoon dat hun duiven te slecht zijn om in de prijzen te vliegen, dus weg en weer een nieuwe start maken met de jongen. Nogmaals ik begrijp ze wel, maar ik vind het persoonlijk hard om zo rigoureus te werk te gaan. Oke je zult teleurgesteld zijn in je prestaties, maar het bied natuurlijk wel perspectief om tot in het naadje van de kous om uit te zoeken waarom er niet gepresteerd wordt. Want in mijn visie kan het niet zo zijn dat een heel hokbestand niet in staat is om helemaal geen prijs te vliegen. Oke ze hoeven geen top 10 plaats te vliegen, maar ergens in de lijst daar zullen deze mannen ook blij mee zijn. Maar nogmaals het lukt niet en dat heeft zo zijn oorzaken. Duiven echt te slecht, daar geloof ik zelf niet in.  Elke duif moet toch in staat geacht worden een prijsje te kunnen vliegen. Is het niet op de ene vlucht, dan wel op een andere.

Wat ik kan begrijpen is dat je meerderjarige duiven die gedurende hun leven al weinig of niets hebben gepresteerd verwijderd, maar kom op zeg van jaarlingen weet je toch nog helemaal niets ! Tenzij je natuurlijk bent blijven kweken uit niet presterende duiven, maar als duivenliefhebber weten we toch wel beter. Nee 1e prijzen vliegen is een kunst, maar ik denk dat altijd nat zitten ook een kunst is.  

Als het je overkomt zul je dus moeten zoeken naar de oorzaak enneā€¦ die kan echt overal liggen. Je hok, veranderingen in de omgeving, jaarlijkse weersinvloeden en ook in jezelf. En belangrijker het ene jaar is het andere niet en wat ook een heel groot goed is, is geduld.

Sommige duiven doen het alleen goed op de vitesse, anderen bakken daar niets van, maar goed dan hebben we nog de midfond en dagfond, ik zou zeggen prachtig om dat uit te zoeken en vooral de moeite waard want heel vaak zit geluk in een klein hoekje.

Maar goed om na 4 vluchten de conclusie trekken dat je duiven niets waard zijn gaat mij persoonlijk wat te snel, maar om nu te zeggen dat ik zou genieten van een mooie aankomst wetende dat ik toch naast de lijst zal zitten klinkt me toch ook niet aanlokkelijk.

Hopelijk brengt het aankomende jonge duivenseizoen dan weer wat hoop, wat talentjes op hun hokken waarop ze zich kunnen verheugen en dan maar hopen dat die talentjes het in het hierna volgende seizoen het beter doen dan de nu verwijderde duiven.
Maar zonder verandering denk ik geen verbetering en wie weet misschien hebben die mannen dan toch gelijk en zijn er zulke slechte duiven.