Gerard Dekker

F O N D I N H E T G R O E N E H A R T
NIC de Snelvlucht Bodegraven ( 1714 )
BERT DE GRAAF UIT ALPHEN AAN DEN RIJN WINT PERIQUEUX


Met een lossing die vanuit Cahors had moeten plaatsvinden, maar vanwege de verwachte stkkende hitte, terecht verplaats werd naar Periqueux, gingen onze duiven op vrijdag 3 augustus j.l. om 10.30 uur de lucht in. Er waren 24 deelnemers die de moeite namen om in totaal 220 duiven bij ons inkorfcentrum in te korven. Het is een zeer zware vlucht geworden met het verschrikkelijk warme weer en een matige noorden wind. Het was wederom Bert de Graaf uit Alphen aan den Rijn die dit jaar, al voor de derde keer boven aan de uitslag te vinden is. En het was voor de tweede keer dit seizoen, dat zijn 5 jarige duivin die het ringnummer 13-1233306 met zich meedraagt, dit voor elkaar heeft weten te krijgen. De eerste keer was op 13 juli, ochtendlossing Agen en nu dus Periqueux. Een weelde om zo’n duif op je hok te mogen hebben. Zij arriveerde om 11.20.10 uur en maakte hiermee een snelheid van 806.65 m.p.m.. De winnares werd gespeeld op jongen van een dag of 12. Zij stamt af van de Nico Volkens duiven van Dirk Pennings uit Nieuw-Vennep en het Barcelona soort van de inmiddels gestopte Jan Lases uit Noorden, in 2011 winnaar van Internationaal Perpignan. De tweede op de uitslag is Paul v/d Boogaard uit Kamerik. Na een moeilijke start wist Paul het toch voor elkaar te krijgen om zijn duiven op het laatst toch op de rit te krijgen. Klasse Paul, niet de schuld bij het weer of bij een ander neer leggen maar de oorzaak bij je zelf gaan zoeken. Maar voor wie zeker onze pet voor af moeten nemen is de jeugdige Sil van Vliet uit Ter Aar. Met zes duiven mee wist hij ze ook alle zes in de uitslag te draaien. Sil heeft een schitterend seizoen gedraaid en daar gaan we in de toekomst zeker veel meer van horen. Deze keer waren het 17 van de 24 deelnemers die een duif in de uitslag (1:4) hebben weten te krijgen.
Dit was de laatste marathonvlucht van het seizoen 2018. Het was een zwaar seizoen voor onze duiven. Hier is al veel gesproken en ook geschreven in “het spoor der kampioenen”. Maar naar mijn mening zijn het wel de sterkste duiven en duiven met de beste conditie die zich vooraan in de uitslag weten te plaatsen. En wat de conditie betreft is het de liefhebber die dat voor elkaar heeft weten te krijgen. Zij zijn het dan ook die zich de komende winter als ware kampioenen mogen laten huldigen. Mannen van harte gefeliciteerd.

Middaglossing Periqueux, 220 duiven in concours bij NIC de Snelvlucht, Bodegraven
De eerste twintig:
1-4-6 Bert de Graaf (Alphen aan den Rijn); 2 Paul v/d Boogaard (Kamerik); 3-9-14-17 Sil van Vliet (Ter Aar); 5-13-19 N. Rimmelzwaan (Alphen aan den Rijn); 7-15-19 Cor van Oudshoorn (Gouda); 8 Jan en Greetje Toor (Waddinxveen); 10-11 Andre Lenting (Nieuwkoop); 12 Theo Wijfjes (Nieuwveen); 16 Henny Metselaar (Waddinxveen); 18 Comb. Klijn (Vrouwenakker)
Pieter Vreeling