Gerard DekkerJonge duiven en de wijsheid in pacht hebben
Elk jaar weer kweken we jonge duiven, onze hoop en een hele tijd onze glorie. Hoopvolle momenten bij het betreden van de jonge duiven hokken voor elke liefhebber in Nederland en waarschijnlijk over de hele wereld.

Want daar zitten ze hoor, die ongekende jonge duiven, in gedachte goed voor vele topprijzen en de zo bejubelde bekendheid in de duivensportwereld. Want met goede uitslagen wordt je bekend en dat is toch een van de dingen die we nastreven. Bekend zijn door onze goede duiven.

En het zit er in, voor iedereen, nou ja voor iedereen ? Ja, het gaat er niet om of je arm of rijk bent of je dure of hele dure duiven kunt kopen, want hele dure zijn natuurlijk beter dan gewone gekregen duiven of die voor een bescheiden bedrag aangeschaft worden. Duiven met prachtige papieren er bij, duiven die zo van de foto afspatten, kan niet mis, alleen jammer dat je zie niet iets eerder in je handen had, dan op het moment dat ze in een doosje bij je binnen gebracht worden.

Of dit afstevent het afschieten van de commercie ? Integendeel de schrijver dezes verkoopt ook graag een duifje om de kosten die hij maakt in de duivensport te dekken. Dus wat dat betreft ga gewoon uw gang en ben gelukkig met uw handelswijze.

Het gaat mij er in dit stukje dan ook niet om, om te praten over goede of slechte duiven, nee het gaat mij om de vele klaagzangen die er zijn en elke keer weer los gelaten worden zonder dat er een blad voor de mond wordt gehouden en ten aanzien van bijvoorbeeld lossingscommissies.

Natuurlijk maken deze mensen fouten, jullie en ik toch ook ? Alleen als jezelf een fout maakt moet je kwaad zijn op niemand minder dan op eigen persoon.

Kijk ik heb het niet over de vele gruwelijke verliezen door liefhebbers van hun duiven toegebracht door marterachtigen en/of stootvogels. Gelukkig zijn we op dit gebied momenteel erg actief en misschien gaat het op termijn (jaren later) wat opleveren. Zou een schone zaak zijn.

Nee waar het om gaat is dat ikzelf lid ben van een actieve vereniging waarin mensen zelf veel hun jongen afdrachten, maar ook meedoen aan de door de afdeling georganiseerde oefenvluchten.

Nu woon ik zelf dan misschien in een duivenmekka ten opzichte van veel andere liefhebbers en ik weet ook zeker dat er bij ons veel duiven ingekorfd worden en zoals ik vanmorgen aan een sportvriendin schreef, wij zijn lekker bezig elkaar te motiveren.

Worden er bij ons dan geen jongen verspeeld, natuurlijk wel om als voorbeeld mijzelf te nemen ik begon er met 34 en heb er nu na de eerste officiële jonge duivenvlucht nog 28 over. Dramatisch, integendeel, zelf een 5-tal keren opgeleerd en als slotoefening mee met de afdeling. Of ze er genoeg van geleerd hebben ? ik vertel dat later wel een keer als de vluchten achter de rug zijn.

De eerste jonge duivenvlucht van de afdeling 6 was geen makkie en dat verdiend wat uitleg. In Noord Holland hebben wij besloten op de wedvluchten alle duiven in een keer los te gooien, dus ook de jongen.
Tricky zult u zeggen, vele duizenden duiven mee en alles tegelijkertijd los. Integendeel tot wat velen anderen zeggen zeg ik, nee dat is niet tricky, hooguit natuurlijke selectie.

Laat ik dit even uitbreiden naar de oude duiven toe. Tot nu toe hebben we een zwaar seizoen achter de rug. Echt zwaar, zovele weken oost en tegenwind, niet goed voor de koppies en luchtwegen hoor ik u bijna denken. Klopt maar er zijn altijd duiven die wel goed komen en ik trap echt geen open deur in als ik zeg dat het om de winnende duiven gaat. En als die duif dat kan, moeten anderen dat ook kunnen. Hoe het komt dat alles zwaarder wordt, ik kan het niet precies vertellen maar de veranderingen in klimaat waar we al een tijdje mee te maken hebben tellen zwaar mee. Dus ook onze duiven zullen zich daar aan moeten aanpassen, want als er iets is waar wij geen invloed op hebben is en blijft het weer. Als je dan beschikt over meerdere goede duiven op je hok die het onder deze omstandigheden goed doen, prijs je gelukkig en ga daar mee door, de rest is mand-en hokvulling.

Maar weer even terug naar de klaagzang over het verspelen van jonge duiven. Natuurlijk is niet alles uw eigen schuld, ik begon ermee er kunnen fouten gemaakt worden waardoor u benadeeld wordt. Foute lossingen zijn daar een voorbeeld van net als de rovers.

Maar een deel van de klaagzangen zijn zeker niet reëel want in directe omgeving maak ik mee dat mensen hun jongen gewoon niet opleren of 1 of 2 keer effekes 3 kilometer geven. Tja denk ik dan dat schiet niet op. En nog erger ik weet ook dat deze liefhebbers gewoon niet meedoen met de oefenvluchten die georganiseerd worden door verenigingen of de afdeling.  Kijk en als je dan met je wijsvinger wijst naar anderen dan is het altijd nog zo dat een dikke duim je eigen kant op wijst.

Duivensport is een fantastische hobby, waar je wel wat voor moet doen, je gaat toch ook geen 2 x 45 minuten voetballen zonder te hebben getraind. Soms lijkt het er op dat liefhebbers die goed presteren niets voor lief aannemen, hun eigen gang gaan en hun soms goed bedoelde raad liever voor zich houden, want winnen van een verliezer die het altijd beter weet doen ze liever niet. Zit in de genen he