Gert van den Bogaard


Voor mij begint het nieuwe vliegseizoen eind september al omdat je gewoon het gehele jaar je duiven 100% moet verzorgen tegenwoordig. De kriebels komen rond 1 januari, dan wil ik mijn planning klaar hebben richting het voorjaar.

Het begint een trend te worden dat we amper één week voor de eerste prijsvlucht een vliegprogramma zien. En als dat een definitief programma was had ik daar vrede mee, maar dan schijnen de afdelingen er nog een kunst van te maken om zowat alle vluchten om te gooien, vooral die van de jonge duiven.

Waarom kon vroeger met pen en papier beter worden geregeld dan nu in het computertijdperk? Ook wat het lossen betreft is het een puinhoop ten opzichte van pakweg 30 jaar geleden.

Er zit een groot verschil tussen al die verschillende kampioenschappen en tegen welke tegenstand ze zijn behaald. Het is nu eenmaal eenvoudiger om tegen minder goede tegenstanders kampioen te worden dan wanneer je in een sterke streek vliegt.

Je ziet dat bij verschillende kampioenschappen; het merendeel van de kampioenen komt uit bepaalde afdelingen. Hebben die dan zulke wonderduiven? Dat geloof ik niet. Goede duiven zitten overal, alleen verschilt dat wel degelijk per afdeling. Kijk maar eens op Compuclub naar de 1 op 100 aankomsttijden. Je ogen zullen open gaan.

Dan heb je nog de commerciële kampioenen die geïnvesteerd hebben in bijvoorbeeld Kittel, Harry of Pitbull duiven. Vaak niet op de lijst te vinden, maar op allerlei verkoopsites des te meer, opgeblazen door de verkoper van dienst. Het blijft een kunst om van niets iets te maken en er trappen er genoeg in.

We leven in een internetwereld waar alles zichtbaar en traceerbaar is en toch blijven veel mensen als volgzame schapen in de val van list en bedrog trappen. Met een aangeklede stamboom ben je nog geen kampioen. Hetzelfde geldt voor wondermiddeltjes die de weerstand zouden verhogen, meer zuurstof geven of wat dan ook. Als er maar vaak genoeg over wordt gepubliceerd, trapt 75% van de liefhebbers erin.

Met deze donkere dagen is er weinig te doen en neem ik enkele dagen de tijd om de vliegduiven te koppelen. Dit heb ik maandagavond gedaan. Gelijk het licht uit en ze met de natuur op laten staan en niet één is er gepikt. Ze lagen dinsdagochtend allen samen in de schotel. Nu laat ik het licht meestal enkele dagen uit om niet teveel felheid in het hok te krijgen, de duiven blijven dan iets rustiger.

Het vervelendste karwei is het om en om loslaten van de koppels en ze hun eigen bak laten zoeken, aangezien enkele tweejarige doffers meerdere bakken willen en enkele tweejarige duivinnen van bak veranderd zijn. Dat betekent elke 20 minuten een ander koppel loslaten. Ze zitten hier op een hok met 24 koppels, dus ze hebben elk eenmaal daags de gelegenheid om te eten en drinken. Meestal trek ik hier drie dagen voor uit en op dag drie schijnen ze het vaak allemaal te snappen.

In de tussentijd lees ik vaak wat duivenkrantjes. Nu was ik de eindeloze uitslag van de enquête in het Spoor der Kampioenen aan het lezen. Nodeloze bladvulling, meer lijkt het niet. Ik denk dat een enquête pas zin heeft als er daadwerkelijk iets mee gedaan wordt en niet om meningen te peilen. Die geeft men op social media immers al genoeg.

Het eindeloze geschop tegen het NPO-bestuur heeft geleid tot het beschikbaar stellen van de functie van onze voorzitter. Het zal moeilijk worden om één nieuwe te kiezen, aangezien er heel wat mensen aangegeven hebben het beter te kunnen en die passen niet allemaal op één stoel. Ik ben benieuwd wie zijn kans gaat grijpen en het beter gaat doen. Misschien één van de voorzitters van de afdelingen waarvan sommige hun eigen afdeling niet eens kunnen leiden, laat staan de NPO?

Bij de kweekduiven loopt alles voorspoedig. Enkele koppels zijn al aan het bijleggen, hun eerste eitjes waren dus van 5-12-2019. Het eerste ei en de nieuwe leg is 7-1-2020, dus als ze de cyclus gewoon grootbrengen, heb je bij gezonde duiven alle vier à vijf weken een nieuwe leg.

Keep it simple, het gaat immers om goede duiven. Als men eenmaal het geluk heeft ooit een echte Crack op het hok te hebben, wordt er veel duidelijk. Die duif zal niet snel ziek worden en aantonen dat ieder hok of voedingssupplement goed is, terwijl hokgenoten met hetzelfde supplement er niets van bakken.

Ook zal men zien dat die Crack niet tot de schoonste van het hok behoort. Ik ben in mijn leven op veel goede en minder goede hokken geweest. Op de minder goede hokken zaten vaak de mooiste duiven. Zij behaalden de beste prijzen op de wintertentoonstelling, maar waren vaak alleen geselecteerd op schoonheid en niet op de vluchten. Een echte kampioen doet dit andersom.

Je moet bij een echte kampioen duiven van vier jaar oud met een vergrootglas zoeken. Met een beetje mazzel vind je er enkele van drie jaar oud (ik heb het hier dan wel over het programmaspel).

 

Het 2019 seizoen is op enkele prijsuitreikingen na voorbij. De meeste liefhebbers zitten vol nieuwe plannen voor 2020, ondanks dat er nog geen zekerheden zijn omtrent het vliegprogramma of NPO-bestuur.

Iedere ochtend beantwoord ik eerst mails voordat ik naar de duiven ga. Vaak gaat het over onze mengelingen of over hoe de duiven gezond te houden. Hier bewandel ik zoveel mogelijk de natuurlijke weg door middel van een open hok, jaarrond dezelfde mengeling en om de dag Naturaline. Ik heb alles al eens getest om dingen zelf te ervaren, maar kom altijd weer op de eigen methode terug en dat is de meest simpele.

Die wirwar van mengelingen die beschikbaar zijn: de ene dag dit, de andere dag dat, zoveel van dit en zoveel van dat… De meeste tophokken geven al jaren dezelfde mengeling twaalf maanden per jaar en vaak zijn dat geen eiwitrijke, maar vetrijke mengelingen.

Een kampioen gelooft alleen in goede duiven en niets anders. Niet-kampioenen laten zich van alles en nog wat op de mouw spelden en komen vaak aan het einde van het jaar weer bedrogen uit.

Vandaag heb ik nog een gesprekje gehad met Oliver, de hokverzorger van Lotte Eijerkamp, de beste liefhebber van Nederland. Ook Oliver geeft onze mengelingen en we hebben vaak contact. Hij is een fenomeen in de omgang met de duiven en een echte aanwinst voor de Eijerkamp hokken.

Hier selecteer ik hard en durf ik met gemak echt goede duiven te verwijderen als ze iets mankeren. Sleutelen aan een duif omdat hij ziek is terwijl de rest gezond oogt, doe ik niet. Daarbij heb ik een hekel aan duiven zonder toegevoegde waarde. Als mijn geloof in een duif weg is, kan hij vertrekken.

Stambomen zijn pas mooi als de duif presteert of goede nakomelingen geeft. Duiven van enkele jaren oud kopen met een mooie stamboom op een website is vaak geld wegsmijten, die zijn immers vaak al ergens getest en te licht bevonden.

Mocht ik iets aankopen op een website, dan is het een zomerjong. Een goed voorbeeld is een zaalverkoop, daar kan je ze zelf beoordelen. Nadeel is dat je dan vaak duurder uit bent omdat anderen ook vaak dezelfde mening hebben over een duif en dan wint degene met de diepste zakken.

Aan huis heeft nog altijd mijn voorkeur. Staat de liefhebber of duif mij niet aan, dan neem ik hem niet mee. Dat zou ik ook niet van mensen verlangen die hier een duif halen. Niet naar de zin is gewoon laten zitten.

Ik zag dat Jan Timmermans nog een bon heeft geschonken bij de Friese Fond Club, die staat nu op Toppigeons.

De duivensport zit op een dood spoor. De NPO-voorzitter is straks weg en er is geen degelijke vervanger. Het wordt weer als 25 jaar geleden: stilstaan zonder nieuwe ideeën, de secties weg en met zijn allen weer in de tang zitten bij de kiesmannen.

Het nieuwe nationale vliegprogramma brengt voor mij weinig tot niets en mag van mij best overboord worden gegooid. Laat de afdelingen het zelf maar bepalen. Ik zag dat jonge duiven nog gewoon op de nalijn worden toegelaten. Totale competitievervalsing, als je het mij vraagt.

Waarom zoveel instapvluchten van amper 100 km als er gewoon nog met verduisterde jongen op de nalijn mag worden gespeeld? We zagen dat afgelopen jaar in ons samenspel: amper 400 op het jonge duivenprogramma en meer dan 1.000 duiven weg op de nalijn. Vlieg maar op nationale kampioenschappen als je tegen weinig duiven speelt. Nee, het is duidelijk dat er veel zonder duivenverstand rondlopen.

Mijn hoop is gevestigd op het afdelingsbestuur dat in het verleden amper open stond voor nieuwe ideeën. Ik ben benieuwd wat het ons zal brengen en of daar iemand het verstand heeft om van vier Rayons twee te maken en daar de punten uit te halen in plaats van de krakkemikkige samenspelen. Die hadden ze ook al lang moeten samenvoegen vanwege te weinig leden en deelname op de vluchten, maar ook daarvoor geldt: stilstand en geen knopen durven doorhakken richting de toekomst.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40