Gert van den Bogaard

 

De Olympische droom.
Het nieuwe vliegseizoen gaat binnenkort weer van start. Sommige topspelers menen zich te moeten uitlaten over de voeding. Al die verschillende soorten vliegvoer… wat een onzin. Neem gewoon een goed voertje en klaar ben je. Op de fond een beetje snoepzaad erbij. Meer moet dat niet zijn. Hebben deze liefhebbers in de voeding gestudeerd? Dat zal meestal niet het geval zijn. Hoe zit dat dan? Het is vaak de eigen ervaring. “Goede duiven moet je hebben en als het kan natuurlijk die van mij”, zo je er nogal eens doorheen.
Tja, kijken we naar de menselijke wedstrijdsporten, dan zien we echter hele andere dingen. Topsporters krijgen van voedingsdeskundigen een op hun lijf geschreven dieet. Want ieder mens is anders en moet dus heel specialistisch worden voorbereid op een topprestatie op de Olympische spelen. een dieet voorgeschreven, die past in hun persoonlijke situatie.
Heel precies worden gegevens zoals melkzuur in het bloed en hartslag bijgehouden. Er worden lactaatmetingen gedaan en de melkzuurconcentratie in het bloed wordt gemeten in millimol per liter bloed, afgekort mmol/l. Bij inspanningen waarbij de hoeveelheid melkzuur die in de spieren wordt gemaakt, het aërobe gebied, de waarden onder de aërobe drempel, de "steady state". Alles wordt bijgehouden door training en voedingsspecialisten die worden aangestuurd door wetenschappers en universiteiten.
Tour de France wielrenners berijden zich zowel voor qua trainingsopbouw als op met hun voeding al lang voor de tour voor. Ze zijn bezig met hun lichaamsgewicht, het meten van het vetpercentage, het zuurstofgehalte in het bloed en ga zo maar door. Allemaal om zo fit mogelijk en in topvorm aan de start te komen. En natuurlijk is het belangrijk of je talent hebt of juist wat minder. Dan moet het dus nog meer komen van de juiste balans van training en voeding, om het ultieme er uit te kunnen halen. Er gaan eigen koks mee met de betere wielerploegen, artsen en voedingsspecialisten. Het bloed wordt onderzocht op tekorten waarop aanpassingen in de voeding worden gedaan “Zelfs” in de eredivisie voetbal wordt gezamenlijk gegeten, ondersteund door voeding deskundigen. Zit je in de selectie van Feyenoord en je eet een broodje kroket, dan kun je rekenen op een schorsing of kun je zelfs vertrekken.
De schaatsploeg van Jack Ori grossiert op de Olympische spelen in de gouden medailles. Natuurlijk met toptalent. Maar ook door de juiste trainingsopbouw en de juiste voeding. Of dacht je dat ze allemaal bij de Mc Donalds zaten?
En in de duivensport?
Nee hoor, niet in de duivensport. Daar maakt het allemaal niet uit. “Zoek maar een leuk voertje en klaar ben je. Al die vliegmengelingen op de markt: allemaal dikke onzin”. Die mening kunnen topliefhebbers in de kranten schrijven, zonder dat zij enige studie daarin hebben verricht. Men spreekt dan uit ervaring op eigen hok en vertelt ook nog niet altijd de waarheid. Dat is duivensport. Mogen dat soort liefhebbers die mening verkondigen? Ja natuurlijk mogen zij dat. Ieder mag zijn mening geven, ook als is die nog zo ongefundeerd. We leven in een vrij land en zo lang we anderen niet discrimineren of schofferen is dat allemaal mogelijk. Wordt je daar als liefhebber dan wijzer van? Mijn advies is: niet nadoen!

Bij ervaringen alleen op eigen hok kun je ook niet spreken van een algemeen beeld. Het is op die plaats in dat rayon, op dat hok, met die verluchting, in die omgeving en met de concurrenten van die streek. Het ontbreekt meestal aan de nodige voedingskennis en wetenschappelijke ontwikkelingen worden niet gevolgd om meegenomen. Daarom zijn die meningen ongefundeerd. Dat mag ik vinden. Of ik gelijk heb? Ik hoef geen gelijk. Ik heb liever dat uw duiven topfit en goed voorbereid aan de start staan, zodat ze een eerste prijs kunnen pakken. “De gouden medaille”. En daar is meer voor nodig dan een aardig uitziend voertje.
Voor mij geldt het verbeteren van de sport qua voeding. Zowel voor de gezondheid als ook voor betere sportprestaties. En daar is de voeding een belangrijk onderdeel van. Een onderdeel, die wel degelijk doorslaggevend kan zijn.

Fasen.
Om net als topsporters de duiven voor te bereiden, is een systeem nodig van training en voeding. Allereerst moet de duif herstellen van de vlucht en het lichaam ontdoen van alle verbruikte stoffen en afvalstoffen. We doen dat met een vezelrijke voeding. De tweede fase is de opbouw van de spieren. De spieren zijn de motor van de duif. Als de spiervezels door een zware vlucht stuk zijn gegaan, moeten die weer worden gerepareerd. Ook moeten de spieren weer gevoed worden om dat ze de “motor” zijn van de duif. De duif zal daarna weer hard aanvoelen in het vlees. De laatste fase is het tanken van de energie. Dat zijn dus de koolhydraten en de vetten. Des te verder de duif vliegt, des te meer energie de duif verbruikt ( vetten) en moet ook de “motor” van meer kracht worden voorzien. Van eiwit dus. De basis is eigenlijk simpel. Twee dagen opschoningsvoer, twee dagen opbouw voor de spieren en twee dagen energievoer. Is dat moeilijk? Dat is toch wel te doen?

Als je top wilt presteren moet je ook bereid zijn je uiterste beste te doen om die top te halen. Worden de vluchten zwaarder, moeten we een dagje eerder beginnen met eiwit en vetopbouw en vervalt er een dag opschoning. Dat is de basis van een voersysteem. Die basis moet te volgen zijn voor elke duivenliefhebber.

Nee, de mannen die het voeren in de vingers hebben, hoef ik niet te helpen. Die redden zich prima. Voor hen is het voeren van de duiven een peulenschilletje. Maar dan hebben we het over minder dan 5% van alle duivenliefhebbers. En minstens 90% van alle liefhebbers hebben moeite met het voeren van de duiven. Daarom is wat hulp met een goed systeem voor hen van groot belang. Opdat ook zij beter gaan presteren! En daarvoor zijn er die meerdere soorten duivenvoer. Juist om jou, beste liefhebber, beter op weg te helpen. Om jou beter te laten vliegen met je duiven. Met een eenvoudig en toch heel effectief vliegsysteem. De goed voorbereide duif moet dan laten zien, of hij of zij talent heeft. Daar heb jij meer aan dan aan “ één soort voer en klaar is kees”. Dat is mijn mening en die mag ik ook in de krant schrijven!
Ik ga voor Olympisch goud. Jij ook?

Willem Mulder
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Mobiel: 06-48717475

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40