Hans de Ruig

Zo we zullen weer even bijschrijven. Vanaf 29 maart behoorlijk bezig geweest. De meeste kwekers zitten sinds 2 april weer op eieren. Dat wil zeggen 17 koppels op eieren. Er zijn nu 26 jongen in het opklaphok. Ze doen het geweldig. En de oudste zijn vandaag voor de vijfde keer buiten geweest. En dat zijn er zo'n 6 stuks. Ze vliegen van het ene hok naar het andere hok en lopen wat op de grond te pikken.

Het weer is hier zwaar bewolkt de hele dag. Van onze club ”De vliegende Post” uit Minnertsga hadden vandaag de eerst wedvlucht vanuit Gennep. Dat is zo'n 183 km naar Oudebildtzijl. Mijn plaatsgenoot Jan Rodenhuis had 15 duiven mee naar Gennep. En die werden om 12.10 uur gelost. Daar ben ik even wezen kijken.

Onder een genot van een bakje koffie en een bruidsgebakje en dat viel er lekker in. Onder tussen hielden we de meldlijst van de Blauwband ik de gaten waar je kunt zien waar de eerst duiven vallen. En dat was in Urk. En dan weet je ongeveer hoe laat wij de duiven kunnen verwachten. Cor Tolsma had de eerste gemeld van ons clubje. Jan kreeg bijna twee duiven tegelijk. En wel om 15.14.03 en de tweede om 15.14.41 uur een mooi begin van Jan. Het is zijn tweede seizoen dat hij nu mee doet. Hij heeft er veel plezier aan. Dat is geweldig om te zien hoe enthousiast Jan met de duiven om gaat. Met de jaarlingen gaat het goed. Worden morgen weer even weggebracht. De andere oude vliegduiven vliegen iedere dag zo'n uurtje lekker buiten. 8 en 12 april waren we beide jarig geweest. En dat hebben we op zondag 8 April gevierd voor ons beide. Het was geweldig weer. De hele dag lekker buiten geweest. Het was een gezellige dag. We hebben er van genoten.

De tuin begint al aardig kleur te krijgen. De voorbereiding zijn in volle gang. Het denkwerk is ingezet en dat is wel even wennen als je net 60 bent geworden. Je hebt geen keus. Je moet gewoon lekker doorgaan. En dat gaat wel lukken binnen de Fam. de Ruig. Een ieder doet zijn ding, dat hebben we goed geregeld.

Goede afspraken, is het halve werk. De eerste vlucht is voor ons Limoges voor de overnacht. Die worden op dinsdag 29 mei ingekorfd in het Nic in Damwoude. Dat wil zeggen dat ik op 10 mei ga koppelen en dat zijn 12 koppels. En dit zijn zowel de doffers als duivinnen van 2016. De eieren worden dan te koop aangeboden. Als ze terug komen van Limoges mogen ze weer op eieren komen. Wat we met de eieren van de duiven doen zullen we nog wel even zien. Hebben als jaarling zo'n 10 vluchten met de vereniging mee geweest. De laatste wedvlucht was een overnacht vlucht vanuit Bergerac. En dat is 1014km naar Oudebildtzijl. En dan is het de bedoeling dat ze ook mee gaan op 19 juni worden ze ingekorfd voor Perigueux. Dat is 973km naar Oudebildtzijl. Dan zullen we nog bekijken wat er nog eventueel mee kan op dinsdag 3 juli voor de vlucht Dax (1177km). Dan hebben we nog 7 koppels van de leeftijd van 2012 tot 2015 die voor St.Vincent, Barcelona, Orange en Cahors de prijzen moeten verdelen. En dan hebben we op dinsdag 24 juli Bergerac voor de jaarlingen. Dat hebben we mooi verdeeld over het overnachtseizoen. En waardoor gaan onze duiven het verschil maken met de producten van het voer van Matador, door het water Bio Lugecol, Vet-Schroeder + Tollisan de nekdruppels en Pigeon Vitality de Tricoli Stop.

Tot de volgende keer.