Spotlight

maandag 17 december 2018

 

"Dirk stopt er mee", mijn moeder kwam met het nieuws. Gisteravond, na het werk, ging ik nog even snel langs bij Moe om gedag te zeggen. Ze had het van Lies, de vrouw van Dirk, ze drinken samen koffie sinds mensheugenis op de dinsdag ochtend.

Dirk wordt 82 komend jaar, in mijn leven speelde hij altijd met duiven. Vanaf de zolder van de schuur achter zijn huis, aan de Oosterhaven. Kwekers in het hok beneden, onder het platje dat voor zijn vlieghok loopt. Duivinnen zaten vroeger in een ren in de schuur. Alleen in de zomer, in de winter zaten ze boven.

Ik kwam er vroeger vaak voor een praatje, of wat opruimers en vreemden ophalen. Kreeg ik weer een paar kwartjes voor, voor het inkorven komende week.

Visserman, hij voer op de "4", één van de vele kotters die Enkhuizen rijk was. 's Ochtends vroeg de haven uit, 's middags om vier uur de afslag, daarna opruimen, vijf uur, half zes thuis. Tijd voor de weduwnaars, daarna de jongen nog even.

Hij genoot ervan, door de weeks, hij kon uren op zijn plat zitten, kijkend naar hoe zijn doffers door de lucht suisden. Het was altijd druk in de lucht om die tijd. De weduwnaars los. Die van Gerrit, van ons, Dirk, Theunis keek altijd. Even verderop de duiven van Joh, Pé, Hoogland. Aan de andere kant die van Karel de Kat, Johannes en de Witpet, Gerrie Buis aan de andere kant van de Oosterhaven. Die van Cootje kon je ook nog zien, van de Havendijk. Klaas Schoen heeft ze ook nog een tijdje gehad.

Op zaterdag was Dirk er vaak niet, 's ochtends ook nog het water op, Mens zat dan bij het hok. Jaar in, jaar uit, de seizoenen waren best voorspelbaar. Was Dirk er wel, klokte Mens ze evengoed, hadden ze toch afgesproken?

Soort van Ooteman had hij, de "Grote uit de Streek" met veel rooien er tussen. Later Wigmansen. Klaas, zijn onafscheidelijke broer, had ze aangeraden. Het waren de echte nog, van die blauwe witpennen, leken zo uit het hok van Delbar te komen.

"Logemann krijgt die blauwe!", ik kan het hem nog horen roepen als de "10" weer eens vroeg viel vanaf Pont St. Max. 

We konden elkaar gewoon zien, hij op zijn plat, ik kon vanaf het schuurdak over mijn hok kijken. Makkelijk, Dirk had de telefoon bij het hok. Zat er eentje vroeg, Dirk wist het. Dirk meldde het, net als dat hij de vroege duiven meldde uit ons buurtje. "De Zaan zit op 30, moeten wij toch voor het heel kunnen klokken!"

Nooit iemand uit de buurt die er over liep te klagen. De duiven moesten komen op zaterdag, de beleving werd gevolgd door iedereen. Niets mooiers dan dat de buurvrouw op straat naar je riep: "Je zat weer vroeg zeun, ik hoorde het Dirk roepen!"

Ik ben er al jaren weg, alleen Dirk en Gerrit waren er nog, van die hele ploeg melkers die daar op een kluitje de sport beleefden. Dirk stopt er mee, de jaren haalden hem langzaam in. "Gerrit zei laatst ook al dat het wat teveel wordt". Woorden die me achteraf pas weemoedig maakten. Een duivengeschiedenis eindigt, bijna op de plek waar mijn eigen duivengeschiedenis begon. 

Dirk was nooit een hele grote in de sport, niemand buiten zijn cluppie die er erg in zal hebben dat Dirk is gestopt. Het zal wel raar zijn, als ik bij mijn moeder ben komende zomer. Weer minder duiven in de lucht die ooit bijna verduisterde als de weduwnaars los gingen, zo rond de klok van half zes. 

Dirk heeft het nooit geweten, maar hij is één van die mensen die mij ervan overtuigden dat er voor mij een toekomst was in de duiven. Eén van de mensen die geholpen heeft mij te vormen in de wereld die duivenmelken heet.

Luisterend oor, een gezonde dosis zelfspot, schop onder de kont als het nodig was. Vooral een meer dan fijne vent.

Afgelopen zondag was ik bij ons nieuwe jeugdlid. Beetje helpen, uitleggen, zin en onzin van bepaalde zaken aangestipt. Tegenwoordig heet dat coachen. Ik keek naar het jeugdlid en zag mijzelf staan,  terwijl ik opkeek naar kerels als Dirk.


Dirk bedankt!

zondag 16 december 2018

 

Team Top Pigeons ging een aantal weken geleden op bezoek bij Gerard en Katiuska in Lopik. Dit om de 3 geplande veilingen voor dit seizoen door te spreken. Tegelijkertijd was de afspraak gemaakt om “mooie beelden” vast te leggen d.m.v. fotografie en film. Een deel van het resultaat ziet u in dit bericht. Alle stilstaande en bewegende beelden gaat u over enige tijd zien in de gloednieuwe website die in de maak is voor Schalkwijk Pigeons. Op dit moment loopt er een veiling van 10 rassige duifjes speciaal door Gerard gekweekt voor Top Pigeons. Meer dan de moeite waard om te bekijken en doe uw best om er tenminste 1 van op uw marathon kweekhok te krijgen. Buiten de geweldige afstamming van bekende liefhebbers wordt er ook nog eens klasse gevlogen. In de veiling onder andere een halfbroer (koop 2) en een zoon (koop 8) van LADY IN THE DARK (Nightflyer) en die Lady in the Dark werd de beste Europese duivin op de marathon vluchten. Zij won o.a. een 11e Nationaal St. Vincent, 16e Nationaal Pau en een 19e Nationaal Orange. In de veiling onder koop 10 vindt u een unieke jonge doffer uit een pure BARCELONA koppeling. De moeder is Orange Oil en die werd 3e Nationale Asduif Barcelona ’17-’18 met een 28e Nat. Barcelona 2018 en een 56e Nat. Barcelona 2017. KLASSE!!!

Ga nu naar de veiling en doe een bod:
https://auctions.toppigeons.com/Home/TppAuctionItem/tabid/85/auctionItemId/33093/language/nl-NL/Default.aspx

Hier gaat u naar de eigen pagina binnen Top Pigeons van Schalkwijk Pigeons:
https://gerardschalkwijk.toppigeons.com/

Bron

 

 
zondag 16 december 2018

Voorwoord bestuur


Op het NPO Bureau zit de stemming er goed in en de kerstmuziek klinkt. En ondertussen wordt er hard gewerkt om de bestelde ringen in te pakken en verzendklaar te maken. Het bestuur kijkt terug op 2018 en de Nationale Dagen, natuurlijk met als doel het maken van de plannen voor 2019. En we zijn veel in het land. Want de winterperiode is de tijd om verenigingen en afdelingen te bezoeken. 

Maurice van der Kruk, voorzitter
namens uw bestuur
 
 

IN HET NIEUWS

Aandacht voor Olympiade kandidaten

Presentatie Nederlandse Sportklasse kandidaten Olympiade 2019
tijdens de Nationale Dagen 2018.
 

GPS2021
Data ledenraad 2019

De data voor de ledenraad bijeenkomsten van 2019 zijn bekend:
  • 9 maart 2019
  • 23 november 2019
Noteer deze alvast in de agenda. Informatie over locatie, tijd en onderwerpen volgt.
 

WEDSTRIJDEN
Aanmelden Ladies League via website
 

Er wordt op dit moment hard gewerkt om het mogelijk te maken om via de website aan te melden voor de Ladies League. Naar verwachting is het mogelijk om vanaf 20 december aanstaande online aan te melden.
Vanaf 20 december online aanmelden voor de Ladies League.
 
 
 
 

AGENDA

Activiteiten in het land

 

Op de site van de NPO publiceren we de activiteiten die door verenigingen in het land georganiseerd worden.

Dit weekend staan onder meer op het programma: 
  • zaterdag 15 december jaarlijkse tentoonstelling PV Snelle Wieken (Santpoort)
  • zaterdag 15 december 2018: 4-tallen show PV Heemskerk (Heemskerk)
  • 15 en 16 december tentoonstelling en bonnenverkoop PV Deuteren (Den Bosch)
  • 15 en 16 december tentoonstelling P.V. De Groene Olijftak (IJsselstein)
  • 15 en 16 december tentoonstelling PV De Vredesduif (Lepelstraat)
  • zondag 16 december: tentoonstelling + bonnenverkoop bij PV De Gevleugelde Luchtstromen (Goirle)
Activiteiten in het land
 

NPO BESTUUR

Uw duiven naar de Olympiade?


Wij vinden het erg belangrijk dat we vanuit Nederland de beste duiven inzenden naar de Olympiade. Tijdens de Nationale Dagen is er al een flinke groep duiven gekeurd door keurmeesters Theo Vervoort en Hans Korewijk.

Resultaat eerste voorselectie
Vanuit de keuringen op 1 en 2 december zijn de volgende duiven geselecteerd voor de eindselectie die in de loop van januari plaatsvindt.

Klik hier voor de kandidaten die tot nu toe bekend door zijn naar de eindselectie voor de Standaardklasse tijdens de Olympiade.

Laat uw duiven keuren!
Komende weken zijn er nog vele tentoonstellingen in het land en daar kunt u uw duiven ook laten keuren. De beste duiven doen mee aan de eindselectie in januari. Heeft u interesse uw duiven te laten keuren? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan welke duiven u wilt laten keuren en waar u dit wilt laten doen.

Keurmeesters actief op zoek
Natuurlijk kunt u zelf uw duiven aanmelden. Onze keurmeesters zijn komende weken echter ook extra alert. Dit betekent dat wanneer zij bij tentoonstellingen in het land potentiële kandidaten tegen komen, ze deze voordragen voor selectie.

Win een verzorgd arrangement
En niet alleen uw duiven gaan naar de Olympiade. Als eigenaar én als keurmeester maakt u ook kans op een verzorgd bezoek aan de Olympiade in Poznan. Want wanneer u uw duiven aanmeldt - maakt u kans op een arrangement om de Olympiade in Polen te bezoeken en toppers van de hele wereld met eigen ogen te bekijken.

De keurmeesters kunnen een bezoek aan de Olympiade winnen door eigenaren van topduiven te enthousiasmeren mee te doen én op het inschrijfformulier duidelijk aan te (laten) geven dat het een inschrijving is op aanbeveling van een officiële keurmeester.  
 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 12 december 2018

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. Klik hier voor het overzicht van de aangevraagde duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
Klik hier voor het Nationaal Vliegprogramma 2019
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
zaterdag 15 december 2018
Hoe bezorg je mensen met dementie opnieuw wat levensvreugde? Laura Nijssen (22) uit Hoeselt, Lars Vanmarsenille (21) uit Jeuk en Ruth Bollen (20) uit Bilzen — drie studenten ergotherapie aan provinciale school PXL in Hasselt — confronteerden een man (82) die al jaren aan de aandoening lijdt met zijn vroegere hobby: duivenmelken. En daar kon uiteraard een blauw  geschelpte niet bij ontbreken.

Het drietal ging tot bij de man thuis en nam een duif mee. Ook confronteerden ze hem met ringen en een duivenklok. De resultaten overtroffen de stoutste verwachtingen, zo blijkt.  “Eerst toonden we hem de ringen”, licht Laura Nijssen toe. “Hij keek verbaasd op. Maar algauw zagen we pretoogjes fonkelen.” En dan moest de confrontatie met de duif nog plaatsvinden.

Puur genot

“De duif zat in een doorzichtig kooitje. In het begin bestudeerde onze man de vleugels en poten. Tot hij het op een bepaald moment aandurfde om het dier in z’n handen te nemen. Opeens nam hij de duif vast zoals hij als duivenmelker zoveel had gedaan. Soms riep hij iets. Hij maakte gebaren. Hij straalde. We zagen dat hij even terug opleefde. Hij genoot zichtbaar van de duif, de ringen en de klok.”

Behandeling

“Kennelijk hebben we bij die man toch iets losgeweekt”, getuigt Lars Vanmarsenille. “Zulke reacties hadden we wel gehoopt, maar niet verwacht. Hij herkende de duif en wist hoe hij ermee moest omgaan.”

 Wat steken de studenten nu op uit de test? En kunnen ze hier iets mee doen als ze later ergens aan de slag gaan als ergotherapeut (e)? “In de opleiding leren we het gedragen van mensen met een of andere beperking observeren”, laten de studenten verstaan. “Op basis daarvan weten we welke zorg en behandeling we aan hen kunnen bieden. Hier zijn we bij de man met dementie nagegaan hoe hij zich in z’n vertrouwde omgeving gedraagt en reageert. En we konden tot hem doordringen en een reactie uitlokken. Hetgeen toch de opdracht was van onze school.” De studenten gaan nu met leraren na of en in welke mate ze hun experiment met de man die dementie heeft, kunnen verderzetten.

Het diertje deed de man weer even heropleven.
Mine Dalemans Het diertje deed de man weer even heropleven
Bron
zaterdag 15 december 2018

Kees van Zundert 50 jaar lid

donderdag 13 december 2018

P.V. Deuteren uit ’s-Hertogenbosch organiseert op 15 en 16 december 2018 zijn jaarlijkse postduivententoonstelling.

Kom op zaterdag 15 december vanaf 19:00 en/of zondag 16 december vanaf 10:30 gerust eens kijken en genieten van een gezellig samenzijn in ons Clubhuis, Echternachstraat 21a te ’s-Hertogenbosch.

De commissie kan met genoegen een mooie bonnenverkoop presenteren welke bij GPS Auctions worden aangeboden. U kunt hier op deze fantastische bonnen van gerenommeerde duivenliefhebbers voorbieden.

Graag danken wij onze schenkers hartelijk voor hun geste. Dat waarderen we als vereniging zeer.

De bonnen worden na de internet voorbiedingen op zondagmiddag 16 december bij een eindverkoop in ons clubhuis nog eens aangeboden let daar op en kom niet voor een verrassing / teleurstelling te staan


De traditionele bonnenverkoop is een gezellig onderdeel van de tentoonstelling en willen we graag in ere houden.

Via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kunt u informeren naar de bonnen of uw maximaal bod plaatsen. We gaan hier discreet en serieus mee om>


Veel plezier met het bieden op deze fantastische bonnen en succes daarbij en hopelijk mogen wij u begroeten op een van deze dagen. 

De TT Commissie 

donderdag 13 december 2018

Toch maar weer eens even achter het toetsenbord gekropen om wat info te delen. De laatste keer dat ik wat geschreven heb was 4 oktober (!)

En toch heb ik geen huilende fans aan de deur gehad, dus echt gemist wordt het denk ik ook niet.

De duivensport staat hier op het moment wel op een heel laag pitje. Eten (Matador rui) en drinken (knoflook, rode ui en natrualine) en meer niet. Eén of twee keer per week er even de schraper door, en ook een paar keer los voor een badje en dat is de hele verzorging.
Ik merk bij mezelf dat de motivatie en de drive op dit moment ver weg is. Ik haal er simpel weg geen plezier mee uit. Er zijn inmiddels ook al een aantal duiven van de hand gedaan, maar misschien had een totale verkoop wel beter geweest.

Er spelen op dit moment te veel dingen die het plezier voor mij weggehaald hebben. In de club hebben we op dit moment nog 3 bestuursleden over, waaronder ikzelf. Het lijkt niet te lukken om mensen nog te motiveren om mee te helpen. Voorheen kon ik me daar heel druk om maken. Nu doe ik de “dingetjes” die ik moet doen en voor de rest zie ik het wel. Er zijn wel heel veel clubgenoten die weten hoe ik het wel moet doen. Ik moet die persoon  bellen, of hem benaderen…… Maar het zal wel aan mij liggen dat ik dat niet helemaal begrijp.
Landelijk zie ik overigens hetzelfde gebeuren. De platforms worden bemenst door liefhebbers die het nog interesseert, en de rest hobbelt maar wat mee of geeft bakken met kritiek op de voorstellen. Het is zo simpel als wat. In bv de sectie “Jonge duiven” zitten liefhebbers die dit onderdeel tot in de puntjes beheersen, en het daarom ook het mooiste onderdeel vinden van de sport. Natuurlijk willen die dan meer vluchten en langere afstanden. En dat geldt ook voor de andere secties, en zo blijft men over elkaar heen rollen. De oplossing? Ik zou het niet weten…………

De basis (de club) zal goed moeten zijn. Ik zie de duivensport niet meer groeien, helaas. Daarom maar proberen te consolideren wat we nog hebben.

Maar goed nog even naar de duiven. Volgende week begin ik maar met de paratyfus kuur, met als toetje de enting. Ik heb er nog steeds wat teveel, maar dat is een luxe probleem. Volgend jaar (DV) heel veel jaarlingen, maar goed dat doet Verkerk ook. Dus waarom  hier niet 😉 De oude duiven zijn zo goed als door de rui. De meeste jongen moeten nog een pennetje of twee. Maar dat zal bij de meeste liefhebbers niet anders zijn.

Waar ik wel veel plezier uit haal is het fietsen. Ondanks het jaargetijde lukt het me toch nog om wekelijks 1 of 2 keer wat km’s weg te trappen. Echt een aanrader voor iedereen.
Hier thuis staat en flinke interne verbouwing op stapel. Onze woning is inmiddels 26 jaar en dan zijn bepaalde dingen wel aan vernieuwing toe. Waarschijnlijk moeten we het pand een maand of 2 verlaten, dus dat geeft wel veel geregel op dit moment. Uitzoeken van een keuken, badkamer en vloer is niet mijn favoriete tijd verdrijf.

Vanmiddag maar weer even trappen, voor nu een goede zondag allemaal.

donderdag 13 december 2018

Op bezoek bij één van de Nationale toppers uit Oost Nederland op de dag- en overnachtfond.

COMBINATIE SEELEN BORNE

Regelmatig gaan we op pad voor TopPigeons om goede liefhebbers te bezoeken. Gisteren waren we weer in het oosten om één van der beste spelers van het oosten te bezoeken. We moesten in Borne zijn, in de duivenwereld bekend van het sterke Inkorfcentrum NIC Borne. Hier korven vele van de fondkanonnen uit het oosten in.
Één van de drijvende krachten achter het NIC is Hans Seelen Hij vormt samen met zijn broer Robert (en vader Piet mogen we ook niet vergeten) de bekende Combinatie Seelen
De Comb Seelen verrast de laatste jaren vriend en vijand met superieur spel op de zware fond/marathon en de dagfond!
Vele kampioenschappen maar ook NPO zeges werden hun deel.
Eigenlijk stond er in 2018 op hun sterke spel geen maat.
Persoonlijk denk ik het aantal hokken dat in 2018 in Nederland gelijkwaardig of beter presteerde op de combinatie marathon & dagfond op de vingers van één hand te tellen zijn! Als ze al te vinden zijn.

COMBINATIE SEELEN BORNE: KORTE ACHTERGROND

De mannen spelen met een 80 tal vliegduiven in totaal verdeeld over beide disciplines. In een simpel systeem.
De duiven worden nadat ze zijn gekoppeld een 6-7 tal weken zonder nest (en nestmateriaal systeem AP Overwater) gespeeld. De broedbakken staan op half en er wordt voorkomen dat de duiven weer op nest komen. DE dagfondduiven brengen eerst jongen groot, de marathonduiven echter niet
Twee x per dag trainen de alle vliegduiven verplicht een ruim uur. Er wordt het volle bak systeem gehanteerd. Elke week moeten de duiven aan de bak en tezamen met een doorgevoerde training zijn dit de ingrediënten voor succesvol spel.

We waren onder de indruk van de kwaliteit die hier op de hokken zit maar ook van de conditie waarin de duiven verkeerden. Het was een genot om de vele toppers te mogen bewonderen!
De basis voor de marathonduiven worden gevormd door duiven van superieure komaf o.a. via A.Pas (kweekcentrum) duiven uit de Miss Gijsje lijn van Arjan Beens van Cees Nijdeken, Wilfried Stiel en Hans van de Veer. Verder zijn ze erg succesvol met de duiven van M.Vinkenborg uit Volendam en Mark van den Berg uit Ijsselmuiden. De laatste jaren is ook het beste van Jellema op de hokken gekomen via schatbewaarder en vriend Jan Morsink.

COMBINATIE SEELEN BORNE: KORT PALMARES MARATHON

2016
7e Nationale Marathon Kampioen OA
17e Nationale Marathon Kampioen AG.
7e NU Totaal.
Marathon Noord winnaar Herman van der Velden bokaal.
2017
8e Nationaal Marathon OA
Nationaal Marathon AG 7e AG,
VNCC 6e OA en 6e AG.
9e Internationaal Zware Fond Gouden Duif
3e ZLU Bokaal

De volgende mooie prestaties werden in 2017 in het VNCC behaald: St.Vincent 6e, 17e en 71e, (Nationaal 16e en 57e) Perigueux 26e en 33e , Bergerac 5e (s’nachts om 01.12) 17e, 64e, (Nationaal 16e, 34e, 131e) Dax 6e en 38e, (Nationaal 12e).

COMBINATIE SEELEN BORNE 2018: EEN SEIZOEN VAN WERELDKLASSE!

VNCC 3e OA en 7e AG
Met de volgende prestaties: 16e en 30e Limoges,
VNCC 5e,17e en 67e St. Vincent Nationaal 25,59 en 155
VNCC 3e,9e,13e Perigueux Nationaal 6,18 en 24
VNCC 2e en 10e Dax Nationaal 11 en 22
VNCC Orange 33e Nationaal 78
VNCC Bergerac 30e, 38e en 68e Nationaal 86
VNCC Perigueux 38e en 68e Nationaal 48,67,111 en 166

1e Kampioen VNCC jonge duiven kampioenschap OA en AG
1e Kampioen Marathon OA 2018 Afd. 9
1e Keizerkampioen Fond OA Kring 2 Afdeling 9
1e Vitesse AG en 1e Kampioensduif vitesse Kring 2 Afdeling 9
Dagfond Club Twente Achterhoek
3e Keizerkampioen Dagfond Club Twente Achterhoek
1e Jong OA en AG van DAT Dagfond Club Twente Achterhoek
Winnaar 1e NPO Chateaudun 23-6-2018

In 2018 voor de 3e keer op rij bij de Nationale Marathon Kampioenen met een 9e Nationaal OA
17e beste Barcelona duif over de laatste 3e jaar

COMBINATIE SEELEN BORNE KOMEN IN FEBRUARI 2019 MET EEN KLEINE SELECTE VEILING MET JONGEN UIT HUN BESTE MARATHONKWEKERS OP TOPPIGEONS!

Mannen bedankt voor de gastvrije ontvangst en we zijn blij voor onze klanten dat we dit topaanbod mogen presteren in een selecte veiling. Het zal gewaardeerd worden, daar zijn we van overtuigd!

woensdag 12 december 2018

Je leest regelmatig dat de marter een enorme slachtpartij aanricht. Vaak ver je bed, dus waar maken wij ons druk om? In Noord-Holland kennen wij in het duingebied de boommarter maar de steenmarter was in Noord-Holland tot voor kort nog onbekend, maar dan plots worden een paar duivenhouders en kippen hobbyisten in Heemskerk bezocht door de steenmarter met de bekende desastreuze gevolgen, P.W.N. bevestigd dat de steenmarter nu ook in het duingebied is gesignaleerd. Wat nu? Het is een beschermd diertje, gelijk de roofvogels. Tegen de roofvogel is geen kruid gewassen maar tegen de steenmarter kunnen wij onze hokken/duiven beveiligen. Vandaag (3/12) lees ik op Facebook dat bij een bekende duivenhouder in Friesland de kweekduiven zijn gedood waaronder zijn allerbeste duif “Storm”. Moraal van het verhaal, bescherm je duiven, denk niet hij komt hier nog niet voor, want voordat je het weet ben je te laat en bedenk hij komt tot in de dorpskernen en steden. Lees je in wat te doen, kleine moeite en het voorkomt veel ellende.

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/236108/Vrees-voor-bloeddorstige-steenmarter-in-Heemskerk-Hij-doodt-alles 

VERSLAG VERGADERING

Verslag afdelingsvergadering donderdag 29 november

De voorzitter opent de vergadering om 20.10 uur Er zijn 1007 van de 1069 leden vertegenwoordigd dus ruim voldoende om besluiten te nemen.

Het bestuur stelt voor om 3 van de wagens uit te rusten met camera’s zodat de lossingen (gedeeltelijk) als filmpje op de site geplaatst kunnen worden. 2 wagens zijn nog niet voorzien van automatisch openende deuren , deze wil met ook aanpassen . De kosten hiervoor bedragen in totaal € 10.000. De vergadering gaat hiermee akkoord .

1 wagen wordt niet of nauwelijks gebruikt , deze wil men afstoten , men verwacht hier geen of kleine opbrengst van, omdat het dak in slechte staat is . De vergadering gaat akkoord met het voorstel om de trailer af te stoten.

De vergadering steunt het nationale vliegprogramma, definitieve invulling volgt op de voorjaars vergadering , op het vliegprogramma komen geen lossingsplaatsen meer te staan alleen afstanden, wel blijven we uiteraard op de westlijn vliegen. De eerste jonge duiven vlucht is op 15 Juni vanuit Roosendaal met totaal lossing wat vorig in de voorjaars ALV voor 3 jaar is vast gelegd. Er zal maar 1 africhting per discipline georganiseerd worden i.v.m. met de geringe deelname de afgelopen jaren , dit geldt voor de oude, jonge duiven en de natoer. Africhting jonge duiven 4 juni !!

Nacalculatie van €1.00 per box, wordt weggestemd door de vergadering , reden van het voorstel was een tekort van € 15.000 voor het vervoer, dit is hoofdzakelijk ontstaan door de slechte deelname van de africhtingen (-€ 12.000 ) ook bleek de Compuclub niet instaat te zijn om manden op basis van nacalculatie, zoals afgesproken op de voorjaars vergadering, te kunnen berekenen .Volgend jaar is de bedoeling dat de Compuclub niet per mand maar per duif gaat belasten ( maakt voor individuele leden niets uit) Wel maak je kans dat men het verlies van €15.000 goed wil maken. Dus duurder per duif!

Behandeling vereniging voorstellen: Eerste Streker Luchtpost wil het aantal inkorvende leden voor een NIC naar beneden brengen: blijft zoals het is , NPO regels !!

1241 SVEL te Edam wil voor elke vlucht een X vlucht toevoegen om zo de overnacht vliegers die alleen duiven voor africhting mee doen te gemoed te komen en “vracht” duiven buiten het concours te houden : X vluchten bestaan niet meer , afdeling volgt het nationaal vlucht programma

Snelle Wieken stelt verandering van spelsysteem en kampioenschappen voor: Doorgeschoven naar de voorjaarsvergadering.

De Gouden Wieken Limmen: voorstel 1: Altijd rayon 1 en 3 bij elkaar in de zelfde container: niet altijd mogelijk wordt wel zoveel mogelijk naar gestreefd.

Voorstel 2 weer naar 25-35 duiven die tellen voor kampioenschappen.: door geschoven naar voorjaars vergadering
Voorstel 3 gaat over het ophalen en inkorven van Fondvluchten: door geschoven naar voorjaars vergadering

Insulinde Post Amsterdam : Voorstellen onduidelijk , Hr. van Dam begint met (weer ) een uitgebreid verhaal , wat de voorzitter pareert dat het WOWD en IBW niets schriftelijk vastleggen, het IBW is er niet van gediend als hij mail verkeer van hen op de web site plaatst ,over transparantie gesproken !! Ook memoreert Hr. van Dam nog aan vorige vergaderingen waar hij waarschuwde voor statuten verandering , zodat de afdelingen hun zeggenschap bij de NPO kwijt zouden raken, nu had de afdeling tegen het voorstel gestemd om het aantal kiesmannen van 1 per 1000 naar 1 per 500 te brengen ook dat vond hij niet goed , zo verliezen de afdelingen hun zeggenschap (macht) bij de NPO. De voorzitter sprak zich duidelijk uit dat het bestuur van mening is, dat de afdeling Noord Holland duidelijk achter dit NPO bestuur staat, en dat het NPO uiteindelijk beslist. En dat juist de oude garde (bedoelend op oud bestuurders) het proces alleen maar vertraagd.

BEP Purmerend gaat over de punten telling o.a. NPO verfijnd: Doorgeschoven naar de voorjaars vergadering.

De Snel Post Enkhuizen: Voorstel 1 over het gescheiden lossen en op verschillende losplaatsen : ALV vorig jaar voor 3 jaar besloten om gezamenlijk te lossen.

Voorstel 2 Kring 2 wil zijn kampioenen blijven huldigen in eigen gelederen: huldiging vind van af 2019 plaats op NH kampioenendag , kringen zijn vrij om zelf iets te organiseren echter geen vergoeding van de afdeling.

Voorstel 3, 1ste Midfondvlucht 1 nacht mand: alleen als dit kan i.v.m. het rijtijden besluit.

Voorstel 4 Eerste dagfondvlucht beginnen op Fontenay Sur Eure : Eerste dagfond vlucht wordt kortste afstand afdeling 500 km (men mag -/- 5 % afwijken)

P.V. Door Vriendschap Sterk, Voorstel 1a , Africhting jonge duiven per rayon lossen : akkoord.

1b; Eerste 3 vluchten in oost en west lossen: totaal los , ALV besluit voorjaar 2018

Voorstel 2 gaat over het ophalen van manden en aanleveren: door geschoven naar voorjaars vergadering.

Notulen vorige vergaderingen werden zonder commentaar goedgekeurd, wel werd er opgemerkt dat ze weer erg laat waren en dat men hoopt dat de notulen van deze vergadering er eerder zijn.

In de rondvraag werd nog gevraagd naar het verhaal dat afdeling 6 met sectorvluchten met afdeling 10 en 11 zou meedoen i.p.v. afdeling 5. De voorzitter gaf aan dat de NPO graag wat zou experimenteren met nieuwe sector indelingen en dat het bestuur hier wel oren naar had , met name omdat het nieuwe bestuur van afdeling 5, op geen enkele manier tegemoet wil komen aan de wensen van afdeling 6 , als we met afdeling 5 meegaan krijgen we alleen maar dagfond vluchten van 700 km plus(voor Den Helder) . Er wordt nu gesproken over Sectorvluchten met de afdelingen 7, 8,9, 10 en 11. In eerste instantie betrof het de afdelingen 10 en 11. Daar kwam bestuur al snel op terug door het IJsselmeer, nu was het meer een oriëntatie met Noordelijke Unie zoals we die al hebben met overnacht. In de breedte dus..

Er werden ook nog wat opmerkingen gemaakt over het moment van vergaderen en het aanleveren van stukken, na de NPO vergadering , de voorzitter gaf aan dat die al een aantal keren van datum waren veranderd en als je dat goed wilde plannen je meerdere ALV zou moeten houden, nu excuus voor het feit dat het niet allemaal gelopen was zoals het zou moeten.

Als laatste deed de voorzitter een oproep aan alle leden om bestuursleden niet lastig te vallen met allerlei grieven als deze als privé persoon duiven evenementen bezoeken, soms vertrekt men zelfs eerder als men het “gezeik” zat is , dat kan toch niet de bedoeling zijn !!

Buiten de vergadering om een opmerking: NPO Bestuur is bezig om het voor sectorvluchten en in het algemeen het werk eenvoudiger te maken door een digitaliseringsslag. Heb ik in de vergadering niets over gehoord, maar kwam wel aan de orde bij sectievergaderingen in oktober.

Om 23.35 uur sloot de voorzitter de vergadering.

Verslag Jack Spaansen namens vereniging P.V. Heemskerk

donderdag 06 december 2018

Ik ben dus aan het koppelen . Een heel karwei waar ik al een week aan bezig ben .
Ik heb nogal veel duiven en uiteraard ook veel kweekkoppels . Hoe komt dat ?
Omdat ik bezeten ben van inteelt . Van het gegeven dat je op die manier capaciteiten kunt vast leggen voor de toekomst . Experimenteren ....
In volle zomer kweek ik dus nieuwe kweekduiven , meestal in inteelt gefokt .
Zo heb ik van mijn  10 jarige ROCCO nog 10 jongen gekweekt in 2017 waaronder enkele met zijn eigen dochter . Dit jaar heeft hij mij er maar 4 meer gegeven en dus gaat het zienderogen achteruit .
Die afstammelingen krijgen nu de kans om mijn ras in stand te houden . Te verbeteren !!
Die duiven zitten verspreid over heel mijn accommodatie , in hoeken en kanten zeg maar !
Ik heb natuurlijk wel enkele boxen en nog twee kweekhokken . Daar naast heb ik ook nog wat kleinere hokjes die in de zomer dienen om duiven die , tijdelijk of definitief , uit het spel genomen te worden in onder te brengen . Ook die worden ingenomen door , meestal voorname , koppels . Ze hebben er ruimte zat onder hun tweetjes , ze kunnen ook  al eens de vleugels uitslaan en dat is goed voor de conditie !

 
 

Daaruit volgt dat ik veel werk heb om de bewoners van die hotelletjes van al het nodige te voorzien .
Ik word ook een dagje ouder en dat weg en weer springen van t een naar t ander is verleden tijd en dus probeer ik het wat te spreiden .
Koppels die in boxen onder gebracht zijn zorgen voor weinig problemen maar ik zorg er wel voor dat er geen vechtpartijen gebeuren . Koppels die er te lang over doen om te paren worden onmiddellijk uit elkaar gehaald . Het moet klikken !
Als dat O.K. is kan ik mij bezig houden met de eigenlijke kweekhokken . Ze zitten opgesloten in de nestbakken . Op het hok staat er een volle  eten-bak met kweekmengeling . Het licht blijft 24 uur branden voor enkele dagen en de koppels mogen om beurten een uur vrij op het hok om te eten en te drinken . Vervolgens krijgen  twee koppels twee uur de vrijheid en zo verder .
Na enkele dagen stel ik de timer in op 5 uur ‘s morgens en het licht blijft aan tot 14 uur in de namiddag .
Er is hier dus totaal geen sprake van enige voorbereiding , ook niet op medisch vlak . Kuren voor kweekduiven zijn al lang af geschaft !!
Het is wetenschappelijk bewezen dat de eigenlijke bevruchting pas plaats heeft rond 4 a 6 dagen na de koppeling .
Tegen dan zorg ik er wel voor dat ze in topconditie verkeren en haal ik alles uit de kast . Ik geef ze veel  licht en bijproducten allerhande zoals levertraan , naturaline , jodaline , vitamineral enzovoort .
Ik zorg er voor dat alles in de eitjes aanwezig is om van het embryo een kampioen te maken .
Eenmaal de eitjes er zijn neem ik wat gas terug en worden ze opnieuw wat kariger verzorgd om er dan weer tegenaan te gaan als er jongen in de nesten liggen .
Door de spreiding in het koppelen is er ook een spreiding in het ringen en het spenen . En dat vind ik belangrijk . Op die manier kan ik mij op een aangename manier bezig houden zonder stress. Zoals ik al zei ...ik word een dagje ouder en bovendien haat ik de winter en de kou en ik  ga niet langer buiten dan nodig  is .
Wat dit jaar ook mee speelt is de miserie met jicht . De symptomen komen vooral tot uiting in mijn rechter grote teen . En dat is niet om te lachen . Bij ons in Vlaanderen noemen wij dat de “ kozientjes “ en dat is de tol die je moet betalen voor een Bourgondische levensstijl ....
En daar kan ik van meespreken . Ik heb het gehad . Ik heb genoten met volle teugen maar nu moet ik de prijs betalen , in binden ,  want met twee gezonde benen is het al moeilijk genoeg .
Als een kreupele mijn duiven verzorgen is heel pijnlijk en dubbel werk . Dus ...voor mij vanaf nu een flinke portie “ zuiveringsmengeling “ .....
Maar goed ! We roeien verder met de riemen die we hebben .

Ik heb goed nagedacht over bepaalde koppelingen en de richting die ik wil volgen .
De basis-koppelingen met mijn topkwekers zijn van die aard dat de jongen er uit kunnen dienen om verder mee te kweken ongeacht of ze nu prijs vliegen of niet !
Dat kan grootspraak lijken maar dat is het allerminst . Ik geef een voorbeeld .
Het koppel WINNY x ZUS ROBBE .
Winny is een topduif . Hijzelf , zijn kinderen en zijn kleinkinderen geven eerste prijsvliegers op snelheid . Hij is een sneeuwwitte duiver en ik heb er een hele tijd naar gestreefd om witte jongen uit hem te kweken . Maar Winny is nu 9 jaar en ik wil nog wel eens iets uit hem waarmee ik kan terug-paren naar de stam .
Het zijn zeer regelmatige duiven waarmee je kampioen kunt worden !!!
Hij kreeg nu een blauwe duivin als partner . ZUS ROBBE .
Robbe huist op de hokken van Deschacht –Denduyver waar hij in zijn carrière 11 eerste bijeen vloog .

 
 
 
 

ZUS ROBBE gaf mij al een aantal eerste prijsvliegers en gaf mij ook al een kleinkind met een eerste prijs . Ze durven rats aan de kop vliegen om de week daar op grandioos te missen .
Uitzondering gemaakt voor de “ 13 “ , een duivin die toch 15 prijzen vloog als jonge duif met 6 per tiental .
Haar broer , de 312 , presteerde het om de eerste prijs te winnen op Arras op 19 juni 2016 aan een snelheid van 1490 meter per minuut . Er waren die dag geen 3 duiven in gans de provincie die sneller vlogen dan hem !! De week er op miste hij !!!
Zijn broer gaf mij dit jaar een jonge duivin die laat op geleerd werd met het oog op de nationaals voor jonge duiven .
Zij toonde zich al op Clermont met 151° op 1162 duiven wat toch bijna per 10-tal is .
Op 18 augustus vloog ze 10° uit Chateauroux tegen 196 jonge duiven en op 1 september vloog ze zonder pluimen 20° uit Argenton tegen 101 jongen in de club en mooi per 4-tal provinciaal .

En nu kom ik naadloos aan bij hetgeen ik alleszins wil vertellen . Die duiven zijn van de mooiste die ik heb . Prachtige blauwe , ferm uit de kluiten gewassen duiven  en boterzacht van pluim .
Ik heb wat duiven van de hand gedaan om uit  de kosten te komen  en als ik “ ze “ laat kiezen grijpen ze er eerst naar . Eerlijk als ik ben vertel ik dan het verhaal en toch nemen ze die duiven mee .
Ze verdenken mij er waarschijnlijk van dat ik ze wil houden .....
” Ze “ lieten onder andere de 412 zitten , een lelijke geschelpte ( kras ) duivin met een schoon palmares . Ik heb ze tenslotte mee gegeven aan een koerier voor een Hollander die mij WEL vertrouwde . HIJ GAAT ER GOED MEE ZIJN !!!
Haar broer , de 413 , won , NIET VERDUISTERD , 8 op 9 met 3 per 10-tal en 3 per 5-tal .
Hij is nu gekoppeld aan zijn nicht, de 935/18 , die “ ze “ nota bene ook lieten zitten . Het is nochtans een beauty !
TOKIO met zijn eerste prijs uit Limoges en 75° Nationaal  , de vader van de 412 & 413 , is van het beste uit mijn kolonie . De Zus van Tokio  is moeder van mijn 2 beste jonge duiven 2018 die samen 24 prijzen wonnen met 18 per 10-tal .

Zij komen allemaal uit de HUMBEEK-GROEP .
Moet er nog zand zijn ?
De 935 /18 komt dus uit ZUS TOKIO maar haar vader is ook belangrijk want dat is de 206 van 2008 .
De 206 is toch naast de “ 19 “ en ROCCO een van mijn absolute stamduiven !

 
 

Eigenlijk ben ik blij dat “ ze “ uiteindelijk  de 935 lieten zitten .
Na dit verhaal kom ik terug op het koppel WINNY x ZUS ROBBE .
Winny geeft mij REGELMATIGE eerste prijsvliegers . ZUS ROBBE geeft mij ONREGELMATIGE eerste prijs prijsvliegers .

Als jullie de bedoeling niet snappen dan heb ik mij hier voor niets uit de naad zitten schrijven !
Ik hoop alleen maar dat de eitjes bevrucht gaan zijn want ze zijn tenslotte bijna  10 en 9 jaar oud .
Maar als ik er jongen uit haal twijfel ik er niet aan dat het hele mooie zullen zijn en ....nee! Ze gaan niet te koop zijn !
Tot genoegen

Roger Casier 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

06 oktober 18
Bony Farma Pigeon Products: De filosofie achter de producten. Het uitgangspunt hierbij is het bevorderen van de gezondheid van de duiven door middel van de verstrekking van voedingssupplementen. Dit zijn...

Columnist in Spotlight

23 november 18
Er speelt momenteel van alles in duivenland, de...
12 november 18
Volgens mij heeft iedereen weleens zo'n moment....
31 oktober 18
De duivensport moet geweldig zijn voor mensen...
05 oktober 18
Inderdaad alweer een tijdje niets geschreven....
20 augustus 18
Wie zong dat ook alweer? Dat liedje over die...
07 augustus 18
23 juli 18
Dat ging dus niet goed, die coupe special die ik...
19 juli 18
Hoogtijdagen in de duivensport, de maanden juni...
10 juli 18

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new HobbyshopvanTilburg185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new Pigeonsports185x75 GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new PatrickSchepens185x75new msmduivensport185x75new komkom185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

13 december 18
Op Vrijdag 28 December 2018 is het zover de Puttense Kampioenendag… Vanaf 13 December...
09 december 18
Één van de grootste fondiconen is niet meer. Samen met vader Janus en na diens...
08 december 18
Hartelijk dank! Wij kijken terug op een prachtig weekend. Twee drukbezochte beursdagen, veel...
08 december 18
Verslag afstemmingsoverleg 21 november en toelichting stemgedrag op 1 december. Beste...
07 december 18
HEEMSKERK - Natuurvorsers maken een sprongetje van geluk, maar voor duivenmelkers is het...
03 december 18
Was weer smaak en sfeervol !! In een sport, waar helaas weinig of geen nieuwe zieltjes meer...
21 november 18
  In verband met het overlijden van Ries van Zundert worden alle duiven verkocht. De...
18 november 18
Beste sportvrienden, De duivensport is momenteel het spoor een beetje bijster. Ondanks de...
15 november 18
A van Zoeren Regio A: onaangewezen: 10eGeneraal,8eGeneraal Snelheid. Regio A2: 5eGeneraal,...
De ZLU
29 oktober 18
  Afgelopen weekend verkaste een afvaardiging van het ZLU besuuur vanuit het Zuid...
24 oktober 18
  Rumbeke onder de rook van Roeselare; in prachtige landschap van het echte west...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40