Afgelopen weekend werden de lossingscommissies geconfronteerd met lastige omstandigheden. Lossen of niet op de zaterdag, meningen per afdeling waren verdeeld. Friesland'96 koos ervoor uit te stellen naar de zondag. Na wat geduld kon er gelost worden voor een stevige, maar eerlijke midfond vanuit Chimay. Verloop was achteraf goed te noemen, onder mooie omstandigheden. De mannen worden op dit soort vluchten van de jongens gescheiden, die uitdrukking lees ik overigens wel vaker. Hier in Engelum was de conclusie niet anders. De jaarlingen werden noodgedwongen verplicht tot hun eerste keer 2 nachten mand. Leermomentje heet zoiets. Het was hier in de aankomsten te zien, voorop drie tweejarigen, ondertussen behoorlijk ervaren. Na een te lange poos wachten viel nummer vier, een jaarling. Ook in de club drie duiven van de éénentwintig op de uitslag. Veel te weinig, maar wat wil je, bijna geen duif had dit weekend een fatsoenlijke neststand. Over de uitslag in de grotere verbanden maar niets zeggen.... Het zij zo, ze waren niet beter. Zou alleen wel eens willen weten waarom ze nu weer uit de west en noord-west kant terugkwamen. Je zou zeggen dat ze nu wel eens weten hoe ze met deze omstandigheden moeten omgaan.

Afgelopen maandag de duiven weer halverwege de Afsluitdijk gelost, wederom was er een duif kwijt. De oorzaak van het verspelen van duiven op de lapvluchtjes schrijf ik toe aan de rovers. Er zijn veel havikken te zien in de noordwest hoek van Friesland, het paartje slechtvalken in Harlingen had ik al genoemd. Ik ben daarom vanaf dinsdag in Noord-Holland gaan lossen. Dinsdag, woensdag en donderdag de hele ploeg, vrijdag en zaterdag de thuisblijvers. Geen duif meer kwijtgeraakt!

Genoeg gezeurd over wat er allemaal niet wil, ik moet kijken naar wat er wel kan. Komend weekend de eerste dagfond vlucht, daarnaast een vitesse. Op de dagfond gaan wat overjarige dieren mee, weet nog niet hoeveel, de rest gaat voor zover mogelijk naar de vitesse, lekker kilometers blijven maken.

Vandaag waren we naar onze kleindochter, onderweg de thuisblijvers weer even gelost, ditmaal Meppel(ca. 65 kilometer). Morgen gaat de ploeg weer helemaal mee, gewoon in Noord-Holland los, afstand is 74 kilometer, er is een handige website om dat te berekenen. De kandidaten voor de dagfond worden wat opgevoerd met mijn eigen onvolprezen fondmix, als er dit seizoen prijzen 1e tien NPO worden gespeeld zal ik het recept eens vrijgeven. Misschien dat iemand er wat aan heeft.

Nog een interessant artikel gelezen, via de berichten op de site van A. Schaerlaeckens. Het is in het Duits en handelt over het Rota-virus. Ook hier in de buurt bij twee liefhebbers melding van duiven dood met deze symptomen. Of dat ook echt Rota is geweest weet ik niet, maar het geeft wel te denken. Opvallend dat er bij de slachtoffers ook vasthouders waren. Het is dus niet alleen bij de jongen dat er slachtoffers vallen. 


Tot de volgende!


www.postduivenblog.nl