Jos Nijman


Afgelopen weekend was er in tijden zomaar eens een wedvlucht, wel was er een africhting voor de natoer op Roosendaal. Het weer was vrij onstuimig en daarom gaf de lossingscommissie vrijdag al aan dat de africhting duiven pas zondag gelost zouden worden.

Het wordt toch echt hoogtijd dat de samenspelen eens de handen in een steker en een voorstel in dienen op de eerst volgende vergadering van de afdeling 5 zodat we volgend jaar ook gewoon op zaterdag in kunnen korven als het weer op zaterdag zeer slecht is. Nu kan dit dus niet omdat in de statuten is opgenomen dat we niet op zaterdag inkorven.

Ook de jongen duiven vlucht vanuit Pontoise zo, n 380 kilometer gemiddeld voor de liefhebbers in het stedelijk samenspel leiden werd uitgesteld naar zondag omdat het zaterdag niet verantwoord was om te lossen wegens de wind. Toch werden op twee afdelingen na alle overige afdelingen wel op zaterdag gelost en werden er dus hoge snelheden bereikt. Het verloop was daar in tegen niet al te best, snelheden liepen hard terug.

Zondag hadden we prima weer dus denk dat we het er allemaal wel over eens zijn dat er terecht is uitgesteld. Om 08:00 uur werden de ruim 16000 jongen duiven van afdeling 5 gelost en hadden een super snel vertrek. Het rekenen kon beginnen en toen de eerste duiven op de eilanden vielen en op compyclub live verschenen bleken deze nog geen 1700 meter te maken. In leiden zou je dus om 11:45 uur ongeveer moeten draaien. Maar toen sprong opeens Gebr. v d Berg uit leidschendam er op en bleken de duiven hier veel harder te gaan, 11:45 uur werd voor ons opeen 11:33 uur voor een vroege duif. Opvallend was dat zowel aan de oostkant als zowel aan de westkant van de afdeling vroege duiven werden gepakt, in midden waren de snelheden duidelijk lager.

Deze week gaat de overwinning in het stedelijk samenspel leiden naar Ton Karper uit Voorschoten. Zijn winnende duif is de 19-6044089 een Belg van Johan Govaerts uit Olmen. Ton gaat elk jaar met enkele Voorschotenaren naar hem toe nemen elk jaar weer een mand vol jongen mee. Diverse Voorschotenaren zijn al geslaagd met de duiven van Johan Govaerts en dus ook Ton Karper. Nu lijkt het er op dat hij weer een toppertje bij hem vandaan heeft want de 19-6044089 staat inmiddels ook op de 2e plaats in de Belgen competitie in het samenspel leiden en omstreken.

Ook dit jaar speelt Ton maar weer met weinig jongen duiven maar weet toch elk jaar een eerste prijs te vliegen in het stedelijk samenspel leiden met zijn jongen. Deze week had Ton 20 jongen mee en had er 8 in de prijzen. In het samenspel leiden en omstreken was het ook goed voor een mooie 6e plaats tegen ruim 1800 duiven. In rayon west van de afdeling was het een 10e plaats tegen 4485 duiven.

Ton Karper van harte gefeliciteerd met de overwinning in het stedelijk samenspel leiden.

Tot volgende week vanuit de Costa da Sol.
De Witte Duif