Jos Nijman

Zondag 19 april, de duivinnen zijn er gelijk de andere dagen vroeg (8.00 uur) uit geweest en zodra ik van mijn eigen ‘bewegingsactiviteit’ terugkom (9.15 uur), haal ik ze rap binnen en gaat de klep van de jonge duiven open, op een 3-tal (later bij gezette duifjes) knallen ze naar buiten en zijn voor geruime tijd uit het zicht. De vroegste jongen zijn in de dek rui en je ziet dat die duiven toch even minder willen vliegen waardoor de groep het vaak na ruim 1 uur vliegen welletjes vindt. Vaak knallen ze nog een paar keer van het dak maar dan is het tijd om ze binnen te halen en gelijk te conditioneren. So far So Good en is het volop genieten van de jonge garde.

 

Maandag heb ik de duivinnen (nonnen), die nog niet gekoppeld zijn geweest en ook niet worden voor de eerste keer bij de doffers gelaten. Altijd leuk om te zien welke doffers ‘n duivin weet in te palmen. 16 weduwnaars en slechts 9 duivinnen geeft strijdt genoeg. Na een paar uurtjes vond ik het genoeg en gingen deze duivinnen terug in de ren en mochten de 16 ‘vaste’ duivinnen (ook de 1e keer) hun partner bezoeken, uurtje vrij uit vliegen en er een nachtje bij blijven. 

 

De jonge duiven konden de eerste dagen van de week wennen aan de oostenwind, een meer dan stevig windje (O 5 tot 6) ik vind het prachtig om te zien hoe ze dan een geheel andere richting kiezen om op het hok te vallen. Ze vallen het hok aan tegen wind en dat is in mijn situatie dat ze vanuit de zijkant komen. Ze hangen dan echt stil tegen de wind en sommige gaan zelfs in de achteruit en ploffen dan op het dak van het hok. De meest vreemde capriolen moeten ze uithalen, ’n fascinerend gezicht. Ik lig er niet wakker van mocht er ’n duifje wegblijven, toch tel ik ze tegen de avond en frappant de ploeg is nog compleet. De vaccinaties en trichomonas kuur hebben de duifjes binnen de eerste 5 weken na het spenen gekregen. De duifjes zijn schoon, het immuunsysteem is een paar keer “getriggerd” vanaf nu is het weerstand opbouwen. Naast voer, grit, mineralen krijgen de duiven 3 dagen Allicine en de andere dagen een product met ‘boterzuur’ over het voer. Paar dagen in de week LTW en hopelijk zie ik ze binnenkort voor langere tijd wegtrekken. Hierna is de volgende stap ze weg te brengen, dit jaar ga ik ze op tijd ‘streetwise’ maken! Ik heb nog even dus ik ga niets forceren.

 

Dinsdag kreeg ik het Covid-protocol voor clubs onder ogen, prima in elkaar gezet en uitvoerbaar. In de praktijk moet er misschien wat bijgesteld of aangescherpt worden maar dat weet je snel genoeg. Wanneer ik naar mijn eigen club kijk, moet het geen enkel probleem zijn om het in te vullen en mochten er toch leden zijn die zich niet senang voelen bij de maatregelen, halen we de duiven en klok toch op. Vooralsnog afwachten, maar er is een plan waar wij mee uit de voeten kunnen voor dit seizoen maar misschien ook nog voor 2021. Dit laatste reden genoeg om in te zetten op de nieuwste inkorfsystemen, ik ga mij daar in de wintermaanden goed in verdiepen.

 

Dinsdagavond sprak de minister-president het land toe en versoepelde een paar maatregelen, de duivensport moet nog ‘even’ wachten maar met het protocol in de hand en met de wetenschap dat we geen contactsport zijn, geen samenscholing, geen kantine/bar, lijkt het mij een kwestie van tijd maar dan moet het wel onder de aandacht gebracht worden bij de juiste instanties. Gaat vast gebeuren.

Woensdag haalde ik bij Cees de Wildt het laatste jong op. Cees vliegt al jaren fantastisch goed met een heel klein ploegje weduwnaars. Vooral de Vitesse vluchten hebben zijn voorkeur en ‘n prijs% van 70/80 procent is normaal. Cees eindigde dan ook al 2 jaar achtereen top tien bij het Nationale kampioenschap Vitesse. (2018 4e onaangewezen/2019 11e onaangewezen & 10e aangewezen) Wat het verder zo bijzonder maakt is dat al die duiven uit 2 vaste kweekkoppels komen (meer heeft hij er ook niet), voor mij reden om bij Cees aan te kloppen en de duiven afgelopen najaar te mogen bewonderen. Geweldige duiven in de hand, die in mijn optiek zeker Midfond maar ook Dagfond moeten aankunnen. Ras, soort….vroeg op de plank. Veel regionale namen komen in de stamboom voor, zelfs namen van mannen die overnacht spelen. Uit beide koppels heb ik één jong maar Cees gaf ’n derde duif mee….voor je broer. Prachtig gebaar thnx Cees. 

 

Nu ik weet dat wij zeker tot eind mei nog niet aan vliegen toekomen, blijft de verduistering van de oude duiven van kracht en blijf ik de duiven verzorgen zoals de afgelopen weken. De meeste tijd gaat naar het verzorgen van de jonge duiven, best leuk om dat jonge spul naar je handzetten.

 

De laatste dagen van de week werden wij opnieuw getrakteerd op prachtig weer, je ziet de struiken en bomen met de dag groener worden. De tuin ligt er prachtig bij, de duiven blinken tegen je op. Ik moet mij zelf vermanend toespreken en mij inhouden om niet met de duiven te gaan rijden, want de omstandigheden zijn prima. In Nederland is het toegestaan, je stapt in je auto en laat 30 km op een parkeerplaats je duiven los. Je komt met niemand in contact en het is een stuk veiliger dan op vrijdag een paar plantjes kopen bij een tuincentra. Ik kom er vooruit, mijn vrouw en ik kwamen op het idee even snel een paar plantjes te kopen……Ik ben bij de auto gebleven en heb die 15 minuten nog nooit zoveel 65-plussers naar binnen zien gaan. Uiteraard kregen ze ALLEMAAL, zonder uitzondering, een schoon winkelwagentje mee waar de meeste stevig op leunend de kassen mee binnen gingen. Ik sta dat dan te observeren en door mijn hoofd schieten dan die teksten op Facebook dat een jaartje geen duivensport toch niet zo bezwaarlijk is, want wij moeten toch vooral aan die kwetsbare groep denken…….boodschappen en plantjes kopen lijkt mij gevaarlijker! Zolang wij België niet in mogen maak ik mij niet zo druk wat betreft het oude duivenseizoen en met de jonge duiven heb ik nog even tijd maar die ga ik zeker t.z.t. africhten.

 

#letopjezelf #letopeenander #blijfgezond #blijfopanderhalvemeter

 

Voor de liefhebbers nog 45 minuten leerzaam kijk en luister plezier.

https://www.youtube.com/watch?v=dfM8aN7RDNc&feature=youtu.be