Jos Nijman

jos

November

Het schiet alweer op en voordat je het weet begint het kweekseizoen. Het begint al te kriebelen want vandaag zondag de 8e is het wederom schittert weer!

Wat viel mij deze week op….  Er zijn liefhebbers die pas de afgelopen weken de laatste jonge duiven hebben afgezet. Een nationale topper schreef dat de duiven in zijn optiek het jaar erop later gaan ruien en het gaat om die kleine dingetjes die het verschil kunnen maken tussen een top tien of een ‘gewone’ klassering Nationaal.

Ik was deze week op bezoek bij een man/vrouw combinatie, pracht accommodatie, geweldige duiven en de duiven worden daar puur natuur gehouden en dat is altijd interessant om over te praten. De eerste jaren kweekten zij een hok vol jonge duiven en gingen en gaan daar in de wintermaanden mee rijden, er volgt een Spartaanse opleiding en dan bedoel ik ze worden in ZH gelost maar ook in Friesland. Uit alle windstreken en naar het weer wordt ook niet echt gekeken. De verliezen zijn minimaal en ze gaan hierna bijna het hele oude duivenprogramma mee want de mand mag en kan bepalen wat goed genoeg is, maar ook nu zijn de verliezen heel beperkt. Wanneer je dan leest hoe de meeste met hun jonge duiven lopen te ‘modderen’ en klagen dat ze geen veer over houden, ziek zwak, misselijk, en grote verliezen op de jonge duivenvluchten…… zal het dan toch wezen dat duiven die niet verduisterd worden, gezonder blijven en minder snel verloren gaan.  Nogmaals in de winter dus vanaf nu wordt er gereden en niet 1 of 2 keer, de hele winter door, je moet er wel wat voor doen!!!

Op een verkoopsite zag ik een totaal verkoop van een al redelijk op leeftijd zijnde Belgische top liefhebber. Ik was in de veronderstelling dat het een man met een kleine korf was, maar wat zie ik… 450 duiven in de verkoop. Dat is ‘n baal voer per dag, dus ruim 300 balen per jaar optillen en versjouwen daarnaast heel veel kilo’s stront schrapen (wat resulteert in ruim *6000 kilo op jaar basis) Ik zie het mij zelf niet doen.😀 *(las in een artikel dat een duif 14 kilo mest produceert op jaar basis).  Hij heeft vast hulp gekregen want de duiven t/m 2018 zijn gekweekt door van de Wouwer Gaston en de duiven van 19 en 2020 door hok van de Wouwer.

Alle gekheid op een stokje, Gaston van de Wouwer is natuurlijk een fenomeen en zijn befaamde “Kaasboer” heeft onmetelijk veel succes gebracht en kan in het rijtje super stamduiven zoals Kleine Dirk, Kannibaal, Harry enz. bijgezet worden.  Na één dag werd al duidelijk dat de verkoop alle records zou breken en dat is toch fantastisch voor de Familie en natuurlijk voor de verkoopsite.  Wat zal het een opluchting zijn wanneer de duiven betaald en van het hok zijn……..

In nummer 39 van HET SPOOR staat een prachtige rapportage over Arie Tromp. Voor mij en broer Peter ontzettend leuk omdat het hok van Arie volledig is opgebouwd uit duiven bij ons vandaan. Arie is geslaagd met onze duiven, is een echte duivenmelker en haalde en haalt optimaal resultaat uit zijn duiven. Arie grote klasse en gefeliciteerd met je kampioenschap. Wij zijn er ook blij mee!

Met zo’n mooie referentie durf ook wel het bonnetje van broer Peter onder de aandacht te brengen. 

BONNENVERKOOP

Beetje extra aandacht kan geen kwaad want er staan prachtige bonnen en/of zomerjongen op onderstaande verkoopsite.

OP DUIVENNET http://www.duiven.net/verkoopfr/      Nacht van postduiven t.b.v. KWF Afdeling 6

 Peter heeft een bon beschikbaar gesteld voor een jonge duif 3e ronde uit de kwekers

Peter Nijman, Heemskerk. Jong 2021, 3e ronde kwekers.

Peter en zijn broer Jos Nijman hebben samen een kweekhok, waarop alleen maar het beste van het beste gehuisvest is met o.a. duiven van Peter Beentjes (Leo Heremans), Martin van Zon. Met deze duiven wordt door beiden keihard gevlogen. Een greep uit de resultaten 2020 in Kring1: 6/6 Roosendaal 3-4 tegen 1431, 13/6 Quiévrain 4-7 tegen 2229, 20/6 Peronne 10 tegen 1870, 18/7 1-2-3 tegen 1000, 15/8 Quiévrain 7 tegen 524, 29/8 Blois 4 tegen 234, 29/8 Roosendaal 2-4 tegen 1444 duiven. Een jong uit de kwekers, pak die kans!!

 

Beetje aanvulling, het kweekhok is opgebouwd met duiven van Steef Duyn, later kwamen daar duiven bij van Martin van Zon en dat ‘pakte’ prima en is nog steeds de basis van ons kweekhok. Hierna begon de zoektocht naar nog betere en mijn vriend zou zeggen dat valt niet mee, toch haalden wij een geweldige duivin bij EIJERKAMP, onze ‘Geeloger’ en een topduivin uit zoon GOOCHELAAR (Heremans) bij Anton RUITENBERG en zo volgden er nog wel ’n paar. (Jos Goessen uit de lijn van zijn ARGENTON, SAGAN en zonen RUDY, Peter Crans uit zijn stamkoppel OKIDKO x ADONIA en KIM, Falco Ebben uit MERLIJN x KAMILAH, Jan de Ruiter uit de VICTOR en’ zijn 625’ 9e beste doffer WHZB, Douwe Soepboer uit BANSHEE 1e NAT ACE 1 DAY LD 2017. X duivin uit ‘Best Son’ Kaasboer (Peter Janssen, Kleve)

De laatste jaren zijn daar duiven bij gekomen van onze clubgenoot Peter Beentjes. Peter heeft geweldige duiven zitten, die met groot gemak vooruit kunnen vliegen, hij heeft zijn stam zorgvuldig en met keiharde selectie opgebouwd met duiven van de Familie Eijerkamp, Leo Heremans (de moeder van de blauwe Leo werd aangekocht!), maar ook van grootmeester Maurice Hasendoncks kwamen duiven en ik zal vast nog wel iemand vergeten.  Ook werden het afgelopen jaar door ons nog wat doelgerichte aankopen gedaan om een nog betere allround duif te kweken, maar eerst presteren voordat wij daar iets overschrijven.

Prestaties op de VITESSE (2020 P. Nijman) R ’daal 1760 dv 2enz./ R ‘daal 1791 dv 5-12-14-15-18-19 enz./ R ‘daal 1431 dv 3-4 enz./ R ‘daal 1000 dv 1-2-3 enz./ R ‘daal 1444 dv 2-3 enz./ Quiévrain 2206 dv 4-7enz./ Quiévrain 944 dv 6e   enz./Quiévrain 524 dv 7-1 enz./ Lennik 524 dv 4e enz.

Prestaties op de DAGFOND (2019 Jos Nijman) Fontenaye 1-7-8 enz. /Fontenaye 9-10-13- 16 enz. /Issoudun 1-6-16-21 enz. /Argenton 8 enz. /Blois 1-4-6-16 enz. /Vierzon 1-7-11 enz.

Alle bovenstaande prijzen zijn behaald in kring 3 van Afdeling 6. Op de Dagfond waren de uitslagen in afdeling verband goed voor de 39e, 92e, 14e, 57e, 4e en op de laatste vlucht goed voor de 12e plaats.