Jos Nijman

Vergaderingen, verkiezingen, voorbereidingen en een beetje Nostalgie

Vorige week was de NPO-vergadering en dat bracht weinig nieuws want met alle punten ging men akkoord. Best opmerkelijk want meestal is er een hoop geharrewar en heb je ellenlange vergaderingen. Mede door de opzet vanwege de corona maar zeker ook door de goede voorbereiding waren het nu hamerstukken. Waar ik zelf toch met een opgetrokken wenkbrauw naar keek, is het accorderen van de invliegduiven. Dit gaat extra werk brengen voor de clubfunctionaris die de klokken inleest. Ik zie al dat ik mijn klok heenbreng en zeg “ik heb er 45 maar alleen de eerste 20 voor prijs’’.  Los dat het fouten in de hand werkt, lijkt het mij in deze tijd ook niet handig. Je moet al een briefje op je klok plakken met wat je wilt, want je mag de club niet in. In de club MOETEN alle duiven tellen maar voor elk ander spel kan je dus aangeven welke voor spek en bonen meegaan. Ga ik er zelf ook gebruik van maken. JA! 

Ik heb ook het stuk over de gedragscode gelezen en denk veel succes. Wat en waar is de grens van fatsoen voor velen? Wat is kritiek of een ander inzicht?  

Ook kwam de uitslag van de vergadering van mijn eigen afdeling binnen, ook daar was het tellen van de stembriefjes van de verenigingen. Geen verrassingen of het moet wezen dat wij 1 op 3 gaan spelen. Ook prima, de liefhebbers die zelf de lat 1 op 10 al jaren hanteren bij hun selectie ( De Grootmeesters) lachen zich een bult en zijn de winnaars.

Deze week waren de landelijke verkiezingen en hebben wij onze stem mogen uitbrengen. In veel landen in de wereld is dat niet mogelijk of is het is een “wassenneus”. In Nederland uitstekend geregeld, laten wij onze democratie vooral koesteren. Hopelijk snel een herstelplan en een reële visie voor verbeteringen van ons milieu en klimaat.  Het zal wel weer wikken en wegen, geven en nemen worden of te wel veel ‘polderen’ worden.

Maandag eerst maar eens alle duiven in de hand genomen en een druppeltje in de nek gedaan. Dat druppeltje is natuurlijk tegen luis. Hopelijk is het druppeltje genoeg voor het gehele jaar maar ik vrees met grote vreze wanneer ze bij zo’n vuilak in de mand zitten.  In geval van nood hebben wij altijd nog de spray want in het seizoen is het druppeltje bij mij taboe.

Ik werk langzaam toe naar de start van het seizoen en eind van de week mocht de 2e groep duivinnen kennismaken met de doffers en daar blijft het bij!  Heeft U de dvd over Peter Crans gezien? Mooi om te zien hoe Peter out of the box denkt en met zijn duivinnen omgaat. Voor de mensen die denken lekker makkelijk, echt niet! Peter geeft zijn duivinnen meer aandacht dan menig liefhebber voor zijn hele kolonie.  Ik heb ervan genoten, in 2014 en 2015 was ik bij Peter en kon het toen al aanschouwen, paar hele kleine veranderingen zag ik maar dat tekent de liefhebber. Altijd zoeken naar verbetering en het nut en effect van kleine wijzigingen gebruiken.  Het moge duidelijk zijn, de DVD is een aanrader!

De jonge duiven beginnen de kleine pluimpjes te ruien en dat remt de vlieglust waardoor ik momenteel weer een ‘kudde’ grazende duiven in de tuin heb. (dat is ook aan de mest te zien en eetlust) De laatste ploeg komt voorzichtig buiten dus heel erg vind ik het niet.  De oudste van het stel, een sproetje, liet gelijk zien dat hij rap was. Maandag de 2e keer buiten, op de vleugels en weg.  Dinsdagmiddag liep het duifje weer in de tuin, nu wil het geval dat ik later op de dag met een sportvriend die in de buurt woont een babbeltje had. Hij had een duifje verzorgd en weer losgelaten en ja dat was mijn sproetje. Vliegt vervolgens weer naar huis en gaat zonder problemen voor de 2e keer in zijn leven door de dringers naar binnen. Vraag mij af of dat ook gebeurd zou zijn, wanneer het duifje niet bij mij geboren was.

Nostalgie en een beetje geheugen opfrissen.

Hieronder artikelen over het paramixo virus, ook toen tegenstanders van vaccinaties. Ook een krantenknipsel over een rampvlucht, gewoon een Vitesse vluchtje met een desastreus verloop. Met de kennis en tools van tegenwoordig gebeurt dit niet meer. Als laatste een duif die een paar auto’s won, dat is nu niet meer denkbaar.

NM25 3 1

NM25 3 2

NM25 3 3

NM25 3 4

NM25 3 5

Veel leesplezier en met dank aan mijn clubgenoot P. B. Voor de krantenknipsels.

#staysafe #blijfgezond

vrijdag19 maart, prachtige omstandigheden om de 18 weduwnaars een oefenvluchtje voor te schotelen. (1 van de doffers draagt een GPS ring) Duiven in de mand en richting Haarlem, mooie openlucht, zonnetje maar wel een fris windje uit noordoostelijke hoek. Droge kou deert een duif niet. Klokslag 11.45 gaat de groep los en met 12 minuutjes (kan je zien in de grafiek) zitten ze boven het hok. Ondanks de wind maken ze die 12 minuten tegen een straffe n. o. wind gem. 1500 mtr. Mooie rechte lijn huiswaarts. Hierna trainen ze nog een uurtje en leggen 64 km af. Max speed 1934 mtr Max hoogte 72 meter. www.refly.nl