Jos Nijman

Zaterdag werden de duiven om 9.00 uur gelost. Wederom ruim 1000 duiven uit Heemskerk waaronder 50 van mijzelf en opnieuw met een noordoostelijk windje. 

Rond 10.30 namen wij onze plekken in Dirk, EJ en even laten kwam ook Gerrie Wagter duiven letten.  Onder het genot van een kopje koffie bespraken wij het te verwachte tijdstip van arriveren…voor 11.00 moest je wel een duif kunnen pakken. Niet veel later het eerst appje uit de voorvlucht en plots kwam er één aanzetten, gelijktijdig passeerde een groepje (van 6 duiven) die richting Castricum vlogen. Het donkere witpennetje nam de tijd en volgens de ‘letters’ verspeelde de jonge dame 45 seconden. Zelf heb ik dan de gedachte nummertje 2 zal zich toch ook wel aandienen? Dat duurde nog even maar dan komen ze ook prachtig naar huis en de meeste vallen het hok aan. Na een duif of 20 toch even snel de tijd melden in de App en in de spanning tik ik blijkt later de verkeerde secondes in, dus ik stond ten onrechte op de lijst van de club op plekje 2.  Excuus, neemt niet weg dat ik ook tevreden ben met de correcte 4e klassering.

Ik schreef al, de duiven kwamen prima naar huis, maar vond eigenlijk dat de duiven wat aan de zware kant waren, ten opzichte van de honderden duiven die ik in de club had ingekorfd.  Zo zie je maar weer……De 1e duif komt uit Bonte Udo x de 365, de 2e duif is de ‘412’ en dat is mijn eerst getekende. De 412 is een volle zus van de 365.  Van de 50 duiven waren er 49 rap thuis, de laatste heeft duidelijk verkeerd gezeten en kwam klokslag 12.00 uur aanzetten.  Complimenten voor die liefhebbers die ze echt aan een touwtje krijgen en ze ook nog eens (bijna) allemaal in de prijzen spelen, dan heb ik nog veel te doen!

Uitslagen afdeling 6 op de compuclub geven veel verwarring en vragen. 

Na de vlucht heb ik talloze telefoontjes gevoerd over de ‘vreemde’ definitieve uitslag kring 1 van vorige week Roosendaal waar zo’n dikke 1000 duiven plots niet meer in de uitslag staan. Ook bij de vlucht van vandaag heeft deze kring slechts 1200 duiven in concours. Ik mis de mannen Udo/Duyn, Arie Tromp namen uit Den Helder enz.….. Wat is er aan de hand?  Ik heb het donkerbruin vermoeden dat deze duiven allemaal alleen voor niveau 1 zijn ingezet of te wel enkel voor de club uitslag.  Dit jaar hebben we nieuwe regels voor de invliegduiven en ik ben bang dat veel liefhebbers slachtoffer zijn geworden van deze nieuwe regels. Best bijzonder, lijkt mij toch handiger dat iedereen standaard voor 1-2-3-9 staat ingesteld en je de invliegduiven handmatig moet wijzigen. 

Wie is nu verantwoordelijk, de liefhebber, de clubman die de bestanden instuurt, het systeem dat misschien anders staat ingesteld? Bij zoveel fouten kan je ook je bedenkingen hebben over de communicatie.! Waarschijnlijk zijn een paar vinkjes niet gezet.  Ik zou zeggen fluitje van een cent om het te herstellen, iedereen die een beetje sporthart heeft of eerlijke sportbeleving in zijn vaandel heeft staan zal inzien dat veel liefhebbers slachtoffer zijn geworden!  Spreek ik mensen naar de mond, zijn het vrienden. Nee, gewoon als sportman schrijf ik dit en zo vind ik ook nog steeds dat duiven van één kring allemaal in één wagen horen, zeker op de Vitesse vluchten.

Terug naar de uitslag, de vlucht werd gewonnen door de combinatie Weel, mannen van harte!

4e van 1080 duiven (27/50) club

4e van 2293 (27/50) kring

Broer Peter pakt de 11e en 13e plek dus de Nijmannen doen nog mee. 

Nu nog wat over de GPS ringen, de 2 duiven volgen een verschillende route maar blijven mooi westelijk. De duiven vliegen allebei een staartprijsje. Wie het beter heeft gedaan? Niet te zeggen want de ringen beginnen niet tegelijk terwijl ze beiden op de zelfde aanvang tijd stonden ingesteld 

JN29 4