Jos Nijman

 

 

 

 

 


Afgelopen maandag met Steef door de jonge duiven van broer Peter gegaan.

Conditioneel voelden de duiven goed aan, ondanks dat sommige duifjes met natte ogen zaten. (Die natte oogjes kom je in diverse graderingen tegen, soms enkel het ‘vliesje’, soms ‘one eye cold’ en heel af en toe zelfs met ‘pus’. Ik zie dit jaar het euvel meer dan anders op veel hokken, zelfs bij oude duiven. (Het is blijkbaar een goed jaar voor virussen)

Genoeg duiven zijn goed bevonden om het volgend jaar te mogen laten zien. Algemene indruk er zitten genoeg beloftevolle duiven.  Het waren wederom mooie uurtjes duiven keuren maar ook gesproken over plannen maken, doelen stellen en dan ook voor de volle 100 % er voor gaan. Ik vind dit ook horen bij onze duivensport, met elkaar, bij elkaar, duiven zien, beoordelen en plannen doornemen.

Dinsdag ging ik samen met de Peter’s naar duiven kliniek v.d. Sluis. Voor mij zelf had ik uit diverse hokken meststalen meegenomen voor onderzoek. Ook de nodige duiven mee voor onderzoek plus 2 late jongen voor een vaccinatie. Ik laat niets aan het toeval over, de duiven moeten 100 procent in orde zijn want ze moeten gezond de rui kunnen voltooien. Vorig jaar vaccineerde ik eind oktober al mijn duiven en dat ging niet helemaal goed. Nogal wat duiven zaten hierna niet lekker en dat verstoorde ook de rui. Achteraf kan dat ook een reden geweest zijn voor de onder de maat gebleven prestaties. Ik ben dan ook benieuwd of een aantal van deze duiven nu alsnog hun getekende en misvormde pennen goed ruien. Het moge duidelijk zijn dat de eerst noodzakelijke of verplichte vaccinatie pas na de rui gezet gaat worden. Bij de kweekduiven die het hele jaar nog geen medicatie hebben gekregen, werd door Stefan licht het ‘geel’ geconstateerd. De vliegduiven en jonge duiven waren ‘geel’ vrij maar een enkeling heeft last van een kropschimmeltje. Nu 2 hokken op een geelkuur (kwekers) en 2 hokken (oude en jonge vliegers) fungi door het water. (in de meststalen was niets te vinden) Hierna volgt toch een salmonella drinkwater kuur, in de praktijk is wel gebleken dat het de rui niet nadelig beïnvloed.

Ad Schaerlaeckens schreef een artikel over kuren in de ruitijd, met ook nog een tip, advies of waarschuwing

Logboek 2021

In deze tijd  (30-09-21)

Zijn heel wat liefhebbers aan het kuren tegen paratyfus. Vroeger kon je overal lezen dat je in de ruitijd alle medicijnen achter slot en grendel houdt. Was dat geen kopieer gedrag? Schreef men elkaar niet na? Alleen tegen paratyfus zou je wel mogen kuren, maar ik denk dat dat alles een misvatting is. Als duiven vergeven zijn van geel, wormen, 8 8cocc of wat dan ook laat je dat toch niet op zijn beloop? Dan treed je toch op?

VERDEELD
De meningen over paratyfus zijn verdeeld. Grote kampioenen, gespecialiseerde dierenartsen en zelfs wetenschappers denken verschillend.

De een is voor alleen maar kuren.

De andere voor enkel een spuit.

Een derde voor beide.

Anderen weer zeggen: Overal afblijven als duiven gezond zijn.  

PARATYFUS
Wat vast staat is dat, wanneer je kuurt, je dat beter goed doet. Heel lang geleden alweer dachten een ‘duiven maat’ en ik beide dat we hetzelfde probleem hadden: Paratyfus! Wij samen met wat duiven naar een dierenarts in Vlaanderen. Die wist het ook niet zeker maar adviseerde geen risico te nemen en te kuren.
Twaalf dagen Baytril (nu niet meer aan te komen zeker?). Hij vroeg hoeveel duiven en drinkbakken we hadden, hij mat zorgvuldig af wat we nodig hadden en wij vol goede moed naar huis. Twaalf dagen later was ‘mijn’ Baytril op. Mijn maat echter had nog bijna de helft over en dat stemde hem tevreden. Kon hij dat dure spul het jaar daarop weer gebruiken. Hoe fout toch.

VERSCHIL
Ik wist dat Baytril na een X aantal uren zijn werkzaamheid verloor en omdat het zo duur was deed ik het in een klein drinkbakje van een liter die ik nog verzette van het ene hok na het andere. Zodat ’s avonds alles op was en ik een verse portie aanmaakte. Drie ml per liter weet ik nog.
Mijn ‘maat’ echter handelde anders. Toen die ’s avonds zag dat de drinkbak nog voldoende vol was werd die de volgende dag gewoon bij gevuld. Te duur spul om weg te gooien. Dat verklaart waarom hij zo veel over hield.

DE PROF
Indertijd onderhield ik contacten met Prof De Raedt van Grembergen, een autoriteit op diergeneeskundig gebied. Hij kende mij door mijn artikeltjes in De Duif. Ik vertelde hem over onze kuur en hoe hij reageerde zal ik niet licht meer vergeten:
‘Hopelijk was bij je maat geen sprake van paratyfus. Want wat hij doet is een perfecte manier om een stam te kweken die je nooit nog kapot krijgt.

De duiven zijn redelijk op tal, medisch doe ik wat ik nodig acht om ze gezond door de rui te krijgen. Het kweekhok heeft inmiddels wat aanvulling gekregen met duiven waarin de oude bloedlijnen goed vertegenwoordigd zijn waar wij succesvol mee zijn (en zijn geweest).  Het spreekwoord luidt…gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt. Ik dacht heel even dat die nieuwe beter waren maar ik keer terug naar het ‘oude merk’ nu het nog kan.

Inmiddels zijn de laatste dagen wat mistroostig, met regen en stevige wind geweest. Het  zit niet mee voor de najaar klassiekers. Ik heb het dan over de nog geplande duivenvluchten al lijkt het vandaag zaterdag 2 oktober reuze mee te vallen.  Ik las dat MvdP het wel fijn zou vinden om in de regen over de natte kasseien te fietsen in de najaar klassieker Parijs-Roubaix. Zo zie je maar weer, wat een diehard is Mathieu.  Duiven kunnen ook tegen een stootje😀