Jos Nijman

Allereerst de beste wensen voor 2022. ik had het graag vanuit onze warme vakantie bestemming gedaan maar door een armbreuk van mijn vrouw waren we voor de jaarwisseling alweer terug in Heemskerk. (Botte) pech maar we kijken vooruit.

Naast de zorg, alle tijd om de duiven nu zelf voor te bereiden op de kweek, die 15 januari start.

*De afgelopen week zijn de kweekkoppels samengesteld en een dagje bij elkaar gelaten. Beetje spelen met licht en voeding want aan duiven die gezond zijn, moet je niet veel hoeven te doen.

Bij de vliegdoffers hebben de mannen hun broedhok toegeëigend en zal ik ze koppelen met de 2 jarige en oudere duivinnen. De eieren gaan naar een jonge liefhebber die er hopelijk goed mee is. De eieren van de kwekers worden zoveel overgelegd en mogen direct opnieuw leggen.

De kwekers mogen hierna hun gang gaan, 1 ronde voor Peter, 1 ronde voor mij zelf en de 3e ronde verdelen wij onder elkaar. Hierna wordt selectief verder gekweekt.

De vliegers brengen dus 1 ronde groot en worden hierna gekoppeld aan de jaarling duivinnen. Eenmaal goed gekoppeld trek ik ze weer uit elkaar en is het spel op de wagen. Plannen genoeg.

De ringen zijn inmiddels opgehaald, het was een kortstondig weerzien, buiten op het plein, met enkele clubleden. Covid trekt een wissel op het verenigingsleven.

Op internet floreert de duiven verkoop als nooit te voren. Prima maar soms krab ik toch even achter mijn oren wanneer ik nu weer lees welke hoeveelheid duiven een liefhebber inbrengt. Bijna 600 stuks. Het lijkt wel ‘bio-industrie’. Ik ben niet de enige die het opvalt🙄 www.wimwillemsen.nl/03-01-2022-sangershof/  

Ik lees het met een knipoog, de sport is big business. 🤔

Op diverse sites kon ik de laatste tijd lezen dat er BTW betaald moet worden, indien van toepassing. (Nieuwe Europese wetgeving). Lang niet bij alle websites zie ik bovenstaande vermeld. Gaat het ook gelden bij de verkoop van bonnen of een duif op een bon?

Je kan de duiven beter aan huis gaan kopen en/of verkopen of je moet weten dat je duiven buiten je eigen regio of in het buitenland heel gewild zijn en je de commissie van minstens 35% plus diverse kosten voor lief neemt.  Het verdienmodel voor de sites lijkt mij wel heel lucratief. Het is dus een kwestie van rekenen. Voor de meeste gaat niets veranderen, ze kopen of verkopen geen veer. Hoeft ook niet (altijd) om kampioen te worden 🤔

Inmiddels lijkt de vogelgriep enorm uit te breiden en is volgens diverse kranten berichten nog nooit zo heftig geweest. Men is bang voor mutaties. Zou zomaar een serieuze bedreiging kunnen worden voor de start van het vlucht seizoen.

Bij thuiskomst zag ik ook de nieuwsbrief van het bestuur van mijn afdeling in mijn mailbox voorbijkomen waarin het nodige van het afgelopen jaar werd gememoreerd, zo ook het overlijden van Cees Kramer, onze penningmeester. De lopende zaken met betrekking tot het nieuwe seizoen werden opgesomd maar ook werd opnieuw een oproep gedaan om zich aan te melden voor bestuursfuncties. De voorzitter schrijft dat hij ook per 31 december zijn taken heeft neergelegd.  Dat deze onderbezetting gevolgen kan hebben op het voortbestaan van onze afdeling werd ook duidelijk onderstreept. Al met al geen rooskleurige vooruitzichten.  

Donderdag was het zover dat ik de kweekduiven in de hand nam om samen met Steef Duyn en broer Peter te kijken welke duiven het beste op elkaar zouden ‘matchen’. (dat laatste laat ik aan Steef over) Oude tijden herleven, inmiddels hebben wij de nodige prestatie duiven en samenkweek duifjes met de oude en nieuwe bloedlijnen van Steef in het hok zitten en hoe mooi is het om zijn oordeel en gedachten te volgen.  Na een paar kopjes koffie togen wij naar het kweekhok waar ik alle doffers had vastgezet. Vervolgens werden de doffers één voor één door Steef bekeken en werden genoteerd met hun plussen, extra’s maar ook de min/verbeterpunten. Hierna waren de duivinnen aan de beurt en voordat je klaar bent, is het snel een paar uurtjes later. In de huiskamer konden we doorwarmen met een soepje en broodje want je moet ook aan de inwendige mens denken. Ondertussen nog wat familieverbanden van de duiven besproken. Alles werd door Steef genoteerd en bij zijn vertrek vertrouwde hij mij toe…. Ik moet er wel een nachtje overslapen voordat ik de koppels heb samengesteld 😉 eind van de middag kwam het voorstel al binnen, Steef liet er geen gras over groeien😜

Volgende week de 15e worden ze gekoppeld en begint het seizoen.

Wij weten hoe moeilijk het is om weer een goede te kweken maar na het jaar 2021 zijn wij ontzettend gemotiveerd om een stap voorwaarts te maken.

jos